spot_img
13.3 C
Kavala
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΚΚΕ:Καταργήσεις, συγχωνεύσεις και μεταφορές Τμημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε) στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη

Πρέπει να διαβάσεις!

Η απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης τμημάτων του ΔΙΠΑΕ, σύμφωνα με την πρόταση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ προς το Υπουργείο Παιδείας, είναι απαράδεκτη. Συγκεκριμένα, στο πρακτικό της 16ης/30/03/2022 Συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας (όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται), προτείνεται:

–  Ενώ εκφράζεται η αδυναμία λειτουργίας των Τμημάτων Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας, και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα, χωρίς την «αρωγή της Πολιτείας».

Η απόφαση αγνοεί τις ζωές και το μέλλον χιλιάδων φοιτητών και δεκάδων εργαζόμενων, έχει παρθεί χωρίς κανένα ακαδημαϊκό κριτήριο, χωρίς καμία εξασφάλιση της ομαλής συνέχειας των σπουδών των φοιτητών. Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι γίνονται για ακόμα μια φορά “πειραματόζωα” στους σχεδιασμούς των κυβερνήσεων για τον χάρτη των ΑΕΙ. Οι παραπάνω αλλαγές πραγματοποιούνται σε ένα πολύπαθο Ίδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν “οδοστρωτήρας” αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις αναδιατάξεις του χάρτη του Ιδρύματος που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. Χαρακτηριστικές είναι η «Ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, τα «σχέδια Αθηνά», η «πανεπιστημιοποίηση» και ο νόμος της ΝΔ για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής (ΕΒΕ) που αλλάζουν διαδοχικά την εικόνα του ΔΙΠΑΕ και τα αποτελέσματά τους επιβαρύνουν συνεχώς φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Οι περαιτέρω μετακινήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων προστίθενται στις χρόνιες ελλείψεις του διδακτικού προσωπικού, των υποδομών και του εργαστηριακού εξοπλισμού λόγω της υποχρηματοδότησης, στην αβεβαιότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων μετά και την πανεπιστημιοποίηση.

Οι εξελίξεις στο ΔΙΠΑΕ επιβεβαιώνουν ότι οι σχεδιασμοί όλων των κυβερνήσεων των προηγούμενων χρόνων καμία σχέση δεν είχαν με τις ανάγκες των φοιτητών και των εργαζόμενων. Μοναδικό κριτήριο ήταν και είναι οι ανάγκες της «αγοράς», η δημιουργία στενότερων δεσμών των Ιδρυμάτων με τις επιχειρήσεις, για δημιουργία “ανταγωνιστικών” ιδρυμάτων. Άλλωστε, η ίδια η απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, που βασίζεται σε επιστολή του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, είναι αποκαλυπτική. Οι “ανάγκες της οικονομίας”, δηλαδή μεταξύ άλλων η “παροχή υπηρεσιών προς τρίτους” και η “πρόσβαση στην αγορά”, τοποθετούνται ως βασικό κριτήριο για τις παρούσες καταργήσεις και συγχωνεύσεις των τμημάτων. Αποδεικνύεται ότι οι “ανάγκες της αγοράς” και τα πλήρη επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα δεν πάνε μαζί, καθώς η «αγορά» οδηγεί σε ένα διαρκές κυνήγι προσόντων, δεξιοτήτων και “κουρελιασμένων” πτυχίων. Η “αυτοχρηματοδότηση” και η λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια οδήγησε σε πλήρη οικονομική ασφυξία τα τμήματα και τις ανάγκες τους, σε αποψίλωση του προσωπικού και των υποδομών. 

Για το συνεχές έγκλημα στα πρώην ΤΕΙ ευθύνονται όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που προωθούν τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αντιλαμβάνονται ως αναβάθμιση την επιχειρηματική λειτουργία των Πανεπιστημίων, που μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση, «υμνούν» την αυτοχρηματοδότηση των ιδρυμάτων και τη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όσο και να αλλάζουν οι κυβερνήσεις, τα κεντρικά σημεία των νόμων Διαµαντοπούλου το 2011 (με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ) και Γαβρόγλου το 2018 (με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά εφαρμόζονται πλήρως. Αυτά ακριβώς τα σημεία, έρχεται σήμερα να συμπληρώσει και η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το ΚΚΕ έχει πρόταση για ουσιαστική διέξοδο από τον φαύλο κύκλο των «ανωτατοποιήσεων». Είναι μαζί με τον αγώνα που δίνεται για να μην προχωρήσουν τα σχέδια διοίκησης – κυβέρνησης, συμβάλλει τον αγώνα για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν, που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους, συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε τμήμα, ίδρυμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Η σχέση μεταξύ των Ιδρυμάτων θα έπρεπε να χτίζεται στη βάση της συνεργασίας, της αμοιβαίας βοήθειας, προκειμένου να προχωράει η Επιστήμη προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, να βελτιώνεται το επίπεδο σπουδών και όχι να κυριαρχεί ο ανταγωνισμός για το ποιος θα πρωτοπάρει μερίδιο από την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση σε βάρος του άλλου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργόςτι μέτρα θα λάβει ώστε:

  1. Να μην προχωρήσει καμία συγχώνευση, μεταφορά ή κατάργηση Τμήματος του ΔΙΠΑΕ.
  2. Να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους απαραίτητους όρους.
  3. Να εξασφαλιστεί άμεσα η αύξηση της χρηματοδότησης για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού και τη βελτίωση των υποδομών. 
  4. Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, με πλήρη αντίστοιχα εργασιακά δικαιώματα, με μοναδική προϋπόθεση το πτυχίο και την πρακτική άσκηση ενταγμένη σε αυτό.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα