17/04/2022
Ν. Ηλιόπουλος: Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δίνει το σήμα της πολιτικής αλλαγής – Η ισχυρή Αριστερά, προϋπόθεση για μια προοδευτική κυβέρνηση
Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στην «Αυγή της Κυριακής» (Σπύρος Ραπανάκης)
«Το 3ο Συνέδριό μας μπορεί και πρέπει να είναι η διαδικασία που θα δώσει το σήμα της πολιτικής αλλαγής και της ήττας της πολιτικής Μητσοτάκη», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Αυγή της Κυριακής».
Αναφερθείς στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο τερματίζει σήμερα τις εργασίες του, σημειώνει: «η ισχυρή Αριστερά είναι η προϋπόθεση για μια προοδευτική κυβέρνηση». «Αν διάλεγα δύο βασικές προγραμματικές αιχμές, αυτές θα ήταν η στήριξη του κόσμου της εργασίας και η ενίσχυση και διεύρυνση των δημόσιων εργαλείων», υπογραμμίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσθέτει: «χρειαζόμαστε πολιτικές που θα αυξήσουν τους μισθούς, θα απελευθερώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη για ενίσχυση του ΕΣΥ και για την επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ. «Τα παραπάνω όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μία κυβέρνηση, χωρίς την ύπαρξη ενός ζωντανού ρεύματος μέσα στην κοινωνία. Με μία φράση: χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά την ακρίβεια, ο Νάσος Ηλιόπουλος τονίζει: «κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει πρώτα από όλα σύγκρουση με την ακρίβεια». «Δεν μπορεί να έχει περάσει περισσότερος από μισός χρόνος από τότε που άρχισαν να ανεβαίνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και να μην έχει υπάρξει απόφαση να τεθεί ένα πλαφόν στους λογαριασμούς. Δεν μπορεί να μην έχει μειωθεί ο ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο», δηλώνει, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια με την άρνησή της να φορολογήσει τα “ουρανοκατέβατα κέρδη” στην ενέργεια, κέρδη που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ».
«Η χώρα μπορεί και με απλή αναλογική να έχει προοδευτική κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι «το προγραμματικό πλαίσιο εκφράστηκε ξεκάθαρα με τις 5+1 προτάσεις στην ομιλία του Αλέξη Τσίπρα». «Αυτή η πρόταση απευθύνεται χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη που τοποθετείται στον προοδευτικό, αριστερό χώρο και επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική αλλαγή», καταλήγει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
Σήμερα ολοκληρώνεται το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Μιλάτε, στην Κουμουνδούρου, για τομή και συνέχεια. Η συζήτηση αναλώθηκε, και προσυνεδριακά, στο ζήτημα της εκλογής προέδρου και Κ.Ε. από τα μέλη. Ωστόσο καταλαβαίνουμε ότι αυτό αφορά ένα μόνο μικρό μέρος του καταστατικού και των θέσεων. Ποια είναι λοιπόν τα επίδικα; Πολιτικά, στρατηγικά αλλά και καταστατικά;
Υπάρχουν δύο τρόποι να μιλήσεις για την ιστορία ενός κόμματος. Ο πρώτος είναι να εστιάσεις στα εσωτερικά μικρογεγονότα. Ο δεύτερος είναι να ανοίξεις την οπτική σου στην κοινωνία και να δεις τις μάχες που έδωσε αυτό το κόμμα, αυτά που κατάφερε να κερδίσει. Το 3ο Συνέδριό μας μπορεί και πρέπει να είναι η διαδικασία που θα δώσει το σήμα της πολιτικής αλλαγής και της ήττας της πολιτικής Μητσοτάκη. Η ισχυρή Αριστερά είναι η προϋπόθεση για μια προοδευτική κυβέρνηση. Αυτός ο στόχος ορίζει ταυτόχρονα πολιτικά και οργανωτικά επίδικα.
Αν διάλεγα δύο βασικές προγραμματικές αιχμές, αυτές θα ήταν η στήριξη του κόσμου της εργασίας και η ενίσχυση και διεύρυνση των δημόσιων εργαλείων. Χρειαζόμαστε πολιτικές που θα αυξήσουν τους μισθούς, θα απελευθερώσουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και θα ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Ταυτόχρονα, στην εποχή των πολλαπλών κρίσεων, χρειάζονται τα δημόσια εργαλεία και η διεύρυνση των κοινών αγαθών. Είτε μιλάμε για την ενίσχυση του ΕΣΥ είτε για την επαναφορά του «Δ» στη ΔΕΗ. Μόνο μέσα από αποτελεσματικές δημόσιες πολιτικές μπορεί να υπάρξει πραγματικά ασφάλεια για την κοινωνία και μείωση των ανισοτήτων.
Τα παραπάνω όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν μόνο από μία κυβέρνηση, χωρίς την ύπαρξη ενός ζωντανού ρεύματος μέσα στην κοινωνία. Με μία φράση: χωρίς την κυβέρνηση δεν γίνεται, μόνο η κυβέρνηση δεν φτάνει. Οφείλουμε να αφήσουμε πίσω μας πρακτικές που ορίζουν ένα μικρό και όχι ένα μαζικό κόμμα. Δεν γίνεται να θυμόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση πέντε μήνες πριν τις εκλογές, δε γίνεται να έχουμε μικρές οργανώσεις ή μέλη τα οποία, αντί να δίνουν μάχες μέσα στην κοινωνία, εμφανίζονται ως στρατοί στελεχών και πολιτευτών, δεν γίνεται, τέλος, στον χώρο των συνδικάτων να μην έχουμε μια κοινή έκφραση γιατί ίσως κάποιοι ανησυχούν για τις μικροεξουσίες τους.
Ποιο είναι το στοιχείο που αναβαθμίζει τη σημασία αυτού του συνεδρίου; Τι κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα; Παραμένετε ένα κόμμα της Αριστεράς ή μετακινείστε προς το Kέντρο;
Μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στο πολιτικό κριτήριο των αντιπάλων μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καθημερινά δέχεται έναν τρομερό πόλεμο, με όλα τα αθέμιτα μέσα, όχι μόνο από την ΝΔ αλλά από ένα ολόκληρο οικονομικό και μιντιακό σύστημα. Αυτό συμβαίνει γιατί εκπροσωπούμε τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας και συνολικότερα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Εκφράζουμε ένα πρόγραμμα χρήσιμο για τις ανάγκες και τα όνειρα αυτού του κόσμου και άρα επικίνδυνο για το σύστημα που στηρίζει Μητσοτάκη. Μία πολιτική δύναμη που ούτε θα ήθελε, ούτε θα μπορούσε να προχωρήσει σε σημαντικές αλλαγές στην κοινωνία, δεν θα δεχόταν τέτοια επίθεση. Σε ένα κείμενό του για τα 40 χρόνια από τη συγκρότηση των κυβερνήσεων του «Λαϊκού Μετώπου» σε Ισπανία και Γαλλία, ο κορυφαίος Βρετανός ιστορικός Έρικ Χομπσμπάουμ είχε μιλήσει για αυτή την επιλογή ως τη «σοσιαλιστική στρατηγική που φοβίζει περισσότερο τον εχθρό (…) πάντα έβλεπαν την ενότητα σαν τον κύριο κίνδυνο». Μέσα από τη δημιουργία ενός μαζικού κόμματος της σύγχρονης Αριστεράς μπορούμε με ηγεμονικό τρόπο να εκφράσουμε ένα πολιτικό πλαίσιο για τις απαραίτητες τομές και ρίξεις, με περισσότερη δημοκρατία, δικαιοσύνη, ισότητα και αλληλεγγύη. Μια Αριστερά που αδυνατεί να αμφισβητήσει το συσχετισμό δύναμης είναι μια μη χρήσιμη κοινωνικά Αριστερά.
Ως κεντρική στρατηγική προβάλλεται η ανάγκη να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ώστε να αναλάβει το τιμόνι μια προοδευτική κυβέρνηση. Μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας όλο και πιο έντονα θέτει τις ηγεσίες των κομμάτων της αριστερής και προοδευτικής αντιπολίτευσης προ των ευθυνών τους. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για αυτό; Πάνω σε ποια προγραμματική συμφωνία; Με ποιους;
Η χώρα μπορεί και με απλή αναλογική να έχει προοδευτική κυβέρνηση. Βασική προϋπόθεση είναι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Το προγραμματικό πλαίσιο ορίζεται από την ίδια τη ζωή. Εκφράστηκε ξεκάθαρα με τις 5+1 προτάσεις στην ομιλία του Αλ. Τσίπρα. Αυτή η πρόταση απευθύνεται χωρίς εξαιρέσεις σε κάθε πολιτική και κοινωνική δύναμη που τοποθετείται στον προοδευτικό, αριστερό χώρο και επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη για την πολιτική αλλαγή.
Οι συνέπειες του πολέμου έχουν αρχίσει να παράγουν δραματικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων. Τι μέτρα μπορούν να ληφθούν; Υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί μια νέα ανθρωπιστική κρίση;
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. σημαίνει πρώτα από όλα σύγκρουση με την ακρίβεια, κάτι για το οποίο έχουμε και τα εργαλεία και την εμπειρία. Η Ελλάδα σήμερα δεν χρησιμοποιεί τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι περισσότερες κυβερνήσεις στην ΕΕ. Δεν μπορεί να έχει περάσει περισσότερος από μισός χρόνος από τότε που άρχισαν να ανεβαίνουν οι λογαριασμοί του ρεύματος και να μην έχει υπάρξει απόφαση να τεθεί ένα πλαφόν στους λογαριασμούς. Δεν μπορεί να μην έχει μειωθεί ο ΕΦΚ σε καύσιμα και φυσικό αέριο. Η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει την αισχροκέρδεια με την άρνησή της να φορολογήσει τα «ουρανοκατέβατα κέρδη» στην ενέργεια, κέρδη που φτάνουν το 1,5 δισ. ευρώ. Έφυγε ένας δύσκολος χειμώνας ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, και δεν επεκτάθηκε, όπως είχαμε ζητήσει, το επίδομα θέρμανσης. Η αύξηση του κατώτατου μισθού, δε, στα 800 ευρώ έπρεπε να είχε γίνει χθες. Όλα αυτά είναι κινήσεις που θα είχαν θωρακίσει νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Στο σύνολο των δημοσκοπήσεων καταγράφεται διαρκής φθορά της ΝΔ. Τι θεωρείτε ότι πρέπει να κάνετε από εδώ και πέρα προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος που έθεσε ο Αλ. Τσίπρας: Πρώτη θέση στις εκλογές με απλή αναλογική;
Μαχητικό πνεύμα – διαρκής παρουσία στους κοινωνικούς αγώνες – προγραμματική σαφήνεια. Όσο αυξάνεται η κοινωνική πίεση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι αυτή θα γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και τοξική. Η βασική άμυνα που μπορούμε και πρέπει να έχουμε είναι η αδιαμεσολάβητη σχέση μας με την κοινωνία. Αυτό απαιτεί απόλυτο συντροφικό πνεύμα στις γραμμές μας, άμεσα αντανακλαστικά και διαρκή παρουσία όπου χρειάζεται. Στην αναμονή και την προετοιμασία των εκλογών δεν μπορούμε να θυσιάσουμε τις μικρές και μεγάλες καθημερινές μάχες ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ανάγκη ενίσχυσης των δικτύων αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ενός μεγάλου κινήματος κατά της ακρίβειας, που θα φροντίσει να στείλει τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη.
Οι αποκαλύψεις όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis είναι καταιγιστικές. Βγήκαν ωστόσο στο φως με αφορμή την κλήση σε απολογία του δημοσιογράφου που τις αποκάλυψε αλλά και της εισαγγελέως που τις ερεύνησε. Υπάρχει θέμα δημοκρατίας και λειτουργίας των θεσμών στην χώρα μας;
Δυστυχώς, την πραγματικότητα που ζούμε σε επίπεδο θεσμών και δημοκρατίας την περιγράφουν πια ανεξάρτητες διεθνείς οργανώσεις. Η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών και ελέγχου της ενημέρωσης που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και αξίες που οφείλει να υπηρετεί μια σύγχρονη δημοκρατική χώρα. Παράδειγμα τέτοιο αποτελούν οι διώξεις του Κώστα Βαξεβάνη και της Γιάννας Παπαδάκου. Η κυβέρνηση των δήθεν «μένουμε Ευρώπη» είναι αυτή που απομακρύνει την Ελλάδα από τον αξιακό πυρήνα της Ευρώπης. Κι αυτό πλέον δεν το ξέρουμε μόνο εμείς οι εντός των τειχών, αλλά και οι εκτός.
Πώς σχολιάζετε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών; Ιδίως όσον αφορά τα ποσοστά του αριστερού υποψηφίου Μελανσόν στους νέους και τις νέες. Μήπως τελικά δεν είναι μονόδρομος η στροφή της Ευρώπης σε ένα μέλλον που θα κυριαρχούν οι εθνικιστές και η νέα Δεξιά;
Οι γαλλικές εκλογές έδειξαν την επιστροφή του κοινωνικού ζητήματος. Η επίδοση της γαλλικής Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές στέλνει σε όλη την ΕΕ δύο βασικά μηνύματα. Πρώτον, η επιλογή μιας νεοφιλελεύθερης και ακροδεξιάς κατεύθυνσης όχι μόνο δεν είναι μονόδρομος, αλλά γίνεται όλο και πιο απορριπτέα από τους λαούς. Και, δεύτερον, η μετατόπιση του Προέδρου Μακρόν εν όψει του δεύτερου γύρου σε κομβικά ζητήματα, αποδεικνύει πως η επιλογή των Γάλλων να δώσουν τόσο υψηλά ποσοστά στη γαλλική Αριστερά έχει αντίκρισμα. Καμία δημοσκόπηση δεν είχε δώσει τόσο υψηλά ποσοστά στον Μελανσόν, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίζει. Σε κάθε περίπτωση, ο εθνικισμός και η νέα Δεξιά είναι εφικτό να ηττηθούν. Αυτό μπορεί όμως να γίνει μόνο μέσα από μία ισχυρή κοινωνική Αριστερά.
Φωτογραφία: ΜIΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI