Μηνύματα βουλευτών/τριών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλο
Μήνυμα του Λευτέρη Αβραμάκη, βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για την 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:
«Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, γίνεται φέτος στη σκιά της πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία σε συνθήκες ενεργειακής αλλά και επισιτιστικής κρίσης και ανασφάλειας. Ίσως σήμερα, οι επιπτώσεις της εξάρτησης μιας χώρας όπως η Ελλάδα από τα ορυκτά καύσιμα, τις εισαγόμενες πρώτες ύλες και την αθρόα εισαγωγή φθηνών τροφίμων, να είναι πιο ορατές για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Η απώλεια του δασικού πλούτου και γεωργικής γης, η αντικατάσταση της ελληνικής παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων έχουν καταστήσει τη χώρα μας πιο ευάλωτη και την αντιμετώπιση των συνεπειών κάθε κρίσης πιο δύσκολη. Ο αγροτικός κόσμος είναι αντιμέτωπος καθημερινά με την κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η κλιματική αλλαγή σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες μειώνει το προσδόκιμο ζωής και στην Ελλάδα. Η μόλυνση των υδάτων, η απώλεια γεωργικής γης και δασικών εκτάσεων, η διακινδύνευση των βιοτόπων και των υγροτόπων, η αλόγιστη υπερεκμετέλλευση του φυσικού πλούτου δεν αποτελούν απλώς απειλή για το περιβάλλον και τη βιοποικιλότητα, αλλά αποτελούν απειλή και για τον άνθρωπο.
Ως μια χώρα που έχει ανάγκη την παραγωγική ανασυγκρότηση για την οικονομική και κοινωνική της επιβίωση και ευημερία, οφείλουμε να θέσουμε τις βάσεις για τη μετάβαση σε μια εποχή ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης με κανόνες που θα σέβονται και θα προστατεύουν το περιβάλλον, θα εξασφαλίζουν τη διατήρηση και μεγέθυνση του φυσικού μας πλούτου, θα στοχεύουν στην ενεργειακή και διατροφική αυτάρκεια της χώρας.
Η Ελλάδα διαθέτει το επιστημονικό προσωπικό που μπορεί να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή στην αειφόρο ανάπτυξη. Η χώρα μας διαθέτει τις δυνάμεις για να παράγει τεχνολογία και καινοτομία, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της και να αντιστρέψει τα μειονεκτήματά της, διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους».
Χαρά Καφαντάρη: Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, στη δίνη της κλιματικής κρίσης!
Η Χαρά Καφαντάρη βουλευτής Δυτικής Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αναπληρώτρια τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας Κ.Ο. και αντιπρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής, δήλωσε:
Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια μέρα Περιβάλλοντος φέτος, βρίσκει την Ανθρωπότητα αντιμέτωπη με την ραγδαία επελαύνουσα Κλιματική Κρίση, που αν δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε κλιματική καταστροφή. Οι δείκτες της Κλιματικής Αλλαγής (αέρια του θερμοκηπίου, άνοδος επιπέδου των ωκεανών, άνοδος της θερμοκρασίας και οξίνιση των ωκεανών), σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κατά την Έκθεση «Κατάσταση του Παγκόσμιου Κλίματος το 2021», του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO). Ο επικεφαλής του οργανισμού Πέτερι Τάαλας χαρακτηριστικά αναφέρει ότι, «το κλίμα αλλάζει μπροστά στα μάτια μας». Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί νέες συνθήκες και επιβαρύνει ιδιαίτερα το παγκόσμιο Περιβάλλον.
Η 5η Ιουνίου βρίσκει τη χώρα μας με μια στα λόγια «πράσινη Κυβέρνηση», που με τα νομοθετήματά της υπονομεύει τη σπάνια βιοποικιλότητα της πατρίδας μας (κατάργηση φορέων Προστατευόμενων περιοχών, υποβάθμιση προστασίας περιοχών Natura κ.α.), δέσμια συμφερόντων φυσικού Αερίου (ορυκτό καύσιμο), χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό και με τις ακτές μας εκτεθειμένες στη διάβρωση και τις συνέπειες της Κλιματικής Αλλαγής. Ο κλιματικός νόμος που πρόσφατα ψηφίσθηκε είναι κατώτερος των περιστάσεων και αναγκών και μόνο ως ευχολόγιο μπορεί να χαρακτηρισθεί. Η δε πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη σχετικά με την ανάπτυξη των ΑΠΕ, χωρίς ειδικό χωροταξικό πλαίσιο (αναμένεται…), δυσφημεί … τις ίδιες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει και τις δασικές πυρκαγιές με συνέπεια όχι μόνον την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά, και το δομημένο.
Το ερώτημα είναι «τι κάνουμε». Απαιτούνται μέτρα σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο και όχι μόνον «εορταστικές» εκδηλώσεις και επικοινωνιακές δράσεις. Απαιτείται ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Ένα μοντέλο συμβατό με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και με τη διάσταση της κλιματικής αλλαγής σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Άλλωστε, Το μόνο βιώσιμο Μέλλον, είναι το Ανανεώσιμο…
Προστατεύοντας το Περιβάλλον , προστατεύουμε την ίδια τη ζωή…
Κ. Μάλαμα, βουλευτής Χαλκιδικής και Αν. Τομεάρχης Μακεδονίας – Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία: Προστασία του περιβάλλοντος σημαίνει δίκαιη πρόσβαση όλων στα ζωτικά αγαθά
Η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί μία θεωρητική έννοια. Σχετίζεται άμεσα με την κοινωνική δικαιοσύνη, με τον αξιοπρεπή βιοπορισμό, με τον δίκαιο διαμοιρασμό του κοινωνικού αγαθού της ενέργειας, με την βιώσιμη οικονομία. Σήμερα, στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, σε μία εποχή πολυεπίπεδων απειλών για την ζωή, η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να περάσει από τις διακηρύξεις στην πράξη.
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, η Χαλκιδική μας βρίσκεται αντιμέτωπη με κρίσιμες επιλογές. Το φυσικό περιβάλλον του Νομού μας αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα οικοσυστήματος της Ανατολικής Μεσογείου που απειλείται από την υπερθέρμανση, με ακραίους καύσωνες το καλοκαίρι, με πλημμύρες τον χειμώνα, με ερημοποίηση της αγροτικής γης. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων απαιτεί γενική κινητοποίηση, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές. Να θέσουμε άμεσα νέες προτεραιότητες για να μπορέσει ο τόπος μας να διατηρήσει την μοναδικότητα του, τις ομορφιές του και την βιώσιμη ανάπτυξη που έχουμε ανάγκη.
Μήνυμα του Σωκράτη Βαρδάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος
Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, δήλωσε:
«Το περιβάλλον και η προστασία του δεν είναι σε καμία περίπτωση πολυτέλεια ή ανεξάντλητος πόρος. Είναι η πολύτιμη κληρονομιά που δανειστήκαμε από τις προηγούμενες γενιές και έχουμε ξεκάθαρο χρέος και ευθύνη να το διαφυλάξουμε.
Ο καθένας από εμάς οφείλει, τόσο σε ατομικό, όσο και σε συλλογικό επίπεδο, να αναλογιστεί το αποτύπωμα που αφήνει στο περιβάλλον, από τον τρόπο που ζει, καταναλώνει, αναπτύσσεται.
Τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, η λειψυδρία, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες, δείχνουν ότι πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη δράση μας προς την κατεύθυνση της συντήρησης, βελτίωσης, προστασίας και ανάδειξης του περιβάλλοντος.
Είναι μια μέρα που καλούμαστε όλοι και όλες, σε όλα τα επίπεδα να οριοθετήσουμε με όρους βιωσιμότητας τη στάση και τη συμπεριφορά μας 365 μέρες απέναντι στο περιβάλλον».