Ρ. Σβίγκου: Πρακτικές μαφίας στο σκάνδαλο των υποκλοπών
Σημεία από τις συνεντεύξεις της Ράνιας Σβίγκου Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στο ραδιόφωνο του Real fm (Ν.Χατζηνικολάου, Α. Δελατόλας) και στον τηλεοπτικό σταθμό Open (Δ. Καμπουράκης, Π. Στάθης)
Στις παρεμβάσεις της στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του Open (Δ. Καμπουράκης, Π. Στάθης), και στην εκπομπή των Ν. Χατζηνικολάου και Α. Δελατόλα, στον Real fm, η Ράνια Σβίγκου, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ, είπε, μεταξύ άλλων ότι «οι αναφορές για τα Κατεχόμενα στην Κύπρο, είναι εκτός κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Περιμένουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και από τους εταίρους να μην μένουν μόνο στην καταδίκη αυτών των δηλώσεων, αλλά να πάρουν ενεργητικές πρωτοβουλίες ώστε να πιεστεί η Τουρκία».
Σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με αμηχανία ή πολλές φορές εθελοτυφλώντας. Θεωρώντας ότι κερδίζει χρόνο, ενώ, στην πραγματικότητα, όσο περνάει ο χρόνος, η τουρκική προκλητικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορικής, αυξάνεται»
Σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για το προσφυγικό, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «είναι δεδομένη η προσπάθειά του για εργαλειοποίηση του προσφυγικού. Ο τελευταίος που μπορεί να κουνά το δάχτυλο στην Ελλάδα είναι η Τουρκία του Ερντογάν η οποία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, το διεθνές δίκαιο, διώκει τους Κούρδους στη χώρα του».
Ταυτόχρονα, όμως, συμπλήρωσε η Ράνια Σβίγκου «όπως είναι αναγκαία εκ μέρους μας η απόκρουση κάθε προπαγάνδας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως είναι δεδομένη η ανάγκη υπεράσπισης των συνόρων από κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του προσφυγικού, ταυτόχρονα όμως είναι αναγκαίος και ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας, των δικαιωμάτων των προσφύγων, του ανθρωπιστικού δικαίου, της σύμβασης της Γενεύης».
Τα προβλήματά μας δεν είναι διμερή, αλλά ευρωτουρκικά. Κι όμως, η ελληνική κυβέρνηση, είπε η Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει αξιοποιήσει τη θέση μας, ως μέλος της Ε.Ε., υπενθυμίζοντας ότι «όταν ξεκίνησε η συζήτηση για την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ελληνική κυβέρνηση απουσίαζε», ενώ « δεν αξιοποίησε το πλαίσιο των κυρώσεων που υπήρχε από την πρωθυπουργία Τσίπρα, τον Ιούνιο του 2019» . Μιλώντας γενικότερα για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ράνια Σβίγκου υπογράμμισε ότι «η απομάκρυνση από μία φιλειρηνική ενεργητική και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική κοστίζει στη χώρα και τα συμφέροντά της».
Σχετικά με την επίθεση της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τις δηλώσεις Ερντογάν, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «όλα αυτά δείχνουν τα προβλήματα της Ν.Δ. μετά και από τις χθεσινές αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «προσπαθεί να βρει μια σανίδα σωτηρίας».
Αναφερόμενη στις παράνομες παρακολουθήσεις, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «η κυβέρνηση «επιδεικνύει θρησκευτική ευλάβεια στο να συγκαλύψει με κάθε τρόπο το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και Σπίρτζη», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη ομολογία ενοχής για την κυβέρνηση από όλα όσα πράττουν τις τελευταίες μέρες». Στη Ν.Δ. «έχουν πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη. Και δεν μπορούν τώρα να κρυφτούν πίσω από την επίκληση του απορρήτου», τόνισε.
Σχετικά με όσα φέρεται να κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, η Ράνια Σβίγκου τα χαρακτήρισε «βόμβα στα θεμέλια του παρακράτους», και «πρακτικές μαφίας», το ότι «την ίδια μέρα που έγινε η καταγγελία από τον κ. Ανδρουλάκη, την ίδια μέρα καταστράφηκε με εντολή Κοντολέοντα το αρχείο παρακολούθησής του». Η ομερτά του “έχουμε το απόρρητο”, τα “δεν μιλάμε”, οι απειλές στους μάρτυρες είναι «πρακτικές μαφίας», είπε η Ράνια Σβίγκου.
Τέλος, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον η υπόθεση των υποκλοπών θα επηρεάσει το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, η Ράνια Σβίγκου είπε ότι «όταν υπάρχει σαφέστατη παραβίαση του κράτους δικαίου, όταν υπάρχει τέτοια προσπάθεια εκφυλισμού της δημοκρατίας, κανείς δεν μπορεί να μένει απαθής, να είναι σιωπηλός, κανείς δεν μπορεί να κάνει σαν τίποτα να μην συνέβη. Εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό δεν απασχολεί τους πολίτες, είναι γελασμένη».