spot_img
8.3 C
Kavala
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Αλ. Τσίπρας: Φυγομαχία και παραδοχή των υποκλοπών αν δεν έρθει ο Μητσοτάκης στη Βουλή να απαντήσει

Πρέπει να διαβάσεις!

Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» και την εκπομπή: «Βάλε καφέ να στα πω» (Γ. Τραπεζιώτης – Γ. Μελιγγώνης)

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F428117886168770%2F&show_text=false&width=560&t=0


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε ευθύς αμέσως να καλημερίσουμε τον καλεσμένο μας, τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλημέρα. Καλώς σας βρήκα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλώς ήρθατε. Από πού να ξεκινήσουμε και πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε. Εγώ από τα σκάνδαλα θα ξεκινήσω, κ. Πρόεδρε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Από όπου θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από εκεί θα ξεκινήσουμε, γιατί η αλήθεια είναι ότι και οι δημοσιογράφοι τρέχουμε και δεν φτάνουμε. Να τα διαβάσουμε όλα. Και μέχρι να διαβάσουμε τα δυο σκάνδαλα τα χθεσινά, έχουν γίνει άλλα τρία σήμερα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σαν τη Λερναία Ύδρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, αναρωτιέμαι, το “σμήνος ακριδών” που άκουσα, που είναι το upgrade του “γαλάζιες ακρίδες” που χρησιμοποιείται το τελευταίο 24ωρο, αρκεί για να περιγράψεις όλη αυτή την κατάσταση;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτή, νομίζω, ότι είναι μια πραγματικότητα που ζούμε εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Με αφορμή, με ευκαιρία την πανδημία υπήρξε μια στοχευμένη προσπάθεια διαμόρφωσης ενός πιο ελαστικού νομοθετικού περιεχομένου θεσμικού πλαισίου για απευθείας αναθέσεις. Είναι ότι όταν εγώ καταγγέλλω –εδώ κι ενάμιση χρόνο το καταγγέλλω– 7,5 δισεκατομμύρια σε απευθείας αναθέσεις και κρυφούς διαγωνισμούς, αυτά τα 7,5 δις κάπου έχουν πάει.

Εδώ τώρα βλέπουμε να σκάνε σαν χειροβομβίδες η μία μετά την άλλη, με ένα καταιγισμό σκάνδαλα που αφορούν πρόσωπα του στενού πρωθυπουργικού νεοδημοκρατικού περιβάλλοντος.

Έχουμε μια εφόρμηση στον δημόσιο πλούτο που αντίστοιχη δεν έχει υπάρξει, πιστεύω, όσα χρόνια παρακολουθούμε τα πολιτικά πράγματα, ακριβώς διότι αυτή η κυβέρνηση είχε την αίσθηση ότι παίζει σε άδειο γήπεδο. Είχε δεσμεύσει τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης σε αυτό το πλαίσιο της λίστας Πέτσα, της ενημέρωσης 108 που λέμε, είμαστε στην 108η θέση. 108η θέση σε παγκόσμια κλίμακα. Ένα πολύ αρνητικό ρεκόρ αυτό για τη χώρα. Είχαν την αίσθηση ότι είναι ανέλεγκτοι, ανεξέλεγκτοι να κάνουν ό,τι νομίζουν προκειμένου να σφετεριστούν, να λεηλατήσουν τον δημόσιο πλούτο για τον πλουτισμό των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Αυτό λοιπόν βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά μας με διάφορους Πάτσηδες, με διάφορες κυρίες, γιατί δεν είναι μόνο κύριοι αυτοί οι οποίοι εφορμούν στον δημόσιο πλούτο. Η κυρία Πίτσικα, η κυρία Κούτση χθες, η κυρία Νικολάου παλιότερα, ο κ. Τάσσης της ΔΕΗ, μια σειρά από στελέχη τα οποία έχουν διοριστεί σε δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας με τριπλάσιους μισθούς και δίνουν bonus στον εαυτό τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένας πρωθυπουργός μπορεί να γνωρίζει που έχει τόσα στο κεφάλι του –να το πω πολύ λαϊκά – τι κάνει ο τέταρτος σύμβουλός του, το δέκατο πέμπτο στέλεχος του κόμματος; Το ακούω και αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ελάτε τώρα! Μα, δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά. Εγώ σας μιλώ για μια συγκροτημένη στρατηγική διακυβέρνησης και μια στρατηγική που έχει να κάνει με το βόλεμα ημετέρων.

Η κυρία Πίτσικα -δεν ξέρω εάν κάνω και λάθος τον τονισμό στο επίθετό της- γιατί βλέπουμε πολλούς άριστους να αναδεικνύονται στη δημόσια σφαίρα. Δεν τους ξέραμε. Δεν ξέραμε ότι υπάρχουν τόσοι άριστοι. Είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη η οποία τι δουλειά έκανε; Αναδείκνυε άριστους, πρότεινε άριστους στην αρχή, στο Μητρώο Στελεχών της Ν.Δ. και αργότερα στον κρατικό μηχανισμό και έπαιρνε απευθείας αναθέσεις γι’ αυτή τη δουλειά. Και αυτή η δουλειά είχε δυο ειδών κέρδη. Και τις απευθείας αναθέσεις από μια σειρά δημόσιους οργανισμούς, εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, αλλά ταυτόχρονα και τη δυνατότητα να δημιουργούνται θέσεις στον κρατικό μηχανισμό πολλαπλάσια αμειβόμενες από τις υπόλοιπες για να στέλνονται εκεί άνθρωποι του κομματικού μηχανισμού.

Εδώ δηλαδή έχουμε μια πρωτοφανή και θα έλεγα περίτεχνη, διότι εδώ πρέπει να τους καταλογίσει κανείς, να τους αναγνωρίσει κανείς ότι σε αυτό είναι άριστοι, είναι δεξιοτέχνες οι άνθρωποι. Καταφέρνουν να βρίσκουν τρόπους προκειμένου να βγάζουν χρήματα για τους δικούς τους ανθρώπους λεηλατώντας όμως το δημόσιο πλούτο. Και όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο και εγώ νομίζω αυτό είναι το κρίσιμο το οποίο πρέπει να κουβεντιάσουμε σήμερα, συντελείται η μεγαλύτερη, η σκληρότερη αναδιανομή πλούτου από τους αδύναμους και τους μεσαίους προς τους ισχυρούς της χώρας μας.

Πριν έρθω εδώ, διάβαζα μια έρευνα του ΙΝΕ ΓΣΕΕ που έλεγε ότι μέσα στο 2022, για νοικοκυριά που έχουν εισόδημα του βασικού μισθού σε 750 ευρώ, έχει συντελεστεί μείωση της αγοραστικής τους δύναμης κατά 40%. Έναν χρόνο πριν, τα 750 ευρώ είχαν 40% μεγαλύτερη αξία από αυτή που έχουν σήμερα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό.

Την ίδια στιγμή που η χώρα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικού ρεύματος, αρνητική πρωταθλήτρια, πρωταθλήτρια στον πληθωρισμό, έχει τις ακριβότερες τιμές και κάποιοι από αυτό κερδίζουν. Αυτοί οι οποίοι κερδίζουν είναι συγκεκριμένοι, είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της ενέργειας και τα σούπερ μάρκετ, γιατί σήμερα έχουμε και αυτό το περίφημο καλάθι του νοικοκυριού. Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα η αισχροκέρδεια μεταφέρεται στην ενέργεια και στη λιανική αγορά. Είχαμε το μήνα Οκτώβριο τη μεγαλύτερη τιμή χονδρικής ρεύματος και 2,5 φορές πάνω την τιμή της λιανικής. Με δυο λόγια, η ΔΕΗ στη χονδρική είχε το ρεύμα στα 232 ευρώ τη μεγαβατώρα και πουλούσε στη λιανική στα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 156% πάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 2,5 φορές πάνω. Αντιλαμβάνεστε ότι εδώ έχουμε έναν μηχανισμό αισχροκέρδειας που παραμένει, μεταφέρεται. Ήταν συσσωρευμένος στη χονδρική όλο το προηγούμενο διάστημα, μετά εικονικώς καταργήσανε τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μεταφέρθηκε ένα μεγάλο μέρος της αισχροκέρδειας στη λιανική, αλλά η παραγόμενη αισχροκέρδεια παραμένει ακέραιη και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα. Τεράστιο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πάμε σε αυτό, κύριε Τσίπρα. Ωστόσο για να μείνουμε στα των σκανδάλων, όλη αυτή η συζήτηση, αυτό που λέτε εσείς από χθες “γαλάζιο φαγοπότι και σμήνος ακρίδων” κλπ, ξεκίνησε από την υπόθεση Πάτση. Θέλω να σας ρωτήσω, αφενός γιατί δεν σας καλύπτει αυτό που λέει η Ν.Δ. ότι μόλις τέλος πάντων έσκασε αυτή η ιστορία με τις αποκαλύψεις Πολάκη τον διαγράψαμε και τώρα δεν τον ξέρουμε τον κύριο.

Αφετέρου, εάν σε αυτή την ιστορία υπάρχουν και ζητήματα που σας κάνουν να βλέπετε και τα θέματα τα τραπεζικά. Δηλαδή το πώς μια τράπεζα μπορεί να κρύβει κόκκινα δάνεια, δανειοδοτώντας κάποιον για να ξεφορτωθεί 60 εκατομμύρια με 4 εκατομμύρια. Το εάν η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε τη δουλειά της για όλα αυτά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να τα πάρουμε ένα ένα. Στο πρώτο ερώτημα. Καταρχάς δεν είναι ακριβές ότι μόλις αναδείχθηκε το πρόβλημα, η ΝΔ αντέδρασε. Γιατί το πρόβλημα έχει αναδειχθεί εδώ και δυο χρόνια. Έχει αναδειχτεί με δημοσιεύματα το γεγονός ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτική εταιρεία και έκανε αυτή τη δουλειά. Βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου. Εφημερίδα Ντοκουμέντο, εφημερίδα Δημοκρατία, εάν δεν κάνω λάθος. Δυο εφημερίδες.

Επίσης, για όσους μπορεί να μην πρόσεξαν αυτά τα δημοσιεύματα, υπήρχε και ερώτηση στη Βουλή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με απευθείας αναθέσεις που πήρε ο εν λόγω βουλευτής της ΝΔ από τη Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας, είναι από τα ΕΛΤΑ, 1 εκατομμυρίου ευρώ. Δεν ίδρωσε το αυτί κανενός.

Επίσης, πρέπει να γνωρίζουν οι ακροατές μας ότι ο κ. Πάτσης δεν ήταν απλά ένας βουλευτής Γρεβενών, ένας περιφερειακός βουλευτής. Ο κ. Πάτσης είχε πολύ στενές σχέσεις με μια σειρά από κυβερνητικά στελέχη και με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο κ. Πάτσης ήταν -και είναι ο άνθρωπος- κουμπάρος του κ. Πέτσα. Ο κ. Πέτσας δεν γνώριζε τι κάνει ο κουμπάρος του; Με τι ασχολείται; Ο κ. Πέτσας ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος και σήμερα υφυπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά εντάξει, η κουμπαριά δεν είναι ποινικά κολάσιμη.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Λέω δεν γνώριζε; Δεν λέω ότι είναι κολάσιμη. Αλλά λέω είναι δυνατόν να μη γνώριζε τι δουλειά κάνει ο κουμπάρος του; Είναι δυνατόν να μην γνώριζε τι κάνει;

Επίσης η σύζυγος του υπουργού Δικαιοσύνης ήταν μέχρι πρότινος συνεταίρος του. Ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης γνώριζε τι κάνει ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ; Και κερασάκι στην τούρτα όλων αυτών, για να δείτε ότι εδώ δεν πρόκειται για μεμονωμένα περιστατικά, αλλά πρόκειται όλοι οι παγαπόντηδες μια εταιρεία, είχαν βάλει ως συντονιστή του Τμήματος μη εξυπηρετούμενων δανείων του κόμματος της ΝΔ τον υιό του κ. Πάτση, διότι είχαν τεχνογνωσία οι άνθρωποι. Ξέρανε πώς γίνεται η δουλειά και τον βάλανε συντονιστή του αντίστοιχου τμήματος του κόμματος που παράγει την πολιτική του κόμματος.

Άρα η πολιτική του κόμματος του κυβερνώντος είναι η δημιουργία εισπρακτικών εταιρειών που παίρνουν στο 10% της τιμής τα δάνεια του κοσμάκη για να γυρνάνε δεξιά και αριστερά και να λεηλατούν την ελληνική κοινωνία και τη μεσαία τάξη. Αυτό είναι το βασικό πρόβλημα. Άρα δεν είναι μια περιπτωσιολογία, δεν είναι ένα περιστατικό το οποίο είναι μεμονωμένο. Εδώ είναι ένα σχέδιο. Το σχέδιο λοιπόν αυτό -βλέπουμε την κορυφή του παγόβουνου, διότι στη χώρα υπάρχουν εκατοντάδες Πάτσηδες, εισπρακτικές εταιρείες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί με σχέδιο, προκειμένου να κάνουν αυτή τη δουλειά.

Η στρατηγική της ΝΔ για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων, τα οποία κόκκινα δάνεια άκουγα πριν να λέει ο υπουργός ο κ. Σταϊκούρας ότι μειώθηκαν. Μειώθηκαν από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Περάσανε στους servicers. Δεν εξαϋλώθηκαν. Είναι υπαρκτά. Αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λένε όμως από τη ΝΔ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο για τα funds, για τα κοράκια που λέμε.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα απαντήσω και σε αυτό. Αυξήθηκαν τα δάνεια, τα κόκκινα δάνεια. Έχει αυξηθεί το ιδιωτικό χρέος στη χώρα. Είναι πάνω από 111 δισεκατομμύρια ευρώ σήμερα. Περάσανε λοιπόν μέσα σε μια νύχτα από τις τράπεζες που θέλανε να τα ξεφορτωθούν από τους ισολογισμούς τους  στα funds με έδρα το εξωτερικό, μέσω διαφόρων servicers. Μέσω διαφόρων εταιρειών εισπρακτικών τύπου εταιρείας Πάτση.

Περνάνε με ένα ποσοστό -νομίζω ότι εδώ ειδικά είναι μια εξαιρετικά ευνοϊκή περίπτωση το να αγοράζεις ένα πακέτο 60 τόσων εκατομμυρίων με 4 εκατομμύρια μόνο. Το σύνηθες είναι κάτι περισσότερο από αυτό. Είναι κοντά στο μισό της τιμής, αλλά εν πάση περιπτώσει και στο μισό της τιμής και λιγότερο, εκεί περίπου είναι, περνάνε στους servicers οι οποίοι επιδιώκουν να πάρουν πολύ περισσότερα κυνηγώντας, εκβιάζοντας, στέλνοντας εξώδικα σε ανθρώπους που έχουν κάποιο δάνειο σε μια κάρτα, κάποιο επιχειρηματικό δάνειο, ή ακόμα περισσότερο εχέγγυο την πρώτη κατοικία.

Μας λέει λοιπόν τώρα η ΝΔ, μα, αυτά δεν ξεκίνησαν επί των ημερών σας; Αυτό είναι το εξαιρετικά παράδοξο σε αυτή τη χώρα. Επί μνημονίων και με την τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, εμείς είχαμε καταφέρει να διατηρήσουμε ένα πτωχευτικό κώδικα που προστάτευε την πρώτη κατοικία, τη λαϊκή κατοικία. Και σήμερα χωρίς μνημόνια, χωρίς τρόικα πάνω από το κεφάλι μας, μια από τις βασικές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η αλλαγή του πτωχευτικού κώδικα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας μέσω αυτής της διαδικασίας των funds και των servicers.

Τι κάναμε; Να θυμίσω στους ακροατές μας όταν αυτό ήρθε στη Βουλή, κάναμε πρόταση μομφής στην κυβέρνηση. Το θυμάστε αυτό; Κάναμε πρόταση μομφής στον κ. Σταϊκούρα ως υπουργό και προφανώς εν συνόλω στην κυβέρνηση, διότι ο υπουργός δεν κινούταν μεμονωμένα, δεν ήταν δική του η απόφαση να προχωρήσει σε αυτό το νέο πτωχευτικό κώδικα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και έτσι συζητήθηκε και δυο τρεις μέρες παραπάνω.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Βεβαίως. Τρεις μέρες στη Βουλή συζητάγαμε αυτό και η βασική απάντηση της κυβέρνησης και των μέσων ενημέρωσης που τη στηρίζουν ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αντιπολιτευτική γυμναστική και δεν έχει σοβαρές προτάσεις, δεν έχει θέσεις, αλλά εμείς κινήσαμε γη και ουρανό. Το ισχυρότερο όπλο που έχει κοινοβουλευτικά ένα κόμμα της αντιπολίτευσης είναι η πρόταση μομφής. Γι’ αυτό το θέμα την κάναμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η πρόταση μομφής. Συμφωνώ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Γι’ αυτό την κάναμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και καίει και χαρτί κιόλας για ένα χρονικό διάστημα.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πάμε παρακάτω. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπό την πίεση της τρόικας το 2015, αναγκάστηκε, είναι αλήθεια, να νομοθετήσει. Να δίνεται η δυνατότητα τα κόκκινα δάνεια από τις τράπεζες, για να καθαρίσει ο ισολογισμός των τραπεζών, να περάσουν σε funds. Τι κατάφερε όμως ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα από μια σκληρή διαπραγμάτευση; Και είμαστε περήφανοι, το έχω πει πολλές φορές αυτό, για τη σκληρή διαπραγμάτευση και την προσπάθεια που κάναμε σε κάθε τι, σε κάθε άρθρο που περνούσε από τη Βουλή να είμαστε μεροληπτικοί υπέρ των συμφερόντων της κοινωνίας. Νομοθετήσαμε σε αυτό που, πέραν των δικών μας προθέσεων νόμο φέραμε στη Βουλή, την προϋπόθεση για να γίνεται πλειστηριασμός από τους servicers, να γίνεται πρώτα ρύθμιση του δανείου. Δηλαδή να υπάρχει μια διαδικασία όπου ο δανειολήπτης θα έρχεται αναγκαστικά σε μια προσπάθεια συμβιβασμού με κούρεμα και ρυθμίσεις. Και βεβαίως, αν η διαδικασία και της ρύθμισης, αλλά και αν αυτό δεν οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, και του πλειστηριασμού, να έχει μια φορολόγηση προς όφελος του ελληνικού δημοσίου σε κάθε βήμα.

Αυτό λοιπόν οι κύριοι αυτοί τώρα, οι servicers, δεν τους άρεσε αυτός ο νόμος που τον περάσαμε εμείς το 2015. Και τι κάνανε για να αποφύγουν τη διαδικασία των ρυθμίσεων, για να αποφύγουν τη φορολόγηση; Βρήκαν έναν νόμο του 2003. Ο νόμος του 2003 προέβλεπε διαδικασία πλειστηριασμών απευθείας χωρίς καμία ρύθμιση, καμία φορολόγηση, αλλά για τις τράπεζες, όχι για τα funds.

Και πήγανε με αυτή τη στρεψοδικία να προχωρήσουν σε μια σειρά από πλειστηριασμούς και έγιναν προσφυγές στον Άρειο Πάγο. Ήρθε ο Άρειος Πάγος και είπε ότι αυτό είναι παράνομο, διότι δεν προβλέπονται μέσα από αυτή τη νομοθεσία πλειστηριασμοί από servicers, παρά μονάχα από τις τράπεζες. Και αυτό σήμερα καθιστά νομικά έωλη τη διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία συνεχίζεται όμως στη χώρα, απλά έχει το δικαίωμα ο κάθε πολίτης που εκπλειστηριάζεται το δάνειο του να κάνει ανακοπή με αναφορά σε αυτή την απόφαση του Αρείου Πάγου.

Άρα, θέλω να πω ότι εδώ είναι ένα σχέδιο, ένα σχέδιο που έχει αρχή, μέση και τέλος. Ένα σχέδιο που, κατά την άποψή μου, σε συνδυασμό με την τρομακτική αναδιανομή που γίνεται τούτη την ώρα στα εισοδήματα της μεσαίας τάξης και των αδύναμων προς όφελος των καρτέλ και κάποιων ισχυρών, είναι το τελειωτικό χτύπημα στη μεσαία τάξη, η οποία μεσαία τάξη υπήρξε προεκλογικά η σημαία της προεκλογικής εκστρατείας του κ. Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελικά της γυρίσατε την πλάτη της μεσαίας τάξης; Αυτό έτσι να το λύσουμε μια και καλή, κύριε Πρόεδρε, για να μην επανερχόμαστε στα ίδια και στα ίδια, γιατί πέφτουμε πολλές φορές και σε μια συζήτηση που αφορά, είμαστε στο 2022 και όλοι μιλάνε για το 2015 – 2019. Και όταν στέκονται στο 2015, κάνουν αναφορά σαν να είναι κουτσή χρονιά. Δηλαδή φτάνουμε μέχρι τον Ιούλιο. Σαν να μην υπήρξε από τον Ιούλιο και κάτω οτιδήποτε άλλο.

Θέλω να βάλω όμως το ερώτημα: Είναι πρωθυπουργός σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, 2 του Νοέμβρη. Έχουμε εκλογές την προηγούμενη μέρα και έχετε τα κλειδιά της χώρας στα χέρια σας. Τι κάνουμε για τα κοράκια; Γι’ αυτούς που απειλούν τη λαϊκή κατοικία, γι’ αυτούς που έχουν βάλει μπροστά όλο αυτό το σχέδιο που το βλέπουμε στην παιδεία, στην υγεία, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής να αλλάξουν το μοντέλο της ελληνικής κοινωνίας; Να μιλήσουμε για τα σπίτια. Τι κάνετε εσείς για να περισωθεί η περιουσία του κόσμου;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχουμε καταθέσει στον δημόσιο διάλογο την πρότασή μας για έναν νέο πτωχευτικό κώδικα, που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει προτεραιότητα σε ρυθμίσεις που θα είναι ευνοϊκές όχι για τα funds που θέλουν να κερδοσκοπήσουν, αλλά για τους πολίτες οι οποίοι θα πρέπει με ένα τρόπο να τους δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία να ανακτήσουν την περιουσία τους. Ξέρω ότι δεν θα είναι εύκολες οι συνθήκες οι οποίες θα αντιμετωπίσουμε για άλλη μια φορά, αλλά αυτή είναι η πολιτική μας βούληση. Αυτή τη φορά είμαστε εκτός μνημονίων, εκτός μνημονιακών δεσμεύσεων. Προφανώς και δεν μπορούμε να κάνουμε θαύματα , αλλά μπορούμε στο μέτρο του δυνατού να υποστηρίξουμε όσο περισσότερο γίνεται το δημόσιο συμφέρον.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των πλειστηριασμών, είναι γνωστό ότι σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολουθήθηκε μια άλλη στρατηγική. Για παράδειγμα στην Κύπρο, όπου υπήρξε η δυνατότητα αυτό που γίνεται με τους servicers να γίνει απευθείας με τους ιδιοκτήτες. Δηλαδή αντί να παίρνουν μισοτιμής οι servicers, να δίνουν κάτι παραπάνω οι ιδιοκτήτες και να μπορούν να ρυθμίζουν το ακίνητό τους. Και  ένα τελευταίο σχόλιο, επειδή άκουσα τον κ. Σταϊκούρα να λέει και να παραδέχεται ότι δεν υπάρχουν ρυθμίσεις Να δώσω ένα νούμερο, γιατί είπε για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, την εξωδικαστική διαδικασία: 3% μόνο όσων επιχειρήσανε να λυθεί και να ρυθμιστεί το δάνειο τους εξωδικαστικά, έχουν καταφέρει να πάρουν ρύθμιση σήμερα. Άρα εδώ μιλάμε για ένα τεράστιο ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: 3 στους 100 συμπολίτες μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 3 στους 100.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από όσους έκαναν αίτηση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, από όσους έκαναν αίτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απίστευτο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και να μην ξεχνάμε η Eurostat θα βγάλει αποτελέσματα για το εάν αυτό το σχέδιο, σχέδιο Ηρακλής, οι εγγυήσεις που δοθήκανε από το ελληνικό δημόσιο θα καταγραφούν λογιστικά έστω σε πρώτη φάση στο δημόσιο χρέος. Δηλαδή η ατζαμοσύνη, να το πω έτσι, των κυβερνητικών επιλογών μπορεί σε λίγες μέρες και επισήμως να χρεώσει στο δημόσιο χρέος 19 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιστρέφουμε στη συζήτησή μας με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον κ. Αλέξη Τσίπρα. Κύριε Πρόεδρε, τα κοινόχρηστά σας τα πληρώνετε εσείς;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Δε μπορώ να κάνω κι αλλιώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί διαβάζω σήμερα εδώ στη Δημοκρατία, έχουμε νέα ιστορία, η Κεραμέως δεν πληρώνει τα κοινόχρηστα, χρωστάει 3.470 ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς σε ένα από τα 11 ακίνητά της. Και υπάρχει και το εξώδικο εδώ πέρα, είναι δηλαδή με έγγραφα δεμένη η ιστορία.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έχει πολλά ακίνητα η γυναίκα, δε μπορεί να ξέρει σε κάθε ακίνητο τι γίνεται, θα τα ξέχασε μάλλον. Εμείς που μένουμε σ’ ένα, έχουμε τον διαχειριστή να μας τραβάει το μανίκι, χτυπάει την πόρτα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν έχεις 11 ακίνητα, πού να πληρώσεις, σωστό κι αυτό…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Νομίζω θα το ξέχασε πάντως, δεν θα είναι σαν τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλη ιστορία αυτή. Λοιπόν, υποκλοπές. Σήμερα έρχεται η PEGA, πιάνει κατευθείαν δουλειά, ταυτοχρόνως το ρεπορτάζ από το Μαξίμου, κύριε Πρόεδρεμ λέει ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα προσέλθει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» για ν’ απαντήσει στην ερώτηση που του καταθέσατε…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό δεν το ξέρω, είναι καινούργιο, είναι επίσημο αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι επίσημο, όπως είναι οι διαρροές, με την έννοια λέει ότι αφενός η ερώτησή σας βρίθει fake news, αφετέρου δεν θέλει να γίνει περαιτέρω τοξικό το κλίμα και να επικεντρωθεί ξανά η πολιτική αντιπαράθεση. Το διαβάζω στα sites, στις εφημερίδες…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εγώ δεν θέλω να το πιστέψω. Δεν θέλω να πιστέψω ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θ’ αρνηθεί σ’ ένα κρισιμότατο ζήτημα με το οποίο δεν ασχολείται μόνο η πολιτική ζωή της χώρας, ασχολείται και το Ευρωκοινοβούλιο και είναι σήμερα εδώ με Επιτροπή του για να διερευνήσει την υπόθεση των υποκλοπών, δεν θα έρθει ν’ απαντήσει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αν αυτό συμβεί, σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός το βάζει στα πόδια, ότι φυγομαχεί και ότι δεν έχει επιχειρήματα για ν’ απαντήσει, ότι επί της ουσίας επιβεβαιώνει μέχρι κεραίας όλα όσα θέτω στην ερώτηση που του κατέθεσα.

Και το κρίσιμο ερώτημα το οποίο εν πάση περιπτώσει υπάρχει αυτή τη στιγμή, και όπως αναφέρω στην ερώτησή μου δεν είναι μόνο ηθικό ή πολιτικό, είναι και υπαρξιακής σημασίας για το δημοκρατικό πολίτευμα, για τη λειτουργία της δημοκρατίας στον τόπο μας, είναι εάν θα πάμε σε μια κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση με ευθύνη του Μητσοτάκη με το Predator, το παράνομο λογισμικό να είναι σε λειτουργία και να κατασκοπεύει πολιτικούς αντιπάλους.

Εδώ, εάν αυτό συμβαίνει και εφόσον δεν έρχεται καν ν’ απαντήσει προφανώς σημαίνει ότι συμβαίνει, -αλλά θέλω να κρατήσω μια επιφύλαξη σ’ αυτό που είπατε λίγο πιο πριν, θέλω να πιστεύω ότι μέχρι τελευταία στιγμή δεν θα κάνει άλλο ένα ατόπημα, να μην έρθει ν’ απαντήσει. Αν όμως αυτό συμβαίνει, πρόκειται για μια πρωτοφανή εκτροπή από τη δημοκρατική λειτουργία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με βάση αυτά που λέτε κύριε Πρόεδρε, άκουγα χτες, -τώρα δεν θα σας πω διαρροή- δεν αμφισβητείται δηλαδή αυτό, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να λέει ότι εκλαμβάνει αυτά που λέτε στην ερώτησή σας, που συνδέετέ τη λειτουργία του πολιτεύματος με το θέμα του Preditor, των υποκλοπών κτλ., με μια προσπάθειά σας να στρώσετε το δρόμο μιας αμφισβήτησης εκλογικού αποτελέσματος, αλά Τραμπ, αλά Μπολσονάρο επειδή λέει έρχεται ήττα και θέλετε από πριν να στρώσετε τον επικοινωνιακό δρόμο. Τι απαντάτε σ’ αυτό αλήθεια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Να έρθει να τα πει αυτά στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης και να δώσει απαντήσεις σ’ αυτά που τον ρωτάω. Αυτό το οποίο λέει και το επαναλαμβάνω και σήμερα, είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν ενδείξεις, καταγγελίες, δημοσιεύματα, αποδείξεις ότι ένα παράνομο λογισμικό είναι ακόμα και σήμερα σε λειτουργία, ήρθε στη χώρα για λογαριασμό της κυβέρνησης μέσω του γενικού γραμματέα Πρωθυπουργού, που έχει παραιτηθεί παίρνοντας στην πλάτη του την ευθύνη για τις επίσημες υποκλοπές της ΕΥΠ.

Αλλά ένα παράνομο λογισμικό ήρθε στη χώρα μας με δική του ευθύνη. Και τα κρίσιμα πρόσωπα που συνδέονται με αυτό το παράνομο λογισμικό, με επιλογή και εντολή του πρωθυπουργού από την πλειοψηφία της Επιτροπής, την κυβερνητική πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν εκλήθησαν ν’ απαντήσουν, προφυλάχθηκαν. Επικαλείται το απόρρητο την ίδια στιγμή για να μην απαντήσουν και αυτοί που έρχονται στην Επιτροπή στις ερωτήσεις. Το παράνομο λογισμικό συνεχίζει να λειτουργεί, η εταιρεία η οποία το έφερε συνεχίζει να λειτουργεί απρόσκοπτα στη χώρα διότι κέρδισε χρόνο χρήσιμο γι` αυτή για να συνεχίσει να λειτουργεί με ευθύνη της κυβέρνησης και ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης δεν έρχεται να δώσει απαντήσεις, αν ισχύει αυτό που λέτε.

Άρα, λοιπόν, εδώ έχουμε ένα κρίσιμο ζήτημα για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Αφήστε το θέμα των εκλογών, θα έρθω και στο θέμα των εκλογών. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει αυτή η μεγάλη σκιά πάνω από τα πολιτικά πράγματα της χώρας και ο Μητσοτάκης να επικαλείται το απόρρητο και να μην έρχεται ν’ απαντήσει.

Και βεβαίως, να πω κι αυτό, οι ίδιες οι εφημερίδες που πριν από ενάμιση μήνα έλεγαν «υποκλοπές τέλος», έρχονται σήμερα -δεν είναι αντιπολιτευτικές, δεν μπορεί να πει κανείς ότι Τα Νέα και Το Βήμα είναι αντιπολιτευτικές εφημερίδες- έρχονται και θέτουν ερωτήματα, στα οποία δεν παίρνουμε απάντηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε φύγει από το «υποκλοπές τέλος»; Και το πήραν μετά κάποιοι συνάδελφοι και έλεγαν «κουράζετε με το θέμα των υποκλοπών» και δεν προκύπτει και δημοσκοπικά κιόλας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Αυτό θέλω να πω: αν ρωτήσετε έναν πολίτη στο δρόμο ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που τον απασχολεί, δε θα σας πει ότι είναι οι υποκλοπές. Θα σας πει είναι η ακρίβεια, είναι ότι δεν έχω να πληρώσω το ρεύμα, είναι η καθημερινότητα. Την ίδια στιγμή, όμως, δεν μπορούμε να λειτουργούμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα, όταν καταλύεται το δημοκρατικό πολίτευμα. Διότι όταν παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα, πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης, αλλά και υπουργοί της κυβέρνησης, τότε εδώ υπάρχει ένα ζήτημα δημοκρατικής λειτουργίας, μείζον ζήτημα. Και παρακολουθούνται για λογαριασμό του Μεγάρου Μαξίμου. Τι έγραψε λοιπόν η εφημερίδα Το Βήμα και η εφημερίδα Τα Νέα Σάββατο και Κυριακή; Έγραψαν, εγώ τουλάχιστον αυτό κατάλαβα διαβάζοντας, ότι ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ήταν υπό παρακολούθηση, διότι υπήρχε μια έντονη αντιπαράθεση ενδοκυβερνητική σε σχέση με το ποιες εταιρείες θα ωφεληθούν από ένα project που αφορά τις νέες ταυτότητες.

Αυτά δεν τα είπα εγώ στη Βουλή, τα λέει μια εφημερίδα που εν πάση περιπτώσει δεν είναι αντιπολιτευτική. Και λέει αυτή η εφημερίδα η ίδια, της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο πρόεδρος μιας μεγάλης ποδοσφαιρικής ομάδας και μεγαλοεπιχειρηματίας, ο κ. Μαρινάκης, λέει αυτή η εφημερίδα ότι παρακολουθούσαν για λογαριασμό του κ. Μητσοτάκη, ότι ο κ. Μητσοτάκης άκουγε τον υπουργό του να συνομιλεί με μεγάλο παράγοντα του ποδοσφαίρου. Ποιον εγώ καταλαβαίνω; Τον κ. Μαρινάκη καταλαβαίνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι μας.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Άρα λοιπόν, βγαίνει μια εφημερίδα η οποία είναι εν πάση περιπτώσει από τις κορυφαίες αν και διαφωνούμε με τη γραμμή που έχει, είναι μια ιστορική εφημερίδα και καταλογίζει ότι ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε τον Χρυσοχοΐδη να συνομιλεί με τον Μαρινάκη. Αυτό λέει, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στο MEGA τα ίδια, που είναι επίσης στον ίδιο όμιλο.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και σήμερα ο κ. Μητσοτάκης λέει «εγώ δεν θα έρθω στη Βουλή ν’ απαντήσω»; Τι συμπέρασμα βγάζετε εσείς; Εγώ το μόνο συμπέρασμα που βγάζω αν φυγομαχήσει, είναι ότι δεν έρχεται ν’ απαντήσει διότι επιβεβαιώνει τις κατηγορίες. Δεν έχει τι να πει.

Και το ίδιο δημοσίευμα μιλά και για άλλους υπουργούς οι οποίοι ήταν σε παρακολούθηση. Και ρωτώ εγώ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Παρακολουθούσες τον Ανδρουλάκη, παρακολουθούσες τον Σπίρτζη, παρακολουθούσες τον Χρυσοχοΐδη, ο Χρυσοχοΐδης κι αυτός πρέπει να βγει να πει δυο λόγια, τι γίνεται. Ο Σπίρτζης και ο Ανδρουλάκης έχουν πάει στον εισαγγελέα, ο Χρυσοχοΐδης πού θα πάει, στη Β’ Αθήνας να εκλεγεί; Το θύμα;

Εδώ λοιπόν, έχουμε μια βόμβα στα θεμέλια της δημοκρατικής λειτουργίας, του δημοκρατικού πολιτεύματος. Και ταυτόχρονα, επειδή δεν τα λέει αυτά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ -εγώ θέλω να είμαι καθαρός και έντιμος και στους πολιτικούς μου αντιπάλους, κορυφαία στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δεν ανέχονται να λερωθεί το σύνολο της παράταξής τους με αυτή τη μεγάλη σκιά, μ’ αυτόν τον μεγάλο λεκέ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Προκύπτει από το ρεπορτάζ αυτό.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως έχουν στόμα να μιλήσουν.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Και υπήρξε και ο πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής ο οποίος έκανε τις δηλώσεις που έκανε, μίλησε με γενναιότητα και είπε ότι δεν μπορεί η επίκληση του απορρήτου να προηγείται της ανάγκης για κάθαρση του δημόσιου βίου. Σε όλα αυτά λοιπόν και όχι μόνο στον Τσίπρα, οφείλει ν’ απαντήσει ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία, ακούν τώρα οι συμπολίτες μας, οι ακροάτριες και οι ακροατές τον Τσίπρα να τους περιγράφει την κατάσταση όπως έχει. Έτσι την αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος, δηλαδή καταλαβαίνουν κάποιοι ότι υπάρχουν κέντρα εξουσίας, επιχειρηματικά κέντρα που επηρεάζουν τα κέντρα εξουσίας και κάνουν και κολεγιά μεταξύ τους, κάνουν δουλειές, μαζί τους είναι και μια μεγάλη μερίδα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και ο κόσμος νομίζει ότι παίζει ξαφνικά σ’ ένα φιλμικό σετ του NETFLIX, δεν ξέρω κι εγώ τι, σαν να παίζουμε σε ταινία κομπάρσοι, τουλάχιστον εγώ πολλές φορές σαν πολίτης έτσι αισθάνομαι.

Εύλογο το ερώτημα νομίζω. Ξανά λοιπόν, πρωθυπουργός ο Τσίπρας την επόμενη μέρα, με συνεργασία, χωρίς συνεργασία, θα τα δούμε παρακάτω αυτά για το τι προκύπτει με τον εκλογικό νόμο. Αντιμετωπίζεται τώρα όλο αυτό το σύστημα; Εδώ μιλάμε για την απόλυτη φαυλότητα, μιλάμε για την απόλυτη σαπίλα, κύριε Πρόεδρε. Και καταλαβαίνετε και τον θυμό του κόσμου, για να συμπληρώσω το ερώτημα. Γιατί σήμερα έχουμε και το καλάθι του νοικοκυριού, το οποίο είναι μάλλον κοροϊδία στα μάτια μας, ο κόσμος με το 80% του εισοδήματος πληρώνει το ενοίκιο, κάποια τρόφιμα, και μετά κοιτάζει να δει πώς θα επιζήσει. Η ΕΛΣΤΑΤ τα λέει αυτά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Είπα και πιο πριν, οι δυσκολίες θα είναι εξαιρετικά μεγάλες και τα προβλήματα σύνθετα, αλλά να ξεκινήσουμε από τα βασικά. Η αποκατάσταση της θεσμικής λειτουργίας δεν έχει να κάνει με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, αυτά που συμβαίνουν σε ό,τι αφορά την απαξίωση των θεσμών στη χώρα μας, ήταν πολιτική επιλογή. Και τα άθλια μέσα τα οποία χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, τα μέσα παρακολούθησης πολιτικών αντιπάλων, οι παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, είναι μέσα που θέλουν να εξυπηρετήσουν άθλιες πολιτικές.

Η χειραγώγηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με τις λίστες Πέτσα, με το δημόσιο χρήμα, όλα αυτά τα εφηύρε ακριβώς επειδή ήταν η προϋπόθεση για να μπορέσει να εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές. Όταν έχεις εδώ και ενάμιση χρόνο αυτό τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας στην ηλεκτρική ενέργεια, να παράγονται δισεκατομμύρια, ένα δισεκατομμύριο σε δυο μήνες -αυτό είναι φοβερό, Σεπτέμβρη – Οκτώβρη ένα δισεκατομμύριο υπερκέρδη, συσσωρευμένα όλους τους προηγούμενους μήνες, έχουμε φτάσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια, 3,5 δισεκατομμύρια υπολογίζουμε εμείς μαζί με τα υπερκέρδη της ΔΕΠΑ και των πετρελαϊκών εταιριών- και να μην έχεις φορολογήσει ένα ευρώ και να έχεις όλον αυτό το μηχανισμό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, λένε ψέματα ότι έχουν πάρει 2,4 δισ.;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: 2,4 δισ. δεν έχουν φορολογήσει. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι τον Ιούλιο φέτος που φτιάχτηκε ο νέος μηχανισμός, υπήρχαν υπερκέρδη από τον μηχανισμό στη χονδρική, να το πω έτσι, 2,2 δισ. Από αυτά, δεν φορολογήθηκε ούτε ένα ευρώ. Αυτά υποσχέθηκε στη Βουλή ο Μητσοτάκης ότι θα φορολογήσει 90%.

Τον Ιούλιο φτιάχνει έναν νέο μηχανισμό που υποτίθεται ότι καταργεί τη ρήτρα αναπροσαρμογής, την εντάσσει όμως στην ουσία, την κρύβει και μεταφέρει την αισχροκέρδεια στη λιανική και μέσα από αυτή τη διαδικασία, ένα μέρος των υπερκερδών από τη χονδρική, ένα μέρος, όχι όλα, τα πηγαίνει σ’ ένα καλάθι. Στο καλάθι αυτό πέφτουν και τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων από τον προϋπολογισμό και από τα τιμολόγια της ΔΕΗ, τα ΥΚΩ, τους ρύπους κτλ. Και απ’ αυτό το καλάθι, το συνολικό ποσό που έρχεται, δίνει πίσω, επιστρέφει στον καταναλωτή το κράτος. Αν πάρετε τον λογαριασμό σας για παράδειγμα της ΔΕΗ, θα δείτε ότι έχετε έναν λογαριασμό αυξημένο κατά 100% αλλά λέει «θα έπρεπε να ήταν 200% πάνω, το υπόλοιπο σας το δίνουμε εμείς, να είστε ευτυχισμένοι».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι έρχεται λοιπόν κύριε Πρόεδρε ένας καταναλωτής και λέει: «Εγώ πλήρωνα 200 πέρυσι τέτοια εποχή, είχα φτάσει με τη ρήτρα αναπροσαρμογής 800, 1.000, τώρα από 200 πληρώνω 250, τι με νοιάζουν όλα τα υπόλοιπα αφού τα πληρώνει το κράτος;».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Όχι, δεν είναι 250, δεν είναι έτσι. Η αλήθεια είναι ότι πλήρωνε 200 με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, με την προηγούμενη διαδικασία προ των επιδοτήσεων έφτασε να δίνει 800 και τώρα δίνει 400, δίνει διπλάσιο απ’ αυτό που πλήρωνε, συνεχίζει να δίνει διπλάσιο απ’ αυτό που λένε.

Προσέξτε, τα στοιχεία τα οποία έρχονται από την Eurostat, είναι στοιχεία τα οποία είναι αδιάψευστα. Τι λένε αυτά τα στοιχεία: Ότι η χώρα μας είναι η ακριβότερη στην τιμή του ρεύματος προ επιδοτήσεων και προ φόρων. Η ακριβότερη από τις 28, η ακριβότερη στην Ευρώπη. Έχουμε το πιο ακριβό ρεύμα στην Ευρώπη.

Έρχονται μετά οι επιδοτήσεις και τι λένε τα στοιχεία της Ένωσης των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας που μετράνε με βάση και την αγοραστική δύναμη; Ότι γινόμαστε 3οι χειρότεροι στην Ευρώπη. Αυτό είναι το δεδομένο το οποίο δεν μπορεί ν’ αλλάξει.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι εδώ υπάρχει ένας μηχανισμός, όπου στη μέση είναι ο καταναλωτής, από τη μία τσέπη παίρνουμε από τον καταναλωτή τα χρήματα -διότι πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, στο βενζινάδικο και πληρώνει 3 και 4 φορές πάνω τις τιμές των προϊόντων, ακριβώς διότι δεν έχει μειωθεί ούτε ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης ούτε ο ΦΠΑ στα βασικά είδη μαζικής κατανάλωσης, άρα υπάρχει μια αφαίμαξη του καταναλωτή- και από την άλλη, όταν του έρχεται ο λογαριασμός, ένα μέρος της αφαίμαξης συνεχίζεται, αλλά ένα άλλο μέρος του τα βάζουν ξανά στην τσέπη για να πληρώσει ποιον; Τον παραγωγό της ενέργειας.

Αυτός ο οποίος στο τέλος της ημέρας παραμένει με τα κέρδη του αναλλοίωτα, τα υπερκέρδη, τα αισχρά κέρδη αναλλοίωτα, είναι ο παραγωγός ή ο πάροχος. Ο καταναλωτής, στο τέλος της ημέρας, είναι ο χαμένος από δυο πλευρές. Σας είπε ο κ. Σταϊκούρας πριν, που τον άκουγα καθώς ερχόμουν με το αυτοκίνητο στο στούντιο, ότι δεν μπορούμε να δώσουμε 35 εκατομμύρια για να επιδοτήσουμε το diesel κίνησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και είπε και κάτι άλλο, ότι «έχουμε δώσει όλες τις εξηγήσεις για τις απευθείας αναθέσεις».

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Καλά, αυτές οι εξηγήσεις δεν θα δοθούν ποτέ. Κι έχουμε φτάσει στο παράδοξο να είναι ακριβότερο το diesel κίνησης από την αμόλυβδη, δηλαδή καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό στον πυρήνα της οικονομίας. Διότι όλα τα προϊόντα μετακινούνται με φορτηγά αυτοκίνητα επαγγελματικά, τα οποία πηγαίνουν με diesel και όχι με αμόλυβδη. Άρα συμφέρει να τα πηγαίνουν με ΙΧ τα προϊόντα και όχι με φορτηγά. Αυτό είναι τρομακτικό, θα επιφέρει επίσης πολύ σημαντικές αυξήσεις.

Δεν έχει αυτά τα 35 εκατομμύρια, στη Βουλή τους ειρωνεύτηκα, είπα «πάρτε ένα δάνειο από τον κ. Στάσση ή από τον κ. Πάτση, να τα βρείτε τα 35 εκατομμύρια». Γιατί δεν τα έχουμε; Διότι τα έσοδά μας είναι λιγότερα από τα έξοδά μας και θα έχουμε πάλι έλλειμμα. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί, λέει, «είμαστε δίπλα στον πολίτη». Όχι. Γιατί είστε δίπλα στους παραγωγούς που αισχροκερδούν και στους παρόχους που συνεχίζουν να έχουν τρομακτικά υπερκέρδη. Γι` αυτό. Διότι δίνουμε τρομακτικές επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό για να κρατιέται αναλλοίωτη η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η αλήθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα σ’ αυτό λοιπόν το σκηνικό κύριε Πρόεδρε, γιατί ακυρώνετε εκ των προτέρων αυτό που τέλος πάντων λειτουργεί από σήμερα και αποκαλείται «καλάθι του νοικοκυριού»; Δηλαδή όσοι ζορίζονται, το να ξέρουν ότι υπάρχουν 51 κατηγορίες, 70 περίπου προϊόντα λέει το ρεπορτάζ έχουν μπει, που θα έχουν μηδενικές ή τέλος πάντων λελογισμένες αυξήσεις, αυτά θα τα δείξει η ζωή, είναι του πεταματού όταν κάθε φορά που πάμε σούπερ μάρκετ βλέπουμε άλλες τιμές πια;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είναι μια επικοινωνιακή κίνηση αυτή, διότι στην πραγματικότητα δεν θα μειώσει το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ. Τα προϊόντα που θα είναι μέσα σ’ αυτό το καλάθι, δεν θα είναι χαμηλότερης τιμής απ’ ό,τι ήταν πριν. Απλά για μια εβδομάδα δεν θα δει ο καταναλωτής ν’ αυξάνεται η τιμή τους, γιατί κάθε εβδομάδα θ’ αλλάζει αυτό.

Τώρα αν πιστεύετε ότι μπορούμε ν` αντιμετωπίσουμε αυτό το τρομακτικό κύμα της ακρίβειας με τις τρομακτικές ανατιμήσεις, με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης κατά 40% όπως σας είπα πιο πριν, τα στοιχεία της ΓΣΕΕ για το 2022 για τα χαμηλά εισοδήματα, με μια λίστα προϊόντων που θα μας διασφαλίζουν ότι μέσα σε μια εβδομάδα δεν θα παίρνουν ανατιμήσεις, νομίζω ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Είναι ωραίο για να κάνει περιοδεία σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς ο κ. Γεωργιάδης για να δικαιολογεί τον ρόλο του, αλλά θα έπρεπε να δικαιολογεί τον ρόλο του κάνοντας ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά που δεν δίνονται, βάζοντας φραγμούς στην αισχροκέρδεια, που δεν γίνεται. Στο τέλος αυτοί θα κάνουν ελέγχους με ραντεβού. Δε γίνονται έτσι οι έλεγχοι.

Θα είναι λοιπόν ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα το οποίο μπορεί να δώσει την αίσθηση για λίγο χρονικό διάστημα ότι κάτι κάνει η κυβέρνηση, αλλά στο τέλος μπορεί να γυρίσει και μπούμερανγκ, όταν ο καταναλωτής θα δει ότι δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα στην τσέπη του.

https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Ftsiprasalexis%2Fvideos%2F1299054150859056%2F&show_text=false&width=560&t=0



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε άλλα 6 λεπτά, θα πρέπει να χωρέσουμε δυο ερωτήσεις με δυο πολύ πυκνές απαντήσεις, κύριε Πρόεδρε. Να ξεκινήσουμε από αυτό που δηλώσατε προχθές, με φόντο τα “ψώνια” που κάνουμε, δεν μπορώ να το καταλάβω διαφορετικά. Έχουμε δώσει τόσα δισεκατομμύρια για εξοπλιστικά και με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, πάει στη Γαλλία, δεν ξέρουμε με τι θα γυρίσει πίσω. Έρχεται ο Γερμανός καγκελάριος, δεν ξέρουμε τι συμφωνία έχει κάνει. 14 δισ. δεν είναι λίγα. Την ίδια ώρα δεν έχει και αποτύπωμα αυτό στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία, το οποίο όλοι καταλαβαίνουμε ότι τελικά τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στα λαϊκά νοικοκυριά, σε οικογένειες δηλαδή που απασχολούνται σε όλο αυτό το κομμάτι.

Θα πει κάποιος, όμως: με αυτόν τον Ερντογάν απέναντι, με αυτή την Τουρκία, με αυτές τις απειλές, μήπως είναι λίγο υπερβολικοί στον ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είστε κι εσείς λίγο υπερβολικός και πρέπει να κάνουμε λίγο τράτο σε αυτό και να πούμε ότι είναι τέτοια η συγκυρία που, τι να κάνουμε, τους Τούρκους έχουμε γείτονες, δεν έχουμε το Λουξεμβούργο…

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Σε τι είμαστε υπερβολικοί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως τα χρειαζόμαστε τελικά αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Εδώ έχει δυο σκέλη το ερώτημά σας. Διότι αναφερθήκατε στην παντελή απουσία προγραμμάτων στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία. Αυτό είναι πρωτοφανές, καμία άλλη χώρα στον κόσμο δεν το κάνει, είναι αδιανόητο: 14 δισ. προγράμματα και ούτε ένα ευρώ, ούτε μια βίδα στην Ελληνική Πολεμική Βιομηχανία.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Και καμία χώρα που σέβεται τον εαυτό της, η Τουρκία -με την οποία δυστυχώς έχουμε μπει σε μια κούρσα ανταγωνιστική σ’ εξοπλισμούς, που δεν θα οδηγήσει πουθενά κατά τη γνώμη μου ούτε τον ελληνικό ούτε και τον τουρκικό λαό, αλλά εν πάση περιπτώσει, είναι μια δυσμενής πραγματικότητα αυτή και πρέπει να δούμε πώς θα την υπερβούμε- το 70% των εξοπλιστικών της προγραμμάτων γίνονται από την εθνική της πολεμική βιομηχανία.

Όταν μια χώρα, για διαφόρους λόγους, είναι προσανατολισμένη στο ν’ αναπτύσσει εξοπλιστικά προγράμματα, φτιάχνει εθνική βιομηχανία για να μειώνει ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Η χώρα μας έφτιαξε πολεμική βιομηχανία. Και ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να τη βάλει στον κάλαθο των αχρήστων. Αυτό είναι από μόνο του τεράστιο σκάνδαλο. Εθνικό έγκλημα είναι.

Από κει και πέρα βεβαίως υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση για ποιο λόγο, θα το πω έτσι πολύ απλά, ο κ. Μητσοτάκης έτρεξε, με μεγάλη πρεμούρα, να κάνει όλους τους πιθανούς και απίθανους εξοπλιστικούς σχεδιασμούς της χώρας, για την επόμενη 20ετία, μέσα στη δική του κυβερνητική θητεία. Γιατί αυτό έχουμε μπροστά μας. Για ποιο λόγο το έκανε, θα το δείξει η νεκροψία, εγώ δεν μπορώ να είμαι μάντης.

Αλλά εν πάση περιπτώσει, όλα τα ελεγχθούν, μόνο αυτό έχω να πω. Από ‘κει και πέρα, είναι προφανές ότι όλοι μας οφείλουμε να υπερασπιζόμαστε το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων, την ενίσχυση της αποτρεπτικής τους ικανότητας. Εμείς λέμε ότι μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με μνημόνια, εμείς κάναμε δυο εξοπλιστικά προγράμματα, και τα δυο εξοπλιστικά προγράμματα που κάναμε τα είδα στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία όταν πήγα προχθές. Και την αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας και τα 84 F-16 τα οποία αναβαθμίσαμε σε Viper. Ήταν εκεί και χτίζονταν εκεί, στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Από ‘κει και πέρα, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή ούτως ή άλλως η κατάσταση είναι οξυμένη στα ελληνοτουρκικά και εσείς το τελευταίο διάστημα μιλάτε για τους εξοπλισμούς, για την ανάγκη της αποτροπής, για το τι έκανε η κυβέρνησή σας έστω και σιωπηλά, αν κόβονταν καλώδια, αν απετράπησαν διάφορες κινήσεις χωρίς να βγαίνουν στα ΜΜΕ, γιατί τα μισά απ’ αυτά δεν πρέπει να βγαίνουν η αλήθεια είναι, το ερώτημα είναι, επειδή η Αριστερά παραδοσιακά ήταν υπέρ του διαλόγου και των λύσεων κι εσείς το αποδείξατε, όχι μόνο στο 3%, λύσατε το Μακεδονικό ως πρωθυπουργός, έχουμε φύγει από το κομμάτι του ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να έχουν διάλογο, να καθίσουν σ’ ένα τραπέζι να τα βρούμε και όχι απλώς να πλειοδοτεί ο ένας με τον άλλον, «εγώ φτιάχνω Byraktar, εγώ θα πάρω drones απ’ έξω, εγώ θα πάρω και 4η Belharra κτλ.;

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Πιστεύω ότι δεν πρέπει να βγούμε από τον δρόμο και την προοπτική του διαλόγου. Είμαστε αναγκασμένοι το διάστημα αυτό να παρακολουθούμε μια κλιμάκωση της ρητορικής του Ερντογάν. Θέλω να πιστεύω όμως ότι θα μείνει μόνο στο επίπεδο της ρητορικής, αν και ανησυχώ για κάποιο ατύχημα, όχι για κάποια επιδίωξη συνειδητή.

Θα είμαστε όμως το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές στην Τουρκία, θα βλέπουμε αυτό το έργο, να το πω έτσι λαϊκά. Είναι προφανές γιατί γίνεται από την άλλη πλευρά, γιατί τον Ερντογάν τον βοηθά να μη συζητά ο κόσμος την ακρίβεια αλλά να συζητά την αντιπαράθεση με γειτονικούς λαούς. Να το πω επίσης ευθέως, το ίδιο βοηθάει και τον κ. Μητσοτάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι δυο ηγέτες που βολεύονται απ’ αυτή την κατάσταση.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Το προκαλεί ο Ερντογάν όμως, θέλω να είμαι ανοιχτός εδώ, να μην του χρεώνουμε και ευθύνες που δεν έχει, έχει αρκετές ευθύνες ο κ. Μητσοτάκης, μην του χρεώσουμε κι άλλες. Η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική είναι ότι δεν αξιοποίησε και δικές μας προτάσεις την περίοδο που θα έπρεπε ν’ αξιοποιηθούν για να δεσμευτεί η Τουρκία σε μια προοπτική διαλόγου με αποκορύφωμα τη Χάγη.

Και οι σημερινές ευθύνες είναι ότι δεν προχωρά στην επέκταση των χωρικών υδάτων, νότια και ανατολικά της Κρήτης, και στη Ρόδο και στο Καστελόριζο, στην Ανατολική Μεσόγειο, στα 12 μίλια. Αυτό, δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, πιστεύω όμως ότι μπορεί να αποτρέψει, εάν συμβεί έγκαιρα -και τώρα πιστεύω ότι είναι ο χρόνος που πρέπει να συμβεί- από ακόμα πιο δυσάρεστες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, μπορεί να μη συμβούν και μακάρι να μη συμβούν ποτέ, αλλά νομίζω ότι είναι μια κίνηση επιβεβλημένη τούτη την ώρα η οποία, επαναλαμβάνω, πρέπει να συνδεθεί με μια στρατηγική διαλόγου, πολυμερούς διαλόγου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο για την από κοινού χάραξη και συμφωνία για την ΑΟΖ των χωρών της περιοχής.

Είδαμε ότι ακόμα και ο Λίβανος με το Ισραήλ, που είναι σε κατάσταση εμπόλεμη, να συμφωνούν για την ΑΟΖ. Γιατί όχι λοιπόν όλες οι χώρες; Και με την Τουρκία ν’ ανοίξει αυτός ο διάλογος που θα οδηγήσει σε μια επίλυση στη βάση του διεθνούς δικαίου και με τον διεθνή παράγοντα συμμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όρους debate, μπορείτε να μας δώσετε σε 45 δευτερόλεπτα μια απάντηση σε σχέση με τις συνεργασίες για την «τερατογένεση», που είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την επόμενη μέρα; Πολλή κουβέντα γίνεται, ο εκλογικός νόμος είναι συγκεκριμένος, τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα, είστε πολύ ειλικρινής σε αυτό με το άνοιγμα που κάνετε. Λέτε, με πρώτη δύναμη τον ΣΥΡΙΖΑ, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεργασία με προοδευτικές δυνάμεις. Είστε πολύ ανοιχτός σε αυτό. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά; Με το χέρι στην καρδιά.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η ζωή είναι αυτή η οποία θα μας οδηγήσει όλους, είτε θέλουμε είτε δεν θέλουμε, σε λύσεις. Και η ίδια η πραγματικότητα. Εμείς επιμένουμε και θα επιμένουμε να επιδιώκουμε τη λύση διακυβέρνησης από την πρώτη κάλπη, από την κάλπη της απλής αναλογικής.

Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη θεσμική τομή και αλλαγή που θ’ αναγκάσει όλους να σκέφτονται διαφορετικά, Θεωρούμε ότι είναι μια μεγάλη ευκαιρία να μπούμε σε μια λογική προγραμματικών συγκλήσεων και συνεργασιών την επόμενη μέρα της απλής αναλογικής.

Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν σε αυτή την κάλπη ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, θα επιδιώξει με κάθε τρόπο και θα τα καταφέρει, πιστεύω, γιατί θα βγαίνουν και τα κουκιά, την προοδευτική διακυβέρνηση, την προγραμματική σύγκλιση και την κυβέρνηση προοδευτικών κομμάτων που θα βγάλουν τον τόπο από το αδιέξοδο, χωρίς να πάμε σε δεύτερες εκλογές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ, να είστε καλά.

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα