spot_img
6.6 C
Kavala
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

Πρέπει να διαβάσεις!

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα ΜΜΕ της Δυτικής Ελλάδας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας

23 Νοεμβρίου 2022

https://youtube.com/watch?v=6qIN_bydwwk%3Fenablejsapi%3D1%26feature%3Doembed%26wmode%3Dopaque%26vq%3Dhd720

Γιάννης Οικονόμου: Καλό μεσημέρι. Κυρίες και κύριοι σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού στα Περιφερειακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Δυτικής Ελλάδος, συνέντευξη που γίνεται στο πλαίσιο της διήμερης παρουσίας του Πρωθυπουργού στο νομό Αχαΐας και στην Πάτρα, στην πρωτεύουσα της Δυτικής Ελλάδος.

Και ξεκινάμε αμέσως με πρώτη ερώτηση. Εφημερίδα «Πελοπόννησος» και ο κ. Κώστας Λαμπρόπουλος.

Κ. Λαμπρόπουλος (εφημερίδα «Πελοπόννησος»): Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στα μέρη μας. Σας ακούσαμε χθες, σας ακολουθήσαμε παντού, προσεκτικά. Ποιο είναι το αναπτυξιακό στοιχείο των εξαγγελιών σας για την Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα, από όσα είπατε χθες στην ομιλία σας; Τι πιστεύετε ότι είναι αυτό που θα πείσει τους πολίτες; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστώ, κύριε Λαμπρόπουλε. Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τη χαρά μου για το γεγονός ότι βρέθηκα στην Πάτρα για ένα διήμερο. Καταλήγουμε σήμερα με μία συνέντευξη Τύπου που θα μου δώσει την ευκαιρία να απαντήσω σε ερωτήσεις τοπικού, περιφερειακού, αλλά και εθνικού ενδιαφέροντος σε όλα τα περιφερειακά μέσα της Δυτικής Ελλάδος.

Και μόλις προέρχομαι από μία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν δέκα Υπουργοί, εφτά Υφυπουργοί, τέσσερις Γενικοί Γραμματείς, Διοικητές οργανισμών, όπου είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε αναλυτικά το αναπτυξιακό μας όραμα για την Πάτρα, για την Αχαΐα και για τη Δυτική Ελλάδα.

Όπως νομίζω ότι έχετε διαπιστώσει, μιλάμε για ένα συνεκτικό και κοστολογημένο σχέδιο στο οποίο συμπεριλαμβάνονται παραπάνω από 80 έργα. Κάποια από τα έργα αυτά είναι εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν, όπως μεγάλα έργα υποδομής που αφορούν τραίνα, λιμάνια, δρόμους. Κάποια είναι έργα τα οποία έχουν ένα έντονο αναπτυξιακό πρόσημο, άλλα έχουν μια μεγάλη κοινωνική διάσταση. Συνολικά όμως συγκροτούν -θα έλεγα- το αφήγημά μας, το σχέδιό μας, για μία Πάτρα που αξίζει να είναι η δυτική πύλη της πατρίδας μας προς την Ευρώπη. Μία Πάτρα η οποία θα μπορέσει να ξεδιπλώσει την αναπτυξιακή της δυναμική, εναρμονισμένη με την πλούσια ιστορία της τρίτης μεγαλύτερης πόλης της πατρίδας μας.

Με ρωτήσατε εάν οι πολίτες πιστεύουν ότι αυτά τα οποία εξαγγέλλουμε, θα γίνουν. Θα τους ζητούσα απλά και μόνο να κάνουν μία επίσκεψη στο ανοιχτό εργοτάξιο του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα – Πύργος. Και να συγκρίνουν τις προηγούμενες εξαγγελίες, τις κατακερματισμένες εργολαβίες -πολύ συχνά το έργο αυτό χρησιμοποιήθηκε για να εξυπηρετηθούν άλλα, διαπλεκόμενα συμφέροντα- με την πραγματικότητα σήμερα: τρία ανοιχτά εργοτάξια, ένα έργο με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, το οποίο τρέχει με ρυθμούς, μάλιστα, γρηγορότερους από αυτούς τους οποίους είχαμε προγραμματίσει.

Η κυβέρνηση αυτή υπερηφανεύεται, πιστεύω δικαιολογημένα, ότι είναι συνεπής στις εξαγγελίες της. Και όποτε, για οποιοδήποτε λόγο, συναντάμε δυσκολίες ή καθυστερήσεις, έχουμε το θάρρος αυτές να τις αναγνωρίζουμε και να επιδιώκουμε να τις διορθώνουμε.

Όμως δεν μας αρέσουν τα μεγάλα λόγια, γι’ αυτό και το σχέδιο το οποίο παρουσιάζουμε σήμερα είναι και μελετημένο και κοστολογημένο. Και πιστεύω ότι αυτήν την εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την αξιοπιστία μας τουλάχιστον -και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολίτες που στηρίζουν τη Νέα Δημοκρατία, αλλά σε όλους τους καλόπιστους πολίτες- το έχουμε κερδίσει.

Και πιστεύω ακράδαντα ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι χρόνια πολύ δυναμικής ανάπτυξης για την Δυτική Ελλάδα και ειδικά για την πόλη της Πάτρας, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους πολίτες της Πάτρας, οι οποίοι ζητούσαν εδώ και δεκαετίες ένα τέτοιο σχέδιο και τώρα το έχουν.

Φ. Καλύβας (εφημερίδα «Γνώμη»): Καλημέρα κύριε Πρόεδρε, καλημέρα, καλώς ήρθατε. Αν και μεγάλο το πακέτο το οποίο ανακοινώσατε και πολύπλευρο, εγώ θα επικεντρωθώ λίγο στα θέματα της υγείας. Γνωρίζετε ότι οι περιφερειακές δομές υγείας αντιμετωπίζουν προβλήματα σε σχέση με τις δομές του κέντρου. Και ιδιαίτερα θα ήθελα να σταθώ στο παιδιατρικό νοσοκομείο της πόλης, το «Καραμανδάνειο», που είναι και το μοναδικό στη νοτιοδυτική Ελλάδα. Υποδέχεται χιλιάδες παιδιά κάθε χρόνο με υποδομές, με εξοπλισμούς, με προσωπικό ελλειμματικό. Ένα νοσοκομείο που έχει κυριολεκτικά ξεπεράσει τα όριά του.

Ακούσαμε πριν από λίγο να λέτε στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, να λέει μάλλον ο αρμόδιος Υπουργός, να μιλάει για εκσυγχρονισμό, ανακατασκευή. Το προηγούμενο διάστημα είχε γίνει λόγος και για ένα ενδεχομένως νέο παιδιατρικό νοσοκομείο στην περιοχή. Θα ήθελα λίγο να μας ξεκαθαρίσετε το τοπίο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το «Καραμανδάνειο» έχει προσφέρει πολλά, όχι μόνο στην πόλη της Πάτρας, αλλά σε όλη την Περιφέρεια στα ζητήματα της περίθαλψης των παιδιών. Είναι ένα νοσοκομείο με μεγάλη ιστορία και με πολύ καλό και ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται, όμως, ενίσχυση. Δεν θα αναφερθώ αναλυτικά στα ζητήματα της στελέχωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όπου γίνονται μεγάλες προσπάθειες από το Υπουργείο, κυρίως ως προς την προτεραιοποίηση εκείνων των ειδικοτήτων που είναι απολύτως κρίσιμες, εκεί που έχουμε ζητήματα με προκηρύξεις οι οποίες βγαίνουν άγονες.

Η απόφαση της κυβέρνησης για το «Καραμανδάνειο» είναι να παρέμβει στο υφιστάμενο νοσοκομείο. Και να παρέμβει δραστικά. Αν θέλετε να προβάλετε στο μέλλον αυτό το οποίο μπορεί να συμβεί στο «Καραμανδάνειο» αρκεί να δείτε τις παρεμβάσεις που έγιναν στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας -αναφέρομαι στο «Αγία Σοφία» και στο «Αγλαΐα Κυριακού»- τα οποία εκσυγχρονίστηκαν πλήρως.

Αναφέρομαι και στα δωμάτια, αναφέρομαι και στους κοινόχρηστους χώρους, αναφέρομαι και στα χειρουργεία. Είναι δεδομένο ότι το «Καραμανδάνειο» χρειάζεται καινούργια χειρουργεία αλλά χρειάζεται και μία συνολική δραστική παρέμβαση που, κρατώντας το υφιστάμενο κτίριο, θα το κάνουμε πραγματικά ένα σύγχρονο νοσοκομείο.

Δεσμεύομαι απέναντι στους πολίτες της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας, ότι αυτό θα γίνει. Και ενδεχομένως να μπορέσουμε να το εξασφαλίσουμε και με ιδιωτική χορηγία.

Ο χορηγός ο οποίος ανακατασκεύασε το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού» έχει δείξει ενδιαφέρον και για το «Καραμανδάνειο» και πιστεύω ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες εξαγγελίες. Αυτά τα έργα, όπως γνωρίζετε, είναι έργα τα οποία υλοποιούνται τμηματικά, γιατί το νοσοκομείο πρέπει να εξακολουθεί να λειτουργεί. Αλλά όπως το κάναμε με εντυπωσιακό, θα έλεγα, αποτέλεσμα στο κεντρικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Αθήνας, το ίδιο μπορούμε να πετύχουμε και στο «Καραμανδάνειο».

Γ. Πομώνης (Ionian TV): Καλησπέρα σας, κ. Πρωθυπουργέ. Προφανώς δεν είμαστε εδώ για να κάνουμε τις εύκολες ερωτήσεις και θέλουμε να μάθουμε, και σε ό,τι μας αφορά, και στην δική μας περιοχή, γιατί αφορά όλη την χώρα προφανώς και τη δημοκρατία μας, τι γίνεται με το θέμα των υποκλοπών. Γιατί βγαίνουν διαρκώς και νέα στοιχεία. Μάθαμε προσφάτως και υπάρχουν πληροφορίες ακόμα και για χρήση των παράνομων αυτών software και σε επίπεδο εσωκομματικών εκλογών της Νέας Δημοκρατίας. Μένει να το αποφανθεί, βέβαια, αυτό η Δικαιοσύνη και να το διαπιστώσει.

Έρχονται και άλλες εκλογές. Τίθεται ένα ζήτημα δημοκρατίας και θέλουμε να γνωρίζουμε. Γίνονται επενδύσεις, υπάρχει κατασκοπεία. Αναφέρθηκε ότι ενδεχομένως παρακολουθείτο ακόμα και ο επικεφαλής των εξοπλιστικών. Θέλουμε να νιώθουμε ασφαλείς όταν γράφουμε, και σαν δημοσιογράφοι, όταν μιλάμε στο τηλέφωνο, όταν ψηφίζουμε στις εκλογές, όταν έχουμε να στηρίξουμε κάποιον, τον έναν ή τον άλλον. Οδηγούμαστε και προς τις εκλογές.

Να νιώθουμε ασφαλείς; Και μπορείτε να πείτε με ασφάλεια ότι νιώθετε εσείς ασφαλής, ο ίδιος, πορευόμενη και η Νέα Δημοκρατία προς τις εκλογές; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ για την ερώτηση. Το θέμα της ασφάλειας των επικοινωνιών και της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικό.

Και καταλαβαίνω απόλυτα γιατί το ζήτημα αυτό των υποκλοπών έχει κινήσει το δημόσιο ενδιαφέρον. Και με πολύ μεγάλο θάρρος από την πρώτη στιγμή, ανέλαβα τις ευθύνες που αναλογούν στην κυβέρνηση.

Προχωρήσαμε σε αλλαγές προσώπων και έχουμε καταθέσει πια, σε δημόσια διαβούλευση, και αναμένεται να ψηφιστεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, μία πολύ σημαντική νομοθετική παρέμβαση, η οποία αναγνωρίζει υφιστάμενες διαχρονικές αστοχίες και επιχειρεί να τις θεραπεύσει.

Στη διαδικασία αυτής της κοινοβουλευτικής συζήτησης, αλλά και της δημόσιας διαβούλευσης που έχει προηγηθεί, είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε βελτίωση, τροποποίηση του σχεδίου που έχουμε καταθέσει.

Όμως κάνουμε μια σειρά από πολύ σημαντικές παρεμβάσεις τις οποίες θα ήθελα, έτσι σύντομα, να τις επαναλάβω, μιας και μου κάνατε τις ερώτηση.

Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που οριζόντια και καθολικά απαγορεύει την πώληση, τη χρήση τέτοιων κακόβουλων λογισμικών. Μάλιστα η χρήση αυτών των λογισμικών ξαναγίνεται κακούργημα.

Με αυτόν τον τρόπο, νομίζω ότι παρεμβαίνουμε με τη μεγαλύτερη δραστικότητα που μας επιτρέπεται να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο -θέλω να τονίσω- δεν είναι μόνο ελληνικό. Παρακολουθήσεις από κακόβουλα λογισμικά γίνονται παντού στον κόσμο.

Και μιας και με ρωτήσατε αν εγώ αισθάνομαι ασφαλής για τις επικοινωνίες μου, πρέπει να σας πω ότι το ζήτημα αυτό μας απασχολεί πάρα πολύ συχνά όταν συζητούμε με τους ομολόγους μας. Διότι πολλοί θα ήθελαν να ακούν τις επικοινωνίες μας, εντός και εκτός χώρας. Αυτό ισχύει για όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων.

Σας διαβεβαιώνω ότι λαμβάνουμε όλα τα μέτρα ώστε οι επικοινωνίες μας να είναι ασφαλείς, αναγνωρίζοντας όμως πάντα ότι η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά μας και αυτοί οι οποίοι θέλουν να μας ακούν, να επιμένουν να προσπαθούν να το κάνουν.

Από εκεί και πέρα όμως, θέλω να κάνω μία διάκριση μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε και των διαφόρων σεναρίων επιστημονικής φαντασίας τα οποία διακινούνται με πολύ μεγάλη μεθοδικότητα από μερίδα του Τύπου και τα οποία τα αγκαλιάζει με πολύ μεγάλο ενθουσιασμό, αμέσως μετά, και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Γιατί άκουσα υπονοούμενα ότι το Predator επηρέασε μέχρι και τις εσωκομματικές εκλογές της Νέας Δημοκρατίας του 2016. Ακούσαμε ότι το Predator βρήκε με ένα παράξενο τρόπο την οικογένεια του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης όταν τα παιδιά του ήταν στη θάλασσα στην πυρκαγιά του Ματιού, ότι το Predator φωτογράφισε τον κ. Τσίπρα όταν έκανε τις κρουαζιέρες του σε κότερα πολυτελείας.

Ήταν σαχλαμάρες. Είναι σαχλαμάρες. Είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και καλό θα είναι αυτοί που τα διακινούν να είναι πιο προσεκτικοί. Και εν πάση περιπτώσει, όποιος έχει στοιχεία, να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα.

Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ζητώ από τη Δικαιοσύνη να διαλευκάνει αυτήν την υπόθεση το συντομότερο δυνατόν. Εμείς κάνουμε τη δουλειά μας, διορθώνουμε τις αστοχίες μας -τις αναγνωρίσαμε εξάλλου από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε καλύτερες υπηρεσίες πληροφοριών, τις χρειάζεται η χώρα. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεξηγήσουμε γιατί χρειαζόμαστε να έχουμε καλή πληροφόρηση για τον διεθνή μας περίγυρο.

Αλλά, μεταξύ του να αναγνωρίζουμε ένα υφιστάμενο πρόβλημα, να διακινούμε λίστες χωρίς καμία απολύτως τεκμηρίωση και να πρέπει να αποδεικνύουμε εμείς ότι αυτά τα οποία γράφουν κάποιοι δεν ισχύουν, αντί να αποδεικνύουν αυτοί που τα ισχυρίζονται ότι ισχύουν, υπάρχει μία μεγάλη απόσταση. Και τελικά μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει τι είναι ακριβές και τι δεν είναι ακριβές. Aλλά από εκεί και πέρα εγώ δεν γνωρίζω την έρευνα, και δεν μπορώ να γνωρίζω και δεν πρέπει να γνωρίζω την έρευνα η οποία διεξάγεται από τη Δικαιοσύνη, αλλά αν κάποιοι πιστεύουν ότι έχουν να εισφέρουν χρήσιμα στοιχεία ας πάνε να τα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη.

Μ. Παπαδάκη (ΕΡΤ): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Αναφερθήκατε κ. Πρόεδρε και χθες εκτενώς στην κοινωνική διάσταση της πολιτικής σας και θα ήθελα να σταθώ σε ένα επιμέρους θέμα που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας. Με αφορμή και την έξωση της συναδέλφου και δημοσιογράφου, της κας Κολοβού, ο κ. Τσίπρας σας κατηγορεί ότι δεν υπάρχει καμία προστασία της πρώτης κατοικίας, νομοθετικές πρωτοβουλίες είδαμε ότι προανήγγειλε και το ΠΑΣΟΚ, ενώ και στην έξωση της δημοσιογράφου είδαμε εικόνες που θα μου επιτρέψετε να πω ότι θύμισαν μνημονιακές εποχές σε άλλες χώρες, στην Ισπανία για παράδειγμα. Και παρακολουθούμε και καταγγελίες σχετικά με funds και «περίεργες» εταιρείες που κερδοσκοπούν.

Να μας πείτε αν τελικά προστατεύεται η πρώτη κατοικία και τι απαντάτε προσωπικά στις αγωνίες των δανειοληπτών και αν η κυβέρνηση ενδεχομένως θα αναλάβει και κάποιες νέες πρωτοβουλίες για το θέμα αυτό. Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο να χάνει ένας άνθρωπος το σπίτι του σε πλειστηριασμό. Κάθε τέτοια περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται, πιστεύω, με σεβασμό και με ευαισθησία.

Όμως γνωρίζετε καλά ότι η πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, των κόκκινων δανείων, των πλειστηριασμών, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες στους πολίτες να διασώσουν τις περιουσίες τους.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις για να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία και ειδικά την κατοικία τους. Οι πλειστηριασμοί παραμένουν μία μικρή εξαίρεση. Οι περισσότεροι πολίτες σπεύδουν, ρυθμίζουν και πληρώνουν. Και στο μέτρο των δυνατοτήτων τους είναι συνεπείς κι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Τώρα, για τον κ. Τσίπρα θα πω μόνο μία κουβέντα: πόση υποκρισία χωράει σε μία φωτογραφία; Είδα τον κ. Τσίπρα με την κα. Κολοβού αγκαλιά. Eίναι ο πρωθυπουργός που θέσπισε και ευνόησε νομοθετικά τις εταιρείες εξαγοράς κόκκινων δανείων. Επί ημερών του έγιναν 30 χιλιάδες πλειστηριασμοί, τότε δεν τον είδα να τρέχει και να δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τους ανθρώπους οι οποίοι έχαναν τα σπίτια τους.

Σε κάθε περίπτωση, μιας και αναφερθήκατε σε μνημονιακές εποχές, η χώρα άφησε πίσω τις εποχές των μνημονίων, οριστικά και αμετάκλητα. Κάποιοι δεν άφησαν πίσω τις λογικές των μνημονίων ως προς τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύονται.

Αλλά αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι η Ελλάδα του 2022, καλή ώρα 2023, είναι η Ελλάδα του 2015, κάνει πολύ μεγάλο λάθος. Έχουμε φύγει πολύ μπροστά από αυτήν την εποχή. Η οικονομία μας είναι πιο ισχυρή, η κοινωνία μας είναι πιο ευαισθητοποιημένη, πιο ώριμη. Και τέτοια φτηνά τεχνάσματα αξιοποίησης του θυμού που μπορεί να υπάρχει στην κοινωνία, τολμώ να πω δεν περνάνε πια. Και δεν περνάνε πια διότι ο κ. Τσίπρας κυβέρνησε. Κυβέρνησε τέσσερα χρόνια και θυμούνται οι πολίτες πολύ καλά το έργο του.

Τολμώ να πω κιόλας, μιας και με ρωτήσατε πριν να κάνω μια αναφορά και στην πρώτη ερώτηση την οποία μου κάνατε, γιατί να μας πιστέψουν οι πολίτες εδώ στην Αχαΐα. Ε, να συγκρίνουν στο κάτω-κάτω και οι πολίτες το έργο του κ. Τσίπρα εδώ στην Αχαΐα. Τι έκανε για τη Δυτική Ελλάδα τέσσερα χρόνια. Θέλω να θυμίσω ότι παραμένει βουλευτής Αχαΐας ο κ. Τσίπρας. Δεν ξέρω πόσες φορές έχει επισκεφθεί την Αχαΐα και πόσο έμπρακτο ενδιαφέρον έχει δείξει, κυρίως για τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής.

Άρα τελικά όλοι κρινόμαστε, όχι μόνο για τα έργα μας αλλά και για τις συμπεριφορές μας. Και όσοι προσπαθούν να μας γυρίσουν στις εποχές της οργής, των πλατειών, των αγανακτισμένων, του κινήματος «δεν πληρώνω». Το κίνημα «δεν πληρώνω» είχε πολιτικό σπόνσορα, μην το ξεχνάμε αυτό.

Να πω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πληρώνει και προσπαθεί να είναι συνεπής στις ρυθμίσεις της. Και επειδή πράγματι τώρα αντιμετωπίζουμε ένα ζήτημα με την αύξηση του κόστους δανεισμού, έχω ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για τους συνεπείς δανειολήπτες, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για το ζήτημα αυτό, σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Β. Αθανασοπούλου (Tempo24): Καλησπέρα, καλώς ήρθατε. Εχθές ανακοινώσατε μια σειρά από έργα στην Αχαΐα και θα ήθελα να μείνω λίγο στη σιδηροδρομική υποδομή και τη διασύνδεση της Πάτρας με την Αθήνα. Η πολυπλοκότητα του έργου πόσο εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τα χρονοδιαγράμματα και πώς εκτιμάτε την ανάπτυξη της περιοχής μετά την ολοκλήρωση του έργου. Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν νοείται λιμάνι, πύλη εισόδου, χωρίς τραίνο. Άρα δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε την Πάτρα ως πύλη εισόδου επισκεπτών και προϊόντων, αλλά και πύλη εξόδου προϊόντων προς την Ευρώπη, χωρίς σιδηροδρομική σύνδεση. Έχετε δίκιο να επισημαίνετε ότι τα σιδηροδρομικά έργα είναι εξαιρετικά περίπλοκα και δυστυχώς κληρονομήσαμε πάρα πολλές εκκρεμότητες από το παρελθόν, με επικαλυπτόμενες και περίπλοκες εργολαβίες. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, υπάρχει μια εργολαβία τώρα, βασική, που αφορά το σημείο όπου φτάνει το τραίνο, λίγο μετά το Αίγιο, μέχρι το Ρίο.

Εκεί, όπως ξέρετε, έχει κατασκευαστεί η υποδομή, λείπει η επιδομή. Υπογράψαμε την σχετική σύμβαση. Ράγες, συστήματα σήμανσης, τηλεμετρίας, επικοινωνίας. Αυτή η σύμβαση υπεγράφη χθες. Το έργο ξεκινάει στην κυριολεξία σήμερα. Ήδη, έχουν εντοπιστεί οι εργοταξιακοί χώροι. Και πιστεύω ότι θα κινηθούμε απολύτως εντός χρονοδιαγράμματος για το κομμάτι που αφορά το Αίγιο – Ρίο. Μετά υπάρχει το πιο δύσκολο κομμάτι, που αφορά το Ρίο – λιμάνι της Πάτρας.

Εκεί βρισκόμαστε στην διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου. Έχουμε εξασφαλίσει, όμως, και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, πηγαίνοντας στο μάξιμουμ που μπορούσαμε να διεκδικήσουμε για το κομμάτι της υπογειοποίησης. Διότι, όσοι παρακολουθείτε καλά τα δεδομένα της πόλης, και εκεί είχαν εκφραστεί μαξιμαλιστικές απαιτήσεις: να είναι όλο το τραίνο υπόγειο. Αυτό δεν είναι εφικτό. Είναι, όμως, εφικτό να έχουμε 5,2 χιλιόμετρα υπόγειου τρένου με -δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό- υπόγειους σταθμούς, μέχρι που να φτάσει το τρένο στο λιμάνι. Και με μια πολύ σημαντική αστική ανάπλαση που θα αφορά το κομμάτι ακριβώς αυτό κάτω από το οποίο θα κινείται το τραίνο.

Έχουμε πια πλήρη εικόνα του τι θέλουμε να κάνουμε. Έχουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία και έχουμε πια και την εμπειρία, θα έλεγα, να ξεκλειδώνουμε περίπλοκα σιδηροδρομικά έργα. Θέλω να σας θυμίσω ότι συνολικά δαπανούμε παραπάνω από 4 δισ. σε έργα που αφορούν τον σιδηρόδρομο, για να κλείσουμε μια σειρά εκκρεμότητες που έρχονται από το παρελθόν.

Και βέβαια αυτό είναι ένα έργο το οποίο αφορά αφενός την εμπορευματική κίνηση -πάρα πολύ σημαντική- αλλά αφορά και τους επιβάτες, τις μετακινήσεις που γίνονται ουσιαστικά και εντός της Αχαΐας. Διότι το τραίνο αυτό έχει και ουσιαστικά χαρακτηριστικά ενός προαστιακού σιδηροδρόμου.

Και βέβαια, σε απευθείας σύνδεση θα μπορεί κανείς να έρχεται από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Πάτρα, σε κάτι παραπάνω από 2 ώρες, κάτι το οποίο δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σημαντικό θα είναι για την ανάπτυξη της πόλης.

Κ. Φλαμής (Lepanto TV και ΑΝΤ1): Καλώς ήρθατε στην Πάτρα. Θα θέσω την ερώτησή μου, έτσι, πολύ απλά γιατί ξέρω ότι κι εσείς απλά μιλάτε στον ελληνικό λαό. Θέλετε να μιλάτε απλά.

Αν θα αλλάξει ποτέ ο Erdoğan. Θα τον δούμε κάποτε ήρεμο; Πώς μπορεί η δική μας πολιτική να συμβάλλει σε αυτό; Ο κόσμος, ξέρετε, έχει μια ανησυχία όση και ασφάλεια και αν έχει από την δική σας πολιτική, την πολιτική της χώρας μας ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπάρχει μια ανησυχία στον κόσμο, την οποία βλέπετε και εσείς, πιστεύω. Θα ησυχάσουμε, λοιπόν, ποτέ από τον κακό γείτονα, κ. Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς οι πολίτες πιστεύω ότι σήμερα αισθάνονται ασφαλείς ως προς τις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα. Και έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται ασφαλείς, διότι αυτή η κυβέρνηση ενίσχυσε και ενισχύει σημαντικά τις Ένοπλές Δυνάμεις, θωράκισε και θωρακίζει σημαντικά τις διεθνείς συμμαχίες της χώρας και αναβάθμισε και αναβαθμίζει ουσιαστικά το γεωπολιτικό αποτύπωμα της πατρίδας μας.

Άρα η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή και οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε λόγο να αισθάνονται πολύ πιο ασφαλείς. Ζούμε όμως, όπως σωστά είπατε, σε έναν εξαιρετικά περίπλοκο κόσμο. Με έναν πόλεμο ο οποίος ξέσπασε στην καρδιά της Ευρώπης και βρισκόμαστε σε μία γειτονιά γεωπολιτική με μία Τουρκία, ανατολικό μας γείτονα, απρόβλεπτη, εριστική, συχνά επιθετική.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας ξεκαθάρισα τη στρατηγική μας απέναντι στην Τουρκία. Θέλουμε έναν ειλικρινή διάλογο με την Τουρκία, με την οποία είμαστε καταδικασμένοι από τη γεωγραφία να είμαστε γείτονες, αλλά θέλουμε διάλογο για το ένα και ουσιαστικό ζήτημα, το οποίο αποτελεί την αιτία των βασικών μας διαφορών εδώ και πολλές δεκαετίες, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε διάλογο με το παράλογο. Δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ κανείς Έλληνας Πρωθυπουργός ζητήματα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών. Αναφέρω ένα μόνο ζήτημα, το οποίο τελευταία έχει μπει στο δημόσιο διάλογο από πλευράς τη Τουρκίας.

Ούτε πρόκειται προφανώς να πάρουμε την άδεια κανενός για το εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο ακολουθεί η χώρα, το οποίο θωρακίζει την πατρίδα μας αλλά δεν είναι ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα εις βάρος κάποιου άλλου. Είναι υποχρέωσή μας να ενισχύσουμε την εθνική μας άμυνα και να βελτιώσουμε στο μέγιστο δυνατό την αποτρεπτική δυνατότητα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η Ελλάδα δεν είναι μία αναθεωρητική δύναμη. Είναι μία δύναμη σταθερότητας και ειρήνης και συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το αν θα αλλάξει ο κ. Erdoğan δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα το κρίνει. Μπορώ να σάς πω, το έχω επαναλάβει εξάλλου, ότι πολλά από αυτά τα οποία ακούγονται από την Τουρκία σήμερα και από την ηγεσία της, πιστεύω ότι εντάσσονται στο πλαίσιο ενός παρατεταμένου προεκλογικού κλίματος, το οποίο συντηρείται στην Τουρκία.

Υπάρχει όμως πίσω από αυτό κι ένας δομικός τουρκικός αναθεωρητισμός, ο οποίος πρέπει να απαντηθεί με τρόπο αποφασιστικό και ουσιαστικό. Είμαι πάντα ανοιχτός -θα το ξαναπώ, το έχω πει πολλές φορές- σε οποιαδήποτε συνάντηση με την ηγεσία της Τουρκίας. Και εκτιμώ ότι παρά τα όσα λέγονται, μπορεί να λέγονται προσωρινά, κάποια στιγμή θα ξανασυναντηθούμε με τον Πρόεδρο Erdoğan. Δεν ξέρω το πότε και υπό ποιες συνθήκες θα γίνει αυτό. Ένα είναι βέβαιο, ότι θα προσέλθουμε σε αυτές τις συζητήσεις χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στις εθνικές μας θέσεις.

Γ. Κοντογεωργοπούλου (BEST.GR): Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε στην Πάτρα. Στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχατε επιλέξει προσωπικά να ηγηθείτε του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Αχαΐας ως μία κίνηση αφενός ενδυνάμωσης του ψηφοδελτίου σε ένα δύσκολο Νομό για τη Νέα Δημοκρατία, όπως είναι ο Νομός Αχαΐας. Αφετέρου ως μία κίνηση συμβολισμού ως προς την πρόθεση στήριξης της περιοχής από την κυβέρνησή σας.

Το ερώτημά μου, με δεδομένο ότι ακολουθούν και οι αυτοδιοικητικές εκλογές, μετά τις εθνικές, έχει δύο σκέλη. Το ένα είναι αν θα είστε εκ νέου επικεφαλής του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Αχαΐας και αν αισθάνεστε ότι η περιοχή τόσο της Αχαΐας όσο και της Δυτικής Ελλάδας έτυχε της στήριξης που υποσχεθήκατε. Το δεύτερο σκέλος έχει να κάνει με το αν η Νέα Δημοκρατία προτίθεται να δώσει χρίσματα σε πρόσωπα που θα διεκδικήσουν τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας στις εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου και κατά πόσο αυτό θα επηρεαστεί από τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σας πω ακόμα πού θα είμαι υποψήφιος στις επερχόμενες εθνικές εκλογές. Ήταν τιμή μου να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της Νέας Δημοκρατίας στην Αχαΐα. Θέλω να τονίσω ότι δεν κράτησα την έδρα στην Αχαΐα, αλλά έχουμε τέσσερις εξαιρετικούς βουλευτές οι οποίοι αναδεικνύουν με μεγάλη συστηματικότητα τα προβλήματα της Αχαΐας σε κεντρικό επίπεδο και σε μεγάλο βαθμό το έργο αυτό, το οποίο παρουσιάσαμε, φέρνει και τη δική τους σφραγίδα και τη δική τους συμμετοχή.

Το αν ήμασταν συνεπείς σε αυτά τα οποία είπαμε, νομίζω θα το κρίνουν οι πολίτες, θα αξιολογήσουν αυτά τα οποία έχουν γίνει, γίνονται και θα γίνουν. Και νομίζω θα συγκρίνουν, όπως σας είπα, με την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και νομίζω ότι θα βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα. Δεν μπορώ να προεξοφλήσω κάτι.

Πρέπει να σάς πω, βέβαια, ότι προσβλέπω κομματικά σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην Αχαΐα από αυτό το οποίο καταφέραμε να πετύχουμε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αλλά βλέπετε ότι σε καμία περίπτωση -το είπα και χθες στην ομιλία μου- δεν ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα.

Είμαστε μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και ως προς την περιφερειακή ανάπτυξη στρέφουμε την προσοχή μας σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και η Αχαΐα και η Πάτρα, εδώ, έχει την προσοχή που πραγματικά της αξίζει.

Τώρα, δεν θέλω να πω τίποτα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Να πω μόνο, μιας και με ρωτήσατε, ότι όπως γνωρίζετε πια το κόμμα, ειδικά σε εκλογές του Α΄ βαθμού, παίρνει αποστάσεις από τη λογική των παραδοσιακών χρισμάτων. Για τον Β΄ βαθμό θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για τη συνεργασία που έχουμε με τον Περιφερειάρχη, τον Νεκτάριο Φαρμάκη. Τον στηρίξαμε την προηγούμενη φορά, προφανώς θα τον στηρίξουμε και πάλι στις εκλογές του Οκτωβρίου.

Ν. Σαμαρά (εφημερίδα «Συνείδηση»): Κύριε Πρόεδρε, με την ερώτησή μου σας μεταφέρω στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας όπου είναι και η έδρα της επιχείρησής μας. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει μέσα από το πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0» μια νέα γενιά αρδευτικών έργων σε όλη τη χώρα και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και φυσικά και στο Νομό μας, έναν από τους μεγαλύτερους αγροτικούς Νομούς, με τη μεγαλύτερη αγροτική παραγωγή.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές ακόμα ποιος φορέας θα αναλάβει και τη συντήρηση και τη λειτουργία των έργων αυτών, γιατί οι αγρότες γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα αρδευτικά έργα που υπήρχαν απαξιώθηκαν και κατέρρευσαν, επειδή οι παθογένειες στους οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων δεν ξεπεράστηκαν ποτέ. Ο φόβος ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επαναληφθεί είναι ορατός.

Θέλουμε τη θέση σας για αυτό. Και μιας και μιλάμε για τον αγροτικό μας Νομό, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο Νομός μας, εκτός από το χαλάζι που έχει χτυπηθεί, χτυπήθηκε και σε ένα ακόμα πολύ ευαίσθητο τομέα, την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Με λίγα λόγια, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδος σβήστηκε λίγο από τον ακαδημαϊκό χάρτη και αυτό οφείλεται σε αποφάσεις της τελευταίας δεκαετίας. Αν για εσάς έχει ωριμάσει η πρόταση των φορέων για Κτηνιατρική Σχολή στο νομό μας που θα μπορούσε -ιδανικά- να γίνει και η φοίτηση και η πρακτική και αν θέλετε και η επαγγελματική απορρόφηση μετά των νέων ανθρώπων αυτών. Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να ξεκινήσω με το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας. Έχουμε δώσει πολύ περισσότερους δείκτες αυτονομίας στα πανεπιστήμιά μας να αποφασίζουν τα ίδια τα του οίκου τους. Τη διάταξη των δυνάμεών τους, τη γεωγραφική κατανομή των τμημάτων τους. Και το ίδιο έκανε και το Πανεπιστήμιο Πατρών -πρώτο στην Ελλάδα. Πήρε αποφάσεις τις οποίες σεβαστήκαμε και στηρίξαμε.

Και δεν είναι, νομίζω, δουλειά της κυβέρνησης να παρεμβαίνει και να καπελώνει τα πανεπιστήμια ως προς τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη γεωγραφική τους οργάνωση.

Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε και στηρίζουμε την περιφερειακή διάσταση της ανάπτυξης. Και τη σημασία που αποδίδουμε στο να υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της αναπτυξιακής δυναμικής του κάθε τόπου. Και θα σεβαστούμε και θα στηρίξουμε οποιαδήποτε απόφαση σε αυτή την κατεύθυνση.

Χαίρομαι για την ερώτηση που μου κάνατε για τα νερά. Είναι πάρα πολύ σημαντική. Είχα την ευκαιρία και στην καταληκτική μου τοποθέτηση, στη συνάντηση που κάναμε για την παρουσίαση του σχεδίου για την Πάτρα του 2030, να πω για το νερό ότι χρειαζόμαστε έναν άλλον τρόπο διακυβέρνησης των ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού.

Έχουμε πολλές κατακερματισμένες αρμοδιότητες σε πολλά Υπουργεία, έχουμε μεγάλες εκκρεμότητες με οργανισμούς εγγείων βελτιώσεων αλλά και πάρα πολλές ευκαιρίες. Και χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνολογία, η οποία μπορεί να μας βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είναι μια από τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις της δεύτερης τετραετίας, εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, το ζήτημα διακυβέρνησης των έργων που έχουν να κάνουν πρωτίστως με την άρδευση, γιατί το 85% του νερού μας πηγαίνει στην άρδευση, και δευτερευόντως με την ύδρευση.

Τα βλέπετε και εδώ ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα θέματα διακυβέρνησης δομών πολύ σημαντικών, όπως το φράγμα Πείρου- Παραπείρου, το οποίο ολοκληρώθηκε. Χρειαζόμαστε μια συνολική προσέγγιση στα θέματα αυτά. Την μελετούμε και θα είμαστε έτοιμοι, στα πλαίσια αυτού που αποκαλώ «Επιτελικό Κράτος 2.0», εφόσον μας εμπιστευθεί και πάλι ο ελληνικός λαός, να μπορούμε να παρουσιάσουμε ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης της κυβέρνησης και στον κρίσιμο τομέα που έχει να κάνει με τα αιτήματα της διαχείρισης του νερού, ειδικά για σκοπούς άρδευσης.

Κ. Τσεγγενέ (STAR): Καλώς ήρθατε, κύριε Πρόεδρε. Οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για ασέλγεια και κακοποιήσεις στην «Κιβωτό του Κόσμου» ήταν ένα μεγάλο σοκ για όλους μας. Φαντάζομαι και για σας, κ. Πρωθυπουργέ.
Ανέδειξαν, όμως, και μια μεγάλη θεσμική αδυναμία. Πώς γίνεται να μην έχουν εντοπιστεί από κάποιον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους όλες αυτές οι ιστορίες κακοποίησης παιδιών στα 25 χρόνια που λειτουργεί η «Κιβωτός» και πως είναι δυνατόν να μην υπάρχουν οικονομικοί έλεγχοι για την διαχείριση τόσων εκατομμυρίων από δωρεές ιδιωτών; Ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι μια πολύ στενάχωρη ιστορία. Μία γροθιά στο στομάχι για όλους μας. Κατ’ αρχάς θέλω να πω ότι δεν είναι δουλειά μας, ούτε δική μας, ούτε δική σας, να προκαταλάβουμε την έρευνα η οποία διεξάγεται από τις Αρχές. Από την Αστυνομία και από τη Δικαιοσύνη.

Είχαμε, όμως, αρκετές ενδείξεις να προχωρήσουμε σε κάτι δραστικό. Να αλλάξουμε άμεσα το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κιβωτού». Νομίζω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο επιλέξαμε είναι άτομα με πραγματικά πολύ υψηλό κύρος και με αναγνωρισμένη “τεχνογνωσία” στα ζητήματα της παιδικής προστασίας, έτσι ώστε να εξορθολογιστεί μια δομή την οποία όλοι γνωρίζαμε, πλην όμως είναι σαφές ότι υπήρχαν και πράγματα τα οποία δεν τα γνωρίζαμε και τα οποία τώρα αποκαλύπτονται.

Αλλά για τα ζητήματα των ελέγχων, θα σας πω μόνο ότι πολιτική αυτής της κυβέρνησης -εδώ θα πω και της προηγούμενης- ήταν να προχωρήσουμε σε μια πιο δραστική παρέμβαση ώστε να έχουμε πολύ λιγότερα παιδιά σε τέτοιες δομές.

Δεν πρέπει τα παιδιά να είναι ιδρυματοποιημένα σε τέτοιες δομές. Τα παιδιά πρέπει να είναι σε οικογένειες. Και βρήκαμε αντιστάσεις. Σημαντικές αντιστάσεις. Πρέπει να τις κάμψουμε αυτές τις αντιστάσεις. Και πολλές φορές υπάρχουν λόγοι που υπάρχουν αυτές οι αντιστάσεις.

Οι λόγοι μπορεί να είναι και οικονομικοί, χωρίς να θέλω a priori να μηδενίσω το έργο οποιασδήποτε δομής προσφέρει ένα σημαντικό έργο στα ζητήματα της προστασίας.

Αλλά, οι παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν από αυτή την κυβέρνηση, μάς επιτρέπουν να κάνουμε αυτή την παρέμβαση. Διότι αν δεν είχαμε νομοθετική εξουσιοδότηση με βάση νόμο που ψήφισε η κα. Μιχαηλίδου- με πολλές αντιδράσεις τότε όταν ψηφίστηκε- δεν θα μπορούσαμε σήμερα να παρέμβουμε με αυτόν τον τρόπο στην «Κιβωτό».

Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε την κοινωνία των πολιτών. Αλλά θέλουμε όποιος παρέχει ένα τόσο κρίσιμο έργο που αφορά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά, να πληροί πολύ υψηλές προδιαγραφές ως προς τον τρόπο λειτουργίας αυτών των δομών.

Και κάτι ακόμα. Η κυβέρνηση αυτή κατέθεσε ένα συνολικό σχέδιο για τα ζητήματα της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, της πιο απεχθούς μορφής εκμετάλλευσης των παιδιών. Το κατέθεσε πριν «σκάσουν» τα περιστατικά στον Κολωνό και πριν έρθει στην επικαιρότητα το ζήτημα που αφορά την «Κιβωτό». Μακάρι αυτό το σχέδιο να τύχει οριζόντιας στήριξης, κυρίως ως προς την εφαρμογή του.

Θεωρώ αδιανόητο μερικές φορές, να βρισκόμαστε σε μία κομματική αντιπαράθεση η οποία διχάζει την κοινωνία, απέναντι σε ζητήματα στα οποία θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι.

Αυτό έγινε δυστυχώς. Έγινε από τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Το #ndpaiderastes έχει ιδιοκτήτη. Είναι ό,τι πιο χυδαίο έχω δει όσα χρόνια βρίσκομαι στην πολιτική.

Να σταματήσουν, λοιπόν, αυτοί που τα διακινούν αυτά. Να σταματήσουν διότι δηλητηριάζουν τον δημόσιο διάλογο, διότι αυτές οι πράξεις δεν έχουν κομματικό ή πολιτικό πρόσημο. Και ας πάμε επιτέλους ενωμένοι κάπου- κάπου, τουλάχιστον σε ένα θέμα όπως αυτό που αφορά την προστασία των παιδιών μας.

Εγώ με θάρρος αναγνώρισα ότι μπορεί να έγιναν πράγματα από την προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα αυτόν. Μακάρι να εισακουστεί αυτή η ευχή μου, διότι δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή στον δημόσιο διάλογο και στη δημόσια αντιπαράθεση να διακινούνται τέτοια χυδαία υπονοούμενα.

Α. Κογκόλης (Νεολόγος): Κύριε Πρωθυπουργέ, καλησπέρα. Η ολοκλήρωση της Πατρών–Πύργου, το τρένο στο λιμάνι, εντάσσονται σε ένα πλαίσιο σύνδεσης των σύγχρονων οδικών αξόνων με τον σιδηρόδρομο, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας.
Πρώτ’ απ΄ όλα να αναμένουμε, αφού σας άκουσα για το τρένο, τη σύνδεση και με τον Άραξο για παράδειγμα; Επιπροσθέτως, να είμαστε αισιόδοξοι για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων; Διότι πολλές εξελίξεις υπάρχουν και όχι μόνο εγχώριες αλλά και εισαγόμενες, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή κρίση. Υπάρχει περίπτωση έστω και τώρα να αλλάξει κάτι; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα υλοποιηθούν τα έργα και θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα.

Είχα την ευκαιρία, το καλοκαίρι, να βρεθώ στα εγκαίνια του τμήματος της Αμβρακίας οδού, η οποία αφορά την Αιτωλοακαρνανία, κρίσιμη οδική υποδομή, που παραδόθηκε νωρίτερα από την ώρα της. Και εκτιμώ ότι και το τελευταίο κομμάτι θα παραδοθεί νωρίτερα.

Και χθές, όπως σας είπα, όταν πήγα στην Πατρών-Πύργου διαπίστωσα ότι στο χρονοδιάγραμμα για το πρώτο κομμάτι, είμαστε τρεις μήνες μπροστά. Όταν υπάρχουν πόροι και σοβαροί ανάδοχοι – και έχω εμπιστοσύνη στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, όλες οι μεγάλες εταιρείες εμπλέκονται στα έργα αυτά- τα έργα θα ολοκληρωθούν εντός των χρονοδιαγραμμάτων και με την ποιότητα που πρέπει να έχουν ως σημαντικά έργα τα οποία θα έχουν έναν πολύ μεγάλο χρόνο ζωής.

Δεν έχουμε πρόβλεψη να πάει τρένο στον Άραξο αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο στον σχεδιασμό μας, αλλά το ζήτημα του πως αξιοποιούμε τα αεροδρόμιά μας, ειδικά τα αεροδρόμια με διπλό χαρακτήρα, στρατιωτικά αεροδρόμια, δηλαδή, τα οποία μπορούν όμως να υποδεχθούν και πτήσεις και κυρίως πτήσεις τσάρτερ, είναι προφανώς κάτι το οποίο μας απασχολεί πολύ. Και νομίζω έχει την ξεχωριστή του σημασία ειδικά για την περιοχή της Αχαΐας.

Σ. Βακράκου (Αχελώος ΤV): Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω αν προγραμματίζετε ανάλογη εκδήλωση στην Αιτωλοακαρνανία και αν ναι, θα ήθελα να μάς την προσδιορίσετε χρονικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Αιτωλοακαρνανία είναι μία πολύ σημαντική περιφερειακή ενότητα. Πράγματι η προσοχή της σημερινής εκδήλωσης δεν αφορά όλη τη Δυτική Ελλάδα, αφορά πρωτίστως την Αχαΐα και κυρίως την Πάτρα. Βεβαίως θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία.

Πάντα το κάνω, ξέρετε, όταν κάνω περιοδείες να φροντίζω να συνοδεύομαι από κυβερνητικά κλιμάκια, όχι για λόγους πολιτικών εκδρομών, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά μπορούμε να μιλάμε για τα έργα τα οποία έχουμε δρομολογήσει, αλλά να εισπράττουμε όμως και παρατηρήσεις και απόψεις των τοπικών φορέων γι΄ αυτά που τους απασχολούν.

Έχουμε πλήρη χαρτογράφηση των εκκρεμοτήτων που αφορούν την Αιτωλοακαρνανία και πολλά σημαντικά πράγματα τα οποία έχουμε να πούμε, οπότε πολύ σύντομα- δεν μπορώ να σας δώσω ακόμα ημερομηνία- θα έρθουμε και στην Αιτωλοακαρνανία για να κάνουμε κάτι αντίστοιχο.

Γ. Ηλιοπούλου (Εφημερίδα Πατρίς): Καλησπέρα σας. Τοπικού χαρακτήρα η δική μου ερώτηση. Στις αρχές του ερχόμενου έτους θα έχουμε έτοιμο το προσχέδιο της «διαΝΕΟσις» που αφορά στην ανασυγκρότηση της Ηλείας, μιας περιοχής πυρόπληκτης. Η μελέτη αυτή θα μπορούσε, εφόσον αξιοποιηθεί, να αποτελέσει ένα αναπτυξιακό εργαλείο που θα δώσει ώθηση στον τόπο μας.
Εξ όσων γνωρίζουμε έχει ορίζοντα δεκαετίας ως προς την υλοποίηση των έργων. Αυτό που δεν γνωρίζουμε και θα ήθελα να μας πληροφορήσετε είναι αν υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός αναφορικά με τις χρηματοδοτήσεις και τη διαδικασία ένταξης των έργων σε κάποιο πρόγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζω ότι η «διαΝΕΟσις» έχει ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό. Αναμένω και εγώ με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα. Κάναμε ένα πείραμα σε μεγάλη έκταση στη βόρεια Εύβοια για το πως μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε ουσιαστικά μια περιοχή η οποία υπέστη μια καταστροφική πυρκαγιά πολύ μεγάλης έκτασης και έχουμε βγάλει κάποια συμπεράσματα για το τι πήγε καλά και το τι πρέπει να βελτιώσουμε έτσι ώστε να μπορούμε να παρεμβαίνουμε σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Ευτυχώς η περίπτωση αυτή είναι μικρότερης έκτασης, δεν μιλάμε για μια παρέμβαση της ίδιας έκτασης. Αλλά μιας και με ρωτάτε να πω και μια κουβέντα για το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και των φωτιών γενικά, γιατί είναι ένα ζήτημα το οποίο μας απασχολεί πολύ.

Είχαμε μια καλή αντιπυρική περίοδο. Βέβαια, είχαμε πολλές φωτιές στην δυτική Ελλάδα. Είχαμε ειδικά πολλές φωτιές στην Ηλεία. Είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας προβληματίσει, αλλά είμαι ικανοποιημένος για το γεγονός ότι και οι προληπτικές δράσεις οι οποίες έγιναν φαίνεται να απέδωσαν και θα ενταθούν και αυτόν τον χειμώνα.

Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να παρεμβαίνουμε προληπτικά στα δάση μας, στις δασικές εκτάσεις, ειδικά στα κρίσιμα οικοσυστήματά μας.

Και βέβαια, νομίζω ότι είναι κοινός τόπος ότι η απόκριση στις πυρκαγιές αυτή τη φορά, φέτος το καλοκαίρι, ήταν πολύ ταχύτερη και ως προς τα εναέρια μέσα. Είχαμε περισσότερα, αλλά κυρίως ερχόντουσαν πολύ γρηγορότερα. Αλλά και ως προς την ανταπόκριση των επίγειων δυνάμεων.

Ελπίζω ότι πια «το νερό έχει μπει στο αυλάκι». Δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε φωτιές ή μπορεί να έχουμε και χρονιές χειρότερες, χρονιές καλύτερες στο μέλλον, αλλά πιστεύω ότι έχουμε βελτιώσει σημαντικά τις επιχειρησιακές μας δυνατότητες στα ζητήματα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Κ. Ρίγκος (AgrinioPress): Πρόεδρε, καλησπέρα. Βρισκόμαστε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στην έδρα της υγειονομικής Περιφέρειας, μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα μας, τη μεγαλύτερη αν δεν απατώμαι.
Τα νοσοκομεία, κ. Πρόεδρε, στενάζουν από το έλλειμμα προσωπικού, από τα προβλήματα υποδομών και κυρίως, βέβαια, το ζήτημα του ιατρικού προσωπικού είναι αυτό το οποίο καθίσταται ως μεγαλύτερο ζήτημα.
Στο μυαλό μου, τα νοσοκομεία του Αγρινίου και του Μεσολογγίου τα οποία παρεμπιπτόντως η κα. Γκάγκα επισκέπτεται αυτή την στιγμή που εμείς μιλάμε, και το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής:
Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σχετικά με αυτά τα νοσοκομεία τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης, πολλώ δε μάλλον όταν σε αρκετές από τις κλινικές τους υπάρχουν ζητήματα ακόμα και με τις εφημερίες, οι οποίες δεν βγαίνουν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κα. Γκάγκα έχει επισκεφθεί παραπάνω από 70 νοσοκομεία στη χώρα. Είναι γιατρός η ίδια, γνωρίζει καλά τα ζητήματα. Μπορεί να δίνει βραχυπρόθεσμες λύσεις, όμως μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται πιο δομικές παρεμβάσεις. Και ως προς το ζήτημα του προσωπικού, πώς θα προσελκύσουμε γιατρούς, πώς θα τους κρατήσουμε, πώς θα τους πληρώσουμε. Έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επίκειται μια πρώτη αύξηση στις απολαβές των γιατρών από 1/1/23.

Πώς θα έχουμε μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερη όσμωση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημόσιου τομέα. Γνωρίζετε ότι θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα ένα σημαντικό νομοσχέδιο σε αυτή την κατεύθυνση.

Πώς μπορούμε να καλύπτουμε κρίσιμες ειδικότητες, εκεί όπου οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες.

Πώς μπορούμε να φέρουμε περισσότερο κόσμο στην περιφέρεια.

Τι θα κάνουμε με τις κτιριακές μας εγκαταστάσεις, όπου έχουμε σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF).

Πώς θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας χωρίς να κλείσει κανένα νοσοκομείο -θέλω να το τονίσω αυτό- αλλά με μια πιο έξυπνη κατανομή δυνάμεων, έτσι ώστε να μην κάνουν όλα τα νοσοκομεία ακριβώς τα ίδια πράγματα και να μπορούμε, ενδεχομένως εντός Περιφερειακής Ενότητας, να κάνουμε μια κατανομή η οποία τελικά να είναι καλύτερη για την περίθαλψη την οποία παρέχουμε στους ασθενείς.

Δεν το έχω κρύψει ότι το νέο ΕΣΥ είναι για μένα μια πολύ μεγάλη πρόκληση και μια σημαντική μεταρρύθμιση δεύτερης τετραετίας, διότι είδαμε τα δυνατά του σημεία στην διάρκεια της πανδημίας.

Είδαμε, όμως, και σημαντικές αδυναμίες τις οποίες πρέπει να διορθώσουμε. Αλλά όταν μιλάμε για δημόσια υγεία και για την υγεία των Ελλήνων, ας μην περιοριζόμαστε, παρακαλώ, μόνο στο τι γίνεται στα νοσοκομεία.

Θέλω να δώσω μεγάλη βαρύτητα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Μεγάλη κάλυψη ως προς τον προσωπικό γιατρό, ειδικά εδώ, στην Αχαΐα, που έβλεπα τα στοιχεία. Φαντάζομαι ότι και στην Αιτωλοακαρνανία είναι καλά τα στοιχεία. Είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση αυτή.

Και βέβαια πριν φτάσουμε στον προσωπικό γιατρό, είναι μεγάλη η έμφαση που δίνουμε σε προληπτικούς ελέγχους, προσυμπτωματικούς ελέγχους, ξεκινώντας με τον καρκίνο του μαστού. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό το οποίο κάναμε, στο πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά», ότι κάθε γυναίκα από 50 έως 69 ετών θα πάρει ένα μήνυμα και θα έχει την δυνατότητα -και την ενθαρρύνω να το κάνει- να κάνει μια, πολλές φορές θα είναι και η πρώτη, μαστογραφία που κάνουν οι γυναίκες, ειδικά στην Περιφέρεια. Έχει μεγάλη σημασία αυτό να το αναπαράγετε και εσείς ως περιφερειακά Μέσα.

Εντοπίσαμε παραπάνω από 3.000 ήδη με τις μαστογραφίες που έχουμε κάνει, πρώιμους καρκίνους. Δεν γνώριζαν οι γυναίκες αυτές ότι είχαν καρκίνο και φυσικά η πρόβλεψη και η πρόγνωση όταν ένας καρκίνος μπορούμε να τον διαγνώσουμε σε πρώιμο στάδιο, είναι εξαιρετική. Έξι μήνες, δώδεκα μήνες, δύο χρόνια μετά τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ.

Το είπα αυτό διότι το σχέδιό μας για την υγεία δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία. Ξέρουμε τα προβλήματα που έχουμε στα νοσοκομεία, αλλά είναι πολύ πιο συνολικό και καλύπτει φυσικά και το κομμάτι της ψυχικής υγείας, τον παραμελημένο ασθενή.

Όμως, είμαστε μπροστά σε μία κρίση ψυχικής υγείας, ειδικά σε μία κρίση ψυχικής υγείας που αφορά τα παιδιά μας και τους εφήβους μας. Μιλούσαμε πριν για παιδικές δομές. Το πρόβλημα είναι μεγάλο, είναι εδώ, είναι πραγματικό, η πανδημία το έκανε χειρότερο και πρέπει να επενδύσουμε πολύ στις δομές μας και στους υποστηρικτικούς μηχανισμούς για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Α. Αγγελίδου (Πρώτη Ηλείας): Πρόεδρε, να σας καλωσορίσω και εγώ. Να σας ταξιδέψω λίγο πιο μακριά, στην Ηλεία. 96 χιλιόμετρα από εδώ. Δύο είναι τα μεγάλα ζητήματα, αρκετά μάλλον είναι τα μεγάλα, δυο θέλουμε να θέσουμε.
Το ένα το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Τον Μάρτιο βρεθήκατε στο Γεράκι, δώσατε την επανέναρξη των έργων, ενώ τον Ιούνιο βρεθήκατε στη Μεσσηνία και ακούσατε τους φορείς. Ανταποκριθήκατε άμεσα στο αίτημά τους για συνέχιση του αυτοκινητοδρόμου και μετά τον Πύργο προς το Καλό Νερό και την Τσακώνα. Επίσης, είναι προσωπική σας δέσμευση η συνέχιση του δρόμου έτσι ώστε η Ολυμπία Οδός να φτάσει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.
Το δεύτερο το οποίο απασχολεί όχι μόνο τους Ηλείους, αλλά το σύνολο των Ελλήνων, έχει να κάνει με τα ζητήματα τα οικονομικά. «Κόκκινα δάνεια» και ειδικά στην Ηλεία, υπάρχουν «κόκκινα δάνεια» με τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου. Υπάρχουν κάποιες παρεμβάσεις στις οποίες προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει πάνω στα ζητήματα αυτά; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, για τις υποδομές ξέρετε ότι είμαστε πάντα πάρα πολύ προσεκτικοί και εξαγγέλλουμε πράγματα τα οποία έχουμε μελετήσει και τα οποία ξέρουμε ότι είναι ώριμα και για τα οποία έχουμε χρηματοδότηση.

Γι’ αυτό και μιλήσαμε ότι βλέπουμε, θέλουμε να βρούμε τρόπο να επεκτείνουμε το δρόμο προς την Τσακώνα, Καλό Νερό και φυσικά να φτάσει στην Ολυμπία.

Αλλά, ας κρατήσουμε το πόσο σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο βασικός δρόμος ολοκληρώνεται πια. Είναι ένα έργο χειροπιαστό. Δεν είναι κάτι για το οποίο μιλάμε απλά θεωρητικά. Και ξέρετε αυτοί οι δρόμοι όταν τελειώνουν καταλαβαίνουμε πραγματικά πόσο σημαντικοί είναι για τις περιοχές. Και βέβαια μετά τους θεωρούμε δεδομένους και πολύ γρήγορα ξεχνάμε το πόσος κόπος μπήκε στο να γίνουν, αλλά αυτή είναι η φύση των μεγάλων έργων.

Μού κάνατε μία ερώτηση γενικού οικονομικού χαρακτήρα. Θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα πριν: ότι έχουμε πολλούς τρόπους και πολλούς μηχανισμούς να βοηθήσουμε δανειολήπτες σε δυσκολία να κάνουν τις σχετικές ρυθμίσεις, έτσι ώστε να μπορούν, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, να εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

Και είναι κάτι για το οποίο υπάρχει πια ένα πλαίσιο, ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονικές πλατφόρμες. Δουλεύουν αυτοί οι μηχανισμοί. Όπως θέλω να πω ότι και όταν πωλείται ένα δάνειο σε ένα fund, σε ένα servicer δηλαδή, η κατεύθυνση και το πλαίσιο είναι αυτοί να κοιτάνε να κάνουν ρυθμίσεις. Κι αυτοί θέλουν να κάνουν ρυθμίσεις, ο καθένας θέλει να δει τι μπορεί να εισπράξει από αυτά τα δάνεια.

Ο πλειστηριασμός είναι πάντα το τελευταίο, το καταληκτικό εργαλείο το οποίο μπορεί να έχει κάποιος στα χέρια του και ο σκοπός είναι ποτέ -στο μέτρο του εφικτού- να μην φτάνουμε μέχρι εκεί. Αλλά γνωρίζετε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση έχει απλώσει ένα συνολικό δίχτυ προστασίας απέναντι στην κοινωνία, ειδικά απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Αντιμετωπίζουμε μια μεγάλη εισαγόμενη κρίση ακρίβειας, όχι μόνο εμείς, όλες οι χώρες, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Τα τελευταία δείγματα είναι κάπως πιο ενθαρρυντικά. Είμαστε, φαίνεται, σε μία πορεία σχετικής αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που είναι όμως ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Όμως έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις. Το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το οποίο χλευάστηκε, ειρωνεύτηκε, δουλεύει έχει προκαλέσει ένα νέο ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων κι αυτή η διαφάνεια, βοήθησε να πέσουν οι τιμές. Τώρα αν κάποιος αυτό δεν το αναγνωρίζει, μπορεί να μην τον αφορά, αλλά νομίζω ότι τους πιο πολλούς Έλληνες συμπολίτες μας, ειδικά τους πιο αδύναμους τους αφορά.

Μας έθεσαν, ας πούμε, ένα ζήτημα οι διαβητικοί: ότι χρειαζόμαστε να βάλουμε προϊόντα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ανταποκρινόμαστε. Έχουμε μπροστά μας γιορτές, πρέπει να μπουν νέα προϊόντα. Αυτά αφορούν τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας, όπως τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας αφορά και το πλαίσιο στήριξης το οποίο παρέχουμε, τα 250 ευρώ τα οποία θα δώσουμε πριν τα Χριστούγεννα ως ένα μικρό βοήθημα απέναντι στην ακρίβεια.

Όλους τους συμπολίτες μας αφορά η στήριξη στο ρεύμα. Πολλά δισεκατομμύρια, με έναν μηχανισμό έξυπνο που ανακυκλώνει τα υπερκέρδη των παραγωγών. Δεν υπάρχει Έλληνας σήμερα ο οποίος να μη βλέπει στον λογαριασμό του τι θα πλήρωνε εάν δεν υπήρχε αυτή η κρατική παρέμβαση. Καταφέραμε και κρατήσαμε τους λογαριασμούς του ρεύματος σε λογικά επίπεδα.

Όλα αυτά είναι μέτρα στήριξης της κοινωνίας, μαζί με τις μειώσεις των φόρων προφανώς, μαζί με την αύξηση των συντάξεων που θα τη δουν οι συνταξιούχοι μας από 1/1/2023. Πλήρως θα τη δουν όσοι δεν έχουν προσωπική διαφορά, σχεδόν 8% αύξηση, αλλά και αυτοί που έχουν προσωπική διαφορά θα μειωθεί η προσωπική τους διαφορά, αλλά σίγουρα θα έχουν όφελος από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης- ειδικά αν παίρνουν μεσαίες ή μεγαλύτερες συντάξεις- η οποία καταργείται και αυτή οριστικά για δημόσιους υπαλλήλους και για συνταξιούχους.

Ε. Καρούνια (BEST TV): Καλώς ήρθατε, κ. Πρόεδρε. Γνωρίζετε τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Και οι τρεις Νομοί της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βασίζονται στην αγροτική παραγωγή.
Όμως, βρίσκεται σε απόγνωση ο αγροτικός κόσμος καθώς υπάρχει έλλειψη εργατών γης. Έχουν γίνει κάποιες ενέργειες για την εξεύρεση λύσης. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Και αν προτίθεστε να γίνουν και κάποιες άλλες ενέργειες για την οριστική επίλυση του θέματος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πάρα πολύ σημαντικό το θέμα το οποίο θίγετε. Δεν αφορά μόνο τη Δυτική Ελλάδα, αφορά όλη τη χώρα.

Καταρχάς, είναι ενδιαφέρον -δεν θα το κουβεντιάζαμε πριν από κάποια χρόνια- ότι η απόγνωση αυτή τη φορά δεν αφορά άλλα θέματα που μας απασχολούσαν, αφορά το ότι δεν έχουμε αρκετό εργατικό δυναμικό, παραδείγματος χάρη να μαζέψουμε τις ελιές μας.

Ειδικά για το λάδι είμαστε πολύ αισιόδοξοι φέτος. Και καλές τιμές και πολλή ποσότητα. Νομίζω ότι αυτό αφορά και τη δική σας περιοχή, προφανώς και τον δικό μου τόπο την Κρήτη. Αλλά έχουμε πραγματικό ζήτημα έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Και υπάρχουν εξηγήσεις για αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Ένας τρόπος είναι οργανωμένες συμφωνίες με τρίτες χώρες, όπου θα μπορούμε να δίνουμε άδειες εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας έτσι ώστε να έρχονται εργάτες γης να μας βοηθούν στις συγκομιδές μας.

Εχθές ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε μια τέτοια πρώτη συμφωνία με την Αίγυπτο. Ελπίζω να είναι «πιλότος» αυτή η συμφωνία και να μπορούμε να υπογράψουμε και άλλες με άλλες χώρες έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα το οποίο είναι υπαρκτό, καθώς πολλοί εργάτες γης που έρχονταν από τις Βαλκανικές χώρες έχουν επιλέξει να μην έρχονται.

Αλλά βέβαια να ξέρουμε ότι εκ των πραγμάτων αυτό έχει να κάνει και με τους μισθούς, τα μεροκάματα τα οποία δίνουμε. Αν κάποιοι δίνουν υψηλότερα μεροκάματα από ό,τι δίνουμε εμείς είναι πιθανόν κάποιοι, οι οποίοι έρχονται να κάνουν αυτή τη δουλειά, να προτιμήσουν άλλες χώρες για να το κάνουν.

Πάντως, το ζήτημα μας απασχολεί. Ένας τρόπος είναι τέτοιου είδους συμφωνίες. Και θα φροντίσουμε αυτό το πλαίσιο να το επεκτείνουμε και αλλού εφόσον δοκιμαστεί και κριθεί επιτυχημένο.

Α. Βουλδής (MEGA): Καλησπέρα κ. Πρόεδρε. Μιλώντας χθες στο Αίγιο το οποίο θεωρείται και γούρικο, είπατε πως για εσάς υπάρχει μόνο μια κάλπη. Εάν πάμε σε δεύτερες εκλογές και το απευκταίο σενάριο για εσάς είναι να μην υπάρχει αυτοδυναμία, με ποιο κόμμα, ενδεχομένως, θα θέλατε ή θα μπορούσατε να συνεργαστείτε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει ότι η χώρα είναι δέσμια ενός εκλογικού νόμου ο οποίος έχει πάρα πολλά μειονεκτήματα. Αναφέρομαι στην απλή αναλογική, η οποία δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα κυβερνησιμότητος.

Και ναρκοθετεί, ουσιαστικά, την πολιτική σταθερότητα που στο δικό μας το μυαλό συνδέεται με μια κυβέρνηση, όχι κατ’ ανάγκην μονοκομματική, αλλά με μια κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία η οποία έχει τη δυνατότητα γρήγορα και αποτελεσματικά να κινείται και να εφαρμόζει το πρόγραμμα της. Γι’ αυτό και αλλάξαμε αμέσως τον εκλογικό νόμο και για αυτό και είπαμε ότι για μας η αποτύπωση των κοινοβουλευτικών συσχετισμών -κατά την άποψή μας- είναι ορθό να γίνει με αυτόν τον εκλογικό νόμο και όχι με τον εκλογικό νόμο της απλής αναλογικής.

Από την άλλη, όμως, εγώ στο δικό μου το μυαλό, όπως σάς είπα, δεν βλέπω δύο εκλογές. Και δεν σκέφτομαι τη δεύτερη εκλογή αυτή τη στιγμή. Καθόλου. Εγώ σκέφτομαι τις εθνικές εκλογές. Όποτε γίνουν. Στο τέλος της τετραετίας, μην με ρωτήσετε για την ημερομηνία, γιατί ούτε εγώ ο ίδιος δεν έχω ακόμα αποφασίσει ακριβώς ποια θα είναι.

Αλλά αυτές είναι οι εκλογές οι οποίες με ενδιαφέρουν αυτή την στιγμή. Το τι θα γίνει μετά τις ενδεχόμενες δεύτερες εκλογές είναι πολύ νωρίς ακόμα να το συζητήσουμε. Αν και δεν έχω κρύψει ότι ο στόχος της Νέας Δημοκρατίας, και για αυτόν θα εργαστούμε, είναι να υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις δεύτερες εκλογές.

Θεωρώ ότι είναι ένας στόχος ο οποίος είναι εφικτός. Και θα επαναλάβω ότι δεν είναι ένας στόχος ο οποίος υποκρύπτει καμία αλαζονεία.

Διότι έχουμε αποδείξει ότι μπορεί μεν να είμαστε αυτοδύναμοι, αλλά κυβερνούμε με τους καλύτερους. Και έχουμε καταφέρει και έχουμε εντάξει στη Νέα Δημοκρατία στελέχη που δεν ανήκαν παραδοσιακά στην Κεντροδεξιά παράταξη και τα οποία πιστεύω ότι έχουν δώσει στη Νέα Δημοκρατία σημαντική προστιθέμενη αξία.

Ν. Γιαπράκας (OPEN): Κύριε Πρόεδρε, έχετε αναφερθεί πολλές φορές στο κλίμα τοξικότητας το οποίο υπάρχει και μάλιστα έχετε πει πολλές φορές ότι δεν επιθυμείτε να στιγματίσει και την πολιτική σκηνή.
Ωστόσο, αυτό το κλίμα τοξικότητας υπάρχει. Και κάποιες φορές μάλιστα είναι και πολύ έντονο. Θεωρείτε ότι αυτή η τοξικότητα μπορεί να σας οδηγήσει σε προσφυγή στις κάλπες νωρίτερα από ό,τι σχεδιάζατε; Είπατε πριν ότι δεν έχετε αποφασίσει ακόμα. Ωστόσο, αυτή η τοξικότητα μπορεί να επηρεάσει την απόφασή σας; Σας ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Διότι αν την είχε επηρεάσει -η τοξικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο- θα είχα κάνει τις εκλογές, ήδη, πολύ νωρίτερα.

Θέλω να θυμίσω ότι κατά καιρούς πάρα πολλοί είχαν προβλέψει πρόωρη προσφυγή μου στις κάλπες, επειδή έβλεπαν ότι οι δημοσκοπήσεις ήταν πολύ θετικές για τη Νέα Δημοκρατία. Και εξακολουθούν να είναι καλές για τη Νέα Δημοκρατία.

Έχω πει ότι θέλω να εξαντλήσω την τετραετία και αυτή είναι η πρόθεσή μου. Μην παρερμηνεύσετε την ημερομηνία, την αναφορά μου για τον χρόνο των εκλογών. Αναφέρομαι στον ακριβή χρόνο των εκλογών στο τέλος της τετραετίας. Λοιπόν, αυτή η δέσμευση μου εξακολουθεί και ισχύει.

Η ευχή μου να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική αντιπαράθεση, και αυτή εξακολουθεί να ισχύει. Δεν έχω όμως αυταπάτες. Και δεν έχω αυταπάτες διότι, κυρίως η αξιωματική αντιπολίτευση, δεν έχει καταθέσει καμία ουσιαστική πρόταση στον δημόσιο διάλογο που να μπορεί να αποτελεί ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Για όλα, η συνταγή είναι: περισσότερα λεφτά, περισσότερες προσλήψεις. Τελείως ξεπερασμένη, δηλαδή μία αντίληψη η οποία είναι τόσο επιδερμική και τόσο απλοϊκή που δεν νομίζω ότι την πιστεύει και κανείς από ένα σημείο και πέρα.

Και όταν φυσικά δεν μπορείς να μιλήσεις πολιτικά για τα προβλήματα των πολιτών, καταφεύγεις στην τοξικότητα, στα υποτιθέμενα σκάνδαλα, έτσι σε μία “κίτρινη” πολιτική αντιπαράθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ξέρει να το κάνει πολύ καλά. Το έχει αποδείξει εξάλλου. Αν οι πολίτες ενδιαφέρονται για αυτή την αντιπαράθεση, έχω σοβαρές αμφιβολίες.

Οι πολίτες ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους και βλέπουν από τη μία, μια Κυβέρνηση που προσπαθεί με ειλικρίνεια, λύνει προβλήματα, αναγνωρίζει λάθη, κάνει προσαρμογές στην πολιτική της. Και από την άλλη μια αντιπολίτευση που τι ακριβώς μας λέει; Εκτός του ότι “έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση όλων των εποχών”, ότι “η Ελλάδα περίπου δεν είναι δημοκρατία” και διάφορα άλλα σχόλια τα οποία νομίζω ότι είναι ανάξια ουσιαστικού σχολιασμού.

Όμως, τα διλήμματα παραμένουν τα ίδια και είναι πολύ συγκεκριμένα. Οι πολίτες στις εκλογές ψηφίζουν Κυβέρνηση και Πρωθυπουργό και θα συγκρίνουν τα 4 χρόνια του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με τα 4 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας με Πρωθυπουργό εμένα. Και θα δουν ποιος μπορεί πραγματικά σήμερα να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα πορευτεί σταθερά σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της Τουρκίας καλύτερα. Δεν θα αλλάξει η Τουρκία από τη μια στιγμή στην άλλη. Εκεί θα είναι. Προβλήματα θα μάς δημιουργεί.

Ποιος μπορεί να αναβαθμίσει το κύρος της χώρας; Ποιος μπορεί να φέρει επενδύσεις; Ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει την ακρίβεια; Ποιος μπορεί να προχωρήσει την ψηφιοποίηση του κράτους και ποιος δεν μπορεί. Και θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους, θα προσέλθουν στη κάλπη και όλοι εμείς με σεβασμό θα υποκλιθούμε στη λαϊκή βούληση.

Η. Κάνιστρας (Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων): Κύριε Πρόεδρε, καλησπέρα. Στη χθεσινή σας ομιλία είπατε ότι σήμερα οι έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Πελοποννήσου, αλλά και της Κρήτης είναι ήδη γεγονός.
Ποια αναμένεται να είναι, λοιπόν, τα οφέλη από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων για την περιοχή της Δυτικής Ελλάδας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, οι έρευνες υδρογονανθράκων στην πατρίδα μας ήταν λίγο σαν το «γιοφύρι της Άρτας». Πολλά λόγια, λίγη ουσία. Μια προηγούμενη Κυβέρνηση με Υπουργό τότε τον Γιάννη Μανιάτη είχε κάνει μια σημαντική δουλειά, η οποία όμως από τότε ουσιαστικά έμεινε περίπου στα χαρτιά.

Και επί δικών μας ημερών γίνονται για πρώτη φορά σοβαρές σεισμικές μελέτες, για να διαπιστώσουμε σε οριοθετημένα οικόπεδα τα οποία έχουν παραχωρηθεί στην Exxon Mobil και στην HELLENiQ ENERGY, τέως Ελληνικά Πετρέλαια, εάν πράγματι υπάρχουν σοβαρά αποθέματα υδρογονανθράκων. Αναφέρομαι σε φυσικό αέριο όχι σε πετρέλαιο -θέλω να το τονίσω αυτό- διότι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, τα οποία μπορούν να εξορυχθούν. Και φυσικά αυτές οι έρευνες αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία τώρα που οι τιμές του φυσικού αερίου είναι πολύ πιο υψηλές και που η Ευρώπη αναζητεί διακαώς απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Υπάρχει τεράστιο γεωπολιτικό ενδιαφέρον λοιπόν γι΄ αυτό το οποίο γίνεται. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα δύο αυτά οικόπεδα. Γίνονται έρευνες και στο Ιόνιο, όπως γνωρίζετε, δυτικά της Κέρκυρας και θα γίνει και μία έρευνα μόνη στην Ήπειρο, πάλι με πρώτη γεώτρηση, η οποία θα γίνει εντός του 2023.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται για τη χώρα. Έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις, αλλά δε γνωρίζουμε τα τελικά αποτελέσματα, μέχρι που να κάνουμε τα σεισμικά και να τρυπήσουμε. Όχι εμείς, οι εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται.

Όμως, οι πρώτες ενδείξεις είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Αλλά θα επαναλάβω και πάλι ότι έχουμε μία υποχρέωση ως χώρα να δούμε εάν έχουμε αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία να είναι δυνητικά αξιοποιήσιμα.

Όμως, ασχέτως του τι θα κάνουμε στον τομέα του φυσικού αερίου, όχι απλά δεν υποστέλλουμε, αλλά κρατάμε πιο ψηλά τη σημαία της πράσινης μετάβασης. Η χώρα μας είναι πρωταγωνίστρια σε ενέργεια, η οποία παράγεται από τον ήλιο κι από τον άνεμο και μάλιστα μέρος των επενδύσεων που παρουσιάστηκαν εδώ, είναι κρίσιμες υποδομές διασύνδεσης και δικτύων που θα μάς βοηθήσουν να αξιοποιήσουμε καλύτερα το δυναμικό μας ως προς τον άνεμο και ως προς τον ήλιο.

Και αυτή η πολιτική μας θα προχωρά παράλληλα με τις έρευνες, οι οποίες γίνονται. Μακάρι να είμαστε τυχεροί και να κρύβεται κάποιος μεγάλος πλούτος για τη χώρα. Τονίζω δεν το γνωρίζουμε ακόμα, έχουμε θετικές ενδείξεις, θα είναι κάτι πολύ σημαντικό και για την πατρίδα μας αλλά και για την Ευρώπη συνολικά.

Ν. Ξανάλατος (ΣΚΑΪ Πάτρας): Θέλω να ρωτήσω για τους συνταξιούχους, για την αύξηση που θα δώσετε, το 7,5%. Όμως ένα εκατομμύριο περίπου συνταξιούχοι δε θα το απολαύσουν πλήρως ενδεχομένως το 7,5% διότι η Κυβέρνηση Τσίπρα είχε θεσπίσει την προσωπική διαφορά. Η ερώτηση είναι αν υπάρχει στο μυαλό σας η πλήρης κατάργηση της προσωπικής διαφοράς.
Και επίσης από το 2012 οι νέοι εργαζόμενοι δεν παίρνουν τριετίες και επιδόματα. Λέγεται ότι είναι και ένας από τους λόγους του brain drain. Μήπως σκέφτεστε να τα επαναφέρετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για το δεύτερο, εξετάζουμε διάφορα ζητήματα που αφορούν την εργατική νομοθεσία. Δεν είμαι έτοιμος ακόμα να σάς απαντήσω.

Η προσωπική διαφορά ήταν ένα εργαλείο για να κρατηθούν σταθερές οι συντάξεις. Αν δεν υπήρχε η προσωπική διαφορά θα είχαν πέσει οι συντάξεις. Ήταν μια από τις πολλές στρεβλώσεις του Νόμου Κατρούγκαλου. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να καταργηθεί.

Είναι αλήθεια ότι η προσωπική διαφορά θα βαίνει μειούμενη. Μπορεί για κάποιους να εξαφανιστεί η αύξηση, να φάει όλη την προσωπική διαφορά και να δουν αυξήσεις των συντάξεων τον επόμενο χρόνο.

Όμως κατά κανόνα, να το πούμε και αυτό, η προσωπική διαφορά αφορά τις υψηλότερες συντάξεις, όχι τις χαμηλές συντάξεις. Αυτοί οι συμπολίτες μας θα είναι ωφελημένοι από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Διότι πάλι η εισφορά αλληλεγγύης αφορά πρωτίστως τα μεσαία και τα υψηλότερα εισοδήματα.

Δ. Τριανταφυλλοπούλου (Ημερησία Αχαϊας): Κύριε Πρόεδρε, χθες κατά την επίσκεψή σας στο Αίγιο δηλώσατε ότι θεωρείτε γούρικη την πόλη και πράγματι η Νέα Δημοκρατία στην Αιγιάλεια κρατά πολύ υψηλά τα ποσοστά, παραδοσιακά.
Ωστόσο, η τοπική κοινωνία αισθάνεται αδικημένη σε ότι αφορά τη διαχείριση και τελικά τη μεταφορά της Σχολής της Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.
Μιλώντας χθες στο καφέ για το συγκεκριμένο θέμα, μετά είπατε ενόψει της αυριανής συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχει προσφύγει ο Δήμος, ότι η Κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία θα σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων δημιουργώντας μια θετική διάθεση. Τι σημαίνει ο σεβασμός των αποφάσεων των δικαστηρίων; Ενδεχομένως η ολική επαναφορά της σχολής στο Αίγιο;
Και ένα δεύτερο ερώτημα που αφορά πάλι την περιοχή. Προχθές, μια μέρα πριν από την επίσκεψή σας, υποβλήθηκε στο Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης αίτημα για ίδρυση Γεωργικής Σχολής στο Αίγιο.
Χθές σάς επεδόθη από τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο και το σχετικό υπόμνημα. Πόσο κοντά μπορούμε να πούμε ότι είναι η ίδρυση της σχολής στο Αίγιο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι σε θέση να σάς απαντήσω λεπτομερώς στα ερωτήματά σας. Δεν ξέρω ποια θα είναι η απόφαση του δικαστηρίου. Πάγια αρχή μας είναι ότι σεβόμαστε τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου χωρίς αστερίσκους και χωρίς υποσημειώσεις.

Υπάρχουν ειδικά αναπτυξιακά ζητήματα τα οποία αφορούν το Αίγιο, τα οποία γνωρίζω. Ένα ζήτημα παραδείγματος χάρη αφορά την πολιτική μας για τη σταφίδα. Το ανέφερε και σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργαντάς, χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη σταφίδα και να μην πηγαίνουμε χρόνο-χρόνο στηρίζοντας τους παραγωγούς.

Και βέβαια και το ζήτημα που αφορά τις αμυντικές δυνατότητες, της αμυντικής βιομηχανίας στο Αίγιο, της ΕΛΒΟ.

Μελετάμε λύσεις. Δεν είμαι έτοιμος να σάς απαντήσω ακόμα. Είναι κάτι το οποίο, όμως, είναι στο ραντάρ μας και ξέρουμε ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση στο ζήτημα αυτό.

Π. Φωτεινόπουλος (Εφημερίδα Πρωινή): Η αλήθεια είναι ότι ήθελα να σάς ρωτήσω για τις “άγονες” προκηρύξεις στα περιφερειακά νοσοκομεία, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Παθολογική του Νοσοκομείου του Πύργου, που είναι με μετακινούμενους γιατρούς, αλλά επειδή το απαντήσατε κατά μια έννοια, δεν ξέρω αν το σχολιάσετε, θέλω να πάμε σε ένα ενεργειακό ζήτημα.
Από το 2019 έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τα κοιτάσματα στο Κατάκολο που είναι πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Θα ήθελα να σάς ρωτήσω εάν οι πρόσφατες ανακοινώσεις περιλαμβάνουν αξιοποίηση και αυτών των κοιτασμάτων. Εάν διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος ώστε να μην επηρεαστεί ο τουρισμός. Και αν είστε αισιόδοξος για τον αγωγό EastMed ότι θα ολοκληρωθεί σε χρονοδιαγράμματα ρεαλιστικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για τον EastMed δεν μπορώ να σάς πω κάτι περισσότερο πέραν του ότι στηρίζουμε το project. Αλλά η αγορά, τελικά, θα κρίνει αν ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη είναι ένας αγωγός ή άλλοι τρόποι.

Σε πρώτη φάση αυτό το οποίο κάνουμε είναι να επενδύουμε πολύ στο υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Δημιουργώντας υποδομές, έτσι ώστε να μεταφέρουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο. Ένα κομμάτι του μπορεί να παράγεται, μάλιστα, και στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Κύπρο, στο Ισραήλ, στην Αίγυπτο.

Υπάρχουν ελληνικές εταιρείες, μάλιστα, οι οποίες εμπλέκονται σε αυτές τις εξορύξεις και να γίνουμε ένα κέντρο υποδοχής LNG, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια, για την Κεντρική Ευρώπη, γιατί όχι και για την Ουκρανία.

Έχω επιφυλάξεις για το ζήτημα του Κατάκολου. Και έχω επιφυλάξεις διότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει περίπτωση καμία εξόρυξη που να αφορά πετρέλαιο, να μπορεί να θέσει, εν δυνάμει, σε κίνδυνο την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Για αυτό και αυτή την στιγμή οι έρευνες που προχωράμε είναι σε πολύ πιο βαθιά νερά και αφορούν φυσικό αέριο.

Ν. Κυριαζής (Ώρα Καλαβρύτων): Κύριε Πρωθυπουργέ, από τα ιστορικά και μαρτυρικά Καλάβρυτα.
Αναφερθήκατε χθες, εξαγγείλατε την επέκταση του οδοντωτού στην ιστορική Αγία Λαύρα ως ουσιαστικά φόρο τιμής στο σύμβολο του έθνους, αλλά και στο χιονοδρομικό σε μία μεγάλη επένδυση που γίνεται σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια και με τη Δημοτική Αρχή.
Όμως, η ενδοχώρα και η επαρχία γενικότερα ερημώνει. Η πρόσφατη απογραφή απλά επιβεβαίωσε αυτό που όλοι μας ζούμε και εστιάζεται κυρίως σε τέσσερις άξονες: Υπάρχει πρόβλημα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία και στην πρόσβαση.
Έχετε έρθει αρκετές φορές στα Καλάβρυτα κι έχετε ζήσει την περιπέτεια της ανόδου. Για την εργασία δεν υπάρχουν ισχυρά κίνητρα για να ζήσει κάποιος στην επαρχία, η παιδεία έχει προβλήματα, όπως και η υγεία και θυμίζω ότι το νοσοκομείο Καλαβρύτων πριν μερικά χρόνια υποβαθμίστηκε από γενικό νοσοκομείο σε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Η κυβέρνησή σας έχει πρόταση για να γίνει ένα ανάχωμα σε αυτήν τη συρρίκνωση της επαρχίας;
Κι ένα τελευταίο, δύο μέρες εδώ στην Αχαΐα επισκεφθήκατε όλους και όλα, εκτός από τα Καλάβρυτα. Πότε θα μας έρθετε; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν χρειάζομαι ιδιαίτερες προσκλήσεις για να έρθω στα Καλάβρυτα, έναν τόπο που τον αγαπώ ιδιαίτερα και θα έλεγα ότι και σε επίπεδο τουριστικού προϊόντος, έναν προορισμό που έχει ταυτότητα. Αυτό είναι ένα ευρύτερο θέμα συνολικά, το συζητήσαμε κιόλας, διότι και η Πάτρα μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα στον τομέα του τουρισμού.

Έχουμε ούτως ή αλλιώς ένα πολύ ισχυρό σχέδιο για την ανάπτυξη των ορεινών Δήμων και με ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία συμπεριλαμβάνουν όλες τις πτυχές που αναφέρατε, κυρίως στον τομέα της εργασίας – που μπορεί κανείς να βρει δουλειά σε έναν ορεινό Δήμο, αλλά και ζητήματα που αφορούν την παιδεία και την υγεία.

Κι έχουμε μάλιστα μία σειρά από πολύ ενδιαφέροντα πιλοτικά προγράμματα. Ήμουν στην Αργιθέα πρόσφατα, ίσως το πιο απομονωμένο κομμάτι της χώρας, όπου τρεις Δήμοι συνέπραξαν και κάναμε ένα ειδικό σχέδιο γι΄ αυτούς τους Δήμους και όποτε έχουμε Δημάρχους και τοπικούς άρχοντες που είναι πρόθυμοι να υλοποιούμε τέτοια σχέδια είμαστε πάντα στη διάθεσή τους για να μπορούμε να κινούμαστε σε αυτήν την κατεύθυνση.

Όμως τα Καλάβρυτα έχουν πολύ σημαντικές προοπτικές και οι επενδύσεις που γίνονται είναι σημαντικές. Η αναβάθμιση του χιονοδρομικού θα δώσει πολύ μεγαλύτερη δυναμικότητα στο χιονοδρομικό και πολύ περισσότερο κόσμο ο οποίος μπορεί να έρθει σε ένα χιονοδρομικό το οποίο -για μας που αγαπάμε τη χιονοδρομία- γνωρίζουμε ότι είναι εξαιρετικό το βουνό με πολύ μεγάλες δυνατότητες.

Γι΄ αυτό και επέμενα πάρα πολύ, ειδικά γι΄ αυτή την επένδυση να ξεμπλοκάρει και χαίρομαι που αυτή τη στιγμή φαίνεται να τρέχει και μέχρι το 2024 θα έχει ολοκληρωθεί το καινούριο lift. Μιλάμε για πολύ περισσότερο κόσμο ο οποίος μπορεί να είναι ταυτόχρονα στο βουνό, άρα πολύ περισσότερο κόσμο που μπορεί να απολαμβάνει όλα τα οφέλη της περιοχής. Δεν είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν στο χιονοδρομικό, είναι αυτοί που θα έρθουν, θα φάνε στα εστιατόρια, θα απολαύσουν τα τοπικά προϊόντα.

Και βέβαια επιμένω πάρα πολύ, το βουνό προορισμός 12 μήνες το χρόνο. Δεν είναι μόνο η χιονοδρομία, είναι η ανάπτυξη των ορεινών μας όγκων με άλλες δραστηριότητες, 12 μήνες το χρόνο, μπορεί τα Καλάβρυτα, ο Χελμός που είναι ένα μοναδικό βουνό να προσφέρουν πάρα πολλά.

Δύο ερωτήσεις ακόμα, κύριε Οικονόμου.

Θ. Σβέρκας (Παλμός Αγρινίου): Κύριε Πρωθυπουργέ, ό,τι είναι τοπικό είναι και παγκόσμιο. Γι΄ αυτό και η δική μου ερώτηση θα έχει τοπικό χαρακτήρα, που προέρχομαι από την Αιτωλοακαρνανία.
Πρόκειται για το λιμάνι-φάντασμα, όπως το έχουμε πει, που δεν έχει πρόσβαση, έχει εγκαταλειφθεί, ενώ χρήματα έχουν ξοδευτεί πάρα πολλά. Πρόκειται για το Πλατυγιάλι Αστακού, ένα λιμάνι που θα φέρει θέσεις εργασίας, αλλά και ανάπτυξη στην περιοχή μας.
Πιστεύετε ότι το μέλλον του ανήκει, από πλευράς Κυβέρνησης; Γιατί όσες φορές και να περάσεις ένα ποτάμι δεν περνάς το ίδιο νερό. Θα ήθελα να πω ότι όσες φορές και αν έχουμε ρωτήσει τι θα κάνουμε με αυτό το λιμάνι, απάντηση με χρονοδιάγραμμα δεν έχουμε λάβει.
Θα ήθελα να σας ρωτήσω εσάς από δω από την Πάτρα, μπορείτε να δεσμευτείτε ότι όταν και εφόσον έρθετε στην Αιτωλοακαρνανία θα έχετε μία απάντηση ολοκληρωμένη γι΄ αυτό; Σας ευχαριστώ.

*Κυριάκος Μητσοτάκης:* Ευχαριστώ για την ερώτηση. Έχω επισκεφθεί το λιμάνι, είναι μια εντυπωσιακή υποδομή στη μέση του πουθενά. Αυτό κάτι λέει. Λοιπόν δεν μπορούμε να φανταστούμε ανάπτυξη αυτού του λιμανιού, χωρίς ιδιώτη επενδυτή ο οποίος θα έρθει και θα φτιάξει κάτι σημαντικό γύρω από το λιμάνι, γιατί θα θέλει και λιμάνι για να εξάγει προϊόντα ή για να φέρει προϊόντα.

Μέχρι στιγμής οι απόπειρές μας δεν ήταν επιτυχημένες, αλλά δεν μπορούμε να φανταστούμε την ανάπτυξη του λιμανιού χωρίς κάποιον ο οποίος θα το χρειαστεί αυτό το λιμάνι.

Πάντως να ξέρετε ότι ως προς τις δυνατότητές του είναι μοναδικό. Και πιστεύω ότι όλη αυτή η συζήτηση η οποία γίνεται και παγκόσμια για την επιστροφή των αλυσίδων παραγωγής προς την Ευρώπη, θα μας δώσει δυνατότητες τελικά να βρούμε κάποιον σημαντικό επενδυτή ο οποίος θα αξιοποιήσει αυτό το περιουσιακό στοιχείο και μετά να μας επιτρέψει να κάνουμε και τις σχετικές διασυνδέσεις.

Χωρίς να μπορώ να πω κάτι συγκεκριμένο, όταν κάποιος έρχεται και μας μιλάει για υποδομές που να έχουν και λιμάνι, πάντα η πρώτη ευκαιρία που παρουσιάζουμε είναι το Πλατυγιάλι, είναι ο Αστακός. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε τον επενδυτή, θα τον βρούμε όμως.

Γ. Πλης (Πατρινόραμα): Δύο ερωτήσεις, η μία είναι μία διευκρίνιση σε σχέση με το έργο υποδομής, το μεγάλο έργο υποδομής του τρένου.
Πρέπει να σας πω ότι η πρώτη ανεπίσημη προς το παρόν αντίδραση από την πλευρά του Δήμου Πατρέων σε όσα είπατε εχθές στην ομιλία σας και σε όσα επαναλάβατε πριν από λίγο για την υπογειοποίηση στα 5,2 χιλιόμετρα -προφανώς είναι η οριστική σας απόφαση, δεν συζητάτε κάτι παραπάνω- είναι ότι δεν καλύπτεται το αίτημα του Δήμου Πατρέων και θέλω ένα σχόλιο πάνω σε αυτό. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε δυνατότητα να διερευνήσετε μέσω άλλων πόρων μια υπογειοποίηση και σε ένα μεγαλύτερο τμήμα.
Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τις εκλογές όποτε και αν αυτές γίνουν. Οι προηγούμενες εκλογές είναι προφανές ότι κρίθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό σε αυτό που λέγαμε μεσαία τάξη. Τις κερδίσατε εσείς ή αν θέλετε τις έχασε η τότε κυβέρνηση γιατί η μεσαία τάξη εκφράστηκε συγκεκριμένα στις εκλογές πολύ υπέρ του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτούς τους ανθρώπους, σε αυτή την τάξη που ενδεχομένως θα ξανακρίνει και τις εκλογές που θα έρθουν, έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο να πείτε για το επόμενο διάστημα μέχρι τις εκλογές; Ευχαριστώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι ως προς τη συνέπειά μας για τις δεσμεύσεις μας που αναλάβαμε απέναντι στη μεσαία τάξη υλοποιήσαμε αυτά τα οποία είπαμε. Είπαμε ότι θα κόψουμε τον ΕΝΦΙΑ και τον κόψαμε και παραπάνω από 30% που είχαμε δεσμευτεί.

Είπαμε ότι θα μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές και τις μειώσαμε. Είπαμε ότι θα μειώσουμε φόρους οριζόντια και τους μειώσαμε.

Δεν είχαμε πει ότι θα καταργούσαμε το φόρο στη γονική παροχή που αφορά, πρωτίστως, τη μεσαία τάξη αλλά το κάναμε. Και θα αναμένετε ενόψει και της προεκλογικής περιόδου τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη τετραετία.

Θεωρώ, όμως, ότι η μεσαία τάξη θυμάται πάρα πολύ καλά ποιος την τσάκισε στους φόρους και ποιος ήρθε και τη στήριξε ως προς το εισόδημά της, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε μια εισαγόμενη ακρίβεια. Αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα.

Και ποιος βέβαια έσκυψε πάνω στα προβλήματα -όπως είπα πριν- του ελληνικού νοικοκυριού στηρίζοντας το εισόδημα και κυρίως τις τιμές της ενέργειας.

Τώρα κοιτάξτε, ναι και εγώ θα ήθελα να είναι υπόγειο το τρένο από το Ρίο στην Πάτρα, γιατί όχι και πολύ παραπέρα. Δεν γίνεται αυτή τη στιγμή. Κάναμε εξαντλητικές συζητήσεις, έχουμε πάει στο μάξιμουμ την υπογειοποίηση, η οποία μπορεί να χρηματοδοτηθεί.

Θέλω να έχω τον Δήμο συνεργάτη στο σχέδιο αυτό το οποίο παρουσιάσαμε. Λυπάμαι που ο Δήμαρχος δεν ήταν στις συζητήσεις τις οποίες κάναμε.

Θα ξαναπώ αυτό το οποίο είπα και στην παρουσίασή μας. Για εμάς δεν υπάρχουν Δήμαρχοι κόκκινοι, μπλε, πράσινοι. Συνεργαζόμαστε με όλους τους Δημάρχους. Ελπίζω ότι και οι Δήμαρχοι να μην βλέπουν μπλε, κόκκινες και πράσινες κυβερνήσεις. Διότι αν ένας Δήμαρχος θέλει να κάνει αντάρτικο πηγαίνοντας κόντρα στην κυβέρνηση και να το κάνει για ιδεολογικούς λόγους, τελικά ζημιώνει τους δημότες του.

Εμείς τείνουμε χείρα φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους Δημάρχους άσχετα αν μπορεί να προερχόμαστε από τελείως διαφορετικούς κομματικούς χώρους.

Γ. Οικονόμου: Κυρίες και κύριοι, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ. Ο κύριος Πρωθυπουργός απάντησε σε 24 ερωτήσεις. Να πούμε, κύριε Πρόεδρε, ότι σήμερα εδώ στην Πάτρα εγκαινιάζουμε μια επικοινωνία με τους εκπροσώπους των Περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης. Θα το εφαρμόσουμε και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, στις υπόλοιπες Περιφέρειες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γνωρίζετε ότι έχω πολύ μεγάλο σεβασμό στα Περιφερειακά μέσα και σας ευχαριστώ που ήρθατε. Το αρχικό σκεπτικό ήταν αυτό που κάνουμε στη Θεσσαλονίκη, να μπορούμε να το κάνουμε όπου πηγαίνουμε, αφιερώνοντας σας αρκετό χρόνο για να μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας.

Γ. Οικονόμου: Σας ευχαριστούμε πολύ.

Κοινοποίηση

FacebookTwitter

Αρχείο

Αρχείο

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα