Ανακοίνωση της Ευρωομάδας της Αριστεράς
Μας έχει κυριεύσει βαθιά ανησυχία, μετά τις τελευταίες, εξαιρετικά αρνητικές και επικίνδυνες εξελίξεις, όσον αφορά τη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα. Νέα εμπόδια μπαίνουν στην πορεία της έρευνας, ενώ φαίνεται ξεκάθαρα η υποβάθμιση του κράτους δικαίου.
Στις 10 Ιανουαρίου, ο Έλληνας προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος εξέδωσε γνωμάτευση στην οποία ανέφερε ότι δεν επιτρέπεται να ενημερώνονται όσοι παρακολουθούνται από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Ελλάδας (ΕΥΠ) και ότι η Ελληνική Αρχή Ασφάλειας και Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Απείλησε μάλιστα με ποινική δίωξη τα μέλη της Ελληνικής Αρχής για την Ασφάλεια και το Απόρρητο των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ).
Η γνωμοδότηση έχει χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματική από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ και επιφανείς συνταγματολόγους. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ και περιορίζει τις ελεγκτικές της εξουσίες, παρεμβαίνοντας με πρωτοφανή τρόπο στη συνταγματικά και νομικά κατοχυρωμένη αποστολή της.
Στο λεγόμενο σκάνδαλο «Greek Watergate», αρκετοί πολιτικοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνται από ελληνικές μυστικές υπηρεσίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του συντηρητικού υπουργικού συμβουλίου του.
Τονίζουμε ότι κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της ΑΔΑΕ, ως συνταγματικά αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής σε κράτος μέλος της ΕΕ, θέτει σε κίνδυνο τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου και ευνοεί τη συγκάλυψη ενός πολύ σοβαρού σκανδάλου παρακολούθησης πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων στην Ελλάδα.
Μια τέτοια γνωμοδότηση έρχεται να προστεθεί στις συνεχείς προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να παραβιάσει το κράτος δικαίου. Δεν μπορούμε να δεχτούμε τέτοιες εξελίξεις που αντιβαίνουν στις βασικές δημοκρατικές αρχές και στεκόμαστε στο πλευρό εκείνων που επιδιώκουν να προασπίσουν τα θεμελιώδη δικαιώματα και το κράτος δικαίου.
Ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης, Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε επιστολή στην Roberta Metsola, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στους αρχηγούς των Ευρωμάδων, ενημερώνοντάς τους για αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις. Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης απέστειλε επιστολή στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (LIBE) και στην Ομάδα Εργασίας LIBE για το κράτος δικαίου.
Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ευρωβουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα), Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε:
«Η αντισυνταγματική γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου εμποδίζει τη συνταγματικά αρμόδια Ανεξάρτητη Αρχή να ερευνήσει το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης στην Ελλάδα. Αυτές οι τελευταίες εξαιρετικά αρνητικές εξελίξεις κατά τη διερεύνηση του σκανδάλου των παράνομων υποκλοπών στην Ελλάδα είναι εντελώς απαράδεκτες και προκλητικές. Θα επιδιώξουμε να ενισχυθεί τη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πλήρη και ενδελεχή διερεύνηση του σκανδάλου, το οποίο είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα δημοκρατίας και σεβασμού του κράτους δικαίου».
Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης (ΣΥΡΙΖΑ, Ελλάδα) πρόσθεσε:
«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι η ελληνική κυβέρνηση αδυνατεί να ενεργήσει με θεσμικά υπεύθυνο, επιμελή και συνετό τρόπο για να ρίξει φως σε ένα θέμα μείζονος ελληνικού και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως είναι οι άκρως αμφιλεγόμενες υποκλοπές εθνικών και κοινοτικών αξιωματούχων. Σε μια εποχή που κλονίζεται η εμπιστοσύνη των ευρωπαίων πολιτών στα πολιτικά συστήματα και θεσμούς τόσο σε τοπικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ, πρέπει όλοι να δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά για να αποτρέψουμε την πιθανότητα περαιτέρω επιζήμιων εξελίξεων. Η διαφύλαξη του κράτους δικαίου είναι θεσμικό μας καθήκον και υποχρέωση».