Περισσότερο αντιδραστική και επικίνδυνη για τα λαϊκά συμφέροντα και τις ανάγκες.
Σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων «Καποδίστρια», «Καλλικράτη», «Κλεισθένη Ι-ΙΙ», προηγούμενων κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ), η νέα δημοτική περίοδος θα «λειτουργήσει» με ένα ακόμη αντιλαϊκό νόμο που ψήφισε η ΝΔ, για τη μεγαλύτερη «στεγανοποίηση» των δήμων απέναντι σε κάθε λαϊκή ανάγκη και διεκδίκηση, προωθώντας ακόμα πιο «φιλικό περιβάλλον» στην επιχειρηματικότητα, όπως προβλέπουν και τα προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Με το νέο νόμο καταργήθηκαν τα ΝΠΔΔ, οι κοινωφελείς επιχειρήσεις των δήμων και οι Σχολικές Επιτροπές, με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται απευθείας στο δήμο.
Η κατάργησή τους δεν συνδέεται με την ανάγκη βελτίωσης των υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά με τη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και την κατανομή των εργαζομένων σε άλλες θέσεις. Σημειώνουμε δε ότι όσοι δουλεύουν με συμβάσεις έργου και επαναλαμβανόμενες ανανεώσεις συμβάσεων βρίσκονται στον αέρα, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για ανανεώσεις.
Η υπαγωγή στους δήμους όλων των παραπάνω επιτροπών και οργανισμών γίνεται χωρίς να προβλέπονται επιπλέον κονδύλια, προδιαγράφοντας μια πιο ασφυκτική κατάσταση για τους ΟΤΑ, που θα μετακυλίεται βέβαια στην τσέπη των δημοτών.
Οι συνέπειες θα φανούν με την παραπέρα υποβάθμιση πολιτιστικών, αθλητικών δραστηριοτήτων, αν όχι παντελής κατάργηση.
Επίσης ο νόμος στρώνει το έδαφος για να επεκτείνουν τη δράση τους οι ιδιώτες σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πολιτισμό, αθλητισμό, με νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων.
Ειδικά η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών στέλνει τα Σχολεία στα νύχια της υποχρηματοδότησης και των χορηγιών. Μεταβιβάζει τις αρμοδιότητές τους εξολοκλήρου στους διευθυντές των σχολείων, δίνοντάς τους ποσά που περισσότερο αντιστοιχούν σε χαρτζιλίκι σε σχέση με τις ανάγκες του σχολείου. Τους αναθέτει άπειρες αρμοδιότητες, από τεχνικές βλάβες πάσης φύσεως, συντηρήσεις μηχανημάτων και εξοπλισμού. Οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην προμήθεια πετρελαίου και στις επισκευές μεγάλης κλίμακας. Μετατραπούν δηλαδή τα σχολεία σε αυτόνομες μονάδες, με τους διευθυντές να πασχίζουν να βρουν πόρους με κάθε τρόπο.
Με το νέο νόμο δημιουργούνται Υπερ-όργανα και τα Δημοτικά Συμβούλια μετατρέπονται σε «γλάστρες». Έτσι, υποβαθμίζεται παραπέρα ο ρόλος των Δημοτικών Συμβουλίων, ενισχύεται η λεγόμενη «κυβερνησιμότητα» και ισχυροποιούνται περαιτέρω οι δήμαρχοι. Συγκεκριμένα από τη συγχώνευση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής δημιουργείται ένα υπερ-όργανο (Δημοτική Επιτροπή) με κρίσιμες αρμοδιότητες, που αφαιρούνται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Επί πλέον υποβαθμίζεται περαιτέρω η ζωντανή λειτουργία των Δημοτικών Συμβουλίων, ενισχύονται οι συνεδριάσεις με τηλεδιασκέψεις.
Τέλος εντείνεται ο έλεγχος των επιδόσεων του αντιλαϊκού έργου των δήμων με τον “Κόμβο Παρακολούθησης”, για την αξιολόγηση των επιδόσεων των δήμων. Μεταξύ άλλων, η αξιολόγηση αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, την παραχώρηση της δημόσιας γης, των ακτών, των δασών κ.ά.. Επίσης φορτώνει στους δήμους την περισυλλογή των αποβλήτων που προκαλούνται από φυσικές ή τεχνολογικές καταστροφές ευρείας κλίμακας, που μέχρι τώρα είχε ο Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων.
Σε μια Τοπική Διοίκηση που από τη φύση της θα λειτουργεί ακόμη περισσότερο ως μηχανισμός προώθησης της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα λειτουργεί ως φορομπηχτικός οργανισμός, με ακρογωνιαίο λίθο την ανταποδοτικότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις, η «Λαϊκή Συσπείρωση», με όλες τις δυνάμεις της θα αμφισβητεί και θα συγκρούεται με την «καρδιά» αυτής της στρατηγικής και με όλους όσους υπηρετούν ή δέχονται αδιαμαρτύρητα τις τραγικές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα.
ΚΑΒΑΛΑ 03-01-2024
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ