spot_img
8.8 C
Kavala
Κυριακή, 24 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και στους δημοσιογράφους Παναγιώτη Στάθη και Γιάννη Κολοκυθά

Πρέπει να διαβάσεις!

https://youtube.com/watch?v=p401alu_fxI%3Fenablejsapi%3D1%26feature%3Doembed%26wmode%3Dopaque%26vq%3Dhd720%26%26%26

Παναγιώτης Στάθης: Να καλημερίσουμε τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Καλημέρα, κ. Πρόεδρε, καλώς ήρθατε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Καλώς σας βρίσκουμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές σας.

Παναγιώτης Στάθης: Σας ευχαριστούμε πολύ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άρτι αφιχθείς από μία μεγάλη περιοδεία στη Δυτική Μακεδονία.

Παναγιώτης Στάθης: Πολύ μεγάλη, στη Μακεδονία. Πραγματικά έμφαση στη Μακεδονία βλέπω και στη Βόρεια Ελλάδα, γενικότερα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έμφαση σε όλη τη χώρα. Όταν καταρτίζουμε ένα προεκλογικό πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων, προσπαθούμε να πάμε σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές.

Απλά η Δυτική Μακεδονία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, γιατί δοκιμάζεται και από την πρόκληση της απολιγνιτοποίησης και της πράσινης μετάβασης, είναι μία περιοχή στην οποία έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση και την οποία έχω επισκεφθεί επανειλημμένα.

Παναγιώτης Στάθης: Φαντάζομαι κι εκεί οι πολίτες, για να ξεκινήσουμε λίγο από την οικονομία και να δούμε και τα της βόρειας Ελλάδος, σας περιγράφουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητά τους, που έχουν να κάνουν με το σούπερ μάρκετ. Να το πω έτσι απλά. Πηγαίνει ο κόσμος σούπερ μάρκετ και πραγματικά, θυμάμαι έλεγε κάποιος ότι κάνει το σταυρό του γιατί φοβάται τι θα αντικρίσει.

Δεν θέλω να μηδενίσουμε την προσπάθεια, γιατί η κυβέρνηση πράγματι έχει κάνει προσπάθειες στην κατεύθυνση μείωσης των τιμών, οι οποίες όμως διαπιστώνεται από τον ίδιο τον κόσμο, αυτούς που μιλάμε κάθε μέρα, ότι τελικά δεν ξέρω κατά πόσο έχει καρποφορήσει. Κάνατε μία προσπάθεια, στείλατε και μία επιστολή στην Commission.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε όλα με την σειρά τους.

Παναγιώτης Στάθης: Να τα πάρουμε όλα με τη σειρά.

Γιάννης Κολοκυθάς: Και να μας πείτε και τι περιμένετε από την επιστολή αυτή στην ουσία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, οι πολίτες οι ίδιοι μας λένε, με κάθε τρόπο, και στις μετρήσεις και στις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις, ότι το πρόβλημα της ακρίβειας είναι το πρώτο ζήτημα το οποίο απασχολεί σήμερα το ελληνικό νοικοκυριό. Και σε μεγάλο βαθμό έχουν δίκιο, διότι αυτό βιώνουν καθημερινά και δεν μπορείς να διαψεύσεις μία πραγματικότητα, έτσι όπως την αντιλαμβάνεται ο Έλληνας πολίτης.

Να βάλουμε όμως λίγο τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Καταρχάς αξίζει να επισημάνουμε, όχι για να υποτιμήσουμε το πρόβλημα, ότι αν δει κανείς τα διαχρονικά στοιχεία του πληθωρισμού πενταετίας, η Ελλάδα έχει πολύ χαμηλότερο πληθωρισμό πενταετίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παναγιώτης Στάθης: Είχαμε και ύφεση όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω σε αυτό. Όμως η Ελλάδα βγαίνει από μία κρίση, με χαμηλότερα διαθέσιμα εισοδήματα και το επίπεδο των τιμών ειδικά στο σούπερ μάρκετ είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που ήταν πριν από τρία, τέσσερα χρόνια. Αυτό για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, κυρίως ως απάντηση σε αυτούς που λένε ότι είμαστε πρωταθλητές στην ακρίβεια.

Δεύτερο ζήτημα. Έχουμε πράγματι ένα πρόβλημα τους τελευταίους μήνες, στοχευμένο στον πληθωρισμό κυρίως των τροφίμων. Σε αυτό, έχει να παίξει ρόλο και το ελαιόλαδο και το λέω αυτό διότι το ελαιόλαδο σταθμίζεται πολύ περισσότερο στο ελληνικό «Καλάθι του Νοικοκυριού», γιατί καταναλώνουμε περισσότερο ελαιόλαδο. Αν δεν υπήρχε το ελαιόλαδο ο πληθωρισμός τροφίμων θα ήταν λίγο πάνω από 2%.

Παναγιώτης Στάθης: Και τα νωπά δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ελαιόλαδο είναι ένα χρηματιστηριακό αγαθό, το οποίο ανεβοκατεβαίνει και του οποίου οι τιμές καθορίζονται και είναι…

Γιάννης Κολοκυθάς: Δηλαδή ανεβάζει περίπου 3% τον πληθωρισμό το ελαιόλαδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και είναι περίπου ίδιες οι τιμές παντού.

Τρίτη παρατήρηση. Πράγματι η κυβέρνηση έχει πάρει μια σειρά από μέτρα αρκετά παρεμβατικά στην αγορά. Έχουμε καθορίσει περιθώριο μικτού κέρδους, έχουμε κάνει παραπάνω από 45.000 ελέγχους, έχουμε επιβάλει πρόστιμα, τα οποία θα έλεγα ότι έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όχι ενδεχομένως όμως αυτό το οποίο θα περίμεναν οι πολίτες ή και σε έναν βαθμό να περιμέναμε και εμείς.

Τέταρτη παρατήρηση. Τα προϊόντα τα οποία δείχνατε, έκατσα και είδα την εκπομπή σας και έχω διάφορα σχόλια να κάνω, θα μπορούσα να πω…

Γιάννης Κολοκυθάς: Είναι καθημερινά προϊόντα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, τα προϊόντα αυτά είναι πρωτίστως προϊόντα πολυεθνικών εταιρειών. Άρα, ας κάνουμε μια διάκριση μεταξύ των προϊόντων των πολυεθνικών εταιρειών και των προϊόντων της λαϊκής, ας πούμε, που τα προϊόντα αν δείτε εκεί δεν είμαστε ακριβότεροι από την Ευρώπη και αυτά είναι και τιμές οι οποίες ανεβοκατεβαίνουν ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες. Όποιος πηγαίνει στη λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ νομίζω ότι είναι κάτι που το ξέρει. Και βέβαια έχουμε να διαχειριστούμε και εκεί την κλιματική κρίση που είναι ένα δομικό πρόβλημα σχετικά με το κόστος των τροφίμων παγκόσμια.

Λοιπόν, πάμε στις πολυεθνικές. Στις πολυεθνικές διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν πρακτικές πολυεθνικών που χωρίζουν ουσιαστικά την Ευρώπη σε διαφορετικές ζώνες και τιμολογούν με έναν τρόπο αρκετά αυθαίρετο τα προϊόντα τους, με αποτέλεσμα να έχουμε διαφορετικές τιμές του ιδίου προϊόντος, το δείξατε και εσείς, όχι σε όλα τα προϊόντα, σε κάποια προϊόντα.

Και ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά, είναι κάτι το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Υπουργών, για πρώτη φορά αναβαθμίζεται όμως σε επίπεδο Πρωθυπουργού, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά.

Γιατί δεν μπορεί να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά και να λέμε έχουμε ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Γιάννης Κολοκυθάς: Συγγνώμη, κ. Πρόεδρε. Έχουν κάνει αλλού παρεμβάσεις;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ ζητώ μία ευρωπαϊκή παρέμβαση η οποία να αντιμετωπίσει τους λεγόμενους εδαφικούς περιορισμούς προσφοράς. Ένας πολύ τεχνικός όρος που έχει να κάνει με το πώς τιμολογούν οι πολυεθνικές, των οποίων αυτοί οι περιορισμοί και η ίδια η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ουσιαστικά αντιβαίνουν στη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

Θα λύσει από μόνο του το πρόβλημα; Όχι. Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο.

Παναγιώτης Στάθης: Είναι ρεαλιστικό όμως να περιμένουμε από εκεί κάτι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είναι ρεαλιστικό, διότι θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχουμε αναδείξει θέματα στην Ευρώπη πρώτοι και εκ των υστέρων έχουμε δικαιωθεί.

Όμως, η πιο δομική παρέμβαση τελικά αφορά την αύξηση των μισθών. Και επειδή άκουσα στο ρεπορτάζ σας…

Παναγιώτης Στάθης: Τον φοιτητή, μας τα έλεγε προηγουμένως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα μιλήσω εγώ και για τον φίλο μας τον φοιτητή και για τους εργαζόμενους. Για να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά.

Καταρχάς κανείς δεν αμφισβητεί ότι οι μισθοί στην πατρίδα μας έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί. Διότι μιλάμε πολλές φορές για τους μισθούς, ξεχνάμε όμως τους ανέργους οι οποίοι βρήκανε δουλειά.

Ένας άνεργος ο οποίος παίρνει επίδομα ανεργίας σε σχέση με το να εργάζεται έστω και στον κατώτατο μισθό, είναι μια μεγάλη διαφορά, μια μεγάλη βελτίωση.

Παναγιώτης Στάθης: Προφανώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης:  Δεύτερον, πολύ περισσότεροι εργαζόμενοι πια δεν είναι στον κατώτατο μισθό. Και αν κάνετε ένα ρεπορτάζ, όχι μόνο στην εστίαση, πραγματικό ρεπορτάζ και στο τουρισμό, θα διαπιστώσετε ότι οι μισθοί στον τουρισμό είναι πολύ υψηλότεροι συχνά από τον κατώτατο μισθό. Το αναφέρατε και εσείς, έχουμε και κλαδικές συμβάσεις.

Στα Δωδεκάνησα, ας πούμε, πολύ καλές, γιατί πράγματι το μέρισμα της ανάπτυξης πρέπει να το μοιράζεται ο επιχειρηματίας και ο εργαζόμενος. Και πολλές φορές μου παραπονιούνται επιχειρηματίες στον τουρισμό, είμαι λίγο κυνικός, τους λέω: αυξήστε τους μισθούς και θα βρείτε κόσμο. Και αυτό το έχουν κάνει πολλές επιχειρήσεις γιατί υπάρχει πια ένας ανταγωνισμός και αυτό τελικά είναι καλό για τον εργαζόμενο. Στον τουρισμό έχουμε και άλλα θέματα. Συνθήκες διαβίωσης, τήρησης της εργατικής νομοθεσίας.

Παναγιώτης Στάθης: Επίδομα ανεργίας, που λένε ότι είναι λίγο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω στο επίδομα ανεργίας. Θέλω να μιλήσω όμως λίγο και για τον φίλο μας τον φοιτητή τον οποίον άκουσα. Καταρχάς, το είπε και ο ίδιος, υπάρχει φοιτητικό επίδομα ενοικίου, το οποίο εμείς το αυξήσαμε.

Το πήγαμε από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και σε περίπτωση συγκατοίκησης το πήγαμε στα 2.000 ευρώ. Να το πω και όπως το αισθάνομαι. Εμείς στο εξωτερικό όταν σπουδάζαμε, πάντα συγκατοικούσαμε. Στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η τάση όλοι να μένουν μόνοι τους. Αν συγκατοικήσεις όμως, τρία παιδιά, τρία νέα παιδιά αν μένουν μαζί είναι 6.000 ευρώ τον χρόνο επίδομα ενοικίου. Δεν το λες και μικρό ποσό.

Παναγιώτης Στάθης: Αν μοιράζονται ένα ενοίκιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν μοιράζονται ένα σπίτι. Μα, επίσης άκουσα το ζήτημα της εργασίας και κοιτάξτε, εδώ ας δούμε λίγο τα πράγματα να πούμε και τα πράγματα με το όνομά τους.

Παντού στον κόσμο φοιτητές συχνά εργάζονται, είτε για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους είτε για το χαρτζιλίκι τους. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο και το κάνουν και πάρα πολλά νέα παιδιά.

Παναγιώτης Στάθης: Όχι. Και γίνεται και χρόνια στην Ελλάδα. Το κάναμε όλοι ενδεχομένως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γίνεται στην Ελλάδα και είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ότι είναι μια πραγματικότητα.

Παναγιώτης Στάθης: Όχι όμως για να ζήσει, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι για να ζήσει. Γι’ αυτό λέω.

Γιάννης Κολοκυθάς: Κύριε Πρόεδρε, είναι άλλη η δουλειά τους όμως, σπουδάζουν τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πού είναι η δική μας ευθύνη; Η δική μας ευθύνη είναι να στηρίξουμε τα παιδιά που έρχονται και μετακινούνται σε άλλες πόλεις με ένα επίδομα, ένα καλό επίδομα ενοικίου. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε καλές φοιτητικές στέγες, τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν τις έχουμε.

Παναγιώτης Στάθης: Έχουμε δει εικόνες άθλιες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Άθλιες. Δρομολογούμε, όμως, ένα μεγάλο πρόγραμμα φοιτητικής στέγης σε πέντε πανεπιστήμια για να μπορέσουμε να δώσουμε αξιοπρεπή δωρεάν στέγη στα παιδιά που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και βέβαια, για τον φοιτητή έχουμε 50% έκπτωση στα φοιτητικά ναύλα.

Παναγιώτης Στάθης: Στα φοιτητικά ναύλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Να το πούμε και αυτό. Οι φοιτητές οι οποίοι επιστρέφουν, έχουμε 50% έκπτωση.

Παναγιώτης Στάθης: Θέλω να γυρίσω σε κάτι, κ. Πρόεδρε. Στην ακρίβεια και στο ΦΠΑ. Ακούσαμε τον κ. Γιώτη, τον πρόεδρο των βιομηχάνων, ο οποίος λέει στον κ. Χατζηδάκη, «μειώστε τον ΦΠΑ και εγώ δεσμεύομαι ότι δεν θα τη μετακυλήσω, μάλλον δεν θα την απορροφήσω την αύξηση αυτή, θα πάει κανονικά στον καταναλωτή. Θα πάει στην αγορά».

Λέει και κάτι άλλο, αυτό που είπατε και εσείς, ο κ. Γιώτης, βέβαια, ότι το ελαιόλαδο και τα νωπά είναι που έχουν ψηλά τον πληθωρισμό. Αλλά αυτό με τον ΦΠΑ, για να το καταλάβω, έχετε, νομίζω ότι τον ΦΠΑ την τελευταία, το ΄21 ήταν 17 δισ. και το ΄23, 24 δισ. Είναι 40% πάνω η αύξηση στον ΦΠΑ. Περίπου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το εξηγήσουμε με απλά λόγια. Πρώτον. Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή. Γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά. Ο Υπουργός έχει δίκιο όταν είπε ότι σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει πια να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Γιάννης Κολοκυθάς: Άρα το κάνουμε για τα έσοδα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κάνουμε και για τα έσοδα. Βεβαίως. Και όποιος εισηγείται αυτή τη στιγμή τη μείωση του ΦΠΑ, να μας πει που θα βρούμε τα 2,5 δισ. τα οποία θα λείπουν κάθε χρόνο.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε στη Βουλή και την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, στα πλαίσια μίας προ ημερησίας συζήτησης. Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να δούμε πόσο στοιχίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση, για να δούμε τελικά εάν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει. Γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η αντιπολίτευση λέει πάντως ότι το κάνετε για να μαζεύετε υπερέσοδα και μετά να κάνετε επιδοματική πολιτική.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν κάνουμε, η επιδοματική πολιτική… Άρα διαφωνούν με τα επιδόματα. Να μας πουν ποια επιδόματα θα κόψουμε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η αντιπολίτευση. Ναι, αλλά εσείς θέλετε να δίνετε επιδόματα; Το κάνετε για να μαζεύετε λεφτά για να δίνετε επιδόματα και στην ουσία να έχετε την κοινωνία ικανοποιημένη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Τα επιδόματα τα οποία δίνουμε είναι επιδόματα τα οποία είναι στοχευμένα, με κοινωνικό πρόσημο. Και αν η αντιπολίτευση πιστεύει ότι δεν πρέπει να δίνουμε αυτά τα επιδόματα να έρθει να μας το πει και να μας υποδείξει ποια επιδόματα δεν πρέπει να δίνουμε.

Παναγιώτης Στάθης: Άρα, ΦΠΑ δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Όχι.

Παναγιώτης Στάθης: Άλλος τρόπος ελάφρυνσης, πέραν αυτών που κάνετε, υπάρχει αυτή τη στιγμή στον ορίζοντα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, επιμένω πολύ στις αυξήσεις των μισθών. Γιατί είναι ο μόνιμος τρόπος αυτή τη στιγμή να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα.

Έχουμε συζητήσει κάποιες στοχευμένες μειώσεις φορολογικών συντελεστών. Θα μπορούσαμε να δώσουμε πρώτα έμφαση στη φορολόγηση της εργασίας, εργοδοτικές εισφορές. Αλλά αυτή την στιγμή πρέπει πρώτα και πάνω απ’ όλα να υλοποιήσουμε τον Προϋπολογισμό.

Είμαστε σε ένα περιβάλλον πιο δύσκολο από αυτό που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να θέσει ξανά σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα. Θα παράγουμε πρωτογενή πλεονάσματα. Είμαστε από τις χώρες που δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή…

Παναγιώτης Στάθης: Είχαμε και υπερπλεόνασμα δύο χρονιές, ετσι δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γι’ αυτό και δώσαμε τις συμπληρωματικές βοήθειες. Όμως οι κανόνες αλλάζουν πια. Και από την στιγμή που έχουμε άλλους κανόνες, πρέπει να είμαστε συνεπείς δημοσιονομικά.

Παναγιώτης Στάθης: Άρα, κ. Πρόεδρε, για να καταλάβουμε, περιμένουμε να έρθει η βοήθεια, τουλάχιστον σε επίπεδο τιμών, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει συνολικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και όχι μόνο αυτό. Η μείωση των τιμών πια είναι η νέα πραγματικότητα. Μάλλον η μείωση του πληθωρισμού είναι μια πραγματικότητα, όχι η μείωση των τιμών.

Νομίζω τα χειρότερα θα τα αφήσουμε πίσω μας πια. Και θα αρχίσουμε να βλέπουμε και κάποιες στοχευμένες μειώσεις τιμών, καθώς και τα επιτόκια θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται σε λίγο, και τα χειρότερα του πληθωρισμού πια τα έχουμε περάσει.

Γιάννης Κολοκυθάς: Καταλαβαίνετε, κ. Πρόεδρε, και το συναντάτε κι εσείς στις περιοδείες, ότι ο άλλος σου λέει, «εγώ στο ταμείο πληρώνω. Δεν με νοιάζει ούτε τι λένε για την ύφεση, για τα στοιχεία δεξιά, αριστερά. Εγώ θέλω να πληρώνω λιγότερα».

Οι τιμές πώς θα πέσουν; Γιατί λέμε για τους μισθούς και ο μισθός αυξάνεται λίγο, αλλά οι τιμές ανεβαίνουν. Αυτό είναι ένα θέμα και η αντιπολίτευση λέει ότι εσάς στην ουσία είναι πολιτική σας επιλογή η ακρίβεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα πώς είναι δυνατόν να είναι πολιτική επιλογή η ακρίβεια; Αυτό πρέπει κάπως να μας το εξηγήσει. Είναι τόσο ανυπόστατο αυτό το οποίο λέει η αντιπολίτευση, το οποίο…

Γιάννης Κολοκυθάς: Το είπε ο κ. Κασσελάκης χθες το βράδυ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το οποίο δεν αντέχει καν σε κριτική. Δηλαδή θέλουμε εμείς να είναι τα προϊόντα ακριβά. Γιατί; Ποια χώρα, ποια κυβέρνηση μπορεί να θέλει…

Γιάννης Κολοκυθάς: Ότι εξυπηρετείτε τα ολιγοπώλια, υπηρετείτε τα συμφέροντα ας πούμε, τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Παναγιώτης Στάθης: Εκλογικό κόστος θα έχει αυτό το πράγμα, θεωρείτε; Το φοβάστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το ξέρω. Αλλά από τη στιγμή που οι πολίτες μάς λένε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το οποίο αντιμετωπίζουν, εμείς θα τους μιλήσουμε με ειλικρίνεια, θα τους πούμε ότι προσπαθούμε. Δεν θα ωραιοποιήσουμε την κατάσταση σε καμία περίπτωση και θα εξακολουθούμε να παλεύουμε μέσα από ελέγχους στην αγορά, μέσα από σταθερές αυξήσεις στο διαθέσιμο εισόδημα, για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας και αυτό θα κάνουμε.

Παναγιώτης Στάθης: Θεωρείτε ότι αυτό, η ακρίβεια, είναι ένα από τα θέματα που μπορεί ακόμα και να μην φτάσετε τον εκλογικό στόχο ή και άλλα ζητήματα; Υπάρχει στις δημοσκοπήσεις μία, η αλήθεια είναι, καταγράφεται μία δυσαρέσκεια. Καταγράφονται και θετικά για την κυβέρνηση, καταγράφεται και μία δυσαρέσκεια όμως. Άρα το 33% είναι ρεαλιστικός στόχος, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ο στόχος τον οποίο έχουμε θέσει, κ. Στάθη και κ. Κολοκυθά. Θα αγωνιστούμε γι΄ αυτόν. Κυρίαρχος είναι ο ελληνικός λαός, ταμείο θα κάνουμε το βράδυ των ευρωεκλογών. Πιστεύω, όμως, η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή από την παρουσία μου σε όλη τη χώρα είναι ότι η βάση της Νέας Δημοκρατίας συσπειρώνεται, ότι τα διλήμματα τα οποία έχουμε θέσει και το ευρωπαϊκό ζητούμενο της κάλπης, γιατί μιλάμε ελάχιστα για την Ευρώπη, αρχίζει και ακούγεται περισσότερο.

Θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια. Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να έχουν την Ελλάδα πρωταγωνίστρια και όχι ουραγό. Και όλοι αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή ότι η Νέα Δημοκρατία είναι κατεξοχήν το κόμμα της Ευρώπης και ένα κόμμα το οποίο μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη. Και αυτό νομίζω ότι είναι και το πραγματικό ζητούμενο αυτή τη στιγμή.

Γιάννης Κολοκυθάς: Μιας και μιλάτε για τα ποσοστά και λέγαμε για τον εκλογικό σας πήχη και είπαμε πριν από λίγο κιόλας ότι ήσασταν στη Μακεδονία, και αρκετές ημέρες στη Μακεδονία, ήσασταν και την προηγούμενη εβδομάδα και εχθές ήσασταν. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά, και αυτό που εισπράττουμε και από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ότι έχετε διαρροές προς τα δεξιά. Δηλαδή ενισχύεται το κόμμα του κ. Βελόπουλου και ενισχύεται και η Νίκη.

Γι΄ αυτόν τον λόγο πάτε και περισσότερο στη Μακεδονία; Δηλαδή, σας ανησυχεί ότι μπορεί να φύγει πολύς κόσμος να ψηφίσει Ελληνική Λύση; Από τη Νέα Δημοκρατία εννοώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με ενδιαφέρει, κ. Κολοκυθά, να συσπειρώσουμε τον κόσμο μας και σε αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως μπορεί να κοιτούν σε κόμματα προς τα δεξιά μας να κάνουμε τη διάκριση μεταξύ του υπεύθυνου και σοβαρού πατριωτισμού και της πατριδοκαπηλίας. Από εκεί και πέρα, διαρροές στα δεξιά μας…

Γιάννης Κολοκυθάς: Πατριδοκάπηλοι είναι ο κ. Βελόπουλος και ο κ. Νατσιός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, δεν το κρύβω, το έχω πει πολλές φορές. Αλλά από εκεί και πέρα θα πρέπει επίσης να ξεκαθαρίσουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα, το οποίο απευθύνεται σε όλη την ελληνική κοινωνία, ένα κεντροδεξιό κόμμα.

Αλλά στα ζητήματα τα οποία αφορούν τις πατριωτικές ευαισθησίες, η Ελλάδα του 2024 είναι πολύ πιο ισχυρή από την Ελλάδα του 2019, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και ασκώντας μια εξωτερική πολιτική η οποία είναι υπεύθυνη, σοβαρή, αξιόπιστη και διακατέχεται από την αυτοπεποίθηση που μια χώρα σαν την Ελλάδα πρέπει να διαθέτει. Εμείς δεν κάνουμε εξωτερική πολιτική με φωνές.

Και όταν έχουμε ζητήματα, παραδείγματος χάρη, με τους βόρειους γείτονές μας, αυτά τα λύνουμε με σοβαρότητα, θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές, ξεκαθαρίζοντας ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί παρότι δεν συμφωνούσαμε με πολλές πτυχές της.

Και ότι στα ζητήματα της ονομασίας δεν πρόκειται εμείς να κάνουμε πίσω σε καμία περίπτωση. Το όνομα της χώρας είναι Βόρεια Μακεδονία και όσο κάποιοι εξακολουθούν να την ονοματίζουν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» θα ξέρουν ότι θα μας βρουν απέναντι.

Παναγιώτης Στάθης: Πάντως εχθές η Πρόεδρος της χώρας, η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος, στην επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας λέει σκέτο «Πρόεδρος», δεν βάζει καν δίπλα το Δημοκρατία της…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουν και οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακεδονία, ότι η προεκλογική περίοδος τελείωσε και ότι έχει έρθει πια η ώρα να σοβαρευτούν, να σεβαστούν μία διεθνή συνθήκη, εφόσον τους ενδιαφέρει να μείνουν στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Παναγιώτης Στάθης: Δηλαδή λέτε να κάνει κωλοτούμπα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι θα ασκηθούν μεγάλες πιέσεις, γιατί, όπως είδατε, υπήρξε ήδη άμεση αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την ορκωμοσία της Προέδρου. Οι οποίες φυσικά ήταν αποτέλεσμα δικών μας παρεμβάσεων.

Άρα, αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δεν είναι μόνη. Όλη η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες…

Παναγιώτης Στάθης: Ζητήσατε την παρέμβαση και από την Ευρώπη και με άλλες χώρες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως τη ζήτησα. Και από την Πρόεδρο της Επιτροπής και από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου. Λοιπόν, και η παρέμβαση έγινε και η Ελλάδα δεν είναι απομονωμένη αυτή τη στιγμή, τα Σκόπια είναι απομονωμένα. Και νομίζω τελικά θα αντιληφθούν ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη και πιστεύω ότι θα προσαρμοστούν στις πιέσεις που θα τους ασκηθούν και θα είναι καλό αυτό. Διότι εμείς θέλουμε καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονά μας, ήμουν και χθες στη Φλώρινα, γειτονική χώρα είναι, επενδύουμε εμείς στη Βόρεια Μακεδονία.

Γιάννης Κολοκυθάς: Έχουμε ισχυρή οικονομία στη Βόρεια Μακεδονία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς καταρχάς είμαστε πολύ πιο ισχυρή οικονομία ως Ελλάδα.

Γιάννης Κολοκυθάς: Όχι, εννοώ τις επενδύσεις στη Βόρεια Μακεδονία, είμαστε ισχυρή οικονομία, οι ελληνικές επενδύσεις εννοώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είμαστε. Και στη Βόρεια Μακεδονία είμαστε πολύ ισχυροί, αλλά η Ελλάδα είμαστε μία χώρα η οποία αυτή τη στιγμή έχει τη δυνατότητα να παίξει έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια και θα το κάνει.

Παναγιώτης Στάθης: Αν επιμείνουν, αν τελικά δεν οπισθοχωρήσουν και επιμείνουν σε αυτό, άκουγα τον κ. Βελόπουλο χθες το βράδυ, λέει «γιατί δεν καταγγέλλει τη συμφωνία  ο Πρωθυπουργός;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα είπατε καλά εσείς, δεν τα είπατε; Τι θα γίνει αν… Πείτε το εσείς.

Παναγιώτης Στάθης: Εγώ να το πω; Εσείς πρέπει να το πείτε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Μπορούμε να την καταγγείλουμε τη συμφωνία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα ζητήματα που αφορούν την ονομασία δεν αλλάζουν. Είναι, όπως λέω εγώ, το άρθρο 110 του Συντάγματος. Άρα, υπάρχει μια δυνατότητα να θέσουμε, να συζητήσουμε το μέλλον της συμφωνίας, ενδιάμεση συμφωνία δεν υπάρχει όμως αυτή τη στιγμή πια και νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να ασκήσουμε μια μεγάλη πίεση στα Σκόπια και στην ηγεσία τους να αντιληφθούν ότι αυτή η πολιτική τελικά θα τους οδηγήσει σε μία διεθνή απομόνωση και δεν νομίζω ότι αυτό το θέλουν τελικά.

Παναγιώτης Στάθης: Μήπως πάνε de facto να το εφαρμόσουν; Δηλαδή, διπλή ονομασία, αυτό που έλεγαν τώρα, «διπλή ονομασία». Να λένε στο εσωτερικό αυτό που θέλουν για το κοινό τους και λένε «Μακεδονία», και έξω, τυπικά, γιατί και μέσα στην ιστοσελίδα της Προεδρίας υπάρχει στα ψιλά γράμματα Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Δηλαδή, μήπως είναι μία στρατηγική επιλογή εσωτερικής κατανάλωσης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αφελείς δεν είμαστε και ξέρουμε πολύ καλά πώς και εμείς να διαχειριζόμαστε τέτοια παιχνιδάκια μικροκομματικά. Ήταν και ο βασικός λόγος που δεν κυρώσαμε τα μνημόνια.

Παναγιώτης Στάθης: Σας έχει ασκηθεί κριτική που δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπαμε τι γινόταν… Γιατί, θα άλλαζε η στάση των Σκοπίων αν τα είχαμε κυρώσει; Και γιατί έρχονται τώρα και ζητούν κάποιοι, αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετα διαπραγματευτικά όπλα, να κυρώσουμε τα μνημόνια και γιατί δεν κατέθεσαν την πρόταση νόμου πέντε χρόνια τώρα; Εμείς βλέπαμε τι γινόταν στα Σκόπια.

Παναγιώτης Στάθης: Είναι ανιστόρητοι;

Γιάννης Κολοκυθάς: Τους είπατε ανιστόρητους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, είναι και ανιστόρητοι.

Γιάννης Κολοκυθάς: Άρα παρακολουθούσατε την κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία και γι’ αυτόν τον λόγο δεν θέλατε τα πρωτόκολλα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βλέπαμε ότι το VMRO έρχεται στην εξουσία με έναν λόγο εθνικιστικό, ακραίο, με επαναφορά όλων των συμβόλων και της ρητορικής μιας άλλης εποχής. Το συζητήσαμε το θέμα εσωτερικά και είπαμε ότι σε αυτή τη συγκυρία εμείς δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κύρωση των μνημονίων διότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά θα στερούσε από τη χώρα ένα σημαντικό διαπραγματευτικό όπλο.

Γιάννης Κολοκυθάς: Πάντως, η αντιπολίτευση λέει ότι αν τα κυρώσουμε τώρα τα πρωτόκολλα, θα ενισχύσουμε τη θέση μας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το ανάποδο ακριβώς θα γίνει.

Γιάννης Κολοκυθάς: Γιατί; Δεν σημαίνει ότι ενισχύουμε τη συμφωνία έτσι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Θα δώσουμε ένα πάτημα στα Σκόπια να συνεχίσουν να κάνουν ακριβώς τα ίδια. Έχουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο. Πρέπει να σκληρύνουμε τη στάση μας.

Γιάννης Κολοκυθάς: Άρα, είναι όπλο μας αυτό δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Είναι και αυτό ένα όπλο.

Παναγιώτης Στάθης: Παρά τα όσα λένε ότι τα μνημόνια τα συγκεκριμένα ενδεχομένως μπορεί να είναι και υπέρ μας; Γιατί υπάρχει αυτή η άποψη, διάβαζα τον κ. Κοτζιά που έλεγε, π.χ. ο έλεγχος του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, ότι θα μπορούσαμε εμείς να ελέγχουμε τον εναέριο χώρο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε αυτή τη συγκυρία δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια. Αυτή η κουβέντα θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε γίνει πριν από ένα, ενάμιση χρόνο, αλλά πάλι σας λέω ότι εμείς βλέπαμε τι γινόταν στα Σκόπια και ο βασικός λόγος που δεν προχωρήσαμε ήταν αυτός.

Γιάννης Κολοκυθάς: Πριν φύγουμε από το θέμα της Βόρεια Μακεδονίας, καταλαβαίνω πολύ καλά επειδή, έρχομαι πάλι στον πήχη και στις διαρροές που έχετε στα δεξιά. Μήπως ενισχυθούν η Ελληνική Λύση ή η Νίκη ας πούμε, από τη δική τους προεκλογική τακτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών; Γιατί εσείς βγαίνετε να υπερασπιστείτε μία συμφωνία, βάζοντας όμως αστερίσκους για τα πρωτόκολλα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς όμως, κ. Κολοκυθά…

Γιάννης Κολοκυθάς: Από την άλλη…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, δεν είναι όλα θέμα, δεν μπαίνουν όλα στο εκλογικό ζύγι. Προεκλογικά θα μπορούσα πάρα πολύ εύκολα πριν τις εκλογές του ’19 να πω ότι εγώ θα σκίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταργήσω με ένα νόμο και με ένα άρθρο. Δεν το έκανα.

Και δεν το έκανα, γιατί πολύ απλά ήξερα ότι δεν μπορούσε να γίνει. Και προειδοποίησα τον ελληνικό λαό ότι αυτή η συμφωνία δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και άπαξ και κυρωθεί είναι πραγματικότητα και πρέπει να τη σεβαστούμε.

Ήμουν πάρα πολύ έντιμος με τους πολίτες. Και αυτό ακριβώς έκανα την επόμενη μέρα. Εφάρμοσα τη συμφωνία. Επεδίωξα καλές σχέσεις με μία κυβέρνηση η οποία εκείνη την εποχή φαινόταν να ήθελε να εφαρμόσει τη συμφωνία από τη δική της την πλευρά.

Αλλά σήμερα είμαστε, δυστυχώς, σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι εθνικισμοί ξυπνάνε πάλι στα Βαλκάνια και η Ελλάδα πρέπει να προσέλθει σε αυτή την, θα έλεγα, βαλκανική της πολιτική, από μία θέση ισχύος, αυτοπεποίθησης, έχοντας μαζί της και την Ευρώπη και το Διεθνές Δίκαιο αλλά και, θα έλεγα, και το ιστορικό δίκαιο, το οποίο δεν επιτρέπει σε μια χώρα σαν την Βόρεια Μακεδονία να επανέρχεται σε μια προσβλητική για την πατρίδα μας ρητορική, αμφισβητώντας ουσιαστικά την ίδια την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Γιάννης Κολοκυθάς: Ως προς την αντιπολίτευση, πάλι μπαίνω στην αντιπολίτευση. Θέλουν να ζητήσετε συγγνώμη, λέει.

Παναγιώτης Στάθης: Και όχι μόνο αυτό, εδώ ο κ. Κασσελάκης, τον άκουγα, άκουσα και την εκπρόσωπο Τύπου, ακούω και τον κ. Κασσελάκη να λέει ότι ουσιαστικά έχετε φορέσει ένα καπέλο πατριωτικό εσείς, το οποίο προεκλογικά, οι περικεφαλαίες και τα λοιπά, και σας καταλογίζει εσάς πατριδοκαπηλεία επί της ουσίας.

Επίσης, θα ήθελα να μου κάνετε, και επειδή ακριβώς μιλάμε για τον κ. Κασσελάκη, ένα σχόλιο γενικά για την παρουσία του και τον τρόπο με τον οποίο μπήκε στην πολιτική ζωή του τόπου. Θα μπορούσε θεωρητικά ο κ. Κασσελάκης, όχι θεωρητικά, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, να υπάρξει μια εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας;

Θα μου πείτε, το λέω στον Πρωθυπουργό της χώρας και το λέω στον άνθρωπο που έχει εκλεγεί πριν ένα χρόνο. Θεωρητικά, όμως, στο πολιτικό σκηνικό θα πρέπει να υπάρχει αυτή η εναλλακτική. Το ενσαρκώνει ο κ. Κασσελάκης αυτό, κατά την γνώμη σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να ζητήσουμε συγγνώμη από ποιους και για ποιο λόγο; Ο κ. Κασσελάκης μερικές φορές εκφράζεται με έναν τρόπο που είναι ολίγον ασυνάρτητος.

Δεν ήταν στην Ελλάδα όταν υπεγράφη η Συμφωνία των Πρεσπών. Ίσως πρέπει να ενημερωθεί καλύτερα για τις ιστορικές ιδιαιτερότητες αυτού του διαχρονικού προβλήματος που είχαμε με τον βόρειο γείτονά μας και να μην είναι τόσο απλοϊκός στις προσπάθειές του να κρατήσει εσωκομματικές ισορροπίες.

Από εκεί και πέρα, ο κ. Κασσελάκης θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Εγώ δεν θα πω τίποτα για τον τρόπο με τον οποίον πολιτεύεται, για το στυλ του. Ίσως είναι λίγο ξένο σε εμένα προσωπικά, αλλά από εκεί και πέρα θα κρίνω τις πολιτικές του θέσεις.

Και γι’ αυτό και επιμένω τόσο πολύ, για παράδειγμα, στην κοστολόγηση του οικονομικού του προγράμματος. Διότι αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο βλέπω από την αντιπολίτευση είναι έναν απολιτίκ lifestyle λαϊκισμό, ο οποίος έρχεται όμως και τέμνεται με τις χειρότερες μέρες του ΣΥΡΙΖΑ, όταν έταζε τα πάντα στους πάντες, με ακοστολόγητο τρόπο, και οδήγησε την χώρα στη χρεοκοπία. Και έχω πει…

Παναγιώτης Στάθης: Ο ασυνάρτητος δεν είναι λίγο βαρύ για κουβέντα, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, όταν λέει πολλές φορές το αυτό και το ανάποδό του στην ίδια πρόταση, αυτή είναι τουλάχιστον η εντύπωση που δίνεται σε εμένα.

Αλλά επειδή, ξέρετε, αποφεύγω γενικά τους προσωπικούς χαρακτηρισμούς, σε αντίθεση με το τι κάνει η αντιπολίτευση, γι’ αυτό και επιμένω στην πολιτική κριτική, η οποία και αυτή, όμως, πρέπει να έχει το μέτρο της.

Η πιο ουσιαστική πολιτική κριτική που ασκώ σήμερα είναι ότι κανείς δεν μιλάει για την Ευρώπη. Τι θα γίνει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη; Θα έχουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης; Θα έχουμε, ενδεχομένως, ένα ενιαίο αμυντικό ταμείο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει δαπάνες τις οποίες να πρέπει να κάνουμε και ως Ελλάδα και ως Ευρώπη, παραδείγματος χάριν, μία αντιπυραυλική προστασία για να μπορέσει η Ευρώπη να αποκτήσει ουσιαστική γεωπολιτική ισχύ;

Παναγιώτης Στάθης: Iron dome, τον θόλο αυτόν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς.Το έχω εισηγηθεί και θα επιμείνω σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια σε αυτό. Τι θα γίνει με την Κοινή Αγροτική Πολιτική; Πώς θα στηρίξουμε τους αγρότες μας να κάνουν την πράσινη μετάβαση χωρίς να τους ασκήσουμε τόσο μεγάλη πίεση στα εισοδήματά τους. Έχετε ακούσει τον κ. Κασσελάκη ή και τον κ. Ανδρουλάκη ή τον κ. Βελόπουλο, τον κ. Νατσιό να λένε μία κουβέντα για αυτά; Μα γι’ αυτά θα ψηφίσουμε στις εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Παναγιώτης Στάθης: Ούτε οι βουλευτές σας πολυλένε, εδώ που τα λέμε. Εδώ στα πάνελ.

Γιάννης Κολοκυθάς: Γιατί τους φιλοξενούμε όλους. Για Ευρώπη κανένας δεν μιλάει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλόγως τι τους ρωτάτε. Βλέπετε ότι και εσείς με ρωτάτε για τα εσωτερικά και πηγαίνω την κουβέντα στην Ευρώπη γιατί ευρωεκλογές έχουμε. Και για την Ευρώπη θα χρειαστεί να ψηφίσουμε την επόμενη μέρα. Και γιατί αυτά τα οποία έχουν συμβεί στην Ευρώπη τα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν πολύ σημαντικά και αυτά που θα συμβούν θα είναι ακόμα πιο σημαντικά.

Για δείτε λίγο, να μιλήσουμε λίγο για το Ταμείο Ανάκαμψης. 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Για παράδειγμα, να σας δώσω, βρέθηκα στα Σέρβια, μία κωμόπολη στην Κοζάνη, ο Δήμαρχος πολύ χαρούμενος, το Κέντρο Υγείας αρχίζει και ανακατασκευάζεται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Μαμάτσειο Νοσοκομείο στην Κοζάνη. Μία πτέρυγα…

Παναγιώτης Στάθης: Πάει στους λίγους το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι σας λέει η αντιπολίτευση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί, το Κέντρο Υγείας είναι για τους λίγους; Ή είναι για όλους; Οι προληπτικές εξετάσεις οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν εντοπίσει 20.000 γυναίκες με καρκίνο του μαστού τον οποίο δεν τον γνώριζαν. Οι γυναίκες που μας ακούνε…

Παναγιώτης Στάθης: Αυτό είναι σημαντικό πρόγραμμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …να μην αγνοήσουν καθόλου το μήνυμα το οποίο θα πάρουν, μία εξέταση μπορεί να τους σώσει τη ζωή. Υγεία δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία, είναι και τα νοσοκομεία. Υγεία είναι και οι προληπτικές εξετάσεις, χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όταν πήγα -το λέω αυτό για την κατηγορία μας περί προνομιούχων- σε ένα χωριό της ορεινής Ημαθίας, στα Ριζώματα, και είδα διαδραστικούς πίνακες, οι οποίοι ουσιαστικά δίνουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και στα απομονωμένα χωριά, είναι χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ψηφιακό φροντιστήριο, το οποίο ξεκινάει από το, Σεπτέμβριο για τα παιδιά της Γ’ Λυκείου. Γι’ αυτούς που μπορεί να μην μπορούν να πληρώσουν ένα φροντιστήριο ή γι’ αυτούς οι οποίοι πρέπει να μετακινηθούν μία και μιάμιση ώρα για να πάνε σε ένα μεγάλο αστικό κέντρο να κάνουν φροντιστήριο.

Αυτές οι πολιτικές που χρηματοδοτούνται εν πολλοίς και από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι πολιτικές για τους λίγους; Ή ένας δρόμος ο οποίος φτιάχνεται. Παραδώσαμε ένα κομμάτι του Ε65 που σπάει την απομόνωση της Κεντρικής Ελλάδας. Δεν καταλαβαίνω, αυτά είναι για τους λίγους ή για τους πολλούς;

Παναγιώτης Στάθης: Όχι, είναι και σημαντικό η Ευρώπη και προφανώς και το διακύβευμα είναι ευρωπαϊκό….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα το διακύβευμα είναι μόνο ευρωπαϊκό.

Παναγιώτης Στάθης: Όχι, μισό λεπτό, κ. Πρόεδρε, όμως. Βλέπω ότι εσείς, όμως, πράγματι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι θέμα Ευρώπης, είναι εξαιρετικά σημαντικό όλο αυτό, ταυτόχρονα όμως εσείς ως διακύβευμα των εκλογών θέτετε την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς το θέτουμε;

Παναγιώτης Στάθης: Δηλαδή και εγώ μεταξύ μας…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για να το πάρουμε από την αρχή.

Γιάννης Κολοκυθάς: Δηλαδή, τι είναι, πάλι Μητσοτάκης ή χάος και στις ευρωεκλογές; Το βάζετε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Λοιπόν, κοιτάξτε…

Παναγιώτης Στάθης: Και έχετε και 120 βουλευτές παραπάνω έτσι κι αλλιώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, κοιτάξτε να δείτε. Η αντιπολίτευση προσέρχεται σε αυτές τις ευρωεκλογές λέγοντας τι; «Δημοψήφισμα κατά του Μητσοτάκη. Να “αδυνατίσει” η κυβέρνηση, ενδεχομένως να ζητήσουμε εκλογές την επόμενη μέρα, να μην έχει η κυβέρνηση νομιμοποίηση». Λέτε να μη σηκώσουμε το γάντι; Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι βεβαίως σε μία εθνική κάλπη θέλουμε να επανεπιβεβαιώσουμε το μήνυμα των τελευταίων εθνικών εκλογών και να μην δώσουμε σε κανέναν τη δυνατότητα να ισχυριστεί το βράδυ της 9ης Ιουνίου ότι έχουν αλλάξει δραστικά οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Προφανώς συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές, γιατί πάντα στις ευρωεκλογές -το ξέρουμε καλά- ο πήχης είναι πολύ χαμηλότερος. Να θυμίσω, σε αυτούς που δεν το γνωρίζουν, ότι στις εκλογές του ΄81 -ίσως εμείς οι παλαιότεροι να τα θυμόμαστε λίγο- το ΠΑΣΟΚ που είχε πάρει 48%, την ίδια μέρα στις ευρωεκλογές πήρε 40%, είχε 8 μονάδες υστέρηση. Άρα εμείς έχουμε βάλει τον πήχη στις ευρωεκλογές του 2019, πιστεύω ότι…

Παναγιώτης Στάθης: Άρα, απαντάτε σε αυτούς που λένε ότι «αν πέσω από το 41 στο 33, έχω χάσει 8 μονάδες». Αυτό λένε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα συγκρίνουμε μήλα με μήλα και όχι μήλα με πορτοκάλια.

Γιάννης Κολοκυθάς: Είναι κάλπη όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάλπη είναι, ναι, αλλά με άλλα…

Γιάννης Κολοκυθάς: Μέσα σε έναν χρόνο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάλπη με άλλα χαρακτηριστικά όμως.

Γιάννης Κολοκυθάς: Ο κ. Κασσελάκης λέει ότι «θα μείνετε έκθαμβοι από το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ».

Παναγιώτης Στάθης: Ναι και μιλάει για ανατροπή, αν λέει βγει δύο μπροστά και είναι και δύο η Νέα Δημοκρατία ή 30…

Γιάννης Κολοκυθάς: Ναι και να τελειώνει το άλλοθι του 41%.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς βάλαμε έναν σαφή στόχο και έναν πήχη τον οποίο πιστεύουμε ότι μπορούμε να πιάσουμε και γι΄ αυτόν αγωνιζόμαστε εν πάση περιπτώσει.

Τώρα, ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμβους, δεν το ξέρω. Αποφεύγω, ξέρετε, τα εντυπωσιακά επίθετα. Δεν είναι κάτι το οποίο εμένα μου ταιριάζει στον τρόπο με τον οποίο εκφράζομαι.

Θα επαναλάβω, όμως, ότι η κυβέρνηση αυτή έχει μία εντολή τετραετίας. Πήραμε στις εκλογές ένα υψηλό ποσοστό, το 41% μάς το έδωσαν οι πολίτες και αυτοί που αμφισβητούν το 41% αμφισβητούν ουσιαστικά την εντολή του ελληνικού λαού. Διότι δεν πήγαμε να το πάρουμε, δεν το υφαρπάξαμε από κάποιον, δεν εξαπατήσαμε τους πολίτες, μας το έδωσαν οι πολίτες.

Όμως, θυμάστε ότι από το βράδυ των εθνικών εκλογών είπα ότι το 41% δεν είναι εντολή αλαζονείας, αλλά είναι μία επιταγή την οποία πρέπει να εξαργυρώσουμε, εμπιστοσύνης και απαιτήσεων…

Παναγιώτης Στάθης: Σας το αποδίδουν όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γιατί όμως; Για να δούμε…

Παναγιώτης Στάθης: Μιλάνε διαρκώς πράγματι για το 41% ως δείγμα αλαζονείας εκ μέρους της κυβέρνησής σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι μία προσβολή καταρχάς στον ελληνικό λαό και προσβολή σε όλους όσοι μας ψήφισαν. Όπως σας είπα, το 41% δεν το υφαρπάξαμε, μας το έδωσαν οι Έλληνες πολίτες. Και για εμένα είναι πάρα πολύ τιμητικό και με υποχρεώνει να κατεβάζω το κεφάλι και να είμαι σεμνός και να δουλεύω ακόμα πιο σκληρά.

Και δεν νομίζω ότι στη δική μου προσωπική, θα έλεγα, πολιτική διαδρομή έχω ποτέ δείξει ότι ούτε είμαι αλαζόνας, ούτε ότι δεν τιμώ τον ελληνικό λαό, ούτε ότι δεν αναγνωρίζω τα λάθη μου, ούτε ότι δεν κάνω την αυτοκριτική μου. Άρα, ας είναι λίγο προσεκτικοί αυτοί οι οποίοι εν πάση περιπτώσει είναι καινούργιοι στην πολιτική. Δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμα.

Δεν έχουν εκλεγεί πουθενά, εννοώ στο Κοινοβούλιο. Μπορεί να έχει εκλεγεί ο κ. Κασσελάκης Πρόεδρος του κόμματός του με δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά δεν έχει εκλεγεί ακόμα, δεν είναι καν βουλευτής. Θα εκλεγεί για πρώτη φορά βουλευτής, μάλλον να το πω αλλιώς: δεν θα έχει εκλεγεί και ποτέ βουλευτής με σταυρό γιατί θα εκλεγεί αυτόματα βουλευτής ως Πρόεδρος του κόμματος.

Άρα, θα έλεγα λίγη σεμνότητα, λίγο λιγότερη αυταρέσκεια δεν βλάπτει στην πολιτική. Εγώ κατανοώ τις ανάγκες του πολιτικού διαλόγου, αλλά μερικές φορές όταν μετατρέπουμε τα τρολ τα οποία διαβάζουμε στο διαδίκτυο σε επίσημη πολιτική θέση, εκεί αρχίζει να υπάρχει ένα πρόβλημα. Και δυστυχώς αυτό γίνεται αρκετά συχνά.

Παναγιώτης Στάθης: Κάνει πολιτική του διαδικτύου λέτε;

Γιάννης Κολοκυθάς: Το κάνει αυτό δηλαδή ο κ. Κασσελάκης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δώσω ένα παράδειγμα το οποίο εμένα προσωπικά, ξέρετε, με ενόχλησε πάρα πολύ. Οργανώνουμε τον τελικό του Conference League, έτσι δεν είναι; Είναι μια επιτυχία για τη χώρα μας, ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία ότι έχουμε μία ελληνική ομάδα η οποία διεκδικεί το τρόπαιο.

Γιάννης Κολοκυθάς: Μην το συζητήσουμε αυτό, κ. Πρόεδρε.

Παναγιώτης Στάθης: Έχει άλλα αισθήματα…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εσάς το είπα.

Παναγιώτης Στάθης: Πρόβλεψη δεν θα ζητήσουμε, κ. Πρόεδρε, είπατε τέρμα.

Γιάννης Κολοκυθάς: Όχι, αν θέλετε πρόβλεψη, ας κάνουμε, εγώ δεν έχω πρόβλημα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για εσάς το είπα. Κάθε φορά που διοργανώνεται μια επίσημη διοργάνωση στην Αθήνα υπάρχει ένα νοσοκομείο αναφοράς το οποίο πρέπει να περιθάλψει τους επίσημους οι οποίοι έρχονται. Λοιπόν, αυτό γίνεται κάθε φορά. Το νοσοκομείο κατά κανόνα είναι ο «Ευαγγελισμός». Πάνω σε αυτό βγήκε η αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, και είπε ότι «κάνουμε λέει ιατρική δύο ταχυτήτων και κάνουμε διαλογή». Μα, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά.

Παναγιώτης Στάθης: Είναι συμβατική υποχρέωση αυτό;

Γιάννης Κολοκυθάς: Ότι το κάνατε για VIP.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως είναι συμβατική υποχρέωση της χώρας. Αν δεν θέλουμε να διοργανώνουμε διοργανώσεις, να μας το πουν. Θέλουν να μας ασκήσουν κριτική για την υγεία να το κάνουν και θα την ακούσω, γιατί πρώτος εγώ θα σας πω ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά. Για τον Θεό όμως, όχι μέσα από τα τρολ του διαδικτύου να επισημοποιείται αυτή η γραμμή και να γίνεται επίσημη γραμμή του κόμματος. Δεν είναι σοβαρή πολιτική αυτή.

Γιάννης Κολοκυθάς:  Σας απασχολεί ποιος θα είναι δεύτερος;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, καταρχάς δεν με αφορά. Και μπορώ να ελέγξω αυτά τα οποία αφορούν το κόμμα μου. Αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι η Νέα Δημοκρατία να έχει όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση, καλύτερο αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Το ποιος θα είναι δεύτερος θα το καθορίσουν οι πολίτες.

Γιάννης Κολοκυθάς:  Γιατί το ΠΑΣΟΚ, ας πούμε, ο κ. Ανδρουλάκης, λέει ότι έχετε επιλέξει αντιπολίτευση τον κ. Κασσελάκη. Και τώρα μιλάμε για τον κ. Κασσελάκη τόση ώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε ότι η χώρα έχει αξιωματική αντιπολίτευση και αυτή καθορίστηκε από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών και θα την έχει μέχρι τις εθνικές εκλογές εκτός αν συμβεί κάτι δραστικό στους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Η χώρα, όμως, έχει και μια αξιωματική αντιπολίτευση με έναν αρχηγό ο οποίος δεν είναι στη Βουλή. Γιατί επέλεξε ο ΣΥΡΙΖΑ έναν Πρόεδρο ο οποίος δεν είναι κοινοβουλευτικός. Αυτό είναι δικό τους θέμα.

Επαναλαμβάνω, όμως, το τι γίνεται στην αντιπολίτευση εμένα προσωπικά δεν με αφορά. Θα ασκώ λελογισμένη κριτική στην αντιπολίτευση σε επίπεδο πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά πρώτα και πάνω απ’ όλα θα μιλώ από τώρα μέχρι τις ευρωεκλογές γιατί η φωνή της Ελλάδας πρέπει να ακούγεται δυνατή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα. Και γιατί το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη ένταση και με μία ακόμα ισχυρή λαϊκή νωπή εντολή.

Παναγιώτης Στάθης: Υγεία, κ. Πρόεδρε; Πριν πάμε και στα υπόλοιπα. Υγεία. Στο Παίδων λένε οι γιατροί «δεν θα κάνουμε τακτικά χειρουργεία», Παίδων τώρα…

Γιάννης Κολοκυθάς: Λόγω ελλείψεων.

Παναγιώτης Στάθης: Λόγω ελλείψεων. Μας είπε το πρωί μία γιατρός, οι αναισθησιολόγοι είναι λιγότεροι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάνουμε αυτή τη στιγμή, άκουσα και τον Υπουργό, ετοιμαζόμαστε να αξιολογήσουμε τις προκηρύξεις οι οποίες έχουν γίνει. Προσπαθούμε διακαώς να βρούμε γιατρούς σε κρίσιμες ειδικότητες και οι αναισθησιολόγοι είναι μία από αυτές. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα του συστήματος υγείας. Μακάρι να είχαμε αναισθησιολόγους περισσότερους, να τους προσλαμβάναμε.

Αν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να τους εφεύρει, να τους κατασκευάσει με κάποιον τρόπο που να παραπέμπει σε αλχημεία και να τους προσλάβουμε, να έρθει να μας το πει.

Παναγιώτης Στάθης: Γιατί δεν έρχονται; Είναι θέμα μισθών; Τι είναι το θέμα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, να το συζητήσουμε. Καταρχάς, διαπιστώσαμε και στην πανδημία ότι στην κατανομή των ειδικοτήτων δεν είχαμε αρκετούς αναισθησιολόγους. Αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά και τις ιατρικές σχολές και τις ειδικότητες. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε δομικά.

Δεύτερον, ναι, οι μισθοί στο σύστημα υγείας σίγουρα δεν είναι τόσο ελκυστικοί όσο οι μισθοί σε άλλες χώρες, γιατί χάσαμε πολλούς γιατρούς οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό.

Παναγιώτης Στάθης: Ζητάνε αφορολόγητο οι γιατροί εκεί τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να δούμε όμως τι κάναμε και για αυτό. Άμα δείτε τις απολαβές των γιατρών, έχει υπάρξει μια σημαντική βελτίωση τα τελευταία χρόνια, και με μία οριζόντια αύξηση που έγινε πριν αυξήσουμε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων πέρυσι, και με αύξηση την οποία δώσαμε στις εφημερίες.

Γιατί το κάναμε αυτό; Γιατί ξεχωρίσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές; Γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι είναι κρίσιμο για το σύστημα υγείας να έχουμε υγειονομικό προσωπικό το οποίο να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα πληρωμένο, πάντα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του Προϋπολογισμού. Και αυτό κάνουμε. Θέλουμε και περισσότερους γιατρούς και νοσηλευτές και τρέχουν οι προκηρύξεις προσλήψεων αυτή τη στιγμή.

Να επανέλθω όμως σε ένα θέμα το οποίο νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία. Επενδύουμε πολύ στα νοσοκομεία μας και στις υποδομές. Δύο παραδείγματα. Φτιάχνουμε 32 καινούργιες μονάδες εντατικής θεραπείας στον «Ευαγγελισμό», μιας και μιλήσαμε… Είχαμε 31, θα φτιάξουμε 32.

Παναγιώτης Στάθης: 32. Θα έχουμε γιατρούς να τα επανδρώσουν; Αυτό είναι το θέμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Και φτιάχνουμε τρία καινούργια νοσοκομεία. Ένα εκ των οποίων μάλιστα είναι στη Κομοτηνή, σε πολύ κρίσιμη εθνικά περιοχή. Από τώρα εργαζόμαστε για τη στελέχωση των νοσοκομείων και για τον καινούργιο οργανισμό, ώστε να είναι πανέτοιμα.

Ξαναφτιάχνουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών σε πάρα πολλά νοσοκομεία. Βρέθηκα τις προάλλες στο «Αττικό». Το «Αττικό» είναι νοσοκομείο αναφοράς για όλη τη Δυτική Αττική.

Ξέρετε, μερικές φορές, επειδή γίνεται και μια μεγάλη κουβέντα για τις εφημερίες, οι οποίες μερικές φορές πράγματι μπορεί να είναι προβληματικές. Πολλές φορές τα καλά νοσοκομεία, τα πολύ δημοφιλή νοσοκομεία πληρώνουν και το τίμημα της φήμης τους. Αλλά άμα πάτε να δείτε, και σας ζητώ να κάνετε ένα ρεπορτάζ, ενδεχομένως όχι τώρα, σε δυο τρεις μήνες, να δείτε τα καινούργια τμήματα επειγόντων περιστατικών στο «Αττικό».

Μιλάμε για μία τελείως διαφορετική εικόνα για το πώς υποδεχόμαστε τον ασθενή. Ειδικά τον ασθενή που έρχεται με τραύμα, όπου κάθε λεπτό μετράει. Άλλη μία σημαντική επένδυση η οποία γίνεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτή θα είναι η εικόνα στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας.

Παναγιώτης Στάθης: Λοιπόν, ελληνοτουρκικά. Μην το παραλείψετε τώρα…

Γιάννης Κολοκυθάς: Μιας και το θίξατε κιόλας.

Παναγιώτης Στάθης: Ελληνοτουρκικά. Εδώ, ακούμε τον Erdoğan, λέει, «καλά είναι τα ήρεμα νερά». Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι καλά τα ήρεμα νερά. Δεν έχουμε παραβιάσεις. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας. Φαντάζομαι ότι ουδείς αρνείται, μπορεί να αρνηθεί ότι είναι καλό να επικοινωνείς με τον γείτονα. Ακούμε τον Erdoğan εχθές να λέει επί της ουσίας ότι μπορούμε να φτάσουμε σε έναν συμβιβασμό. Τι μπορεί να εμπεριέχει αυτός ο συμβιβασμός;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ας κάνουμε μία συνολική αξιολόγηση της πολιτικής μας απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα δεν άλλαξε πολιτική απέναντι στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε πολιτική απέναντι στην Ελλάδα.

Και από το «Μητσοτάκης γιοκ» πήγαμε σε μια κανονικότητα η οποία θα έλεγα ότι είναι το ζητούμενο αλλά και αυτό το οποίο πρέπει να γίνεται ανάμεσα σε γειτονικές χώρες. Να μπορούμε να συνομιλούμε και όπου διαφωνούμε να διαφωνούμε πολιτισμένα και χωρίς ακρότητες. Τι έχουμε πετύχει με αυτή την πολιτική; 15 μήνες να μην έχουμε ουσιαστικά καμία παράβαση ή παραβίαση του εναέριου χώρου στο Αιγαίο. Δεν το είχαμε ποτέ από το ‘74 και μετά.

Έχουμε πετύχει μια καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, η οποία μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι ότι ελέγχουμε πια το ζήτημα των παράνομων ροών. Έχουμε πετύχει μια πολύ σημαντική συμφωνία με τη γρήγορη βίζα στα νησιά. Δεν ξέρω αν έχετε κάνει κάποιο ρεπορτάζ. Θα δείτε…

Παναγιώτης Στάθης: Βεβαίως, το έχουμε δει. Το έχουμε δει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …την ικανοποίηση των νησιωτών μας από τον μεγάλο αριθμό των Τούρκων επισκεπτών. Και έχουμε βάλει επίσης και ένα πλαίσιο πολιτικού διαλόγου για να συζητήσουμε τη μεγάλη μας διαφορά, που είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το ζήτημα μας ταλανίζει παραπάνω από 40 χρόνια. Δεν θα λυθεί από τη μια στιγμή στην άλλη, ούτε και περιμένω από την Τουρκία από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξει δραστικά τις θέσεις της.

Παναγιώτης Στάθης: Έχω μια απορία, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Παναγιώτης Στάθης: Οι Τούρκοι λένε, «δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα στα νησιά». Εμείς λέμε, «υπάρχει, 100%». Ο συμβιβασμός σε αυτό πού μπορεί να υπάρχει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα είναι κάτι που δεν αμφισβητείται, από το Διεθνές Δίκαιο. Ας συμφωνήσουμε…

Παναγιώτης Στάθης: Η Τουρκία το αμφισβητεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας συμφωνήσουμε όμως… Ναι, αλλά η Τουρκία δεν έχει κυρώσει και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Άρα, το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμφωνήσουμε στους κανόνες. Και επίσης να αντιληφθεί και η Τουρκία ότι αυτή η βαθιά αναθεωρητική πολιτική η οποία υιοθετήθηκε, δεν επαναλαμβάνεται με την ίδια ένταση. Και το συγκρατώ αυτό ως θετικό, τους τελευταίους μήνες.

Παναγιώτης Στάθης: Κλιμακώνεται όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η Τουρκία θέλει να πάμε με λύση-πακέτο…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το πιστεύω. Η λύση-πακέτο δεν συζητείται από την Ελλάδα από την στιγμή που αναγνωρίζουμε μία μόνο διαφορά, εννοώ στα ζητήματα τα οποία αφορούν τη γεωπολιτική πραγματικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Άρα, κοιτάξτε, επειδή με ρωτάτε και θα σας απαντήσω ειλικρινά: αν με ρωτάτε αν περιμένω ότι στους επόμενους τρεις, έξι, δώδεκα μήνες θα έχουμε κάποια σημαντική…, κάτι το οποίο θα αλλάξει τα γκολποστ, το θεωρώ δύσκολο.

Όμως, η διατήρηση των ανοιχτών διαλόγων από μόνη της έχει μία μεγάλη αξία, ειδικά σε ένα περιβάλλον μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων. Διαφωνούμε και για το πώς βλέπουμε την ευρύτερη γειτονιά μας με τον Τούρκο Πρόεδρο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε να συνομιλούμε.

Παναγιώτης Στάθης: Ξέρετε, μου έλεγε ένας άνθρωπος που ξέρει καλά τα γεωπολιτικά, μου λέει: «δηλαδή για να μην έχουμε ήρεμα νερά μπορούμε να τους αφήσουμε να γκριζάρουν τα πάντα οι Τούρκοι, μόνο και μόνο για να μη διαταράξουμε τα ήρεμα νερά;».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί πότε έγινε αυτό και δεν το ξέρω;

Παναγιώτης Στάθης: Σε επίπεδο κλιμάκωσης ρητορικής εννοώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα δεν την βλέπουμε. Αν την βλέπαμε, θα υπήρχε αντίδραση. Αλλά δεν την βλέπουμε. Ας είμαστε εδώ και λίγο αντικειμενικοί και ρεαλιστές.

Νομίζω ότι, μερικές φορές, αισθάνομαι ότι και στην Ελλάδα αλλά και στην Τουρκία υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι, λες και θρέφονται επαγγελματικά από την ελληνοτουρκική ένταση, κάνουν πολύ συχνά την τρίχα τριχιά, δεν βλέπουν τη μεγάλη εικόνα και μερικές φορές μεγαλοποιούν και επιμέρους δηλώσεις που μπορεί να μην απηχούν ούτε την ελληνική ούτε την τουρκική θέση.

Παναγιώτης Στάθης: Για τα περιβαλλοντικά πάρκα, παραδείγματος χάριν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα για τα πάρκα αυτά νομίζω ότι η απάντηση την οποία έδωσα, την οποία να σας επαναλάβω με χαρά, είναι πάρα πολύ σαφής.

Παναγιώτης Στάθης: Την είπατε, πράγματι.

Γιάννης Κολοκυθάς: Περιμένατε αντίδραση εσείς για αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω αν περίμενα αντίδραση, αλλά δεν είναι ζήτημα το οποίο αφορά την Τουρκία. Το τι κάνει η Ελλάδα στην προστασία του περιβάλλοντος εντός της ζώνης κυριαρχίας της δεν αφορά την Τουρκία. Θα το ξαναπώ, δεν θα πάρουμε τη γνώμη κανενός.

Παναγιώτης Στάθης: Θα είναι και στα Δωδεκάνησα ή μόνο στις Κυκλάδες;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα είναι οπουδήποτε η Ελλάδα ασκεί κυριαρχία.

Γιάννης Κολοκυθάς: Οι Κυκλάδες μέχρι τα Δωδεκάνησα….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι αυτό ένα ζήτημα το οποίο….

Γιάννης Κολοκυθάς: Διαφωνούν οι Τούρκοι σε αυτό προφανώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι αυτό ένα ζήτημα το οποίο μπαίνει στη συζήτηση. Η άσκηση κυριαρχίας και προστασίας των ζωνών κοντά στα νησιά μας και του φυσικού μας περιβάλλοντος δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα, έχει αυξημένες υποχρεώσεις ως προς την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, αλλά θα σας έλεγα ότι είναι και μία υποχρέωση που έχουμε και εμείς απέναντι στα νησιά μας, στο οικοσύστημά μας, στους ψαράδες μας, γιατί ξέρετε όταν φτιάχνουμε μία ζώνη… Να το εξηγήσουμε και λίγο τι είναι αυτό με απλά λόγια για να το καταλάβουν και οι τηλεθεατές μας.

Έχουμε πρόβλημα υπεραλίευσης. Το ξέρουμε νομίζω όλοι μας, το λένε και οι ίδιοι οι ψαράδες. Αν καθορίσουμε κάποιες ζώνες πέριξ των νησιών μας, εκεί δηλαδή που συχνά αναπαράγονται τα ψάρια, ως ζώνες προστασίας όπου δεν επιτρέπουμε το ψάρεμα και είναι κάτι το οποίο μπορέσουμε να επιβάλλουμε, αυτόματα δημιουργούμε ζωτικό χώρο για τον θαλάσσιο πλούτο να αναπαράγεται.

Το είδαμε στη διάρκεια της πανδημίας, που ένας χρόνος που δεν ψαρέψαμε και ξαφνικά μας έλεγαν οι ψαράδες πόσα περισσότερα ψάρια υπήρχαν.

Άρα, μην τα παρεξηγούμε όλα και μην θεωρούμε ότι όλες οι ενέργειες της Ελλάδος είναι παρεξηγήσιμες ή μπορεί να εντάσσονται σε κάποια σχέδια τα οποία δεν τα λέμε φανερά. Αυτά τα οποία λέμε τα εννοούμε, και αυτά τα οποία λέμε τα κάνουμε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Κύριε Πρόεδρε, μήπως αφήνουμε να λένε πράγματα κι εμείς απλά θέλουμε τα ήρεμα νερά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα τι, είδατε κάποια… Εγώ πήγα στην Άγκυρα και απάντησα στον Πρόεδρο Erdoğan με πολιτισμένο τρόπο, αλλά με ευπρέπεια, όπως αρμόζει πάντα, αλλά και με αυτοπεποίθηση.

Ο Πρόεδρος Erdoğan αναφέρθηκε σε «τουρκική μειονότητα» και είπα δεν υπάρχει «τουρκική μειονότητα». Ο Πρόεδρος Erdoğan αναφέρθηκε στα ζητήματα της Μέσης Ανατολής. Είπα ότι κατά την άποψη της Ελλάδας η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Άρα, από πού προκύπτει ότι εμείς διαρκώς υποχωρούμε;

Και, εν πάση περιπτώσει, άμα δούμε και τη μεγάλη εικόνα, πού ήμασταν το 2019 και πού είμαστε το 2024; Μία Ελλάδα με πολύ περισσότερο κύρος σήμερα, σε σχέση με το πού ήμασταν το 2019, όταν βγαίναμε από την κρίση. Με τις Ένοπλες Δυνάμεις να έχουν δημιουργήσει συνθήκες ισχυρής αποτρεπτικής δυνατότητας. Mε την Ευρώπη παρούσα στα σύνορά μας και με την Ελλάδα να έχει ουσιαστικά εντάξει τα ελληνοτουρκικά ζητήματα σε συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θέτοντας ουσιαστικά και την Τουρκία προ σαφών επιλογών για το τι πρέπει να κάνει. Άρα, για να το δούμε λίγο έτσι αντικειμενικά, είμαστε πιο δυνατοί ή πιο αδύναμοι σήμερα;

Και αν πάμε και στη σκληρή αποτροπή, θα βρεθώ σε δύο εβδομάδες στη Νορμανδία, σε ακριβώς δύο εβδομάδες από αύριο, σε μία πρόσκληση του Προέδρου Macron για τα 80 χρόνια από την απόβαση της Νορμανδίας.

Παναγιώτης Στάθης: Θα πάτε και στο Λοριάν;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα πάω και στο Λοριάν. Δεν είχα την ευκαιρία να πάω μέχρι στιγμής, αλλά επειδή είναι δίπλα θα επισκεφθώ το Λοριάν. Τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες ναυπηγούνται και αυτό ήταν μία επιλογή την οποία…

Παναγιώτης Στάθης: Αυτή είναι η απάντηση επί της ουσίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι και η απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι αδύναμη. Η ισχυρή αποτροπή είναι απαραίτητη για μία εξωτερική πολιτική αυτοπεποίθησης.

Και δείτε επίσης τι έχει γίνει στον αέρα: οι προμήθειες των Rafale, ο εκσυγχρονισμός των F-16, κάτι που, επειδή εγώ είμαι δίκαιος, ξεκίνησε από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά πρακτικά είχαμε μεγάλες δυσκολίες υλοποίησης και γι΄ αυτό και κάναμε ουσιαστικές παρεμβάσεις για να τρέξει το πρόγραμμα. Όλες αυτές είναι σημαντικές πρωτοβουλίες που ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας.

Γιάννης Κολοκυθάς: Συναναστρέφεστε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον Tayyip Erdoğan, πέντε χρόνια τώρα πια ως Πρωθυπουργός. Έχει αλλάξει ο Erdoğan τη στάση του, έχει αλλάξει μέσα του δηλαδή τις σχέσεις του με την Ελλάδα, τη στάση του για την Ελλάδα; Ή παρουσιάζεται αλλιώς μέσα στο εσωτερικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είναι λίγο άκομψο να μιλώ για συζητήσεις οι οποίες εκ των πραγμάτων πρέπει να διακατέχονται από κάποιους διπλωματικούς κανόνες. Θα σας πω όμως σε επίπεδο πολιτικής.

Γιάννης Κολοκυθάς: Ναι, κ. Πρόεδρε, καταλαβαίνετε τώρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε επίπεδο πολιτικής. Ναι, πιστεύω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η προηγούμενη πολιτική της την οδηγούσε σε ένα αδιέξοδο, σε μία ευθεία σύγκρουση και με την Ευρώπη και με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ότι αυτή η πολιτική της τελικά, επειδή ακριβώς εμείς παίξαμε τα χαρτιά μας έτσι, ήταν μία πολιτική που τελικά δεν της βγήκε έτσι όπως φανταζόταν και κάνει μια προσαρμογή στον ρεαλισμό, η οποία από πλευράς μας είναι καλοδεχούμενη. Και αυτήν επιδιώκαμε εξ αρχής. Εμείς δεν επιδιώκαμε να είμαστε με την Τουρκία με το δάχτυλο στην σκανδάλη.

Παναγιώτης Στάθης: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να πάμε λίγο στα θέματα Δικαιοσύνης, για να δούμε και το θέμα των Τεμπών. Βλέπουμε μια αμφισβήτηση συνολική του κόσμου σε επιμέρους δικαστικές αποφάσεις και συνολικά απέναντι στη Δικαιοσύνη. Προμετωπίδα είναι η υπόθεση των Τεμπών. Δηλαδή, να σας το πω ευθέως, για να μη γυρνάω γύρω-γύρω τώρα. Λένε περίπου «ότι η κυβέρνηση πάει να συγκαλύψει το θέμα με συνεργό τη Δικαιοσύνη». Το λέω ως ένα γενικό αφήγημα σε πολλά εισαγωγικά όλο αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ στενάχωρο να αμφισβητείται η θεσμική επάρκεια της χώρας να αντιμετωπίσει μια τόσο μεγάλη τραγωδία. Και αναφέρομαι συγκεκριμένα σε αυτό το οποίο λέτε.

Εγώ καταλαβαίνω γιατί μπορεί η αντιπολίτευση να θέλει να κατηγορεί την κυβέρνηση. Kαι ξέρετε ότι για το θέμα αυτό έχω μιλήσει, νομίζω, με αρκετό θάρρος και χωρίς να μασήσω τα λόγια μου. Και για τις διαχρονικές ευθύνες που υπήρχαν στην κατάσταση των σιδηροδρόμων και για αυτά τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει και ενδεχομένως δεν έγιναν.

Όμως, σήμερα η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη έχει κινηθεί αντικειμενικά -και νομίζω ότι το επιβεβαιώνετε και εσείς με το ρεπορτάζ σας- πολύ πιο γρήγορα από αντίστοιχες άλλες υποθέσεις. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι οι οποίοι είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση αυτή και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση του σταθμάρχη.

Παναγιώτης Στάθης: Όχι, όχι, είναι τρεις άντρες κατηγορούμενοι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολλοί οι κατηγορούμενοι αλλά υπάρχει και μια λεπτή γραμμή την οποία πρέπει να υπηρετήσουμε μεταξύ των πραγματικών δεδομένων και μεταξύ των fake news τα οποία δυστυχώς διακινούνται με πολύ μεγάλη άνεση και τα οποία, λυπάμαι που το λέω, ρίζωσαν και έγιναν πιστευτά σε ένα κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Παναγιώτης Στάθης: Συντριπτικό, φοβάμαι κ. Πρόεδρε. Συντριπτικό είναι το ποσοστό που τα αμφισβητεί όλα αυτά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εγώ μπορώ να δεχτώ τις ευθύνες μας -τις έχω αναλάβει εξάλλου- για τα ζητήματα της κατάστασης των σιδηροδρόμων. Αυτό το οποίο δεν δέχομαι και δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να μην το αμφισβητήσω με τον πιο έντονο τρόπο είναι όλη αυτή την άθλια θεωρία περί συγκάλυψης. Ότι δήθεν εμείς το βράδυ του δυστυχήματος τρέχαμε να μαζέψουμε ευρήματα ή να συγκαλύψουμε.

Είναι ντροπή να λέγονται αυτά τα πράγματα. Είναι βαθιά προσβλητικά και για εμένα προσωπικά και βέβαια αυτοί οι οποίοι επιμένουν να επανέρχονται στο ζήτημα αυτό εργαλειοποιούν τον πόνο των συγγενών με έναν τρόπο ο οποίος πραγματικά είναι ανεπίτρεπτος. Και εγώ συναντώ συχνά συγγενείς, δεν το λέω.

Παναγιώτης Στάθης: Συναντάτε, έρχονται συγγενείς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Είναι πρώτη φορά που σας το λέω και σας το λέω επειδή…

Γιάννης Κολοκυθάς: Γιατί δεν τους έχετε δει ήθελα να ρωτήσω.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνάντησα, και στη Θεσσαλονίκη συνάντησα, δεν το είπα.

Παναγιώτης Στάθης: Τι σας λένε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το είπα, δεν το διαφήμισα. Θα συναντηθώ ιδιωτικά με όποιον θέλει να με δει. Θα του μεταφέρω την άποψή μου και από εκεί και πέρα δεν θα κρυφτώ από το πρόβλημα.

Αλλά το να έρχονται κάποιοι ακόμα και σήμερα και να ισχυρίζονται ότι δήθεν… Δεν θα τα επαναλάβω, νομίζω τα έχετε ακούσει εσείς πολλές φορές. Και δεν πρέπει να τα επαναλάβω και για έναν λόγο ακόμα: διότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας πραγματογνώμονας δεύτερος που έχει οριστεί από την ελληνική Δικαιοσύνη, ο οποίος πρέπει τελικά να απαντήσει γι΄ αυτό το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν ισχύει, αλλά νομίζω ότι μόνο η Δικαιοσύνη μπορεί να το πει με απόλυτη βεβαιότητα και να δώσει πια στο δικαστήριο όλα τα στοιχεία τα οποία πρέπει να έχει στη διάθεσή του, για να γίνει μία δίκαιη δίκη.

Παναγιώτης Στάθης: Φαντάζομαι οι συγγενείς σάς ρωτάνε και το εξής: αν στείλει η Δικαιοσύνη, ο ανακριτής, ένα πόρισμα που λέει ότι υπάρχουν ευθύνες, να διερευνηθούν, συγγνώμη, ευθύνες πολιτικών προσώπων, και αναφέρεται στο όνομα του κ. Καραμανλή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ είμαστε, το έχω πει πολλές φορές…

Παναγιώτης Στάθης: Θα κάνετε προανακριτική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή. Ποτέ δεν κρυφτήκαμε από τη Βουλή. Αλλά η ευθύνη κατάρτισης κατηγορητηρίου ανήκει στην αντιπολίτευση.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η εξεταστική όμως στη Βουλή, κ. Πρόεδρε, δεν πήγε πολύ καλά.

Παναγιώτης Στάθης: Αν το πει ο ανακριτής…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας το κάνει, λοιπόν, και εδώ είμαστε να τα συζητήσουμε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η εξεταστική πάντως, κ. Πρόεδρε, δεν πήγε πολύ καλά. Έκλεισε γρήγορα τις εργασίες, δεν περίμενε να έρθει η δικογραφία, δεν κάλεσε σημαντικούς μάρτυρες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Κολοκυθά, καταλαβαίνω αυτό που λέτε. Από την άλλη, εμείς την κάναμε την εξεταστική, έχοντας όμως εκφράσει και δημόσια τις επιφυλάξεις μας κατά το πόσο η Βουλή, σε μία έντονα κομματικοποιημένη συζήτηση, μπορεί πράγματι να φτάσει στο βάθος αυτής της υπόθεσης.

Και λυπάμαι γιατί δεν έχουμε αποδείξει μέχρι στιγμής ότι συνολικά στη Βουλή έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε πάνω από την κομματική αντιπαράθεση και να κάνουμε μία ουσιαστική ερευνητική δουλειά. Γι΄ αυτό και από την πρώτη στιγμή που έγινε εξεταστική είπαμε θα την κάνουμε, έχουμε ένα πόρισμα, δεν το διάβασε κανείς το πόρισμα όμως, 800 σελίδες ήταν. Λοιπόν, ας έρθουν να πουν ότι «αυτό αμφισβητούμε, το άλφα, το βήτα, το γάμα», να το συζητήσουμε, αλλά δεν διαβάστηκε ποτέ το πόρισμα της πλειοψηφίας.

Παναγιώτης Στάθης: Εγώ κρατάω πάντα το ότι αν η Δικαιοσύνη στείλει προανακριτική…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς η συζήτηση θα γίνει στη Βουλή, είναι δεδομένο ότι θα γίνει αυτή η συζήτηση.

Παναγιώτης Στάθης: Μάλιστα. Ερώτημα τελευταίο, υπάρχουν δημοσιεύματα ότι η ΕΥΠ απάντησε στην Αρχή για τις τηλεπικοινωνίες ότι δεν μπορεί να δώσει ενημέρωση σχετικά με το ποιος παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη. Έχετε πει κι εσείς δημόσια, γι΄ αυτό επανέρχομαι, ότι ο Ανδρουλάκης πρέπει να ενημερωθεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πω τίποτα για το θέμα αυτό, καθώς αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Παναγιώτης Στάθης: Υπάρχει μία απόφαση του ΣτΕ, κ. Πρόεδρε, της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την Ανεξάρτητη Αρχή και την ΕΥΠ. Από εκεί και πέρα, η ΕΥΠ συμμορφώνεται με τις υποδείξεις της Ανεξάρτητης Αρχής και δεν θα μπω καθόλου σε αυτή τη συζήτηση.

Γιάννης Κολοκυθάς: Η ΕΥΠ υπό την εποπτεία σας δεν είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το θέμα αφορά, όπως σας είπα, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και τις απαντήσεις που δίνει και την Ανεξάρτητη Αρχή. Αν η Ανεξάρτητη Αρχή καλύπτεται από τις απαντήσεις της ΕΥΠ έχει καλώς, αν δεν καλύπτεται θα επανέλθει.

Παναγιώτης Στάθης: Λοιπόν, μετά τις εκλογές θα έχουμε ανασχηματισμό, ακούω; Μετά τις ευρωεκλογές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμα 17 μέρες μέχρι τις εκλογές. Και αντί να ενδιαφέρεστε για το αποτέλεσμα των εκλογών, με ρωτάτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Γιάννης Κολοκυθάς: Τα ρωτήσαμε όλα τα άλλα ή σχεδόν όλα, όσα προλαβαίναμε, τέλος πάντων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές κυβερνητικές αλλαγές. Κάποια στιγμή, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα.

Παναγιώτης Στάθης: Σωστό. Πάντως η ερώτηση έχει την έννοια ότι κατά πόσο ευχαριστημένος είστε, 100% κανείς δεν μπορεί να είναι, από τη λειτουργία της κυβέρνησης. Με αυτή την έννοια είναι η ερώτηση, τέλος πάντων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κάθε κυβέρνηση μπορεί να γίνει καλύτερη. Και εγώ είμαι ο πρώτος ο οποίος οφείλω να είμαι πολύ αυστηρός με τον εαυτό μου και με τους συνεργάτες μου. Και όταν υπάρχουν τομείς όπου η πρόοδος δεν είναι αυτή την οποία περιμένω, προφανώς και έχω τις δυνατότητες να κάνω όλων των ειδών τις παρεμβάσεις.

Παναγιώτης Στάθης: Μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για το ποιοι είναι αυτοί οι τομείς που περιμένατε, ενδεχομένως, περισσότερα πράγματα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα κάνετε μια ερώτηση, είστε πολύ έμπειρος, που ξέρετε ότι δεν πρόκειται ποτέ να σας την απαντήσω. Και όπως ξέρετε, οι κυβερνητικές αλλαγές δεν προαναγγέλονται. Αλλά νομίζω ότι έχω δώσει δείγματα γραφής την προηγούμενη τετραετία ότι δεν είμαι υπέρμαχος των πολύ συχνών αλλαγών.

Παναγιώτης Στάθης: Μάλιστα. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Γιάννης Κολοκυθάς: Πρόβλεψη δεν ζητάμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.

Παναγιώτης Στάθης: Πρόβλεψη, ναι.

Γιάννης Κολοκυθάς: Για το Final Four.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρόβλεψη, κοιτάξτε, έχω πει ότι μακάρι -νομίζω ότι αυτό απηχεί τα αισθήματα όλων των υγιών φιλάθλων-, μακάρι προφανώς να έχουμε για πρώτη φορά νικητή, θα σας στεναχωρήσει λίγο το ξέρω, ελληνική ομάδα στο Conference League.

Παναγιώτης Στάθης: Τι να κάνει, θα τον περιθάλψω, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μακάρι να έχουμε δύο ελληνικές ομάδες, γιατί αυτό είναι πρώτο, στον τελικό του Final Four.

Παναγιώτης Στάθης: Θα πάτε αν είμαστε στον τελικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πιστεύω ότι σε αυτή την περίπτωση θα ξεκλέψω λίγες ώρες. Και εκεί θα πάω ως Έλληνας Πρωθυπουργός, όχι ως φίλαθλος μιας ομάδας, να γιορτάσω μια πολύ μεγάλη επιτυχία του ελληνικού μπάσκετ. Δεν είμαστε εκεί ακόμα, καθίστε να δούμε. Επειδή ήμουν αρκετά, θα έλεγα, εύστοχος στις προβλέψεις μου, είπα να μην προκαλώ τη μοίρα μου και κάπου εδώ να σταματήσω.

Παναγιώτης Στάθης: Να μη συνεχίσετε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Εγώ φοβάμαι ότι αν πάνε δύο ελληνικές ομάδες, θα δω TikTok δικό σας, «τα είχα πει, γατάκια», κλπ. Τα ξέρετε τώρα αυτά.

Παναγιώτης Στάθης: Ωραίο ήταν, ωραίο ήταν. Τέσσερις φορές το παίξαμε την ίδια μέρα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πούμε ότι το χιούμορ είναι απαραίτητο.

Παναγιώτης Στάθης: Βέβαια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ο αυτοσαρκασμός είναι απαραίτητος, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει ποτέ την ουσία της πολιτικής. Γι’ αυτό και θα προσέξετε ότι και στα χιουμοριστικά βίντεο τα οποία κάνω και μέσα από το TikTok…

Γιάννης Κολοκυθάς: Περνάτε και κάτι μέσα από…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί, για τον αθλητισμό; Εάν μου δώσετε 30 δευτερόλεπτα, να πω μόνο ότι θυμάστε την κριτική που μας ασκήθηκε όταν κλείσαμε τα γήπεδα. Και είπαμε: όχι, τα γήπεδα πρέπει να ξανά ανοίξουμε ασφάλεια. Και δεν νομίζω ότι αμφισβητεί κανείς ότι έγινε μια σημαντική πρόοδος στα ζητήματα της ασφάλειας στα γήπεδα. Και τα γήπεδα πια έμοιαζαν στο ελληνικό πρωτάθλημα με αυτό το οποίο βλέπουμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Παναγιώτης Στάθης: Ωραίο πρωτάθλημα είδαμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ένα ωραίο πρωτάθλημα, με γεμάτα γήπεδα, με οικογένειες να πηγαίνουν στα γήπεδα, όπως το βλέπουμε ήδη στο μπάσκετ.

Και βέβαια με μία υπόθεση της τραγικής δολοφονίας του Γιώργου Λυγγερίδη η οποία πια είναι στη φάση της εξιχνίασης και με το κράτος να αποδεικνύει ότι μπορεί να τα βάλει με οργανωμένες συμμορίες, με συστηματικό και μεθοδικό τρόπο.

Παναγιώτης Στάθης: Ως φίλαθλος και οπαδός θα έλεγα κάποια στιγμή να έχουμε και τελικό Κυπέλλου με κόσμο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το πω αυτό. Λοιπόν, το ζήτημα αυτό αφορά τη ΕΠΟ. Αν περνούσε από το χέρι μας… Εγώ καταθέτω τώρα δημόσια πρόταση, και αν έχω τρόπο να την νομοθετήσω χωρίς να παρέμβω στο αυτοδιοίκητο, θα το κάνω.

Ο τελικός του Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο -όπως γίνεται στο Wembley ή στο Βερολίνο, στο ίδιο στάδιο-, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στάδιο το οποίο έχουμε, με φιλάθλους.

Αυτή είναι η πρότασή μου για τον επόμενο τελικό. Ελπίζω να γίνει αποδεκτή από την ΕΠΟ. Και θα εξαντλήσω τις δυνατότητές μου ώστε αυτό να είναι πια ο κανόνας και να μην υπάρχει αμφισβήτηση…

Παναγιώτης Στάθης: Να είναι πάγιο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είναι πάγιο, να μην υπάρχει αμφισβήτηση πού γίνεται ο τελικός του Κυπέλλου. Γιατί το λέω αυτό; Κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις στο ΟΑΚΑ. Κάντε ένα ρεπορτάζ να μιλήσετε λίγο με τους Ολυμπιονίκες μας, τον Καραλή, τον Τεντόγλου, να σας πουν την ικανοποίησή τους για το προπονητήριο. Κάνουμε παρεμβάσεις τώρα και στο κυρίως στάδιο του ΟΑΚΑ.

Αλλά επειδή το ΟΑΚΑ δεν πρέπει να υπολειτουργεί ως στάδιο, είναι ένα στάδιο το οποίο μπορεί να υποδεχθεί και αγώνες στίβου αλλά μπορεί να υποδεχθεί και αγώνες ποδοσφαίρου. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο να ξέρουμε ότι ένας μεγάλος ποδοσφαιρικός αγώνας, η γιορτή του ποδοσφαίρου που είναι ο τελικός του Κυπέλλου, όπως γίνεται παντού, να γίνεται και εκεί.

Οπότε εγώ βάζω την πρόταση στο τραπέζι και αναμένω από την ΕΠΟ, η οποία είναι και η αρμόδια τελικά, να την κάνει δεκτή και αυτό να είναι μόνιμο, να μην υπάρχει ζήτημα πια. Και εμείς θα εγγυηθούμε την ασφάλεια.

Γιάννης Κολοκυθάς: Έχετε καταλήξει ποια θα είναι η πρότασή σας για Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφού τελειώσαμε την κουβέντα τώρα. Έχω εξάλλου εκφραστεί για το θέμα αυτό.

Παναγιώτης Στάθης: Άρα πάμε με την κα Σακελλαροπούλου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κα Σακελλαροπούλου έχει ασκήσει τα καθήκοντά της.

Παναγιώτης Στάθης: Άρα, θα συνεχίσουμε με την κα Σακελλαροπούλου.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα.

Παναγιώτης Στάθης: Να είστε καλά, κ. Πρόεδρε, καλή συνέχεια γιατί έχετε μαραθώνιο μέχρι τις εκλογές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει πάντα μία κούραση, η οποία χτυπάει στη μέση της προεκλογικής περιόδου, κάποια στιγμή αρχίζει να κλείνει και η φωνή. Τρώμε καλά, κοιμόμαστε όσο το δυνατόν περισσότερο και αντέχουμε.

Παναγιώτης Στάθης: Γυμνάζεστε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο προφταίνω. Λιγότερο απ’ ό,τι σε άλλες συνθήκες.

Παναγιώτης Στάθης: Εμείς καθόλου, να ξέρετε.

Γιάννης Κολοκυθάς: Εμείς καθόλου, ναι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ευχαριστούμε πάρα πολύ.

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα