Χρήστος Κούτρας: Λοιπόν, επιστρέψαμε εδώ, όπως σας προείπαμε, βλέπετε τον κ. Μητσοτάκη, τον Πρωθυπουργό. Γεια σας, κ. Πρόεδρε, καλημέρα σας.
Γιάννης Ντσούνος: Καλημέρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σε εσάς και στους τηλεθεατές μας.
Χρήστος Κούτρας: Να πούμε ότι μας βοηθάει στην νοηματική η κα Ανδριανή Γαλάνη και την ευχαριστούμε πάρα πολύ και είναι και πολύ σωστό το συγκεκριμένο μέτρο για τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν προβλήματα ακοής.
Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, είμαστε στο τελευταίο μίλι, τελευταίο χιλιόμετρο τέλος πάντων, έτσι όπως τα μετράμε εδώ στη χώρα μας, της προεκλογικής εκστρατείας. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για το τι θα περιμένουμε την Κυριακή από πλευράς αποχής.
Ακούσαμε δημοσκόπους αυτή την εβδομάδα οι οποίοι δεν αποκλείουν το γεγονός να φτάσει η αποχή κοντά και στο 60%, κι αυτό από μόνο του είναι προβληματικό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εύχομαι αυτό να μην συμβεί και να αντιληφθούν, έστω και την τελευταία στιγμή, οι πολίτες ότι αυτές οι εκλογές είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για το μέλλον τους, για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη, για το τι μπορεί η Ελλάδα να κερδίσει από την Ευρώπη την επόμενη μέρα.
Όμως, για να σας είμαι τελείως ειλικρινής, αντιλαμβάνομαι την κούραση των πολιτών. Κι εγώ ο ίδιος την αισθάνομαι. Είναι η τρίτη πανελλαδικής εμβέλειας προεκλογική εκστρατεία την οποία κάνουμε σε λιγότερο από έναν χρόνο.
Οι πολίτες ψήφισαν δύο φορές -αχρείαστα θέλω να θυμίσω, γιατί είχαμε και την κάλπη της απλής αναλογικής, όπως απεδείχθη τελικά-, εξέλεξαν κυβέρνηση. Και ερχόμαστε τώρα, έναν χρόνο μετά, να τους ξαναπούμε «ελάτε στην κάλπη», να τους κινητοποιήσουμε, να τους βομβαρδίσουμε με μηνύματα. Και νομίζω ότι υπάρχει μια γενικότερη κούραση του κόσμου, ο οποίος μπορεί να έχει τα δικά του προβλήματα και νομίζω να αντιμετωπίζει αυτές τις ευρωεκλογές με μια σχετική απάθεια.
Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε, και εγώ προσωπικά, να εξηγήσω γιατί η συμμετοχή είναι σημαντική και για τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη αλλά και για τα συμπεράσματα τα οποία θα εξαχθούν όσον αφορά στην εσωτερική κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων.
Και θέλω πάλι να κάνω, έστω και την τελευταία στιγμή, μια έκκληση: αξίζει τον κόπο η συμμετοχή σε αυτή την κάλπη. Πολύ σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.
Η Ευρώπη μάς αφορά όλους, δεν είναι μια, θα έλεγα, γραφειοκρατική πραγματικότητα η οποία δεν ακουμπά την καθημερινή μας ζωή. Και να κάνω μια έκκληση, παρά τον καλό καιρό και παρά την κούραση η οποία μπορεί να υπάρχει, να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο αυξημένη συμμετοχή, γιατί δεν θα ήθελα το βράδυ των εκλογών, σε δύο μέρες από τώρα, να συζητάμε και να λέμε ότι είμαστε όλοι χαμένοι επειδή είχαμε μεγάλη αποχή.
Θα έχουμε μεγαλύτερη αποχή από τις εθνικές εκλογές, αυτό συμβαίνει πάντα στις ευρωεκλογές, αλλά καλό είναι να κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όλα τα κόμματα, μέσα από, νομίζω, έναν ήπιο πολιτικό λόγο, γιατί δεν νομίζω ότι η τοξικότητα βοηθάει ποτέ στο να φέρουμε κόσμο στην κάλπη, τελικά να πείσουμε τους πολίτες για αυξημένη συμμετοχή.
Και να πω κάτι τελευταίο για τη συμμετοχή: η Νέα Δημοκρατία έκανε μια σημαντική μεταρρύθμιση που ενθάρρυνε τη συμμετοχή, την επιστολική ψήφο. Την έκανε μόνη της. Το λέω αυτό διότι έχω κουραστεί να ακούω διάφορα κόμματα, ειδικά το ΠΑΣΟΚ να μας μιλάει για το πόσο εκσυγχρονιστικό και προοδευτικό είναι, όταν δεν ψήφισε ουσιαστικά καμία μεταρρύθμιση εκσυγχρονισμού, συμπεριλαμβανομένης και της επιστολικής ψήφου.
Η επιστολική ψήφος έδωσε τη δυνατότητα σε 200.000 συμπολίτες μας, που θα είχαν ενδεχομένως δυσκολία να πάνε στην κάλπη, να ψηφίσουν. Νομίζω ότι μέχρι στιγμής φαίνεται ότι η διαδικασία διεξήχθη άψογα. Εγώ χαίρομαι πραγματικά όταν ακούω πολίτες, και εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδος, να μας λένε: «ναι, αυτό είναι Ευρώπη, να μπορούμε να ψηφίζουμε άνετα και με ασφάλεια από το…».
Χρήστος Κούτρας: Βγάλαμε έναν κύριο εδώ, από την Σουηδία, ο οποίος από πολύ μακριά, χίλια χιλιόμετρα από τη Στοκχόλμη…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Από τον Αρκτικό, νομίζω, ναι.
Χρήστος Κούτρας: Ο οποίος είπε ότι είναι πολιτισμός αυτό.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι πολιτισμός, αυτό είναι Ευρώπη. Επειδή λέμε πολλές φορές, «πώς θα γίνουμε Ευρώπη», αυτό είναι Ευρώπη. Αυτή είναι η ευρωπαϊκή Ελλάδα την οποία θέλουμε.
Γιάννης Ντσούνος: Πάντως, με αφορμή και την αποχή, σας ακούμε και την τελευταία εβδομάδα, το τελευταίο 10ημερο αν δεν κάνω λάθος, επιμένετε πάρα πολύ στη λέξη «συσπείρωση», επιμένετε πάρα πολύ σε αυτή τη στρατηγική της συσπείρωσης, προφανώς για να περιοριστεί και το κομμάτι της αποχής. Τι θα γίνει αν δεν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, κ. Πρόεδρε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, καταρχάς να επαναλάβω ότι το προεκλογικό σύνθημα της Νέας Δημοκρατίας είναι «σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη». Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και ψηφίζουμε για να ακουστεί ισχυρή η φωνή της Ελλάδας στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, όπου θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις.
Αν θα έχουμε, για παράδειγμα, ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμίζω ότι μόλις κατατέθηκε το αίτημα για την τέταρτη δόση του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά αυτό λήγει το 2026. Αν θα έχουμε ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για την άμυνα. Χθες βρέθηκα στη Γαλλία να επιθεωρήσω τις τρεις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra, οι οποίες, όμως, χρηματοδοτούνται από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου. Και δείτε πόσο σημαντικό θα ήταν να είχαμε και μία ευρωπαϊκή προσθήκη στους πόρους που μπορούμε να δαπανούμε για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Τι θα γίνει με τους αγρότες μας. Πώς θα αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία τελικά έχουν επιπτώσεις και στο τι θα γίνει στην πατρίδα μας. Γι’ αυτό ψηφίζουμε πρωτίστως.
Είναι όμως μία εθνική κάλπη, από την οποία θα βγουν εθνικά συμπεράσματα και προφανώς όλα τα κόμματα θέτουν τους στόχους τους. Νομίζω, το μόνο κόμμα το οποίο έχει θέσει ένα σαφή στόχο, ποσοτικό, είπαμε θέλουμε να προσεγγίσουμε, γιατί όχι να ξεπεράσουμε το ποσοστό το οποίο πήραμε στις προηγούμενες εκλογές…
Χρήστος Κούτρας: Το 33% των προηγούμενων εκλογών.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …είναι η Νέα Δημοκρατία. Και θα έλεγα ότι έχει μια σημασία να γίνει αυτό και για εσωτερικούς λόγους, διότι εγώ βλέπω αυτή τη στιγμή ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πραγματική εκσυγχρονιστική δύναμη, η οποία θέλει να πατήσει το γκάζι των μεγάλων αλλαγών στη χώρα.
Όλοι οι άλλοι μάς λένε «πατήστε φρένο», ουσιαστικά. Μας το λένε έμπρακτα, διότι, σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που κάναμε αυτούς τους 11 μήνες, μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, όλοι απέναντι. Εντάξει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ. Νέος δικαστικός χάρτης, για την επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, μας το λένε συνέχεια οι πολίτες, δεν γίνεται να περνούν τέσσερα και πέντε χρόνια για να τελεσιδικήσει μία απόφαση. Όλοι απέναντι.
Χρήστος Κούτρας: Το 41% αυτό δεν σας είπε, όμως; Δηλαδή, όταν έχετε 41%, σας λέει: «τρέξτε πιο γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις». Το δεύτερο κόμμα είχε 17%.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα αυτό κάνουμε.
Χρήστος Κούτρας: Εννοώ ότι χρειάζεστε, επειδή συνδέσατε εσείς, υπάρχει το οξύμωρο εδώ, λέτε ότι μιλάμε για πράγματα τα οποία αφορούν την Ευρώπη, αλλά ταυτοχρόνως εσείς βάλατε και τη σταθερότητα της κυβέρνησης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο λέω είναι ότι δεν θέλω να δώσω τη δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει το βράδυ των εκλογών ότι αυτή η κυβέρνηση έχει μία ισχυρή νομιμοποίηση να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές.
Εμείς, ας πούμε, να δώσω ένα μικρό παράδειγμα, κάνουμε εκκενώσεις καταλήψεων στα πανεπιστήμια. Τις κάνουμε συνεχώς. Δεν θέλω το βράδυ των εκλογών, αν ο μη γένοιτο η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα κακό αποτέλεσμα, να βγει κάποιος και να πει: «α, δεν έχετε νομιμοποίηση να υλοποιείτε αυτές τις πολιτικές, γιατί ο λαός σάς γύρισε την πλάτη στις ευρωεκλογές».
Και δεν ήμαστε εμείς αυτοί, να το ξεκαθαρίσουμε, οι οποίοι κάναμε τις ευρωεκλογές ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άμα δείτε τις ομιλίες του αρχηγού του, η λέξη Ευρώπη δεν υπάρχει. Λες και δεν υπάρχει ευρωπαϊκή κάλπη, δεν υπάρχουν ευρωπαϊκά ζητούμενα. Όλοι έρχονται και λένε: «κοντύνετε τον Μητσοτάκη». Άρα, τι λένε; «Να μην προχωρήσουν γρήγορα οι αλλαγές». Εσείς τι θέλετε, να μην σηκώσω εγώ το γάντι;
Χρήστος Κούτρας: Να το σηκώσετε το γάντι. Πρωθυπουργός είστε, εσείς αποφασίζετε. Άρα, αν έχει κακό αποτέλεσμα η Νέα Δημοκρατία, δεν κυβερνά την χώρα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Προφανώς και η χώρα…
Χρήστος Κούτρας: Θα πάμε σε εκλογές; Υπάρχει περίπτωση, υπάρχει αποτέλεσμα που μας οδηγεί σε εθνική κάλπη;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα.
Χρήστος Κούτρας: Κανένα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανένα αποτέλεσμα δεν οδηγεί την χώρα σε εθνική κάλπη. Όσο πιο καλό είναι το αποτέλεσμα για τη Νέα Δημοκρατία, τόσο θα περιοριστούν εκείνες οι φωνές οι οποίες θα ζητούν να πάμε πίσω και όχι μπροστά.
Και να σας πω και κάτι ακόμα; Υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που έχει σημασία το αποτέλεσμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο λαϊκισμός ξανασηκώνει κεφάλι, παντού στην Ευρώπη, και στην Ελλάδα. Και εδώ με διαφορετικές εκφάνσεις.
Χρήστος Κούτρας: Ποιος τον εκφράζει εδώ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και τα κόμματα στα δεξιά μας, αλλά και τα κόμματα στα αριστερά μας. Και ειδικά, θα έλεγα, η αξιωματική αντιπολίτευση, μέσα από μια επιστροφή στο παρελθόν, και ως προς το περιεχόμενο των πολιτικών- ο Θεός να τις κάνει πολιτικές-, «λεφτόδεντρα» δηλαδή, να πάμε να δαπανήσουμε χρήματα τα οποία δεν έχουμε, να ξαναγυρίσουμε πίσω στις εποχές των μνημονίων και της χρεοκοπίας.
Δυστυχώς και ως προς το ύφος και το ήθος του πολιτικού λόγου. Γιατί εγώ θα πίστευα ότι κάποια στιγμή τελειώσαμε με την τοξικότητα και την χυδαιότητα, με αυτό το οποίο αποκαλούμε «πολακισμό». Αλλά εδώ αποδεικνύεται ο μαθητής να έχει ξεπεράσει το δάσκαλο.
Χρήστος Κούτρας: Ποιος είναι ο μαθητής;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Κασσελάκης.
Χρήστος Κούτρας: Άρα, είναι γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ πια ο «πολακισμός»;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απόλυτα. Δηλαδή, νομίζω ότι αρκεί κάποιος να δει την ομιλία του κ. Κασσελάκη, χθες, για να αντιληφθεί πια το επίπεδο της τοξικότητας, των προσωπικών επιθέσεων, των ύβρεων, όχι μόνο εναντίον εμού, εναντίον όλων. Εναντίον όλων. Αν αυτός ο πολιτικός λόγος συνιστά εκσυγχρονισμό και τομή στο πολιτικό σύστημα, σε μια εποχή που λέμε όλοι, «να πετύχουμε μεγαλύτερες συνθέσεις, να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού μεγάλα προβλήματα», αυτό θα το κρίνουν οι πολίτες.
Γιάννης Ντσούνος: Παρακολουθείτε τη μάχη της δεύτερης και της τρίτης θέσης, κ. Πρόεδρε; Υπό την έννοια ότι το ΠΑΣΟΚ από τη μία λέει ότι «εγώ θέλω να είμαι ισχυρή και θεσμική αντιπολίτευση». Και ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, και ο κ. Κασσελάκης, «ενισχύστε με ώστε να έρθει η ανατροπή». Την παρακολουθείτε, τον παρακολουθείτε αυτόν τον ανταγωνισμό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι ιδιαίτερα. Και πρέπει να σας πω ότι η ισχυρή και θεσμική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, του δήθεν εκσυγχρονιστικού προοδευτικού κόμματος, έχει καταψηφίσει όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες έχει δρομολογήσει αυτή η κυβέρνηση.
Καταψήφισε όχι μόνο τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, καταψήφισε την αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου, καταψήφισε την επιστολική ψήφο, καταψήφισε τις παρεμβάσεις που κάναμε για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες και τις παραλίες. Άρα, για εμένα, δεν βλέπω μεγάλες διαφορές στην πολιτική τους.
Γιάννης Ντσούνος: Του ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι. Απέναντι στην κυβέρνηση είναι, με διαφορετικούς, θα έλεγα, βαθμούς τοξικότητας στον λόγο τους. Αλλά δεν βλέπω καμία τεράστια διαφορά. Γι’ αυτό και δεν έχω διστάσει να χαρακτηρίσω και τον κ. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ ότι είναι ένα κόμμα το οποίο ουσιαστικά είναι ένας «πράσινος ΣΥΡΙΖΑ» ως προς αυτά τα οποία λέει. Διότι, ξέρετε, τα κόμματα κρίνονται τελικά από τις πολιτικές τους επιλογές και από το πώς κινούνται και στο κοινοβούλιο.
Όταν βρίσκεσαι απέναντι σε όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες θα ήλπιζα ότι θα μπορούσαμε να είχαμε μια ευρύτερη διακομματική συναίνεση, δεν νομίζω ότι μπορείς να μιλάς με πειστικότητα ότι είσαι μια προοδευτική εκσυγχρονιστική δύναμη.
Σας είπα ξανά, καταψήφισε το ΠΑΣΟΚ την επιστολική ψήφο, μία τεράστια θεσμική μεταρρύθμιση η οποία αποτελεί ουσιαστικά το μόνο εργαλείο το οποίο έχουμε να αυξήσουμε τη συμμετοχή σε μια κάλπη που ξέραμε εξ αρχής ότι θα υπήρχε μεγάλη αποχή.
Χρήστος Κούτρας: Θα φέρετε και για τις εθνικές τώρα ρύθμιση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό το οποίο θα κάνουμε, ναι, θα φέρουμε μία συνολική ρύθμιση, η οποία σε πρώτη φάση, μετά βεβαιότητας, γιατί εκεί έχουμε συνταγματική δυνατότητα, θα αφορά τους εκτός επικρατείας συμπολίτες μας. Χρειαζόμαστε, όμως, από το Σύνταγμα, 200 ψήφους.
Θα μπορούσαμε, ήδη, να τις είχαμε εξασφαλίσει, μόνο που τα κόμματα της αντιπολίτευσης βρήκαν ευκαιρία και δεν στήριξαν ούτε αυτή τη μεταρρύθμιση. Νομίζω ότι τώρα, με την επιτυχία της επιστολικής ψήφου, με ανθρώπους όπως ο συμπολίτης μας από τον…
Χρήστος Κούτρας: Θα το ξανασκεφτούν, λέτε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι θα δυσκολευτούν πάρα πολύ να μην στηρίξουν τουλάχιστον αυτή την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.
Χρήστος Κούτρας: Παραδοσιακά, κ. Πρόεδρε, στη Μεταπολίτευση, οι κυβερνήσεις εδώ ψηφίζονται για δύο τετραετίες. Τώρα δεν υπάρχει προηγούμενο να έχει ψηφιστεί για τρίτη τετραετία κυβέρνηση. Εσείς ολοκληρώνετε σε λίγο τον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας. Πώς κρίνετε, καταρχάς, τον πρώτο χρόνο; Και μπορείτε να μας πείτε, τι μεταρρυθμίσεις θέλετε να κάνετε -γιατί ξέρετε οι μεταρρυθμίσεις έχουν και λίγο περίεργη χροιά για τον κόσμο, από τα χρόνια του μνημονίου- που μπορεί να σας εμποδίσει ένα αποτέλεσμα κακό το βράδυ των ευρωεκλογών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είμαι ο πρώτος, κ. Κούτρα και κ. Ντσούνο, που θα πω ότι πάντα μπορούμε καλύτερα.
Οι πολίτες έχουν δυσκολίες. Η ακρίβεια είναι ένα πραγματικό πρόβλημα το οποίο ροκανίζει το εισόδημα των Ελλήνων. Δεν θα αναφερθώ τώρα στα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει. Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν σχετικά ενθαρρυντικά. Το πρόβλημα, όμως, ακόμα υπάρχει και η μόνη απάντηση απέναντι στο πρόβλημα, η μόνιμη, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα…
Έχω φέρει, ξέρετε, εδώ δύο προγράμματα. Έφερα το πρόγραμμα των ευρωεκλογών και έφερα και το πρόγραμμα της τετραετίας μας, το οποίο έχει ως κεντρική δέσμευση -θυμάστε; Τα λέγαμε, νομίζω, αντίστοιχη ήμερα ήταν, και πριν από τις εθνικές εκλογές- την αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα. Τη μείωση της ανεργίας, την επενδυτική ορμή την οποία έχει η ελληνική οικονομία να μπορέσει να τη συντηρήσει και -γιατί όχι;- να την αυξήσει και να υπάρχει μία πραγματική σύγκλιση με την Ευρώπη ως προς το διαθέσιμο εισόδημα.
Γιάννης Ντσούνος: Σας ικανοποίησαν αυτές οι αυξήσεις; Γιατί αν είναι να χάνονται στο ράφι, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι ικανοποιητικές. Αλλά είπατε ότι προχωρήσαμε στις αυξήσεις. Αν θα υπάρξουν και περαιτέρω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, ο κατώτατος μισθός έχει αυξηθεί κατά 28%. Από τα 650 ευρώ έχει πάει στα 830. Οι συμπολίτες μας που δουλεύουν με τον κατώτατο μισθό είναι ποσοστιαία λιγότεροι.
Αν πάτε σήμερα στον κλάδο του τουρισμού και πείτε στους εργοδότες «προσλαμβάνετε με τον κατώτατο μισθό;», θα σας πουν, «προφανώς και όχι». «Αναγκαζόμαστε», και ευτυχώς, «να πληρώσουμε περισσότερα», πολύ απλά γιατί η ανεργία έχει μειωθεί, «γιατί παρέχουμε υπηρεσίες υψηλότερης ποιότητας, χρειαζόμαστε καλύτερα εκπαιδευμένους εργαζόμενους, πρέπει να τους πληρώσουμε καλύτερα».
Πού αποτυπώνεται αυτό; Στον μέσο μισθό, στο ποσοστό των συμπολιτών μας οι οποίοι αυτή τη στιγμή εργάζονται με πλήρη απασχόληση και όχι με μερική απασχόληση. Είναι θετικές ενδείξεις. Πάμε, με άλλα λόγια, στη σωστή κατεύθυνση.
Αλλά, μιας και με ρωτήσατε για την τετραετία, έχουμε ακόμα πάρα πολλή δουλειά να κάνουμε, διότι αυτή η απόδοση της οικονομίας εξαρτάται και από μια σειρά από άλλες μεταρρυθμίσεις. Να δώσω δύο παραδείγματα: η επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, η πολεοδομική παρέμβαση την οποία κάνουμε, η οποία είναι τεράστιας διάστασης, με τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια. Να μπορεί να ξέρει κάποιος…
Χρήστος Κούτρας: Τα οποία περιμένει ο κόσμος, πρέπει να σας πω. Και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, τα μηνύματα… Το πρωί ζητήσαμε από τους ακροατές στο ραδιόφωνο να μας στείλουν ερωτήσεις για εσάς. Οι κατηγοριοποιήσεις είναι τρεις περίπου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη, μίλησα γι’ αυτό.
Χρήστος Κούτρας: Καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη. Είναι η ακρίβεια, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Είναι οι τρίτεκνοι, αρκετοί άνθρωποι οι οποίοι έστειλαν… Και είναι τα οικόπεδα, οι καθαρισμοί που δεν έγιναν τώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτά είναι περίπου τα θέματα, αυτή είναι η καθημερινότητα του κόσμου.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα γι’ αυτό και σας μιλώ γι’ αυτά τα θέματα και δίνω πολύ μεγάλη σημασία στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης.
Αλλά όταν ψηφίσαμε τον νέο δικαστικό χάρτη, τι κάναμε ουσιαστικά; Ενοποιήσαμε τους ειρηνοδίκες με τους πρωτοδίκες, γιατί διαπιστώσαμε ότι έχουμε σχετικά μεγάλο αριθμό δικαστών αλλά μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των αποφάσεων.
Πήραμε, λοιπόν, δικαστές που ουσιαστικά μπορούν να κάνουν περισσότερη δουλειά, τους εντάξαμε στην πρώτη βαθμίδα της Δικαιοσύνης, κάναμε ενοποιήσεις ως προς τη χωροταξία των δικαστηρίων, με αντιδράσεις πολλές, τοπικές. Πολλές τοπικές αντιδράσεις, δεν ήταν μια εύκολη μεταρρύθμιση. Και πιστεύω ότι πολύ σύντομα αυτό θα δείξει αποτελέσματα.
Αναφερθήκατε και στα ζητήματα των χρήσεων γης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να ξέρει ο πολίτης πού μπορεί να χτίσει, τι μπορεί να χτίσει.
Χρήστος Κούτρας: Εκεί όμως οι καθυστερήσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι συγκλονιστικές, και οι αποφάσεις που βγαίνουν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δύο ξεχωριστά θέματα εδώ. Είναι το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας…
Χρήστος Κούτρας: Και είναι και το κράτος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό… και οι αποφάσεις του που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις. Και είναι και οι οριζόντιες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, οι οποίες μας δεσμεύουν ενίοτε να πρέπει να προσαρμόσουμε την πολεοδομική μας νομοθεσία. Είναι δύο διαφορετικής τάξης προβλήματα που πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε και τα δύο.
Αλλά βλέπετε ότι κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα. Δεν είπα ποτέ ότι θα ολοκληρωθεί αυτή η προσπάθεια σε έναν χρόνο, κυβερνούμε λιγότερο του 25% του ωφέλιμου χρόνου της τετραετίας. Είπα όμως…
Χρήστος Κούτρας: Ναι, απλώς έχετε παραλάβει από εσάς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, μισό λεπτό, όμως…
Χρήστος Κούτρας: Δηλαδή, δεν έχετε παραλάβει από κάποιον άλλον, έχετε παραλάβει από εσάς. Είστε πέντε χρόνια Πρωθυπουργός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για μισό λεπτό, όμως. Γιατί, την πρώτη τετραετία δεν μειώσαμε τους φόρους, όλους τους φόρους;
Χρήστος Κούτρας: Ναι, τους μειώσατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή μιλάμε πολύ για μείωση φόρων, συγγνώμη. Δεν βάλαμε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης; Δεν αντιμετωπίσαμε τον Covid; Το μεταναστευτικό; Δεν κάναμε το gov.gr; Δηλαδή, δεν κάναμε τίποτα την πρώτη τετραετία;
Χρήστος Κούτρας: Δεν είπε κανείς ότι δεν κάνατε τίποτα.
Γιάννης Ντσούνος: Όχι βέβαια, δεν μηδενίζει κανείς τίποτα.
Χρήστος Κούτρας: Αλλά ένας κύριος το πρωί λέει, «το 2017 έπαιρνα σύνταξη 930 ευρώ μόλις», που βγήκε στη σύνταξη. Τώρα, λέει, «παίρνω 1.100», όντως, και έχουν μειωθεί και οι φόροι και, και, και… «Αλλά δεν βγαίνει ο μήνας μου», λέει ο άνθρωπος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, γιατί έχει δίκιο, στον βαθμό που αντιμετωπίζει μια πραγματικότητα: ότι οι τιμές έχουν αυξηθεί σε σχέση με το πού ήταν πριν από τρία χρόνια.
Άρα, δεν μας αρκεί να μειωθεί ο πληθωρισμός. Θέλουμε να δούμε μείωση τιμών. Τον τελευταίο μήνα, το λέω με πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, για πρώτη φορά, μπορεί ο καταναλωτής να μην το βλέπει ακόμα, αρχίζουμε να βλέπουμε κατά μέσο όρο μειώσεις τιμών στο σούπερ μάρκετ. Δεν αρκεί να μειώνεται ο πληθωρισμός, πρέπει να μειωθούν οι τιμές.
Και να σας πω κάτι, και η πρωτοβουλία την οποία ανέλαβα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα έπρεπε να είναι μια εθνική πρωτοβουλία, ερχόμαστε ουσιαστικά και τι λέμε; Λέω στη κα von der Leyen, την οποία στηρίζω για επόμενη Πρόεδρο της Επιτροπής -στηρίζω, αλλά βάζω και εγώ τα θέματα τα οποία είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα- το ζήτημα των πολυεθνικών…
Χρήστος Κούτρας: Στηρίζετε, αλλά αν δεν βγει η von der Leyen, θα πάτε εσείς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ δεν πάω πουθενά, το έχω πει.
Χρήστος Κούτρας: Το ξέρω ότι το έχετε πει, αλλά είναι διαφορετικό να το λέτε πριν και διαφορετικό όταν έρθει κάποιος και σας πει, να μαζευτούν οι Πρωθυπουργοί της Ευρώπης και σας πουν…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, πιστεύετε, το έχω πει με τόση έμφαση, ότι υπάρχει περίπτωση να αλλάξω άποψη;
Χρήστος Κούτρας: Όταν φτάνεις σε εκείνη τη στιγμή, δεν ξέρω, εγώ δεν είμαι στη θέση σας, οπότε δεν μπορώ να το κρίνω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είναι τιμητικό να γίνεται αυτή η κουβέντα.
Χρήστος Κούτρας: Σας έχει γίνει πρόταση;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία πρόταση δεν έχει γίνει. Αυτές είναι φήμες οι οποίες μπορεί να διακινούνται για διαφορετικούς λόγους. Μόνο και μόνο ότι γίνεται αυτή η συζήτηση είναι τιμητικό για τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Έχω ξεκαθαρίσει, όμως, ότι εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα. Άρα, αυτή η συζήτηση δεν υπάρχει για εμένα.
Γι’ αυτό και η υπόθεση εργασίας είναι ότι θα είναι η κα von der Leyen ξανά Πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά κάθε κράτος δεν παρέχει, ξέρετε, τη στήριξή του χωρίς να θέτει θέματα προτεραιότητας στην επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Έτσι δουλεύει η Ευρώπη. Με διαπραγματεύσεις και έχοντας κάθε χώρα τη δυνατότητα να εξαργυρώσει το κύρος της και την ισχυρή της θέση, δρομολογώντας ευρωπαϊκές πολιτικές οι οποίες είναι ωφέλιμες για τη χώρα.
Χρήστος Κούτρας: Άρα, εσείς της βάλατε την ακρίβεια, την αντιμετώπιση των πολυεθνικών;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κομμάτι της ακρίβειας που αφορά τις πολυεθνικές. Είναι τεράστιο ζήτημα.
Χρήστος Κούτρας: Τεράστιο, τεράστιο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά και άλλες μικρές αγορές. Και ουσιαστικά μόνο η Ευρώπη μπορεί να αντιδράσει πανευρωπαϊκά.
Χρήστος Κούτρας: Απλώς πρέπει να το κάνει και γρήγορα, γιατί αργόσυρτο καράβι, η αλήθεια είναι. Ένας από τους προβληματισμούς που έχει ο κόσμος έξω, φαντάζομαι σας το λένε, είναι ότι είναι αργές οι αποφάσεις. Αργούν οι αποφάσεις πολύ στην Ευρώπη.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ευρώπη απαιτεί συμφωνία 27 κρατών-μελών, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δε με ομοφωνία.
Επειδή, όμως, ξέρετε, χθες βρέθηκα σε μία πολύ συγκινητική τελετή για τα 80 χρόνια από την Απόβαση της Νορμανδίας και νομίζω ότι αυτές οι ιστορικές, θα έλεγα, επέτειοι μάς θυμίζουν γιατί δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και γιατί, παρά τις δυσκολίες της, είναι ένα πολύ επιτυχημένο εγχείρημα ειρήνης το οποίο πρέπει να αποκτήσει, όμως -και τη σημερινή εποχή που έχουμε ένα πόλεμο στην «καρδιά» της Ευρώπης- και μία έντονη γεωπολιτική διάσταση.
Ναι, η Ευρώπη αργεί, αλλά τα καταφέρνει κιόλας. Το Ταμείο Ανάκαμψης μας πήρε τέσσερις μήνες να το διαπραγματευτούμε και έναν μήνα πριν όλοι στοιχημάτιζαν ότι δεν θα πείσουμε τους «φειδωλούς» να κάνουμε αυτή την κίνηση.
Όμως, 750 δισεκατομμύρια ευρώ με ευρωπαϊκό δανεισμό από τα οποία η χώρα μας πήρε τα 36, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία κατανομή από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Κανείς δεν είπε ότι πας στην Ευρώπη και πατάς ένα κουμπί ή καταθέτεις μία πρόταση και αυτό γίνεται πράξη. Θέλει συστηματική δουλειά και βαθιά γνώση του τρόπου με τον οποίο δουλεύει η ευρωπαϊκή γραφειοκρατία.
Γιάννης Ντσούνος: Να γυρίσουμε λίγο στην πενταετία, το είπε και ο Χρήστος πριν, για τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης. Ήθελα να σας ρωτήσω, κ. Πρόεδρε, πρώτον, αν η φετινή είναι η χειρότερη χρονιά ή υπάρχει κάποια άλλη από τις προηγούμενες.
Και το λέω αυτό διότι μερικοί μήνες μόλις πέρασαν από την έναρξη της νέας διακυβέρνησης από την Νέα Δημοκρατία για να υπάρξει στο λεξιλόγιο της αντιπολίτευσης η λέξη «αλαζονεία», η έκφραση «41%, απαντά ο Μητσοτάκης σε ό,τι του λέμε». Γι’ αυτό, λοιπόν, σας ρωτώ αν είναι η χειρότερη χρονιά και αν στην κυβέρνηση έχετε παρατηρήσει φαινόμενα αλαζονείας…
Χρήστος Κούτρας: Χάσατε δύο συνεργάτες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αναλόγως τι ορίζετε ως «χειρότερη χρονιά».
Χρήστος Κούτρας: Πολιτικά, νομίζω, το λέει ο Γιάννης.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας παρέθεσα μια σειρά από μεταρρυθμιστικές επιτυχίες οι οποίες είναι απολύτως συνεπείς με το πρόγραμμά μας.
Και θέλω να σας θυμίσω ότι όταν το βράδυ των εκλογών οι πολίτες μάς έδωσαν αυτό το εντυπωσιακό ποσοστό, όταν απευθύνθηκα σε αυτούς και τους ευχαρίστησα, το πρώτο πράγμα το οποίο ξόρκισα είναι την αλαζονεία.
Και αν υπάρχει αλαζονεία, που μπορεί να υπάρχει, εγώ είμαι αυτός ο οποίος πρέπει πρώτα να είμαι αυστηρός με τον εαυτό μου και δεύτερον να είμαι αυστηρός με τους συνεργάτες μου.
Και θα το ξαναπώ πολύ εμφατικά: όταν αξιολογώ το πολιτικό προσωπικό, τους Υπουργούς μας, τους Υφυπουργούς, τους Γενικούς Γραμματείς, βλέπω αποτελεσματικότητα και βλέπω και χαρακτήρα, συμπεριφορά. Και τα δύο έχουν μεγάλη σημασία.
Δεν μπορώ να ανεχθώ, σε καμία περίπτωση, οποιαδήποτε έκφανση αλαζονείας, όπως την αντιλαμβάνεται ο κόσμος, δηλαδή μία συμπεριφορά η οποία περιφρονεί τα προβλήματα του κόσμου, η οποία θεωρεί ότι κάποιος μας χάρισε κάτι ή κάτσαμε στην καρέκλα και είμαστε αμετακίνητοι.
Πρώτα από όλα πρέπει να είμαι αυστηρός με τον ίδιο τον εαυτό μου και να προσπαθώ να βελτιώνομαι, να ακούω την κριτική.
Γιατί τι σημαίνει αλαζονεία; Θα σας πω τι σημαίνει αλαζονεία, όπως την αντιλαμβάνομαι εγώ. Να σου λέει κάποιος, «έχω ένα πρόβλημα» και εσύ να τους λες, «μα αφού τα έχουμε πάει μια χαρά και τι είναι αυτά τα οποία μου λες; Δεν έχεις δίκιο».
Ο πολίτης όταν μας λέει ότι έχει ένα πρόβλημα, οφείλουμε να τον ακούσουμε. Αν πιστεύουμε ότι κάπου έχει άδικο, να του εξηγήσουμε με γλυκό και ευγενικό τρόπο τι έχουμε κάνει, αλλά κυρίως να αντιληφθούμε ότι ο πολίτης ζει την πραγματικότητα. Την καλή της πλευρά, όπως σας την είπα… Αυτό που είπατε πριν. Ένας συνταξιούχος, αυξήθηκε η σύνταξη του, αλλά έχει πρόβλημα με την ακρίβεια.
Δεν μπορούμε να περιφρονούμε -και το λέω αυτό και στους Υπουργούς- τα προβλήματα των πολιτών ή να θεωρούμε ότι δεν είναι αρκετά σημαντικά ή να θεωρούμε ότι εμείς, εν πάση περιπτώσει, πάντα έχουμε δίκιο και οι πολίτες έχουν άδικο. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο μπορώ να το ανεχτώ ως…
Χρήστος Κούτρας: Πάμε λίγο ξανά στην καθημερινότητα, η οποία, αυτό είναι το βασικό, και οι περισσότεροι, νομίζω η συντριπτική πλειοψηφία με αυτόν τον τρόπο και με αυτή τη λογική ψηφίζει. Λοιπόν, αρχικά πρέπει να σας πω ότι είχαμε πολλά μηνύματα από ανθρώπους οι οποίοι είναι τρίτεκνοι. Και λέει, «να πείτε στον Πρωθυπουργό ότι δεν βγαίνουμε». Και ότι «θα πρέπει κάτι να γίνει με εμάς, αφού κόπτονται όλοι για το δημογραφικό της χώρας». Έχετε…
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ετοιμάζουμε μια…
Χρήστος Κούτρας: Έχετε στο πρόγραμμά σας κάτι για τους τρίτεκνους;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, είναι εδώ, και αυτό, στο πρόγραμμα μας. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες κινήσεις. Ποιες είναι αυτές; Να τις τονίσουμε. Έχουμε αυξήσει το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ.
Χρήστος Κούτρας: Για όλες τις οικογένειες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Για κάθε παιδί. Το επίδομα γέννας έχει αυξηθεί και αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Οι αυξήσεις που δώσαμε στους δημοσίους υπαλλήλους και το επίδομα τέκνου είναι μεγαλύτερες ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
Και πολλές από τις δράσεις μας που στοχεύουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος της στέγης έχουν ακριβώς υπόψη το δημογραφικό ζήτημα και το πώς θα ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να κάνουν περισσότερα παιδιά.
Και βλέπω με χαρά ότι υπάρχουν και ιδιωτικές επιχειρήσεις οι οποίες έρχονται και κάνουν για τους εργαζομένους τους κινήσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, τις οποίες θέλουμε να ενθαρρύνουμε, ενδεχομένως και με κίνητρα, για να μπορούμε να ενθαρρύνουμε τις οικογένειες να αποκτήσουν περισσότερα παιδιά.
Εγώ είμαι τρίτεκνος και ξέρω τι σημαίνει να μεγαλώνεις… Νομίζω ότι καταλαβαίνω σε έναν βαθμό, καταλαβαίνω τι σημαίνει να έχεις τρία παιδιά στο σπίτι.
Χρήστος Κούτρας: Το να έχεις τρία παιδιά το καταλαβαίνετε, δεν το συζητάω.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Το κόστος της ζωής σήμερα, με παιδιά…
Χρήστος Κούτρας: Είναι δυσθεώρητο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ μεγάλο. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο…
Χρήστος Κούτρας: Ξέρετε, ένας κύριος μας έστειλε το πρωί και θεωρώ ότι έχει δίκιο προσωπικά. Είναι τρίτεκνος. Έχει αποφασίσει, λέει, αυτός με την γυναίκα του, να πηγαίνουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σχολείο. «Όμως, εμένα μου το θεωρούν τεκμήριο. Δεν μου αφαιρούν κάτι από την φορολογία μου που πηγαίνουν τα παιδιά στο ιδιωτικό». Αυτό είναι άλλης τάξης πρόβλημα, αλλά είναι σοβαρό για τον άνθρωπο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, αυτό είναι…
Χρήστος Κούτρας: Ναι, για τον συγκεκριμένο. Για τον κάθε άνθρωπο είναι σοβαρό. Ο άνθρωπος, όμως, ο οποίος παίρνει με την γυναίκα του 3.000 ευρώ, 2.000 ευρώ, 1.500 ευρώ τον μήνα, δεν βγαίνουν.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι άλλης τάξης ζήτημα. Αλλά το πρόβλημα μας με το δημογραφικό δεν είναι μόνο οι τρίτεκνοι, και θα κάνουμε κινήσεις για τους τρίτεκνους. Μελετάμε ένα συγκροτημένο σχέδιο, όμως, όχι μόνο για τους τρίτεκνους. Θέλω να το τονίσω, το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πολλές οικογένειες δεν πάνε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί.
Χρήστος Κούτρας: Ούτε στο πρώτο παιδί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, κάποιες οικογένειες μπορεί, για λόγους τού πώς αντιλαμβάνονται τη δική τους οικογενειακή ζωή, να μη θέλουν παιδιά.
Όταν έχεις κάνει το πρώτο παιδί, όμως, έχεις «διαβεί τον Ρουβικώνα», έχεις δει τουλάχιστον τη χαρά του παιδιού. Είναι μερικές φορές πιο εύκολο να πείσεις τον άλλον να πάει από το πρώτο στο δεύτερο παρά να ξεκινήσει να κάνει οικογένεια.
Αυτό έχει να κάνει με τις πολιτικές μας σχετικά με την υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας, με την ποιότητα της εκπαίδευσης, με τα ολοήμερα σχολεία, με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, με προγράμματα πιλοτικά, όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς». Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα καταλαβαίνω ότι είναι το οικονομικό.
Βέβαια, να πω και κάτι ακόμα: δημογραφικές αλλαγές δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλουν δεκαετίες αυτές οι πολιτικές για να αποδώσουν.
Και μιας και μιλάμε για το δημογραφικό, να τονίσω ότι έχει και μια δεύτερη διάσταση και αυτή είναι το γεγονός ότι γερνάμε ως κοινωνία. Και όταν γερνάμε ως κοινωνία, αυτό σημαίνει δύο πράγματα: πρώτον, πώς δίνουμε τη δυνατότητα σε συνταξιούχους οι οποίοι θέλουν να εργαστούν να το κάνουν, χωρίς να τους φορολογήσουμε ουσιαστικά και να περικόψουμε τη σύνταξή τους. Το κάναμε. Έχουμε 100.000 συνταξιούχους σήμερα οι οποίοι εργάζονται νόμιμα.
Χρήστος Κούτρας: Ναι, και είναι και εντυπωσιακό, η αλήθεια είναι, εντυπωσιακός αριθμός.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Και συμπληρώνουν κενά στην αγορά εργασίας, γιατί δεν «κλέβουν» ουσιαστικά θέσεις από τα νεότερα παιδιά.
Χρήστος Κούτρας: Και δεν παίρνουν και τα λεφτά «μαύρα».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν παίρνουν τα λεφτά «μαύρα», αυξάνεται η σύνταξή τους, διότι καταβάλλουν εισφορές. Ήταν μία εξαιρετικά επιτυχημένη πολιτική αυτή. Και βέβαια, πολιτικές οι οποίες αφορούν τη δημόσια υγεία, διότι καθώς θα γερνάμε ως κοινωνία…
Χρήστος Κούτρας: Χρειάζεται φροντίδα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ζητήματα όπως οι προληπτικές εξετάσεις, στις οποίες έχουμε επενδύσει πάρα πολύ και με μεγάλη επιτυχία, πιστεύω. Διότι νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο έχει αναγνωριστεί, ότι για πρώτη φορά γίνεται σε αυτή την έκταση στη χώρα. Δεν είναι υποκατάστατο για τις παρεμβάσεις που πρέπει να κάνουμε στα νοσοκομεία, να το ξαναπώ αυτό. Αλλά το γεγονός ότι πρέπει να φροντίζουμε περισσότερο προληπτικά την υγεία μας με τη βοήθεια του κράτους, είναι κάτι το οποίο νομίζω ότι οι Έλληνες πολίτες αρχίζουν και το καταλαβαίνουν.
Χρήστος Κούτρας: «Εσείς, ως γνήσια φιλελεύθερος πολιτικός», μας ρώτησε ένα άνθρωπος, «πώς δέχεστε να μπουν περιορισμοί στο Airbnb;». Το πώς θα περιορίζεται, λέει, και πώς θα χρησιμοποιεί ένας άνθρωπος για συγκεκριμένες μέρες το σπίτι του, που θέλει να βγάλει κάποιο εισόδημα, το δηλώνει κανονικά. Και μας ρώτησε το πρωί, λέει, «πώς ένας φιλελεύθερος άνθρωπος σαν τον Μητσοτάκη θα βάλει περιορισμούς;». Θα βάλετε περιορισμούς;
Γιάννης Ντσούνος: «Σε εμένα που είναι δικό μου το σπίτι».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με αυτή τη λογική, θα έπρεπε η αγορά να δουλεύει χωρίς κανένα περιορισμό, έτσι δεν είναι;
Οι παρεμβάσεις στην αγορά γίνονται γιατί βλέπουμε το δημόσιο συμφέρον, βλέπουμε το όλον. Το Airbnb είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον ιδιοκτήτη να βγάλει ένα πρόσθετο εισόδημα. Να θυμίσω στον φίλο μας, όμως, ότι το Airbnb ξεκίνησε στη λογική της μίσθωσης του σπιτιού σου για κάποιες μέρες όταν λείπεις. Αλλά δεν ήταν το Airbnb ποτέ, η λογική του, να γίνει υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης.
Χρήστος Κούτρας: Έγινε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά όταν γίνεται υποκατάστατο της μακροχρόνιας μίσθωσης και αυτό δημιουργεί μεγαλύτερες στρεβλώσεις στην αγορά, το κράτος οφείλει τουλάχιστον να εξετάσει αυτή την πραγματικότητα. Και δεν είναι μόνο το Airbnb…
Χρήστος Κούτρας: Δεν είναι μόνο αυτό, είναι χιλιάδες πλατφόρμες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης ήρθε για να μείνει, αν όμως πρέπει να μπουν κάποιοι λελογισμένοι περιορισμοί, ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και αυτούς οι οποίοι ψάχνουν να μισθώσουν μακροχρόνια τα ακίνητά τους, διότι ή έχεις ένα ακίνητο και το μισθώνεις ή δίνεις το σπίτι σου.
Θυμίζω, το Airbnb ξεκίνησε στη λογική ότι «εγώ μισθώνω το σπίτι μου για κάποιες μέρες όταν λείπω διακοπές». Έγινε μπίζνα, καλή μπίζνα, επικερδής για τους ιδιοκτήτες. Όμως, εμείς είπαμε ότι αν θες να το κάνεις, να πάρεις μια πολυκατοικία και να την κάνεις Airbnb, ουσιαστικά ανταγωνίζεσαι ένα ξενοδοχείο. Άρα πρέπει να πληρώνεις τον ίδιο φόρο, πρέπει να έχεις τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας. Διότι δεν μπορούμε να δεχτούμε και στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς.
Χρήστος Κούτρας: Θα το περιορίσετε στις 90 ημέρες; Είναι κάτι που το σκέφτεστε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είμαι έτοιμος να σας μιλήσω αυτή τη στιγμή, διότι να ξέρετε ότι καταρχάς γι’ αυτό υπάρχει νόμος. Ακριβώς γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα, πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στο γεγονός ότι το Airbnb δίνει ένα πρόσθετο εισόδημα σε ιδιοκτήτες και στην ανάγκη επίσης να απελευθερωθούν ακίνητα για μακροχρόνια μίσθωση. Θα έχετε περισσότερα στο θέμα αυτό εντός των επόμενων μηνών.
Γιάννης Ντσούνος: Κύριε Πρόεδρε, η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, είδαμε ήδη τις πρώτες φωτιές, φαντάζομαι το παρακολουθείτε κι εσείς. Μία ερώτηση είναι πάρα πολύ απλή: το κράτος είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει αυτά που οι επιστήμονες και οι μετεωρολόγοι αναφέρουν ότι θα έχουμε και θα ζήσουμε το φετινό καλοκαίρι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν μπορεί ποτέ να σας πει με το χέρι στην καρδιά ότι είμαστε έτοιμοι. Μπορώ να σας πω ότι είμαστε πιο έτοιμοι από πέρυσι. Και τι σημαίνει το «πιο έτοιμοι από πέρυσι»;
Καταρχάς, έχουμε δρομολογήσει ένα πρόγραμμα 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για την πολιτική προστασία. Αυτό δεν φαίνεται κατ΄ ανάγκη από φέτος, δηλαδή οι επενδύσεις θα έχουν ολοκληρωθεί από του χρόνου. Όμως, έχουμε κάνει μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια, και στο κομμάτι της πρόληψης, με πάρα πολλούς καθαρισμούς, με καλύτερη συνεργασία με τις Δασικές Υπηρεσίες, με περισσότερη επιτήρηση.
Αυτή τη στιγμή έχουμε drones τα οποία επιτηρούν τα πιο κρίσιμα δάση, γιατί δεν μπορούμε να επιτηρήσουμε προφανώς όλη τη χώρα, αλλά στα περιαστικά δάση, ας πούμε, του λεκανοπεδίου, έχουμε drones τα οποία πετάνε και τα οποία έχουν εντοπίσει φωτιές.
Γιάννης Ντσούνος: Πλέον υπάρχει και υπεύθυνος; Η τοπική αυτοδιοίκηση; Δηλαδή η Περιφέρεια;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπάρχει ένας πολύ καλύτερος συντονισμός μεταξύ Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρειας και Δήμων -και εθελοντών, τους οποίους θέλω και πάλι να ευχαριστήσω γι’ αυτό το οποίο κάνουν. Ξέρουμε ότι θα έχουμε ένα δύσκολο καλοκαίρι, δεν έχει βρέξει πολύ. Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί.
Κάνουμε κινήσεις που δεν έχουν ξαναγίνει. Ακούω κι εγώ τη γκρίνια, ξέρετε, για τους καθαρισμούς των οικοπέδων, αλλά από κάπου πρέπει να ξεκινήσουμε.
Καταλαβαίνετε ότι δεν είχαμε κάνει τίποτα στο παρελθόν. Τώρα κάνουμε ένα πρώτο βήμα. Δεν περιμένω -να σας το πω και ειλικρινά, όπως το αισθάνομαι- απόλυτη συμμόρφωση από τον πρώτο χρόνο.
Περιμένω, όμως, να αντιληφθούμε ότι δεν χρειάζεται να έρθει το κράτος να μας πει ότι πρέπει να καθαρίσουμε το οικόπεδό μας. Ειδικά αυτά που είναι εντός αστικού ιστού, γιατί αυτά είναι τα επικίνδυνα. Όταν μπει μια φωτιά…
Γιάννης Ντσούνος: Το κράτος, κ. Πρόεδρε, στα δύσκολα το θέλει ο πολίτης. Όταν βρέχει πολύ, όταν πλημμυρίζει, όταν υπάρχει φωτιά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα το κράτος είναι εκεί, πάντα λαμβάνοντας υπόψη την ένταση των φαινομένων που πρέπει να διαχειριστεί. Εγώ βρέθηκα στη Θεσσαλία για πολλοστή φορά. Λοιπόν, έχει γίνει δουλειά στη Θεσσαλία, σοβαρή, και είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση και ο Περιφερειάρχης, ο οποίος δεν ανήκει στον δικό μας χώρο. Έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία και στα ζητήματα των αποζημιώσεων και στα ζητήματα τώρα της πρώτης παρέμβασης, με καθαρισμούς ρεμάτων, και στα ζητήματα του σχεδιασμού.
Έχουμε όμως να αντιμετωπίσουμε φυσικά φαινόμενα τέτοιας έντασης που δεν τα έχουμε ξαναδιαχειριστεί στο παρελθόν, γι’ αυτό και οφείλουμε κάθε φορά να γινόμαστε, όπως σας είπα, καλύτεροι.
Χρήστος Κούτρας: Λοιπόν, για πάμε και στα πολιτικά, γιατί οι εκλογές έχουν και πολιτικά διακυβεύματα σε κάθε περίπτωση. Πριν ξεκινήσουμε με τα αμιγώς πολιτικά, την ιστορία με το πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη πώς την σχολιάζετε; Και το γεγονός ότι σας κάλεσε να καταθέσετε και εσείς το δικό σας πόθεν έσχες για το 2022 και το 2023, καταλαβαίνω ότι αφήνει κάποια υπονοούμενα ότι έχετε αγοράσει κάτι, αν καταλαβαίνω καλά.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Να πω κάτι, ο κ. Κασσελάκης θα μπορούσε κάλλιστα να είχε καταθέσει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, το πρώτο πόθεν έσχες, για να το πω με απλά λόγια, ως είχε υποχρέωση, εδώ και αρκετούς μήνες και να είχε τελειώσει όλη αυτή η υπόθεση.
Ο ίδιος επέλεξε να κάνει το πόθεν έσχες του σόου την τελευταία εβδομάδα προ των εκλογών και μάλλον να δημιουργηθούν περισσότερα ερωτήματα από όσα μπόρεσε να απαντήσει.
Δεν θέλω να δώσω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση, γιατί νομίζω ότι αδικούμε και τα προβλήματα των πολιτών και τη σημασία των ευρωεκλογών. Από εκεί και πέρα, το δικό μου πόθεν έσχες έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά. Μην μπλέκουμε τη δήλωση της πρώτης περιουσιακής κατάστασης, την οποία έχει υποχρέωση να κάνει ο κ. Κασσελάκης, με το ετήσιο πόθεν έσχες, το οποίο όλοι καταθέτουμε. Όλοι…
Χρήστος Κούτρας: Και εμείς.
Γιάννης Ντσούνος: Και εμείς, βέβαια.
Κυριάκος Μητσοτάκης: …και εσείς, καταθέτουμε. Και, από εκεί και πέρα, ας αξιοποιήσουμε τον λίγο χρόνο που έμεινε να συζητήσουμε αυτά τα…
Γιάννης Ντσούνος: Έχει παρανομήσει πάντως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Πρόεδρε; Έχει παρανομήσει, έχει παραβεί το νόμο; Το άκουσα και από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω το αναγνώρισε και ο ίδιος. Αλλά, προσέξτε, για εμένα αυτό το θέμα δεν θα έπρεπε να είναι ζήτημα. Γίνεται ζήτημα γιατί έρχεται και λέει ότι «εγώ είμαι ο μόνος έντιμος, εγώ είμαι ο μόνος καθαρός». Χρησιμοποίησε μια φρασεολογία απαράδεκτη χθες, για όλο το πολιτικό σύστημα. Λίγο πολύ, τι μας λέει; Ότι όλοι είναι κλέφτες, εκτός από αυτόν.
Όταν προσέρχεσαι στον δημόσιο διάλογο με αυτή την αφετηρία, υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις διαφάνειας, εν πάση περιπτώσει, τις οποίες πρέπει να σεβαστεί και να τιμήσει. Δεν μας κάνει χάρη με το να καταθέσει το πόθεν έσχες του. Είναι υποχρέωσή του.
Χρήστος Κούτρας: Λοιπόν, θέμα, Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θα είναι η κα Σακελλαροπούλου πάλι; Έχετε αποφασίσει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω πει ξανά ότι η κα Σακελλαροπούλου επιτελεί, κατά την άποψή μου, πολύ καλά τα καθήκοντά της.
Χρήστος Κούτρας: Επίτροπος, ο κ. Σχοινάς;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα θα τα βάλετε τώρα;
Χρήστος Κούτρας: Θα τα βάλουμε, αφού είπαμε τα πολιτικά, θα τα βάλουμε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νόμιζα ότι θα μου ζητήσετε να κάνω και καμία πρόβλεψη.
Χρήστος Κούτρας: Εδώ, έτοιμα τα έχουμε.
Γιάννης Ντσούνος: Αμέσως μετά, έχουμε χρόνο.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ισχυρό χαρτοφυλάκιο.
Χρήστος Κούτρας: Δηλαδή;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε διάφορες σκέψεις, αλλά δεν θα ήθελα να μιλήσω δημόσια γι’ αυτό, καθώς είναι, όπως καταλαβαίνετε, μία επιλογή αποκλειστική της Προέδρου της Επιτροπής και δεν μπορώ δημόσια να προκαταλάβω τη δική της απόφαση. Και θα έλεγα ότι εν πολλοίς και το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα διεκδικήσουμε μπορεί να προσδιορίσει και το πρόσωπο του Επιτρόπου.
Χρήστος Κούτρας: Ο οποίος μπορεί να είναι και νυν Υπουργός;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πω κάτι παραπάνω.
Γιάννης Ντσούνος: Θα μείνουμε σε αυτά. Ανασχηματισμός, κ. Πρόεδρε. Αμέσως μετά τις…
Χρήστος Κούτρας: Δεν το έβαλες καλά.
Γιάννης Ντσούνος: Βάλτο εσύ.
Χρήστος Κούτρας: Θα πάτε διακοπές σε βουνό φέτος;
Γιάννης Ντσούνος: Α, ναι, καλύτερο. Καλύτερο.
Χρήστος Κούτρας: Δεν είχατε πει ότι τον ανασχηματισμό τον σκέφτεστε στο βουνό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν καταφέρω να πάω διακοπές οπουδήποτε, θα είμαι χαρούμενος.
Γιάννης Ντσούνος: Είπατε, θα πάτε, του Αγίου Πνεύματος.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Με το καλό.
Γιάννης Ντσούνος: Σε βουνό;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά, όπως ξέρετε, η δουλειά μας είναι γεμάτη απρόοπτα. Οπότε, έχω μάθει, αν κάτι έχουμε μάθει και οικογενειακώς, είναι ότι δεν μας αρέσει να κάνουμε ένα σφιχτό προγραμματισμό, διότι, όπως μου λένε και τα παιδιά μου, «ό,τι προγράμματα έχουμε κάνει, τελικά δεν…».
Γιάννης Ντσούνος: Ναι, αλλά περιμένει ένα Υπουργικό Συμβούλιο, κ. Πρόεδρε. Αν τους πείτε ότι θα πάτε βουνό, θα ανησυχούν, θα είναι στα κάρβουνα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι δροσερό το βουνό το καλοκαίρι. Είναι ωραίο. Και θέλω να ενθαρρύνω και τους συμπολίτες μας να κάνουν επιλογές προορισμών βουνού και για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Δεν είναι μόνο τα νησιά η χώρα μας, έτσι δεν είναι; Και γίνονται πια οι ορεινοί προορισμοί πιο δημοφιλείς και το καλοκαίρι. Έχει λίμνες, έχει ποτάμια, καθαρίζει το μυαλό στο βουνό.
Χρήστος Κούτρας: Λοιπόν, τώρα, μιας και το βάλατε χθες σε ένα βίντεο TikTok που προβάλαμε κι εμείς εδώ, ποιες είναι οι τρεις πρώτες συμβουλές που θα δίνατε για το πρώτο ραντεβού;
Γιάννης Ντσούνος: Δεν πρέπει να μας τις πείτε;
Χρήστος Κούτρας: Γιατί το βάλατε για να τσιμπήσουν όλοι να δουν το βίντεο, αλλά τι συμβουλές θα δίνατε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ποιο πρώτο ραντεβού; Εγώ είμαι παντρεμένος τόσα χρόνια.
Χρήστος Κούτρας: Το έχετε ξεχάσει πώς είναι, ε;
Γιάννης Ντσούνος: Δεν το θυμάστε;
Χρήστος Κούτρας: Στην προηγούμενη συνάντησή μας, το άκουσα προσωπικά και θέλω να το πω αυτό, μόλις σας ρώτησα για την Ευρωλίγκα και τα λοιπά, τα forums των φιλάθλων, άκουσα «Γιατί ρωτάς;» και τα λοιπά. Τελικά, τα πετύχατε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θυμάστε.
Χρήστος Κούτρας: Ναι, ναι. Μήπως τώρα έχετε να μας πείτε τίποτα για το Euro, να ξέρουμε τι να παίξουμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή κάνω πρόβλεψη καιρού, ακούγοντας την κ. Σούζη. «Κλέβω εκκλησία», ουσιαστικά, έτσι δεν είναι; Αλλά, για το Euro, λοιπόν, θα μπορώ να μιλήσω αφού δω τα πρώτα…
Γιάννης Ντσούνος: Τα πρώτα ματς.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα πρώτα παιχνίδια.
Γιάννης Ντσούνος: Δεν μας λέτε για το μπάσκετ Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός τότε, που έχετε δει το πρώτο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, εδώ «κλέψαμε» το αβαντάζ της έδρας. Ολυμπιακός είμαι εγώ. Τι θέλετε να σας πω τώρα;
Χρήστος Κούτρας: Τον Ολυμπιακό στηρίζετε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Μπορώ να κάνω διαφορετική πρόβλεψη;
Χρήστος Κούτρας: Euro, Αγγλία, ας πούμε, θα το λέγατε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Αγγλία είναι συμπαθής ομάδα η οποία πάντα φαίνεται να φτάνει στην πηγή και τελικά νομίζω ότι θα είναι κανείς πιο ασφαλής να πάει με πιο σίγουρες επιλογές.
Χρήστος Κούτρας: Macron, δηλαδή; Γαλλία;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι η Γαλλία έχει αποδείξει ότι στις μεγάλες διοργανώσεις έχει αυτή τη δυνατότητα να φτάνει στον στόχο.
Γιάννης Ντσούνος: Άρα, να το επιλέξουμε αυτό στοιχηματικά, μήπως αυξήσουμε το εισόδημα. Είναι μια λύση.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν είχατε στοιχηματίσει σε όλα αυτά τα οποία σας είχα πει…
Χρήστος Κούτρας: Πολλά λεφτά.
Γιάννης Ντσούνος: Αυτό δεν λέγαμε;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλα μαζί, τότε που σας τα είπα.
Γιάννης Ντσούνος: Ναι, ναι. Ειδικά το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ νομίζω ότι όταν το είχατε προβλέψει… Χρήστο, πόσο απόδοση θα είχε αυτό;
Χρήστος Κούτρας: Πολλά, πολλά, πολλά. Το πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ είχε πολλά. Και οι δύο ελληνικές ομάδες στο Final Four. Λοιπόν, κ. Πρόεδρε, μάθαμε, πληροφορηθήκαμε ότι έχει και η κόρη σας, η μεγάλη, γενέθλια σήμερα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όντως. Να της ευχηθώ κι εγώ…
Χρήστος Κούτρας: Χρόνια πολλά. Θα περάσετε, φαντάζομαι, έτσι;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, γιατί είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες και εργάζεται, οπότε θα της πω εδώ να το ακούσει: Σοφάκι, χρόνια πολλά, να τα εκατοστήσεις. Δεν πρόκειται να με βλέπει τέτοια ώρα φυσικά, γιατί κοιμάται, με τη διαφορά της ώρας.
Γιάννης Ντσούνος: Να την χαίρεστε, να την χαίρεστε. Έχετε γράψει στο χαρτάκι που κάνετε συνήθως, όπως έχετε πει, τις προβλέψεις σας για τα νούμερα της Κυριακής;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αύριο γίνεται αυτό.
Χρήστος Κούτρας: Αύριο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.
Χρήστος Κούτρας: Τι προβλέπετε;
Γιάννης Ντσούνος: Έχετε κερδίσει στα περισσότερα; Καταρχήν, ποιοι συμμετέχουν;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η οικογένεια μόνο.
Γιάννης Ντσούνος: Μόνο η οικογένεια.
Χρήστος Κούτρας: Α, είναι οικογενειακό.
Γιάννης Ντσούνος: Ο καθένας από ένα χαρτάκι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι οικογενειακή πρόβλεψη.
Γιάννης Ντσούνος: Και ποιος κερδίζει;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, νομίζω ότι, μιας και με ρωτάτε, στις τελευταίες εθνικές εκλογές, θα μιλήσω για τον Μάιο, δηλαδή, γιατί μετά κάπως είχε προδιαγραφεί…
Χρήστος Κούτρας: Το πέτυχε κάποιος τον Μάιο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κανείς δεν πέτυχε τα ποσοστά του Μαΐου, ούτε της Νέας Δημοκρατίας -εγώ έβλεπα ότι πηγαίναμε καλά-, αλλά σίγουρα κανείς δεν πέτυχε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Και κανείς δημοσκόπος. Άρα, από εκεί και πέρα, επειδή η κάλπη είναι άδεια, καλό είναι, επειδή θα βγουν τώρα και δημοσκοπήσεις πάντα της τελευταίας στιγμής…
Εγώ σήμερα θα πάω να κάνω την τελευταία μου συγκέντρωση. Με κόπο κρατάω τη φωνή μου ανοιχτή. Έκανα ό,τι μπορούσα να εξηγήσω γιατί αυτές οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές.
Μετά εμείς τα κλείνουμε. Δεν λέμε κουβέντα. Την Κυριακή πάμε και ψηφίζουμε και σεβόμαστε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και τα όποια μηνύματα θέλει να στείλει.
Γιάννης Ντσούνος: Και τα αποτελέσματα, σπίτι ή στο γραφείο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα αποτελέσματα πάντα στο γραφείο, στο κόμμα.
Χρήστος Κούτρας: Και αν υπάρχουν εξελίξεις, φαντάζομαι, αν χρειαστεί να λάβετε κάποια μέτρα, από Δευτέρα.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τι εξελίξεις;
Χρήστος Κούτρας: Ξέρω κι εγώ; Αναλόγως των αποτελεσμάτων.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα ακούσετε, θα κάνω την δήλωση μου το βράδυ, κάνοντας την εκτίμηση μου. Και πάλι, ελπίζω για το καλύτερο και πιστεύω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας.
Γιάννης Ντσούνος: Ήθελα να ρωτήσω κ. Πρόεδρε, έχετε βάλει έναν στόχο, το 33%. Συνήθως τους στόχους που βάλατε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, τους πετύχατε.
Χρήστος Κούτρας: Ναι, αλλά ο κ. Κασσελάκης θα σας πει ότι είχατε 41% και πήγατε 33%.
Γιάννης Ντσούνος: Αυτό, είστε έτοιμος να δεχθείτε ότι, «α, ο Μητσοτάκης δεν πέτυχε το στόχο του 33% που είχε βάλει ο ίδιος ή σε όλες τις περιπτώσεις έπεσε από το 41% και είναι προσωπική του ευθύνη».
Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, γιατί μίλησα για το 33%, να το ξαναπώ. Συγκρίνουμε ευρωεκλογές με ευρωεκλογές.
Γιάννης Ντσούνος: Εσείς, όχι όλοι.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον Ιούνιο του 2019 πήραμε 33% στις ευρωεκλογές, όταν ερχόμασταν με πολλή φόρα, και πήραμε σχεδόν 40% μετά, στις εθνικές εκλογές. Άρα, πρέπει να συγκρίνουμε όμοιες εκλογές και αυτός, εν πάση περιπτώσει, είναι ο στόχος τον οποίο εγώ έχω θέσει.
Από εκεί και πέρα, ξέρετε πολύ καλά ότι το βράδυ των εκλογών όλοι θα επιχειρήσουν να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα με τον δικό τους τρόπο και όλοι θα θέλουν να εμφανιστούν ως κερδισμένοι. Από εκεί και πέρα, όμως, τα αποτελέσματα θα είναι αυτά που είναι και θα είναι αυτά τα οποία τελικά θα μας υποδείξουν οι ίδιοι οι πολίτες.
Εγώ να κλείσω, όπως ξεκινήσαμε, ευχόμενος και ζητώντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Θα το ξαναπώ: οι αποφάσεις που θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια είναι πολύ σημαντικές. Έχουμε αποδείξει ότι ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε στην Ευρώπη, για το καλό της Ευρώπης και για το καλό της πατρίδας μας.
Ήμασταν οι μόνοι που μιλήσαμε για την Ευρώπη σε αυτή την προεκλογική περίοδο. Έχουμε ένα πολύ καλό ευρωψηφοδέλτιο, με πολλές επιλογές, έως τέσσερις σταυρούς από 42 υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Και ζητώ τη στήριξη των πολιτών στη Νέα Δημοκρατία για να ερχόμαστε σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη.
Χρήστος Κούτρας: Έχω άλλο ένα ερώτημα ακόμα, αφορά τους βόρειους γείτονές μας. Γιατί η αλήθεια είναι ότι κάναμε παράλειψη και δεν το ρωτήσαμε και αναφέρομαι στον κ. Mickoski. Έχετε αποφασίσει, επειδή συνεχίζεται αυτό το μπαράζ των προκλήσεων, έχετε αποφασίσει να λάβετε μέτρα;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Περιμένω να ορκιστεί και να αντιληφθεί ότι η ανάληψη των καθηκόντων και του δημοσίου αξιώματος δεν του επιτρέπει να μιλά πια ως ιδιώτης. Μιλά ως Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.
Άρα, αυτό το οποίο ακούω ότι «ναι μεν η χώρα λέγεται Βόρεια Μακεδονία, αλλά εγώ έχω το δικαίωμα του ατομικού προσδιορισμού ως Πρωθυπουργός», δεν υφίσταται. Αυτό δεν υπάρχει. Απλά για να το ξεκαθαρίσουμε. Και, από εκεί και πέρα, εδώ είμαστε να δούμε τα υπόλοιπα.
Εγώ εύχομαι να πρυτανεύσει η λογική. Θέλουμε καλές σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά, από εκεί και πέρα, θα προστατεύσουμε κι εμείς τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Χρήστος Κούτρας: Μάλιστα, ευχαριστούμε πολύ, κ. Πρόεδρε, να είστε καλά.
Γιάννης Ντσούνος: Καλημέρα σας.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ.