spot_img
12.7 C
Kavala
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Ν. ΠΑΠΠΑΣ: Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. – Θα στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης νοικοκυριά και ΜΜΕ;

Πρέπει να διαβάσεις!

17 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση του Νίκου Παππά, Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, για την κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Πρωθυπουργό:

Οι Έλληνες εργαζόμενοι είναι τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη στην Ε.Ε. – Θα στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης νοικοκυριά και ΜμΕ;
Με την πολιτική της Νέας Δημοκρατίας, οι Έλληνες εργαζόμενοι έφτασαν να είναι οι τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρώπη.
Καταθέτουμε λοιπόν Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, τον κύριο Μητσοτάκη και τον καλούμε να έρθει στη Βουλή.
Θα στηρίξει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών;
Θα κάνει κάτι στην πράξη για να υπάρξει έλεγχος των τιμών και της αισχροκέρδειας;
Θα στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις;
Ας έρθει στη Βουλή να μας αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Θα συνεχίσει να εργαλειοποιεί την ακρίβεια για να μαζεύεται το υπερκέρδος και τα υπερπλεονάσματα στα ταμεία του κράτους;

Ν.Παππάς: Είμαστε τελευταίοι στην αγοραστική δύναμη. Θα στηρίξει ο κ. Μητσοτάκης νοικοκυριά & Μμε;

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Πρωθυπουργό

Θέμα: «Η Ελλάδα είναι ουραγός στην Ε.Ε. των 27 στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων – Αναγκαία η αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής και η ενίσχυση των εισοδημάτων εργαζομένων, νοικοκυριών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων»

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό του, «Οικονομικές Εξελίξεις», μελέτη με τίτλο: «Σχετική θέση του μέσου ωρομισθίου και εργαζόμενοι φτωχοί στην Ελλάδα» (Βλάσης Μισσός), η οποία αναδεικνύει την πλήρη αποδυνάμωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης, η Ελλάδα κατατάσσεται, επί διακυβέρνησης Ν.Δ., στην τελευταία θέση μεταξύ των 27 της Ε.Ε. στον μέσο μισθό ανά δεδουλευμένη ώρα εργασίας (για συντομία, «ωρομίσθιο»), υπολογισμένου σε όρους κοινής αγοραστικής δύναμης (Δείκτης PPP). Πρόκειται, δηλαδή, για την αγοραστική δύναμη κάθε ώρας εργασίας.

Όπως προκύπτει, η χώρα μας, μετά το 2020, υπολείπεται σταθερά της Βουλγαρίας, καθώς -παρά την οικονομική μεγέθυνση σε όρους ΑΕΠ και την αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε απόλυτες τιμές που προήλθε από την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επιτυχή ρύθμιση του δημοσίου χρέους το 2018- οι εργαζόμενοι δεν έλαβαν, επί Ν.Δ., τα αντίστοιχα οφέλη.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει τη συγκέντρωση της οικονομικής δραστηριότητας στα χέρια λίγων, τις απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων, την αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών.

Η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την ακρίβεια. Τα αποτελέσματα της πολιτικής της αποτυπώνονται τόσο στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων όσο και στα υπερκέρδη δύο κύριων κλάδων της οικονομίας, τον τραπεζικό κλάδο και τον κλάδο της ενέργειας, καθώς και στα υπερπλεονάσματα. Στο α’ επτάμηνο του 2024, το πλεόνασμα ήταν στα 4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο του προϋπολογισμού.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, το ποσοστό των «εργαζόμενων φτωχών», με βάση το κατώφλι φτώχειας του 2009, βαίνει ανοδικά πάνω από το 25% επί των ετών της διακυβέρνησης της Ν.Δ.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

  1. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών, να επαναρρυθμιστεί η αγορά εργασίας και να ενισχυθούν οι θέσεις πλήρους απασχόλησης έναντι των ελαστικών μορφών εργασίας;
  2. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για τον έλεγχο των κερδοσκοπικών φαινομένων και των τιμών στα βασικά αγαθά και υπηρεσίες;
  3. Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για τη στήριξη των νοικοκυριών και των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων;

Ο Ερωτών

Παππάς Νίκος

Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα