Φούντωσε και πάλι μια μεθοδευμένη αντιπαράθεση μεταξύ διοίκησης και “αντιπολίτευσης”, σχετικά με την καταγραφή της δημοτικής περιουσίας…..
“Έγινε σωστά η επιλογή δικηγόρου”, “αρκεί ένας δικηγόρος να προλάβει τις προθεσμίες”, “ήταν συνεργάτης από τα παλιά ο δικηγόρος που επιλέχθηκε”, “είναι μεγάλη η αμοιβή του”. Είναι ορισμένα από τα “πυρά” που χρησιμοποιούν οι μονομάχοι.
Γιατί όμως ασχολούνται με την κορυφή του παγόβουνου που είναι η καταγραφή της δημοτικής περιουσίας;
Ο διακηρυγμένος στόχος τους προφανής, να κρύψουν ότι η «αξιοποίηση» που οραματίζονται αφορά το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας.
Τόσο η σημερινή διοίκηση, όσο και οι προηγούμενες, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις, εκτός Λαϊκής Συσπείρωσης, δεν κρύβουν ότι η “αξιοποίηση” της δημοτικής περιουσίας πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε από τη μία να συμβάλλει στην απόκτηση εσόδων για λογαριασμό του δήμου, αφού έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια πλέον του 70% η κρατική χρηματοδότηση και από την άλλη να ανοίξει ο δρόμος για παραπέρα σύμφυση των δομών του δήμου με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Στην κατεύθυνση αυτή, προκρίνουν την οικονομική εκμετάλλευση της περιουσίας του δήμου με την παράλληλη προώθηση των αρχών του ΤΑΙΠΕΔ, που διευκολύνουν την παραχώρηση γενικά της δημόσιας περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους. Άλλωστε δεν έχουν κρύψει τις προθέσεις και τα σχέδιά τους για το Π. Νοσοκομείο, για τη γη στα άσπρα χώματα, το εργοστάσιο απορριμμάτων, τα λασπόλουτρα κ.α..
Από κοντά σε τέτοιους σχεδιασμούς είναι και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, οι προθέσεις της οποίας καταγράφονται σε διάφορες μελέτες διαχρονικά που αναθέτει στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις βασικές διαπιστώσεις τέτοιων μελετών είναι ότι οι δήμοι δε γνωρίζουν επακριβώς την περιουσία τους και κατά συνέπεια δεν την εκμεταλλεύονται όπως θα έπρεπε, προκρίνοντας τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, δηλαδή την παράδοση της περιουσίας των δήμων στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Στόχος του κεντρικού κράτους, της Κ.Ε.Δ.Ε., και των τοπικών αρχόντων, είναι η δημοτική ακίνητη περιουσία να μπορεί να αξιοποιηθεί προς πολλές κατευθύνσεις, αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία και χρηματοπιστωτικά εργαλεία της ΕΕ. Πέρα, από τις ΣΔΙΤ και τα ευρωπαϊκά εργαλεία που προτείνονται ως ενδεδειγμένοι τρόποι «αξιοποίησης» της δημοτικής περιουσίας, υπάρχει και το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που με τη συμβολή των δυνάμεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στον αυτοδιοικητικό χώρο, δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να συστήσουν ανώνυμες εταιρείες, πρόσφατη η σύσταση “Αναπτυξιακού Οργανισμού” και στο δήμο μας, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν ιδιώτες, για μια σειρά από έργα και υπηρεσίες, ανάμεσα σε αυτές και της «αξιοποίησης της δημοτικής ακίνητης περιουσίας».
Αυτή όμως η ανάπτυξη, που με αγαστή συνεργασία υπηρετούν οι κατά τα άλλα άσπονδοι εχθροί στο δήμο μας, είναι μία «ανάπτυξη» που δεν ωφελεί την πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της πόλης και των χωριών.
Οι δημότες της Καβάλας και των χωριών, έχουν ανάγκη από μία ανάπτυξη που θα έχει σαν προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που με την έλευση τους μέχρι σήμερα στο Δήμο έστειλαν δεκάδες μικροεπιχειρηματιών και εμπόρων στην ανεργία και τους εργαζόμενους στα μεγαλοκαταστήματα, εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία κτ.λ. σε εργασιακό μεσαίωνα.
Καβάλα 24-10-2024
ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΠΟΤΟΛΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ