Παρουσία πολλών μαθητών και καθηγητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Δευτέρας 2 Δεκεμβρίου 2024, στον ισόγειο χώρο της Μεγάλης Λέσχης, τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, με θέμα: “Έμφυλη βία: Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά”.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, οι βουλευτές της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης και Γιάννης Πασχαλίδης, ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Σχολικών Μονάδων, Άνθη Χατζηφραντζή, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Παιδικών Σταθμών και Προγραμμάτων ΕΣΠΑ, Ανέστης Δημητριάδης, οι επικεφαλής των παρατάξεων, “ΕΡΓΟ ΤΩΡΑ” και “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ”, Χαράλαμπος Χρυσανίδης και Χρήστος Ποτόλιας αντίστοιχα, και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.
—————————————————————————————-
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ
—————————————————————————————-
—————-
“Η σημερινή εκδήλωση συνιστά μία ακόμη απόδειξη της πολύ σημαντικής δουλειάς που κάνει από το 2013 το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας.
Τα στελέχη του γνωρίζουν το ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν στην πόλη και τις τοπικές μας κοινότητες, καταγράφουν τα προβλήματα των πολιτών που βρίσκονται σε δεινή θέση, δίνουν λύσεις και ανοίγουν νέους δρόμους στην αντιμετώπιση διάφορων περιστατικών, τα οποία ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια την ελληνική κοινωνία.
Η έκθεση ζωγραφικής που εγκαινιάζουμε σήμερα, όπως και όλες οι δράσεις που προηγήθηκαν μέσα στο 2023, έχουν ως στόχο τη σωστή ενημέρωση της νέας γενιάς και τη δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου στήριξης των θυμάτων έμφυλης ή οποιασδήποτε άλλης μορφής βίας.
Οι ζωγραφιές και τα ιδιαίτερα μηνύματα των παιδιών δείχνουν πως όχι μόνο ξέρουν τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια, στο κοινωνικό σύνολο και στο σχολείο, αλλά μπορούν να πάρουν μέρος και στην προσπάθεια εξάλειψης του φαινομένου.
Οι μεστές περιεχομένου ατάκες των μαθητών, όπως θα δείτε και στην επιφάνεια των ξύλινων κατασκευών, μπορούν να γίνουν τα συνθήματα των παρεμβάσεων μας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Θέλω να συγχαρώ ιδιαιτέρως τη Σοφία Μπένου και τη Θεανώ Κιρκασιάδου που έδωσαν το καλύτερο εαυτό τους για την πραγματοποίηση της έκθεσης.
Κατάφεραν να αγγίξουν την ψυχή πολλών μαθητών, να τους κάνουν να μιλήσουν και να αφήσουν το στίγμα τους στον δημόσιο διάλογο για την έμφυλη βία που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.
Μαζί με τους καθηγητές τους, μπορούν να αφυπνίσουν συνειδήσεις και να πολλαπλασιάσουν τον αριθμό των συμμάχων που χρειάζονται οι ειδικοί για να εντοπίσουν όλες τις πραγματικές αιτίες των συνεχώς αυξανόμενων παραβατικών συμπεριφορών.
Ο Δήμος Καβάλας θα είναι σταθερά και αταλάντευτα στο πλευρό τους.
Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε για να μπούμε πιο βαθιά στο πρόβλημα.
Η τρέχουσα επικαιρότητα καταδεικνύει ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου.
Όλα όσα πρέπει να υλοποιήσουμε, πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα.
Τώρα, χωρίς περιστροφές, χωρίς καμία άλλη αναβολή, χωρίς πειραματισμούς και επιδερμικές αναψηλαφήσεις.
Τώρα, με αποφασιστικότητα, με οργανωμένο τρόπο και με την επάρκεια που διακρίνει όλο το προσωπικό του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας”.
—————————————————————————————-ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
—————————————————————————————-
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΣΟΦΙΑ ΜΠΕΝΟΥ: “Εκ μέρους των στελεχών του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη σημερινή μας δράση, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών.
Ένα μεγάλο και στους μαθητές των σχολικών συγκροτημάτων που επισκέφθηκαν τη δράση μας:
2ο Γυμνάσιο Καβάλας
1ο ΕΠΑΛ Καβάλας
4ο ΕΠΑΛ Καβάλας
1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας.
Το Δεκέμβριο του 1999, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Στόχος ήταν να αναδειχθεί το σοβαρό αυτό κοινωνικό ζήτημα, το οποίο έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις και πλήττει ολοένα και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια.
Όταν αναφερόμαστε στη βία κατά των γυναικών, το μυαλό όλων πηγαίνει στη σωματική βία. Κι όμως, δεν είναι μονό αυτή!
Λεκτική, συναισθηματική, ψυχολογική, οικονομική βία, σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας, σωματεμπορία, βιασμός είναι μερικές από τις μορφές βίας που δύναται να δεχθεί μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της ζωής της.
Η άσκηση οποιασδήποτε μορφής βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και σοβαρότερες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η συγκεκριμένη μέρα δεν είναι μια γιορτή ή μια επέτειος. Αποτελεί αφορμή για όλες και όλους να στείλουν το μήνυμα υπέρ της ισότητας και ενάντια στη βία που μπορεί να λάβει χώρα σε δημόσιο και σε ιδιωτικό πλαίσιο.
Η άσκηση βίας δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αλλά έχουμε όλοι και όλες ατομική και κοινωνική ευθύνη να βάλουμε ένα τέλος στην κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει μεριμνήσει προς τούτο με τη δημιουργία ενός Πανελλήνιου Υποστηρικτικού Δικτύου δομών, με απώτερο στόχο την ολιστική υποστήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών αλλά και των παιδιών τους. Το Δίκτυο αυτό περιλαμβάνει συνολικά 65 δομές(Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών, Ξενώνες φιλοξενίας γυναικών και την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS το 15900).
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας ανήκει σε αυτό το δίκτυο και βρίσκεται δίπλα σε κάθε γυναίκα που απευθύνεται σε αυτό. Από το 2013, που ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου έχουν υποστηριχθεί περισσότερες από 1430 γυναίκες. Από αυτές, το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά γυναίκες που έχουν δεχθεί βία, κυρίως ενδοοικογενειακή, και μικρότερο ποσοστό γυναίκες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (άνεργες, μονογονείς, ΑμεΑ, μετανάστριες κ.α.).
Τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών του Δήμου Καβάλας, κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός, ψυχολόγος και νομική σύμβουλος, στηρίζουμε τις γυναίκες ολιστικά μέσα από συνεδρίες κοινωνικής, ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής συμβουλευτικής. Στις παρεχόμενες υπηρεσίες προστίθενται η ενημέρωση για τη διαδικασία της Δωρεάν Νομικής βοήθειας, η παραπομπή γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας του δικτύου και η πληροφόρηση για θέματα σχετικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω ότι πλέον το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας αποτελεί φορέα χορήγησης του Κομβίου Πανικού, το λεγόμενο Panic Button, το οποίο αποτελεί εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με την οποία οι γυναίκες μπορούν να ειδοποιήσουν αθόρυβα την Ελληνική Αστυνομία σε περίπτωση που διατρέξουν οποιαδήποτε απειλή ή κίνδυνο της ζωής ή της σωματικής τους ακεραιότητας.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι υπηρεσίες που μόλις ανέφερα παρέχονται δωρεάν και ότι ισχύει το απόρρητο της συμβουλευτικής.
Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται δια ζωής ή τηλεφωνικά. Οι γυναίκες δύνανται να απευθύνονται επώνυμα ή και ανώνυμα.
Επιπλέον, η συνεργασία μας με φορείς, όπως για παράδειγμα, Αστυνομία, Νοσοκομείο, ΔΥΠΑ, Κέντρα Κοινότητας κ.α. διευκολύνει το έργο μας, καθώς δημιουργεί ένα δίκτυο αποτελεσματικής υποστήριξης και προστασίας για τις εξυπηρετούμενες γυναίκες.
Έτσι λοιπόν, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών με την αρωγή του Δήμου, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά, συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του έχοντας καθιερωθεί ως υπηρεσία πρώτης γραμμής και ως φορέας αρωγής για κάθε γυναίκα που απευθύνεται σε αυτό.
Επιπλέον, κάθε χρόνο υλοποιούμε δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της τοπικής κοινωνίας. Οι δράσεις αυτές έχουν ως στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών αναφορικά με το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και των τρόπων αντιμετώπισης του. Κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορούμε να βάλουμε τέλος στην κακοποίηση που δέχονται οι γυναίκες λόγω του φύλου τους και να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων για μια ζωή δίχως βία και κοινωνικές διακρίσεις.
Φέτος, σκεφτήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια δράση σύνοψη, μια δράση απολογισμό της περσυνής μας δράσης με τίτλο «Έμφυλη βία: Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά», η οποία έλαβε χώρα σε σχολικό πλαίσιο, σε μαθητές και μαθήτριες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Περισσότερες πληροφορίες θα σας δώσει η συναδέλφισσα, κυρία Κιρκασιάδου Θεανώ, νομική σύμβουλος του Κέντρου, την οποία, επί τη ευκαιρία, ευχαριστώ από καρδιάς για την άψογη συνεργασία”.
ΝΟΜΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΘΕΑΝΩ ΚΙΡΚΑΣΙΑΔΟΥ: “Τέτοια περίοδο πέρυσι, ξεκινήσαμε με τη συνάδελφο ένα υπέροχο ταξίδι γνώσης και ενημέρωσης στο μαγικό κόσμο της νέας γενιάς…στη σχολική κοινότητα του νομού μας. Στο ταξίδι μας αυτό γνωρίσαμε ξεχωριστούς ανθρώπους και δεθήκαμε με αυτούς, ανακαλύψαμε ιδιαιτερότητες και διαφορετικές οπτικές, αφουγκραστήκαμε ανάγκες, θαυμάσαμε απόψεις, προβληματιστήκαμε, και τελικά αποκτήσαμε πολύτιμες εμπειρίες…
Ήταν μία πρόταση που στάθηκε η αφορμή, μία πρόταση για συνεργασία από τον κο Στεφανίδη Δημήτριο, κοινωνιολόγο από το Γενικό Λύκειο Λιμένα Θάσου, πρώην στέλεχος του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Δήμου Αλεξανδρούπολης και συνάδελφο, ένα πολύ αγαπητό σε εμάς πρόσωπο με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας.
Στο ταξίδι μας αυτό, πραγματοποιήσαμε 18 στάσεις, 18 ήταν εντέλει τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια, ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) με τα οποία συνεργαστήκαμε. Και έτσι, η δράση πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με τίτλο ‘Έμφυλη βία: Mε το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά’ μετουσιώθηκε από ιδέα σε πράξη. Η εν λόγω δράση είχε τη μορφή εισήγησης δύο διδακτικών ωρών (με προβολή διαφανειών PowerPoint και βίντεο), σε τάξεις ή σε τμήματα, με κύρια χαρακτηριστικά τη διαδραστικότητα και την αμφίδρομη επικοινωνία. Κύριο μέλημά μας η ανάδειξη του πολύ σοβαρού και διαχρονικού ζητήματος της έμφυλης βίας.
Στόχος μας η κατάκτηση της γνώσης και συνάμα η κατανόηση του φαινομένου, η ευαισθητοποίηση και η συνειδητοποίηση ότι δεν πρέπει να υπάρχει και δε δικαιολογείται να υπάρχει ανοχή στη βία σε κανένα είδος και σε καμία μορφή της. Σε διάστημα 6 μηνών πραγματοποιήσαμε 40 εισηγήσεις σε περίπου 1600 μαθητές και μαθήτριες. Μία απρόσμενη για εμάς εξέλιξη, καθώς η ανταπόκριση των Διευθύνσεων των σχολείων, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας. Σημαίνουσα εδώ η συμβολή του κου Εμμανουηλίδη Δανιήλ, Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας που από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό μας, και τον ευχαριστούμε πάρα πολύ γι’ αυτό.
Στοίχημα διαρκείας αποτέλεσε για εμάς η πολύτιμη ενεργητική συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών. Θέλαμε αυτή να είναι μία διαδικασία συμμετοχική… Και το καταφέραμε αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό. Κερδίσαμε το ενδιαφέρον τους! Μαθητές και μαθήτριες μας εξέπληξαν με τις στοχευμένες παρατηρήσεις τους, τις γεμάτο ενδιαφέρον θέσεις τους τα ατελείωτα ερωτηματικά τους, τους προβληματισμούς τους, τη σπιρτάδα τους και το οξύ τους πνεύμα, τη συναισθηματική ωριμότητά τους.
Αυτό που συνειδητοποιήσαμε με τη συνάδελφο είναι ότι τα παιδιά διψούν για γνώση και ενημέρωση, πέρα και έξω από την τυπική υποχρεωτική διδακτέα ύλη. Θέλουν να σκαλίξουν σοβαρά κοινωνικά ζητήματα, να ενημερωθούν, να μιλήσουν, να ακουσθούν, αποτελούν άλλωστε σημαντικό κομμάτι του κοινωνικού γίγνεσθαι.
To ζήτημα της έμφυλης βίας και πιο συγκεκριμένα της ενδοοικογενειακής ήταν αυτό στο οποίο επικεντρωθήκαμε και αναλύσαμε εκτενώς.
Βιώνοντας όλοι και όλες μία πρωτόγνωρα παρατεταμένη περίοδο με πολλαπλά και επαναλαμβανόμενα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία προκάλεσαν και εξακολουθούν να προκαλούν έντονο προβληματισμό, ανησυχία και απογοήτευση, αναζητήσαμε από κοινού τις γενεσιουργές αιτίες της έμφυλης βίας και συγχρόνως τρόπους αντιμετώπισής της, ενώ συχρόνως αναφερθήκαμε στις ορατές και τις αόρατες μορφές αυτής. Καταλήξαμε στο ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, κάτι που όμως προϋποθέτει γνώση και βούληση, κυριότατα βούληση. Και δεν είναι λόγος, είναι πράξη.
Η έμφυλη βία αποτελεί ένα φαινόμενο με τρομερή ένταση και ανθεκτικότητα. Οι αριθμοί είναι σοκαριστικοί, δεν αποτυπώνουν όμως την πραγματική έκταση του προβλήματος, ούτε το μέγεθος της απειλής.
Η νέα γενιά θέλει να ακουστεί, θέλει να μοιραστεί ανησυχίες και σκέψεις για το αύριο, αναζητά να απευθυνθεί σε άτομα που θα του εμπνέουν εμπιστοσύνη. Ας την ακούσουμε τη νέα γενιά. Οφείλουμε να την ακούσουμε. Οφείλουμε να είμαστε δίπλα της και να τη στηρίξουμε. Όπως οφείλουμε κι εμείς οι ίδιοι να φροντίσουμε τον εαυτό μας.
Οφείλουμε να δώσουμε στη νέα γενιά την προσοχή που της αρμόζει. Έχει σίγουρα πολλά να μας πει, πολλά να μάθει και ακόμη περισσότερα να μας διδάξει…
Η παρούσα δράση σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί…
Με απέραντη ευγνωμοσύνη και ανιδιοτελή αγάπη προς όλους και όλες που μας τιμάται σήμερα με την παρουσία σας. Σας ευχαριστούμε πολύ”.
—————————————————————————————-
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
—————————————————————————————-
ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ “ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ”
Μεγάλη Λέσχη Καβάλας
2-6 Δεκεμβρίου 2024
Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00
Τρίτη και Πέμπτη 17:00 – 20:00
Συμμετέχουν :
• Γυμνάσιο Λιμένα Θάσου
• Γυμνάσιο Λιμεναρίων Θάσου
• 2ο Γυμνάσιο Καβάλας
• 1ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας
• 4ο ΕΠΑ.Λ. Καβάλας
• 1ο ΕΠΑ.Λ. Χρυσούπολης
• ΓΕ.Λ. Λιμένα Θάσου
• ΓΕ.Λ. Λιμεναρίων Θάσου
• ΓΕ.Λ. Ν. Μαρμαρά Χαλκιδικής
• 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Καβάλας
• 1ο Γυμνάσιο Καβάλας
• 3ο Γυμνάσιο Καβάλας
• ΓΕ.Λ. Χρυσούπολης
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας
Τηλ. 2513500440, 2513500441, 2513500442, 2513500443
E-mail: [email protected]