Ο Δήμος Καβάλας συμμετέχει ενεργά σε ένα συναρπαστικό ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο INT-ACT, που έχει ως στόχο να γεφυρώσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής μας ταυτότητας — και μάλιστα μέσα από την αξιοποίηση των πιο σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.
Πώς το πετυχαίνει; Συνδέοντας την υλική πολιτιστική κληρονομιά (όπως μνημεία και ιστορικά κτίρια) με την άυλη διάσταση του πολιτισμού — τα έθιμα, τις ιστορίες, τις μνήμες και τις αφηγήσεις που κουβαλούν οι άνθρωποι και οι κοινότητες. Το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια AALTO (Φινλανδία), Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο) και Εβόρα (Πορτογαλία), καθώς και τις εταιρείες πληροφορικής ITML από την Ελλάδα και αστικού σχεδιασμού URBASOFIA από την Ρουμανία.
—————————————————————————————-
Η Καβάλα στο επίκεντρο
Η Παναγία ως ζωντανό παράδειγμα
—————————————————————————————-
Στην Καβάλα, η δράση επικεντρώνεται στην ιστορική συνοικία Παναγία, μια περιοχή με βαθιά πολιτισμική διαστρωμάτωση και πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά. Το έργο φιλοδοξεί να αναδείξει τον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα και να φωτίσει τις πληθυσμιακές μετακινήσεις που διαμόρφωσαν τον κοινωνικό της ιστό.
Με την συμμετοχή του Μανώλη Πρατσινάκη, Επίκουρου Καθηγητή του Τμήματος Γεωγραφίας, επιστημονικά υπεύθυνου για την τοπική υλοποίηση του έργου, κατά την περίοδο 9–12 Απριλίου 2025, πραγματοποιήθηκαν εργασίες και διαβουλεύσεις για τον σχεδιασμό των επόμενων φάσεων του έργου. Στο πλαίσιο των εργασιών, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Καβάλας, με στόχο τη διερεύνηση συνεργειών με υφιστάμενα ή παλαιότερα έργα που σχετίζονται με την υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Δήμου.
Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με τα εξής τμήματα:
Τμήμα Προγραμματισμού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού
Διεύθυνση Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ψηφιακών Υπηρεσιών
Τμήμα Ψηφιακών Υπηρεσιών & Διαφάνειας
Τμήμα Τουριστικής Ανάπτυξης
—————————————————————————————-
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με εμπλεκόμενους φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους για την ενημέρωση σχετικά με την πορεία του έργου, την ανταλλαγή απόψεων και τη συγκέντρωση ανατροφοδότησης σχετικά με τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες.
Συγκεκριμένα, συμμετείχαν:
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας
Το Μουσείο Καπνού
Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού και Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Η ΜΚΟ Northern Lights Aid
Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
—————————————————————————————-
Το μέλλον της παράδοσης είναι ψηφιακό!
Με τη συμμετοχή του στο INT-ACT, ο Δήμος Καβάλας κάνει ένα ουσιαστικό βήμα προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτιστικής εμπειρίας, δίνοντας φωνή στην ιστορία της Παναγίας, των ανθρώπων της, και της πολιτιστικής της παρακαταθήκης.
Μια παρακαταθήκη που δεν ανήκει μόνο στο παρελθόν — αλλά και στο μέλλον!