spot_img
19.9 C
Kavala
Κυριακή, 4 Μαΐου, 2025
spot_img

ΠΑΑΣΟΚ: Ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED και Ιδρυτής του Πάρκου Καινοτομίας JOIST ανέδειξε την γραφειοκρατία ως βασικό εμπόδιο στην επιχειρηματική καινοτομία

Πρέπει να διαβάσεις!

Ο κ. Τάσος Βασιλειάδης, Πρόεδρος Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας iED και Ιδρυτής του Πάρκου Καινοτομίας JOIST ανέδειξε την γραφειοκρατία ως βασικό εμπόδιο στην επιχειρηματική καινοτομία. «Μέχρι να καταθέσεις ένα φάκελο και να φτάσει η ώρα να αξιολογηθεί, έχει παρέλθει η τεχνολογία που χρησιμοποιούσες» υπογράμμισε και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη να μπουν καινοτομικά χαρακτηριστικά στην εκπαίδευση.

Η κα. Ελένη Λαΐτσου, Δρ. Mηχανικός H/Y & Πληροφορικής, E.ΔI.Π. Tμήμα Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας έθιξε το θέμα της ενδυνάμωσης του αγροδιατροφικού τομέα με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών με τις οποίες «βελτιώνουμε την ποιότητα της παραγωγής και μειώνουμε τόσο το κόστος παραγωγής όσο και την περιβαλλοντική επιβάρυνση». Μάλιστα όπως είπε με τα ψηφιακά αυτά εργαλεία μπορεί να διασφαλιστεί η ποιότητα των ΠΟΠ προϊόντων και να μπει φραγμός στις παράνομες ελληνοποιήσεις.

Ο κ. Γιώργος Νάνος, Καθηγητής Δενδροκομίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπογράμμισε ότι συχνά υπάρχει επιφυλακτικότητα απέναντι στην καινοτομία. «Μολονότι έχουμε την τεχνογνωσία της σποράς χωρίς την αναμόχλευση του εδάφους εδώ και 30 χρόνια, δύσκολα αφήνουν την συνήθεια τους οι αγρότες μας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας όμως στον αντίποδα και μια σειρά από παραδείγματα συνεργασίας του τμήματος Δενδροκομίας με τον συνεταιρισμό της Ζαγοράς. «Τα μήλα της Ζαγοράς θα έχουν το πιο χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα» τόνισε. 

Ο Πρόεδρος Επιμελητηρίου Τρικάλων & ΠΕΣ Θεσσαλίας, κ. Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου, μίλησε για τα προβλήματα της παραγωγής και της μεταποίησης στην περιοχή σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «εισάγουμε προϊόντα που κάποτε παρήγαμε οι ίδιοι, χάνουμε παραδοσιακές καλλιέργειες και τεχνογνωσία που περνούσε από γενιά σε γενιά». Υπογράμμισε, παράλληλα, την ανάγκη «να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την πρωτογενή παραγωγή, να τη στηρίξουμε όχι ως κάτι κλισέ, αλλά ως βάση ενός σύγχρονου έξυπνου ανάπτυξης, που θα βασίζεται στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και την ποιότητα, όχι μόνο στην ποσότητα. Χρειάζεται και πολιτικές αποφάσεις και αλλαγή νοοτροπίας από όλους μας, με μικρές καθημερινές δράσεις».

Από την πλευρά του, ο Οινοποιός κ. Θεόδωρος Μηνάς, εξήρε την παραγωγή κρασιού στη Θεσσαλία, η ποιότητα των οποίων «παραμένει αναλλοίωτη, χωρίς εκπτώσεις, σε αντιδιαστολή με την αύξηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών». Αναφέρθηκε, μάλιστα, στη σημασία του «οινοτουρισμού, που προσφέρει τη δυνατότητα γνωριμίας με την πολιτιστική και γαστρονομική πλευρά της περιοχής».

Κλείνοντας, η Μουσειολόγος και Δρ. Ιστορίας κα. Φωτεινή Λέκκα, επεσήμανε τη σημασία του πολιτισμού για την περιοχή, σημειώνοντας ότι «η Θεσσαλία έχει ανάγκη από ένα νέο brand name, δηλαδή μία εξαγώγιμη ταυτότητα με σημειακή αξία, που ανάγεται σε χώρο προς εκμετάλλευση προσβλέποντας στην υπεραξία».

Η αναπληρώτρια συντονίστρια Προγράμματος Κατερίνα Πλέσσια σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ  με όλες τις δράσεις του θέλει να συζητήσει με τις τοπικές κοινωνίες για να φτιάξει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για κάθε περιφέρεια. «Είναι εθνική αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή ανάπτυξη. Η εμπιστοσύνη κερδίζεται δύσκολα και όλοι μαζί θα την ξανακερδίσουμε» κατέληξε.

Συντόνισε τη συζήτηση ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χορταργιάς.

https://youtube.com/watch?v=j3hbXuuUyJA%3Ffeature%3Doembed

Ανακοινώσεις

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα