Την έντονη αντίθεσή του στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Ρύθμιση υγειονομικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και λοιπές διατάξεις» εξέφρασε από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής ο βουλευτής Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Πουλάς.
Όπως υπογράμμισε, οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους κόλπους των στρατιωτικών, οι οποίοι βλέπουν να αποδομείται σταδιακά ο χαρακτήρας των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ ταυτόχρονα απειλείται η προτεραιότητα πρόσβασής τους και των οικογενειών τους σε αυτά.
Στην ομιλία του ο κ. Πουλάς ανέφερε τα εξής:
Το νομοσχέδιο που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα έχει ήδη προκαλέσει αναστάτωση στις τάξεις των στρατιωτικών. Παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργείου ότι κύρια στόχευσή του είναι η εξοικονόμηση πόρων, ο εξορθολογισμός των δαπανών των υγειονομικών δομών των Ενόπλων Δυνάμεων και η προσφορά τους στο κοινωνικό σύνολο, διατυπώθηκε δημόσια ήδη σφοδρή αμφισβήτηση των προθέσεων σας.
Οι ίδιοι οι στρατιωτικοί βλέπουν μέσα από τις διατάξεις του την σταδιακή διάβρωση του χαρακτήρα των στρατιωτικών νοσοκομείων και την απώλεια κάθε εγγύησης για την κατά προτεραιότητα πρόσβαση των ίδιων και των οικογενειών τους σε αυτά.
Δυστυχώς πρόκειται για μία ακόμα πράξη στη δυστοπία που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον χώρο της υγείας τα έξι χρόνια που κυβερνά. Για μία ακόμα φορά αναλώνεστε σε ένα χάος διεκπεραιωτικών διατάξεων και διοικητικών ρυθμίσεων χάνοντας την ουσία.
Και η ουσία είναι ότι η υγεία είναι δημόσιο αγαθό, το οποίο πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες οριζόντια και κάθετα. Δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι επιχείρηση και δεν λειτουργεί με τους νόμους της αγοράς και της κερδοφορίας.
Σήμερα οι πολίτες στην χώρα μας είναι πρωταθλητές στις ιδιωτικές δαπάνες υγείας σε σύγκριση με όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.
Έχετε κάνει λοιπόν, όλα τα δυνατά λάθη στον χώρο της υγείας μέσα στην κυβερνητική σας θητεία, δημιουργώντας βαθιά δυσαρέσκεια στην κοινωνία.
Την ίδια στρεβλή διαχείριση επιφυλάσσετε -από ό,τι φαίνεται- και για τα στρατιωτικά νοσοκομεία.
Αντί της ενίσχυσης της ετοιμότητάς τους και της προετοιμασίας τους να ανταποκριθούν στο υγειονομικό τους έργο σε καιρό ανάγκης, σιγά σιγά τα μετατρέπετε σε δεκανίκι του ΕΣΥ.
Πρόκειται για μία αυτονόητα απολύτως λανθασμένη επιλογή η οποία αφενός κλονίζει τον χαρακτήρα των στρατιωτικών νοσοκομείων ως στρατιωτικές μονάδες και αφετέρου τα οδηγεί σε λειτουργικό black out αποψιλώνοντας τα από υγειονομικό προσωπικό, την ώρα που έμπειρα στελέχη παραιτούνται μαζικά αφού έχουν εξασφαλίσει εργασία στον ιδιωτικό τομέα.
Αν στις παραιτήσεις προσθέσουμε τις αποστρατεύσεις και το μειωμένο ενδιαφέρον εισόδου στις στρατιωτικές σχολές, γίνεται αντιληπτή η έντονα προβληματική κατάσταση που δημιουργείται.
Επίσης, να σας θυμίσω τα περιστατικά ιατρικών λαθών και καθυστερήσεων σε αποτελέσματα βιοψιών που είχαν καταγγελθεί από ασθενείς του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης που οφείλονταν σε τραγική έλλειψη προσωπικού για την οποία είχαν ήδη από το 2022 κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου γιατροί με σχετικές εκθέσεις τους. Τι κάνατε εσείς για αυτή την κατάσταση; Ξηλώσατε τον επικεφαλής χωρίς να λύσετε το ουσιαστικό πρόβλημα που ήταν η τραγική υποστελέχωση.
Εισάγετε ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στα στρατιωτικά νοσοκομεία με την εφαρμογή ολοήμερης λειτουργίας όπως έχει ήδη γίνει στο ΕΣΥ με επιπλέον προσθήκη την δυνατότητα χρήσης ιδιωτικής ασφάλειας υγείας. Με την διάταξη αυτή στρέφετε τους στρατιωτικούς στην ιδιωτική ασφάλιση για να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας στα στρατιωτικά νοσοκομεία, που μέχρι σήμερα απολάμβαναν δωρεάν.
Ομοίως, τους επιβάλλετε οικονομική επιβάρυνση «χαράτσι» 15% στις ιατρικές πράξεις που επίσης, έκαναν μέχρι σήμερα χωρίς κανένα κόστος.
Όταν επιβαρύνετε με τον τρόπο αυτό την υγειονομική περίθαλψη των στρατιωτικών, πως αναμένετε να προσελκύσετε -όπως ισχυρίζεστε- νέους στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, όταν ούτε μισθούς ικανοποιητικούς παρέχετε, ούτε υγειονομική περίθαλψη, ούτε αξιοπρεπείς συντάξεις;
Είναι λάθος αντίληψη και πολιτική επιλογή να αντιμετωπίζονται τα στρατιωτικά νοσοκομεία με όρους ΕΣΥ και εξίσου λάθος η ένταξη τους σταδιακά και ύπουλα στον πυρήνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Είναι λάθος πολιτική επιλογή η εξώθηση των στρατιωτικών υγειονομικών στην παροχή ιδιωτικού έργου και η εισαγωγή της «ειδικής απασχόλησης» – ρύθμιση που και πάλι, μένει μισή καθώς αφενός δεν ρυθμίζονται οι δικαιούχοι, και οι προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης, και αφετέρου αφήνονται ανεξέλεγκτες οι εργασιακές σχέσεις των στρατιωτικών γιατρών και οι όροι απασχόλησης τους στα στρατιωτικά νοσοκομεία, παράλληλα με τη διατήρηση των ιδιωτικών τους ιατρείων.
Είναι λάθος πολιτική επιλογή η διοίκηση νοσοκομείων από στρατιωτικούς μη υγειονομικούς με την δικαιολογία της απόκτησης διοικητικής εμπειρίας.
Είναι λάθος η θέσπιση Διακλαδικής Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων στο πόδι, χωρίς σχεδιασμό, μελέτη και εξασφάλιση πόρων.
Είναι δε, αντιφατικό από τη μία να κόβετε την δωρεάν περίθαλψη των κυρίως δικαιούχων στρατιωτικής υγειονομικής περίθαλψης και από την άλλη να συστήνετε μία τέτοια κοινωνική δομή χωρίς κανένα εχέγγυο βιωσιμότητας.
Αν σκοπός σας είναι να αναθέσετε την κατασκευή και διαχείριση μιας τέτοιας μονάδας σε ιδιώτες, θα έχετε κάνει μία ακόμα καταστροφική επιλογή.
Όλη η σύλληψη του νομοσχεδίου είναι σε λάθος κατεύθυνση και συνιστά μία συνεχή παλινωδία, μία προχειρότητα χωρίς αρχή μέση και τέλος.
Δεν έχετε αιτιολογήσει πειστικά την σκοπιμότητα την οποία επιδιώκετε προχωρώντας σε αυτήν την απορρύθμιση και αποδιοργάνωση των στρατιωτικών νοσοκομείων. Δεν θα θέλαμε να πιστέψουμε ότι επιχειρείτε να τα εντάξετε σε έναν μηχανισμό κερδοφορίας και εκμετάλλευσης στα πρότυπα του ιδιωτικού τομέα.
Ούτε ότι στοχεύετε να αδειάσετε τα στρατιωτικά νοσοκομεία για να γεμίσετε τις ιδιωτικές κλινικές.
Για τους λόγους αυτούς σας κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και καταψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου.
Κλείνοντας δεν μπορώ να μην σχολιάσω το άρθρο 1 της τροπολογίας που φέρατε αργά χθες το βράδυ με το οποίο παρατείνετε τις συμβάσεις εργασίας του προσωπικού ΙΔΟΧ της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής που προσλήφθηκαν τον Σεπτέμβριο 2024.
Καλώς παρατείνετε τις εν λόγω συμβάσεις αλλά δεν μας λέτε τι θα γίνει με τους εργαζόμενους ΙΔΟΧ που προσλήφθηκαν το 2018.
Έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή ήδη από τις 19 Φεβρουαρίου και ακόμη περιμένουμε την απάντηση.»