Συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο 13ο Regional Growth Conference και τη δημοσιογράφο Μαρία Νικόλτσιου

Μ. Νικόλτσιου: Κυρίες και κύριοι καλησπέρα για άλλη μια φορά. Δεν θα φάω καθόλου από το χρόνο, γιατί για τα επόμενα 20 λεπτά έχω τη χαρά και την τιμή να συνομιλώ με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τον κ. Φάμελλο, που είναι κοντά μας. Και είναι πάρα πολλά τα ερωτήματα και τα θέματα της επικαιρότητας που θέλω να ρωτήσω κύριε πρόεδρε.
Σ. Φάμελλος: Σας ευχαριστώ κ. Νικόλτσιου, όπως και το Επιμελητήριο, για την πρόσκληση και το Συνέδριο. Στη διάθεσή σας.
Μ. Νικόλτσιου: Θα ήθελα να ξεκινήσουμε ανάποδα, όχι μόνο από την επικαιρότητα, αλλά από την επικαιρότητα του χώρου. Περιφερειακή Ανάπτυξη, είναι ένα περιφερειακό συνέδριο για την ανάπτυξη. Λοιπόν, είναι μια υπέροχη περιοχή με φοβερές δυνατότητες. Πολλά έχουν γίνει, πολλά δεν έχουν γίνει. Τι λέτε για την περιοχή αυτή;
Σ. Φάμελλος: Η Δυτική Ελλάδα πράγματι είναι μια πολύτιμη περιοχή για τη χώρα μας, θα έλεγα όπως όλες οι περιφέρειες, αλλά επιτρέψτε μου να πω κάτι παραπάνω, μιας και ο πατέρας μου γεννήθηκε στη Δυτική Ελλάδα και έχουμε σύνδεση οικογενειακά με τη Δυτική Ελλάδα. Ήμουν και δημότης για ένα διάστημα στην περιοχή του Πύργου Ηλείας, εννοώ στα πρώτα μου χρόνια, πριν μεταφέρω τα δικαιώματά μου στη Θεσσαλονίκη. Όμως δεν είναι τοπικό το ζήτημα, δεν είναι τοπικιστικό, για να το πω έτσι.
Η Δυτική Ελλάδα, αν την πάρουμε ως μια περιφέρεια της χώρας μας, είναι από τις περιφέρειες που πλήττονται από επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης – ενημέρωνα τον πρόεδρο προηγουμένως γι’ αυτά -, αλλά και από πολύ μεγάλο ποσοστό, περίεργα μεγάλο ποσοστό, στον συντελεστή φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Είναι λοιπόν μια Περιφέρεια που παρ’ ότι θα μπορούσε, λόγω των πόρων και της θέσης που έχει, να είναι στην πρωτοπορία και του ενδο-περιφερειακού ανταγωνισμού, της χώρας εννοώ, αντίθετα δεν είναι. Όμως δεν είναι σωστό να διακρίνουμε ποια περιφέρεια πάει καλύτερα από την άλλη, διότι δεν πάνε όλες καλά. Και αυτό πρέπει να το επισημάνω λέγοντας ότι στη χώρα μας έχουμε σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα και αποανάπτυξη πλέον στην περιφέρεια. Αν κάποιος ψάξει όμως να βρει το γιατί, γιατί θα μου πείτε “ωραία, και τι κάνουμε;”, το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα. Με την κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη έχει θεοποιηθεί η λειτουργία της αγοράς.
Μ. Νικόλτσιου: Ούτε επί ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε σχεδιασμός περιφερειακής ανάπτυξης; Το κόμμα κυβέρνησε.
Σ. Φάμελλος: Υπήρχε.Είναι το ακριβώς αντίθετο πολιτικό μοντέλο. Θα μου επιτρέψετε να περιγράψω πολύ γρήγορα τι έχουμε σήμερα και τι πρέπει να γίνει. Όταν δεν υπάρχει σχεδιασμός ανάπτυξης, δεν υπάρχουν ούτε θεσμοί, ούτε κανόνες, ούτε τεχνικά εργαλεία – τα οποία τεχνικά εργαλεία είναι από το Κτηματολόγιο, τους δασικούς χάρτες και το περιφερειακό σχέδιο μέχρι τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προτεραιότητες. Όταν δεν υπάρχουν αυτά, γιατί δεν υπάρχουν σήμερα, ισχύει ή η αρχή του “ο σώζων εαυτόν σωθήτω” είτε “το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό”, δηλαδή το Φαρ Ουέστ.
Σήμερα στην Ελλάδα έχουμε ακριβώς αυτό. Θεοποιώντας υποκριτικά την ιδιωτική οικονομία, υποκριτικά όμως, δεν τη βοηθάει, τα αφήνει όλα ελεύθερα, με αποτέλεσμα να μαζεύονται στο κέντρο, αναπόφευκτο αν αφήνεις μια αδράνεια της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς να έχει πρόνοια για το μακροπρόθεσμο, ή έστω το μεσοπρόθεσμο, που είναι η βιωσιμότητα της χώρας. Έτσι συρρικνώνεται η περιφέρεια και άρα δεν έχει οξυγόνο η Ελλάδα. Γιατί αν δεν υπάρχει περιφέρεια δεν υπάρχει Ελλάδα. Φανταστείτε ότι αυτό είναι πολύ πιο μείζον εθνικό θέμα στις ακριτικές περιοχές, αλλά σε κάθε περίπτωση και εδώ στη Δυτική Ελλάδα μού κάνει φοβερή εντύπωση ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός ούτε για τις βασικές υποδομές, και βασικές υποδομές είναι και οι συγκοινωνιακές και τα logistics, για να συνδέσουμε και την οικονομία. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός και δεν υλοποιείται.
Μ. Νικόλτσιου: Πέρα όμως από μια κατάφαση και ένα ευχολόγιο από πολλούς ανθρώπους που λένε δεν θέλουμε αστικοποίηση, να πάμε στην περιφέρεια, να γυρίσουμε στο χωριό.
Σ. Φάμελλος: Όχι, δεν το λέω γι’ αυτό τον λόγο.
Μ. Νικόλτσιου: Κίνητρα αυτό, εκείνο, το άλλο. Λοιπόν, τι μπορεί να γίνει και τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανάπτυξη των περιφερειών;
Σ. Φάμελλος: Θα υπήρχαν οι προτεραιότητες του Ταμείου Ανάκαμψης για να έχουμε σιδηρόδρομο στην Πάτρα. Τελεία. Αν θέλετε να πω κάτι πολύ απλό, για να μην το συζητάμε, ή να μην είναι ιδιωτικός ο δρόμος Πάτρα- Πύργος, να μην έχει διόδια στην Κάτω Αχαγιά ή οτιδήποτε τέτοιο, αν θέλει να μιλήσει κάποιος συγκεκριμένα. Θα μπορούσα να σας πω και πολλά ακόμα, όπως για το ότι πρέπει όλη η Δυτική Ελλάδα να είναι άξονας, ώστε 4 ή 5 πολύτιμα λιμάνια που έχουμε να μπορέσουν να δημιουργήσουν και ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην Αδριατική. Δεν υπάρχει όμως, και όχι μόνο στην Αδριατική. Φτάνοντας και στα Βαλκάνια, γιατί να μην είναι συνδεδεμένη σιδηροδρομικά η Ηγουμενίτσα με το Δυρράχιο;
Δεν θέλω όμως να επιμείνω πολύ σε αυτό το ζήτημα. Θέλω να επιμείνω όμως στο ότι δεν υπάρχει σχέδιο με προτεραιότητες, ώστε οι πόροι να αποκεντρώνονται και να χρηματοδοτούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και καινοτομία. Αυτό θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα βασικό στοιχείο του προγράμματος διακυβέρνησης. Προτεραιότητα στην περιφέρεια, πρώτον. Δεύτερον, στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, και στη συνεργατική.
Ήμουν πριν από λίγο στην Παναιγιάλειο Ένωση, δηλαδή στην Ένωση Συνεταιρισμών του Αιγίου, όπου εκεί έχουμε ανταγωνιστικότητα, καινοτομία, βιωσιμότητα, δηλαδή μη ελλειμματικές χρήσεις, και η υπεραξία, το κέρδος, μένει στους παραγωγούς. Γιατί να τα παίρνουν τα καρτέλ τα λεφτά; Τα δισεκατομμύρια; Γιατί να παίρνουν οι τράπεζες 4,7 δισεκατομμύρια και να λείπουν από την αγορά; Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και το Επιμελητήριο της Αχαΐας θα τα χρειαζότανε, ένα τμήμα τουλάχιστον.
Μ. Νικόλτσιου: Λοιπόν, περνάω σε επόμενα θέματα γιατί ο χρόνος πιέζει. Επειδή είμαστε σε έναν πανεπιστημιακό χώρο, εξαιρετικό ομολογώ, πολύ ωραίες οι συζητήσεις. Λοιπόν, εάν έχουμε βιαιοπραγίες εδώ, γιατί να μην αφαιρείται για δύο χρόνια κατά τη γνώμη σας η φοιτητική ιδιότητα;
Σ. Φάμελλος: Γιατί πρέπει εκ των προτέρων να έχουμε διοίκηση από πρυτανικές αρχές, εργαζόμενους και φοιτητές του Πανεπιστημίου. Διότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον μπαμπούλα, για να μη σας πω ότι αρχίζουν να γίνονται συζητήσεις για το πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα επεισόδια. Δηλαδή την ανεπάρκεια του κυρίου Χρυσοχοΐδη θα την πληρώσουν με αυταρχισμό οι Έλληνες φοιτητές; Δεν το δέχομαι. Ούτε η γνώση του ελληνικού πανεπιστημίου. Υπηρέτησα, φοίτησα και συμμετείχα σε όργανα του Πανεπιστημίου, και έχω επισκεφθεί και αυτή την αίθουσα και το Πανεπιστήμιο αρκετές φορές να μιλήσω, και ως επιστήμονας. Έχει τις δυνατότητες το ελληνικό Πανεπιστήμιο να αυτοδιοικηθεί. Η κυβέρνηση δεν του επιτρέπει να αυτοδιοικηθεί και αφήνει πολλές φορές και εντάσεις μέσα στο πανεπιστήμιο για να φτάσει σε σημείο να βάλει τουρνικέ, συρματοπλέγματα και ΜΑΤ στο πανεπιστήμιο. Και να γελάμε, γιατί κάναμε μια πανεπιστημιακή αστυνομία την οποία κανείς δεν ήξερε πού να τη χρησιμοποιήσει και την πληρώσαμε.
Λοιπόν, επειδή έχει αποτύχει ήδη στα θέματα ασφάλειας του πανεπιστημίου, και η πανεπιστημιακή αστυνομία είναι παράδειγμα αποτυχίας, δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει δικαίωμα να ρωτάει εμάς, αλλά να ρωτάμε εμείς: γιατί πήγαν χαμένα τα λεφτά των Ελλήνων πολιτών; Γιατί δεν δίνει το δικαίωμα στα πανεπιστήμια να ελέγχουν και να αυτοδιοικούν τον χώρο τους;
Θέλω να σας πω ότι όχι μόνο επί Νέας Δημοκρατίας, αλλά κι επί ΣΥΡΙΖΑ επιτρεπόταν και επιτρέπεται στην Ελληνική Αστυνομία να μπαίνει όταν υπάρχουν τα αδικήματα που προβλέπει ο νόμος. Δεν αφαιρείται τέτοιο δικαίωμα από την αστυνομία. Το αφαιρεί στα λόγια ο κ. Μητσοτάκης για να μπορεί να αλλάξει την εκπαίδευση. Και θέλετε να σας πω ποια είναι η αλήθεια; Δεν θέλει να στερήσει από τους φοιτητές το δικαίωμα της γνώσης. Όχι. Θέλει να στερήσει από την Ελλάδα το δικαίωμα των δημόσιων πανεπιστημίων, για να τα δώσει σε ιδιωτικά.
Μ. Νικόλτσιου: Μαθαίνω, επιβεβαιώστε το μου αν ισχύει, ότι μόλις λάβατε ένα εξώδικο από την Ομάδα Αλήθειας. Αν ισχύει αυτή η πληροφορία, και αν ισχύει, τι απαντάτε;
Σ. Φάμελλος: Θέλω να σας διαψεύσω κυρία Νικόλτσιου. Δεν δέχτηκα εξώδικο από την Ομάδα, αν λέγεται Αλήθειας δεν είμαι και πολύ σίγουρος. Δέχθηκα εξώδικο από τον κ. Μητσοτάκη, γιατί η Ομάδα Αλήθειας, ή όπως λέγεται ή όπως είναι, είναι ο επικοινωνιακός μηχανισμός, επισήμως, αποδεδειγμένα και παραδεκτό από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας. Και όχι μόνο από τον κύριο Μητσοτάκη, από τον κ. Μαρινάκη, τον κ. Γεωργιάδη, έχουμε πάρα πολλές τέτοιες δηλώσεις. Λοιπόν, εγώ θεωρώ ότι το θράσος περισσεύει, αλλά και ο κίνδυνος για τη Δημοκρατία αρχίζει και γίνεται εμφανής. Είναι απαράδεκτο δημοκρατικά να γίνεται απειλή δίωξης κατά πολιτικού αρχηγού για την άσκηση των πολιτικών του καθηκόντων.
Πήγα στον εισαγγελέα και στην Αρχή για το μαύρο χρήμα για να ζητήσω να ελεγχθούν οι αποκαλύψεις συναδέλφων σας για το πώς χρηματοδοτείται και ποιοι δουλεύουν σε εταιρείες του ομίλου BlueSkies – V&Ο και πώς εξυπηρετούν την Νέα Δημοκρατία. Για να το πω απλά: Δημοσιογράφοι αποκάλυψαν ότι ο επικοινωνιακός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας, ή ένα τμήμα του, και πιθανά και διάφοροι ανώνυμοι λογαριασμοί και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας πληρώνονται από ιδιωτικές εταιρείες. Ρωτώ λοιπόν: με τι λεφτά – είτε είναι δημόσια είτε ιδιωτικά, είναι παράνομο – και με τι παράνομη τριγωνική χρηματοδότηση κόμματος; Αυτό κατήγγειλα. Το κρατώ. Το υπερασπίζομαι.
Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει, πρώτον, να αποκτήσει το θάρρος να βάζει την υπογραφή του στα εξώδικα και, δεύτερον, να αποκτήσει το θάρρος να πάει στον εισαγγελέα και να ζητήσει να διερευνηθούν οι καταγγελίες για το κόμμα του. Γιατί τον αφορούν. Αυτό είναι θέμα Δημοκρατίας. Υποχρεούται να το ζητήσει, και τον προκαλώ να το ζητήσει. Αλλιώς μένει το στίγμα στο κόμμα του, αλλά δυστυχώς μένει και στη λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εμείς δεν θα ανεχτούμε να υπάρχουν στίγματα στη Δημοκρατία. Ο κ. Μητσοτάκης, δεν του φτάνουν οι υποκλοπές κατά υπουργών, κατά της ηγεσίας του στρατού, κατά πολιτικών αρχηγών, η διαρροή προσωπικών δεδομένων, η απειλή κατά δικαστικών, η απειλή κατά ανεξάρτητων Αρχών, το έγκλημα των Τεμπών και η συγκάλυψη που ακολούθησε, τώρα έχουμε και απειλή κατά πολιτικών αρχηγών. Εντάξει, κάπου υπάρχει ένα όριο. Ο βούρκος θα μας καταπιεί αν δεν σηκώσουμε ανάστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και εγώ προσωπικά έχουμε ανάστημα. Καλούμε και τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούμε μαζί. Είναι θέμα Δημοκρατίας.
Μ. Νικόλτσιου: Μάλιστα. Αλλά για να μη μας καταπιεί ο χρόνος και να προλάβω να ρωτήσω περισσότερα…
Σ. Φάμελλος: Μόνο 6 λεπτά έχω μιλήσει, δεν καταλαβαίνω, είναι πολύ γρήγορα.
Μ. Νικόλτσιου: Επειδή αναφερθήκατε στην υπόθεση των Τεμπών, είχαμε πριν από λίγο την πενταμελή επιτροπή για την υπόθεση Τριαντόπουλου και η εισαγγελέας είναι η κ. Αδειλίνη. Το σχόλιό σας επ’ αυτού.
Σ. Φάμελλος: Είναι πολλά τα ζητήματα, πρέπει να τα πάρω με τη σειρά. Δεν είναι μόνο το πρόσωπο, που είναι και το πρόσωπο. Πρώτον, το δικαστικό συμβούλιο αυτό προέκυψε μετά από μία παράνομη, αντισυνταγματική, διαδικασία προκαταρκτικής επιτροπής στη Βουλή. Είναι και αυτό ένα μεγάλο ζήτημα, ότι ο κ. Τριαντόπουλος οδηγείται στο δικαστικό συμβούλιο χωρίς να γίνει η συζήτηση στη Βουλή, άρα χωρίς προκαταρκτική διαδικασία. Αυτό, αγαπητές φίλες και φίλοι, σημαίνει: χωρίς να έχουν διερευνηθεί όλα τα αδικήματα, όλες οι κατηγορίες και όλα τα δεδομένα, χωρίς να έχουν κληθεί μάρτυρες και χωρίς να έχει κληθεί ο κ. Μητσοτάκης που εμείς ζητήσαμε να έρθει μάρτυρας. Άρα είναι το δεύτερο βήμα, τρίτο, μετά από μία παράνομη και αντισυνταγματική διαδικασία. Η κλήρωση έπρεπε να έχει γίνει, σαφέστατα, και καλώς έγινε σήμερα.
Όσον αφορά την κυρία Αδειλίνη, θεωρώ ότι η ανακοίνωση του ονόματός της δημιουργεί κάποια ερωτήματα στο αίσθημα δικαίου της ελληνικής κοινωνίας. Γιατί υπήρξε συγκεκριμένη εμπλοκή της κυρίας Αδειλίνη στο θέμα, το γνωρίζετε, καταγγελίες των γονέων, εμπλοκή και με δικές της δηλώσεις, ως μη όφειλε, είχα τοποθετηθεί και εγώ εκείνη τη χρονική περίοδο. Νομίζω ότι και για τα ζητήματα της αμεροληψίας και της ασφάλειας και του αισθήματος δικαίου, θα πρέπει η ίδια να ζητήσει την παραίτησή της.
Μ. Νικόλτσιου: Μάλιστα. Επειδή όμως ο πολίτης περιμένει κάποια στιγμή να βγει μια άκρη και οι υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν, βλέπουμε τις τελευταίες μέρες ότι υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση, πλειοδοσία λένε κάποιοι, σε σχέση με το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων ως προς την προανακριτική. Υπήρχε μια πρόταση από το ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ο κ. Κασσελάκης με την κυρία Κωνσταντοπούλου, αν όχι να συνεργαστούν, να υπάρχει μια συνέργεια, όπως ειπώθηκε. Από την άλλη λένε ότι η κ. Κωνσταντοπούλου αδειάζει τον κ. Κασσελάκη. Ήταν εδώ, στον κ. Ιωάννου, πριν από λίγο ο κ. Χαρίτσης.
Εσείς τι θα κάνετε ως ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Γιατί φαντάζομαι το ζητούμενο δεν είναι ποιος έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά πότε θα έχουμε αποτέλεσμα. Εσείς τι θα κάνετε; Και, πολύ απλά: υπάρχει περίπτωση να πάτε με τον κ. Χαρίτση; Γιατί και ο κόσμος θέλει να νιώσει ότι είστε χρήσιμοι ως Αριστερά συνολικά.
Σ. Φάμελλος: Εμείς θα κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα στα θέματα αυτά. Θα είμαστε συνεπείς. Και το λέω αυτό γιατί πρέπει κάποια στιγμή να ξεχωρίσουμε την ήρα από το στάρι, που λέμε στα μέρη μας. Δεν γίνεται. Εδώ και δύο χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το πιο συνεπές κόμμα στη διαπίστωση και άσκηση των θεσμικών του υποχρεώσεων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει αναδείξει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει κάνει πρόταση ότι ψηφίζει όλες τις Επιτροπές, όταν προέκυψε η δικογραφία της 717, ζητήσαμε προανακριτική και για τον κύριο Σπίρτζη αλλά και για την προηγούμενη περίοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς είπαμε ότι είμαστε ανοιχτοί σε όλα. Θα κάνουμε το ίδιο και τώρα.
Να σας πω την άποψή μου: Αν δεν διαβάσει κάποιος την δικογραφία, θα είναι επισφαλές και πολιτικά επικίνδυνο να μιλήσει με πολιτικούς όρους για να ικανοποιήσει την ανάγκη δικαίου, που υπάρχει στην κοινωνία, και την αγωνία, αλλά και πιθανές πολιτικές επιδιώξεις. Εμείς διαβάζουμε με πολύ μεγάλη συνέπεια μια τεράστια δικογραφία. Δεν είμαι σίγουρος αν οι δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής ότι υπάρχει πρόταση από την μεριά του κυρίου Ανδρουλάκη, είναι έτσι, δεν έχω δει μέχρι τώρα κάποιο κείμενο. Δεν έχουμε ενημερωθεί, οπότε κρατώ μια επιφύλαξη. Τα υπόλοιπα στοιχεία που αναφέρατε δεν είναι ολοκληρωμένα. Δεν έχουν γνώση της δικογραφίας.
Μ. Νικόλτσιου: Δηλαδή με ποιες κατηγορίες, ρωτάει ο κόσμος. Πολύ απλά.
Σ. Φάμελλος: Αν κάποιος βγει ως πολιτική δήλωση να ανακοινώσει κατηγορίες χωρίς να έχει διαβάσει την δικογραφία, θα είναι τουλάχιστον επικίνδυνος. Τι να σας πω; Δηλαδή φανταστείτε να βγω εγώ τώρα και να πω βρήκα ένα στοιχείο για τον τάδε, ένα όνομα αξιωματούχου, υπουργού, γιατί για τον νόμο περί ευθύνης υπουργού μιλάμε, και την επόμενη μέρα να βρω κάτι ακόμα. Τι θα κάνω, θα το αλλάξω; Και τι θα πει η ελληνική κοινωνία; Ότι δεν είναι σοβαρό κόμμα αυτό. Εδώ ζούμε σε μια χρονική στιγμή που υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας στην πολιτική. Τεράστιο πρόβλημα. Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να συναισθανθούμε την ευθύνη που έχουμε για την αξιοπιστία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πάντως το αισθάνεται.
Σας λέω λοιπόν ότι θα κάνουμε εξαντλητική έρευνα, θα διατυπώσουμε πρόταση κατηγορητηρίου, θα διεκδικήσουμε να έχουμε τριάντα υπογραφές, άρα ναι, θα πάμε σε μια πρόταση και με άλλα κόμματα ή θα το διεκδικήσουμε. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η απάντηση.
Μ. Νικόλτσιου: Τι είναι εφικτό, τι είναι πιο λογικό, γιατί ο κόσμος περιμένει κάποιες απαντήσεις. Δηλαδή, με ποιους; Θα πάτε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου;
Σ. Φάμελλος: Κάνετε πάλι μια υπόθεση.
Μ. Νικόλτσιου: Όχι, δεν κάνω μια υπόθεση.
Σ. Φάμελλος: Υπόθεση είναι κ. Νικόλτσιου.
Μ. Νικόλτσιου: Περιμένουμε… κοιτάξτε, πολλοί λένε…
Σ. Φάμελλος: Τι νομίζω ότι θα γίνει; Με τα νομίζω δεν γίνεται πολιτική.
Μ. Νικόλτσιου: Επιτρέψτε μου να είμαι αυστηρή σε αυτό. Ο κόσμος πιστεύει ότι όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς αυτή την ώρα κάνουν έναν πολιτικό και στρατηγικό τακτικισμό για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οπότε φαντάζομαι, και σας προκαλούν όλους, με το να δώσετε απαντήσεις, να δείξετε ότι δεν αγχώνεστε για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, αλλά θέλετε την αλήθεια.
Σ. Φάμελλος: Στη δική μας περίπτωση, πήραμε μια πρωτοβουλία για Πρόεδρο Δημοκρατίας, το γνωρίζετε, πήραμε μια πρωτοβουλία, αλλά δεν ήμασταν οι μόνοι, για πρόταση δυσπιστίας, που τελευταίος ήρθε σε αυτή ο κ. Ανδρουλάκης, έχουμε πάρει πρωτοβουλία και για κοινά ζητήματα συμπόρευσης σε πολλά θέματα. Για το συγκεκριμένο πήραμε μια επιστολή από τον κ. Χαρίτση και έχω ανταποκριθεί θετικά ότι θα μιλήσουμε με τη Νέα Αριστερά. Χωρίς καμία διάθεση πρωτοβουλίας γιατί, αν για ένα θεσμικό ζήτημα, που είναι η απόδοση δικαίου, ασχοληθούμε με τις πρωτοβουλίες, δηλαδή ποιος παίρνει την πρώτη ή τη δεύτερη, δεν θα δούμε όλη τη δικογραφία. Σας είπα ότι εδώ θέλω να είμαστε τυπικοί. Εμείς ακόμα και τις συζητήσεις που θα κάνουμε, θα είναι ωρίμανσης, προκαταρκτική συζήτηση, γιατί πρέπει να δούμε τη δικογραφία. Δηλαδή να πούμε ναι, έχουμε τη διάθεση να είναι κοινή η πρόταση, σε μία συνάντηση, εάν δεν δούμε ποια πρόταση; Δηλαδή, φανταστείτε να συζητήσουμε για πρόταση για ένα πρόσωπο το οποίο να μην έχει αποδεικτικά στοιχεία. Θα είναι ασυνεπές.
Μ. Νικόλτσιου: Μία συνεργασία, να πω έτσι, αυτή τη στιγμή με τον κύριο Χαρίτση, μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα για μία μελλοντική εκλογική ή προεκλογική συνεργασία; Γιατί ο κόσμος λέει, πολύς κόσμος της Αριστεράς λέει, ότι τώρα έχουμε 10 – 15 αριστερά κόμματα, δεν μπορείτε καν να είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Τι απαντάτε;
Σ. Φάμελλος: Δεν χρειάζεται καμία συνεργασία για να αναδειχθεί ως πρόκριμα μελλοντικών συνεργασιών. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει πάρει ήδη πρωτοβουλία και έχει απόφαση για τέτοια στρατηγική. Δεν χρειάζεται να το δείξουμε με άλλο τρόπο, δεν χρειαζόμαστε αφορμές. Έχουμε επίσημα πει ότι προτείνουμε κοινοβουλευτική συμπόρευση, φόρουμ διαλόγου προοδευτικών δυνάμεων και κοινές πρωτοβουλίες σε όλα τα πεδία, όπως την περιφερειακή ανάπτυξη που μας έφερε εδώ σήμερα. Παράδειγμα: μπορούμε να συμφωνήσουμε με τις προοδευτικές δυνάμεις για την περιφερειακή ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας. Δεν χρειαζόμαστε άλλο πρόκριμα, δεν χρειαζόμαστε αφορμές. Είμαστε έτοιμοι, ανοιχτοί, και για πρόταση κοινοβουλευτικής συμπόρευσης. Το έχω ήδη πει εδώ και δυο μήνες, μπορεί να εκφραστεί με οποιονδήποτε τρόπο.
Έχουμε συμφωνήσει με τη Νέα Αριστερά να κάνουμε μια κοινή ερώτηση για τη δίωξη κατά του κ. Γενηδούνια. Λέω ένα παράδειγμα. Αυτό είναι πρόκριμα συνεργασιών; Όχι. Είναι συνεπής στάση σε αυτό που έχουμε ήδη πει. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιλογή συνεργασιών. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορούν ή θέλουν όλα τα κόμματα να ακολουθήσουν. Πιστεύουμε ότι η κοινωνία θέλει να το υποστηρίξει, γιατί ψάχνει να βρει ανάσα απέναντι στον κ. Μητσοτάκη. Άρα θέλουμε ένα προοδευτικό πρόγραμμα ως ανταγωνιστικό όχι μόνο του κ. Μητσοτάκη, αλλά των αναγκών στις επόμενες εκλογές.
Εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε και μπορώ να σας βεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διεκδικεί να είναι το πιο συνεπές κόμμα στην προοδευτική διέξοδο. Ας το διεκδικήσουν και άλλα κόμματα. Είναι μια θετική πρόκληση.
Μ. Νικόλτσιου: Πολλά ακούγονται για επανενεργοποίηση του κ. Τσίπρα. Πώς το βλέπετε αυτό;
Σ. Φάμελλος: Ο Αλέξης Τσίπρας είναι βουλευτής. Τι εννοείτε ενεργοποίηση; Είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ο πρώην πρωθυπουργός, έχουμε αποτυπώσει μια θετικότατη εμπειρία στην ελληνική κοινωνία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μιας και λέμε για την περιφερειακή ανάπτυξη, με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς, και σε πάρα πολλά άλλα ζητήματα. Είναι πολύτιμη η συμβολή του, το έχουμε πει ήδη και από κοινού, από την πρώτη μας συνάντηση, για να υπάρχει αυτή η ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου και να υπάρχει προοδευτική απάντηση. Και έχουμε κοινό προσανατολισμό και το συνέδριό μας θα είναι ένα σημείο αυτής της επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θέλουμε να ξεκινήσει ξανά η προοδευτική πολιτική σταθερές κολώνες στην Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι άλλο σε αυτό.
Και σε κάθε περίπτωση να σας πω την αλήθεια, εμείς κάνουμε βήματα καθημερινά μπροστά, αυτό έχει σημασία, και είμαστε όλοι μαζί. Δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να δημιουργούνται δευτερογενείς συζητήσεις που δεν έχει δώσει ούτε ο Αλέξης Τσίπρας την αφορμή για κάτι τέτοιο. Είμαστε εδώ για έναν κοινό στόχο. Πηγαίνουμε σε έναν κοινό στόχο. Η κοινωνία περιμένει πάρα πολλά. Όταν ανοίγουν τέτοια ερωτήματα δημιουργούνται απλώς αναζητήσεις, οι οποίες δεν βοηθάνε στο να δοθεί η απάντηση. Η απάντηση είναι στην κοινή δράση.
Μ. Νικόλτσιου: Κάτι τελευταίο, η κυρία Κωνσταντοπούλου είναι αυτή τη στιγμή αξιωματική αντιπολίτευση. Είναι πιο αριστερή από εσάς; Τουλάχιστον δημοσκοπικά.
Σ. Φάμελλος: Η κ. Κωνσταντοπούλου στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή μάλλον εισπράττει δημοσκοπική στήριξη από έναν κόσμο που αγωνιά για την επόμενη μέρα και που έχει έντονη αντίδραση σε οτιδήποτε συμβαίνει όσον αφορά την απαξίωση της πολιτικής. Δεν έχω υπόψιν μου το πρόγραμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου για να την κατατάξω στις προοδευτικές ή μη δυνάμεις, στις αριστερές ή μη, έχω ακούσει δηλώσεις της ότι δεν υπάρχει Αριστερά και δεξιά.
Μ. Νικόλτσιου: Δεν θεωρείτε την κυρία Κωνσταντοπούλου αριστερή;
Σ. Φάμελλος: Δεν έχω τέτοια στοιχεία αυτή τη στιγμή διατυπωμένα για να συζητήσουμε. Πάντως πρέπει να σας πω ότι εμάς η πρόταση των προοδευτικών συνεργασιών δεν έχει απευθυνθεί προς την κυρία Κωνσταντοπούλου.
Μ. Νικόλτσιου: Ο κ. Κασσελάκης είναι αριστερός;
Σ. Φάμελλος: Ο κ. Κασσελάκης νομίζω ότι είναι σε ένα συνασπισμό δεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. Νομίζω ότι αυτό είναι η ισχυρότερη απάντηση σε οτιδήποτε μας έχει ταλαιπωρήσει στο παρελθόν.
Μ. Νικόλτσιου: Ο κύριος Χαρίτσης είναι αριστερός;
Σ. Φάμελλος: Νομίζω ότι είναι στο φάσμα των προοδευτικών συνεργασιών που έχουμε απευθύνει πρόταση.
Μ. Νικόλτσιου: Μάλιστα. Είστε απολύτως σαφής. Τα ρωτάω όπως τα ρωτάει όλος ο κόσμος. Εξαιρετικά γρήγορος. Κυρίες και κύριοι, μακάρι με τον κ. Φάμελλο να είχαμε άλλες τόσες ώρες να συζητάμε. Είναι πάρα πολλά τα θέματα. Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Σ. Φάμελλος: Και εγώ σας ευχαριστώ.
