Ανακοίνωση Τομέα Οικονομικών ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος σε πρόσφατη ανάρτησή του μας ενημέρωσε ότι το ΑΕΠ της ελληνικής οικονομίας την περίοδο 2019-24 μεταβλήθηκε κατά 28,3% (185,2 σε 237,6 δισ. ευρώ), ενώ οι επενδύσεις κατά 78,8% (από 20,3 σε 36,3 δισ. ευρώ) χωρίς να διευκρινίζει αν οι μεταβολές αυτές αφορούν μεγέθη που εκφράζονται σε τρέχουσες τιμές και άρα αντανακλούν την επίδραση των τιμών, ή εκφράζονται σε πραγματικά μεγέθη. Προς αποκατάσταση της αλήθειας, σε πραγματικούς όρους (που δεν αντανακλούν την αύξηση των τιμών) και σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το ΑΕΠ για την ίδια περίοδο αυξήθηκε από 184,5 σε 201,5 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 9,2%) ενώ οι επενδύσεις από 20,3 σε 32,3 δισ. ευρώ.
Επιλεκτικά παραλείπεται από την ανάρτηση οποιαδήποτε αναφορά στον πληθωρισμό αυτής της περιόδου που μεταβλήθηκε συνολικά στο διάστημα 2019-24 με ρυθμούς της τάξης του 16.5%. Η Ελλάδα βρίσκεται προτελευταία στην ΕΕ όσον αφορά τη σχετική αγοραστική δύναμη (PPS), με κατά κεφαλήν ΑΕΠ περίπου 30% κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο το 2024, Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση απουσία οποιασδήποτε άλλης συγκροτημένης πρότασης για την οικονομία μετέτρεψε τον πληθωρισμό σε εργαλείο πολιτικής για να αυξήσει τα έσοδα από έμμεσους φόρους, και για να παρουσιάσει βελτίωση στο λόγο χρέους προς ΑΕΠ ο οποίος είναι ένα ονομαστικό μέγεθος.
Απόρροια αυτών των επιλογών είναι η ασύδοτη λειτουργία των αγορών και το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ζωής που παρατηρείται σε τομείς όπως η κατοικία και τα είδη βασικής διατροφής που υποβαθμίζει διαρκώς το βιοτικό επίπεδο των μεσαίων και των οικονομικά αδύναμων νοικοκυριών. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην Ελλάδα σήμερα το 33,6% των παιδιών βιώνει υλική στέρηση, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ σύμφωνα με την Eurostat.
Μεσούσης δε της θερινής τουριστικής περιόδου, όπου σε άλλες εποχές οι Έλληνες πραγματοποιούσαν τις διακοπές τους, τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat μας αποκαλύπτουν ότι η Ελλάδα για το τελευταίο διάστημα έχει συστηματικά μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στο δείκτη τιμών διακοπών στο σύνολο της Ε.Ε. Αποτέλεσμα είναι οι Έλληνες να περιορίζουν δραστικά την διάρκεια των διακοπών τους.
Καλό θα ήταν λοιπόν, οι όποιες αναφορές γίνονται σε οικονομικά μεγέθη να αφαιρούν την επίδραση των τιμών ώστε να διευκολύνονται οι διαχρονικές συγκρίσεις και να ενημερώνεται σωστά η κοινή γνώμη.