Η περιβαλλοντική οργάνωση incommon καλεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025, στο πάρκο Φαλήρου, κατοίκους και επισκέπτες της Καβάλας για το REPLATE FESTIVAL, μια ολοήμερη γιορτή με ιδέες και προτάσεις για τη μείωση της σπατάλης τροφής (food waste) που συμβάλλει στη φροντίδα του περιβάλλοντος.
—————————————————————————————-
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
—————————————————————————————-

———————–
Το φεστιβάλ REPLATE πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Καβάλας, ενός από τους πέντε συνολικά δήμους της χώρας, όπου υλοποιείται το ευρωπαϊκό έργο FoodWISE με εταίρο την incommon. Βασικός στόχος του έργου είναι η μείωση των τροφικών υπολειμμάτων σε παράκτιες περιοχές στη λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας με υψηλή τουριστική κίνηση κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
«Ερχόμαστε στην Καβάλα με στόχο να βάλουμε στο μενού της ενημέρωσης του κόσμου τη σημασία της μείωσης των απορριμμάτων που δημιουργούνται καθημερινά στις κουζίνες νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αυτό γιατί αυτού του είδους τα απορρίμματα αποτελούν περίπου το 50% του συνολικού βάρους των απορριμμάτων που έχει να διαχειριστεί ένας Δήμος σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030*. Λιγότερα απορρίμματα σημαίνει λιγότερη ρύπανση, μικρότερη επιβάρυνση για το περιβάλλον, την υγεία και την οικονομία.», σημειώνει ο Βαγγέλης Βραγοτέρης, Ερευνητής σε θέματα Κυκλικής Οικονομίας και Βοηθός Διαχειριστή Έργου στην incommon.
Πρωτότυπα εργαστήρια και δράσεις για μικρούς και μεγάλους θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικά σημεία της πόλης δίνοντάς τους την ευκαιρία να ανακαλύψουν πόση γεύση αλλά και φροντίδα για το περιβάλλον μπορούν να κρύβουν τα απορρίμματα που προκύπτουν από στις κουζίνες των σπιτιών και των επιχειρήσεων. Έξυπνες ιδέες αξιοποίησης υπολειμμάτων τροφής σε νέα πιάτα, κομποστοποίηση, πικ-νικ και συμβουλές για τη σωστή συντήρηση των τροφίμων είναι μερικά μόνο από όσα περιλαμβάνει το πλούσιο πρόγραμμα της ημέρας με ανάδειξη της τοπικής κουζίνας και συμμετοχή ντόπιων επαγγελματιών εστίασης.
—————————————————————————————-
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
—————————————————————————————-

————————
Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2025
10:30 – 12:30:
Δύο δράσεις για την τροφή, στη Λαϊκή Αγορά Καβάλας
● Εργαστήριο κομποστοποίησης _ για παιδιά
● Μια συνταγή κατά του food waste – Εργαστήριο στη λαϊκή αγορά _ για ενήλικες.
17:00 – 19:00:
Δύο εργαστήρια για μείωση της απώλειας και της σπατάλης τροφής
● Εργαστήριο μαγειρικής με την ομάδα του chef Δημήτρη Βρατίδη _ για γονείς και παιδιά
● Εργαστήριο συντήρησης τροφίμων με τη Βίκυ Βοσκάκη _ για ενήλικες
19:00 – 20:30:
● Live Cooking & Tasting – με πρακτικές κατά του food waste, με τον chef Δημήτρη Βρατίδη
20:30 – 23:00:
● Zero Waste Πικ-Νικ – με μουσική από τους Elements the Band, δροσερά ροφήματα και ντόπιες λιχουδιές από τοπικές επιχειρήσεις.
Για την ενίσχυση του περιβαλλοντικού χαρακτήρα του φεστιβάλ όσες και όσοι προσέλθουν καλούνται να φέρουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη (τάπερ, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα), ώστε ώστε να μειωθεί το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα!
Η συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια και τις δράσεις είναι ελεύθερη.
—————————————————————————————
Προτείνεται η προκράτηση θέσης στον παρακάτω σύνδεσμο:
—————————————————————————————
Το έργο FoodWISE αναπτύσσεται στο πλαίσιο του Interreg NEXT Black Sea Basin Programme που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση