Για μια ακόμα φορά καταδικάζουμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που έχει ήδη προκαλέσει πολλούς θανάτους και τεράστιες καταστροφές, αλλά και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο αστάθειας, δημιουργώντας παράλληλα σοβαρή απειλή για την ειρήνη στην ήπειρό μας.
Οι Οικολόγοι ΠΡΑΣΙΝΟΙ, πιστοί στις αρχές του παγκόσμιου ειρηνιστικού κινήματος, ζητούμε την άμεση παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι λαοί των οποίων στην πραγματικότητα δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Οι ηγεσίες των χωρών και τα παιχνίδια εξουσίας οδηγούν στην καταστροφή, στην απομόνωση και σε απρόβλεπτες και δύσκολα αντιμετωπίσιμες οικονομικές συνέπειες τόσο για τις εμπλεκόμενες χώρες αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαιτέρως για τα κράτη του νότου και τις ευάλωτες ομάδες των κοινωνιών τους.
Είμαστε υπέρ των σκληρών και άμεσων οικονομικών μέτρων κατά της Ρωσίας, η ηγεσία της οποίας συμπεριφέρεται με τεράστια αλαζονεία συμπαρασύροντας σε άγνωστες καταστάσεις το λαό της. Η Ρωσία πρέπει να παύσει άμεσα τον πόλεμο που ξεκίνησε και να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.
Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού από την πλευρά της Ελλάδας είναι απόλυτα καταδικαστέα για εμάς και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της σύρραξης στην περιοχή.
Επισημαίνουμε επίσης την ανάγκη να εγκαταλειφθούν ενέργειες και αποφάσεις για επέκταση του ΝΑΤΟ, καθότι δεν υπηρετούν την ειρηνική συνύπαρξη των λαών και μπορούν να οδηγήσουν σε νέες επικίνδυνες εξελίξεις.
Μας προβληματίζει ιδιαίτερα η απόφαση της Γερμανίας να προχωρήσει σε εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι θα δεσπόζει ως κράτος ηγήτορας στην Ε.Ε. όχι μόνο από οικονομική άποψη αλλά και από εξοπλιστικής πλευράς. Το μέγεθος του αναγγελθέντος εξοπλιστικού προγράμματος είναι μεγαλύτερο από αυτό της ρωσικής στρατιωτικής μηχανής που εκτιμάται στα 75 δις. ευρώ.
Η λήξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας πρέπει να είναι άμεση. Η στήριξη του ουκρανικού λαού μετά τη λήξη του πολέμου είναι καθοριστικής σημασίας ώστε η χώρα να επανέλθει κατά το δυνατόν στην κανονικότητα, και να μην χρειαστεί να μεταναστεύσουν κατά εκατομμύρια οι Ουκρανοί πολίτες προς τις χώρες της Ε.Ε. και μάλιστα σε ένα θολό θεσμικό τοπίο αναφορικά με τον αριθμό των προσφύγων πολέμου που θα φιλοξενήσει το κάθε κράτος μέλος αυτής.