«Η κυβέρνηση δέσμια της νεοφιλελεύθερης λογικής της επιμένει ότι η αγορά θα ρυθμίσει τις τιμές στην ενέργεια και αρκείται σε πυροσβεστικού χαρακτήρα παρεμβάσεις και μια επικοινωνιακού τύπου διαχείριση. Χρειάζεται θεσμική και σε βάθος παρέμβαση», τόνισε μιλώντας στο Αlert tv, ο βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Δικαιοσύνης Θ. Ξανθόπουλος. Και συμπλήρωσε:
«Η αγοραστική δύναμη των άλλων ευρωπαίων πολιτών είναι πολλαπλάσια των Ελλήνων. Εμείς περάσαμε μια πολυετή κρίση που κυριολεκτικά διέλυσε την οικονομία και τη κοινωνία της χώρας. Δεν έχουμε τις ίδιες δυνατότητες με το Γάλλο ή τον Γερμανό πολίτη. Γι αυτό ζητάμε: Να μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα αλλά η κυβέρνηση δεν τον μειώνει επιδοτώντας ουσιαστικά την κερδοσκοπία. Να μπει ανώτατο όριο αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος, όπως έκανε ο Μακρόν στη Γαλλία. Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη βασικής κατανάλωσης. Να αυξηθεί στα 800 ευρώ ο κατώτατος μισθός για να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη των πολιτών. Και να ρυθμιστούν οι οφειλές που σωρεύτηκαν το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να είναι παρούσα. Αλλοίμονο αν συνηθίσουμε σε αυτούς τους αριθμούς των θυμάτων. Το πρόβλημα της πανδημίας είναι εδώ και χρειάζεται να κάνουμε περισσότερα, κάτι που όπως δεν κάνει η κυβέρνηση».
Ο κ. Ξανθόπουλος σημείωσε επίσης ότι το θέμα της ακρίβειας στην ενέργεια αφορά κάθε εργαζόμενο και πολίτη της μεσαίας τάξης και γι αυτό πρέπει να τεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου της ΕΕ, το ευρωπαϊκό ομόλογο ενέργειας, στο οποίο αντιδρούν όμως οι συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά:
– Η ιστορία της χώρας δεν άρχισε το 2009, όπως οι συνάδελφοι βουλευτές της ΝΔ προσπαθούν να μας πείσουν. «Δεν ακούω κάποια αυτοκριτική για το γεγονός ότι η χώρα πτώχευσε. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε μια χώρα πτωχυμένη με ελάχιστα χρήματα στα ταμεία που δεν έφταναν να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις. Παραλάβαμε μια χώρα πτωχευμένη και την οδηγήσαμε εκτός μνημονίων, παραδώσαμε τη χώρα με 9 συνεχή τρίμηνα ανάπτυξης, αφήσαμε 37 δις μαξιλάρι και ρυθμίσαμε σε βάθος 15ετίες το χρέος», είπε.
– Στη Δράμα, οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα καθώς οι έμποροι δεν αγόρασαν τα αμνοερίφια.
– Πρέπει να ενισχυθεί σε μεγαλύτερο βαθμό ο πρωτογενής τομέας από το Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί και τις τοπικές κοινωνίες συγκρατεί και συμβάλει στην τροφική επάρκεια η οποία απειλείται από τον πόλεμο και τις τοπικές.