από μτφρ
Με τους αγώνες να προμηνύουν κοινωνικούς αποκλεισμούς και εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, οι παρεμβάσεις και οι διαδηλώσεις σημαδεύουν την διαδρομή της ολυμπιακής φλόγας στην Γαλλία.
Η πολιτική κρίση στην Γαλλία προκύπτει λίγες μόλις εβδομάδες πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες, οι οποίοι προβάλλονται ως ένα ψεύτικο σύμβολο συμπεριληπτικότητας και διεθνισμού. Ωστόσο το γκραφίτι “Zbeul Olympiques” μπορεί να ειδωθεί παντού διακοσμώντας τις διαφημίσεις στο μετρό του Παρισιού. Η λέξη Zbeul, η οποία μεταφράζεται «αιματηρή συμφορά» εκφράζει την δυσπιστία των αντίθετων προς τους αγώνες για το εθνικιστικό και νεοφιλελεύθερο Ολυμπιακό καρναβάλι.
Στην Μασσαλία, οι «100 ημέρες των Zbeul Olympiques» έχουν οργανωθεί ως απάντηση στην άφιξη της Ολυμπιακής φλόγας στην πόλη. Σε μια διαδήλωση στις 8 Μαίου, οι διαδηλωτές αποκήρυξαν «τον ερχομό της γενικευμένης αστυνομικής κοινωνίας», και την αυξανόμενη εκμετάλλευση των «εργαζομένων, ειδικότερα των χωρίς χαρτιά εργαζομένων και των εθελοντών» μέσω των Ολυμπιακών αγώνων, οι οποίοι δεν είναι παρά ένα πρόσχημα για «ένα μίγμα τσιμέντου για τουρίστες και κερδοσκοπία», για παράδειγμα, με την απομάκρυνση των «πληγών».
Σύμφωνα με την Ελευθεριακή Κομμουνιστική Οργάνωση, ο εκτοπισμός των καταλήψεων των αστέγων στο Παρίσι συνεχίστηκε «με έναν κολασμένο ρυθμό μέχρι τον χειμώνα, και συνεχίστηκε αμέσως μετά», συμπεριλαμβανομένης μιας κατάληψης 300 περίπου ανθρώπων στο Vitry και την κατάληψη Unibéton στο Saint Denis. Κάποιες οργανώσεις εκτίμησαν τον αριθμό των αστέγων ανθρώπων που εκτοπίστηκαν σε of 4.000, πολλοί από αυτούς χωρίς χαρτιά, και συλληφθέντων από την άνοιξη του 2023.
Για δεκαετίες, οι Ολυμπιακοί αγώνες έχουν δεί πόλεις να ανοίγουν τον δρόμο για την εταιρική λεηλασία του αστικού χώρου: την ισοπέδωση φτωχών γειτονιών για την δημιουργία χώρου για το Ολυμπιακό χωριό, το οποίο στην συνέχεια μετατρέπεται σε ακριβή και αποκλειστικής χρήσης περιοχή. Στο Παρίσι το χωριό των αθλητών, για το οποίο καταστράφηκαν 3 σχολεία, 19 καταστήματα, 1 ξενοδοχείο και 2 κατοικίες, θα μετατραπεί σε γραφεία, μαγαζιά, ξενοδοχεία, και κατοικιές πολυτελείας, όπως και το νέο Ολυμπιακό κολυμβητήριο δίπλα από Stade de France. Μέρος του πάρκου Courneuve έχει επίσης αποχαρακτηριστεί ώστε να φιλοξενήσει τις αποστολές των media, δημιουργώντας χώρο για κατοικίες πολυτελείας σε μια περιοχή όπου η στέγαση είναι ήδη υπερσυμφορημένη. Από τότε που το Παρίσι ορίστηκε ως η ανάδοχος πόλη το 2017, οι κτηματομεσιτικές τιμές έχουν αυξηθεί κατά 22.3%.
Η εντατικοποίηση της κρατικής επιτήρησης αποτελεί επίσης λόγο προβληματισμού. Κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών και για πολύ αργότερα (μέχρι τον Μάρτιο του 2025), το Γαλλικό κράτος θα επιβάλλει για πρώτη φορά την «αλγοριθμική video επιτήρηση», με άλλα λόγια, την σαρωτική συλλογή και ανάλυση τεχνητής νοημοσύνης εικόνων συλλεχθέντων από στατικές κάμερες και από drone. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ριζοσπαστικά σωματεία ανησυχούν πως όλα αυτά θα αποτελέσουν ένα ακόμη «έκτακτο μέτρο» που θα γίνει μόνιμο, και θα προετοιμάσει τον δρόμο για την νομιμοποίηση της ταυτοποίησης προσώπων— ήδη χρησιμοποιημένης παράνομα από την εθνική αστυνομία από το 2015.
Στο St. Etienne, η «Αθλητική Ένωση Sabotage των Αγώνων» κάλεσε για διαδηλώσεις κατά την διάρκεια της διαδρομής της Ολυμπιακής φλόγας με την μορφή «μαζικών μουσικών και αθλητικών περιπάτων» συμπεριλαμβανομένων των «βόλτα-βάψιμο, χορό σωματικής επαφής και δυναμικές ξάπλες». Ακτιβιστές αλληλέγγυοι με την Παλαιστίνη έχουν επίσης διαδηλώσει ενάντια στην διαδρομή της φλόγας σε πολλαπλές τοποθεσίες, συμπεριλαμβανομένων των Sisteron,Angers και Rennes. Οι οργανωτές για το μποϊκοτάρισμα των αγώνων έχουν ζητήσει όπως το Ισραήλ αποκλειστεί από τους Αγώνες, παρόμοια με τον τρόπο που δεν έχει επιτραπεί στους Ρώσους και τους Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν ως ουδέτεροι.