ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΔΗΜΟΣ KONYA SELCUKLU / ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΗΑ / ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΠΠΑΔΟΚΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ: Εγκαίνια της Έκθεσης φωτογραφίας “Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη” (Μουσείο Μοχάμετ Αλί, 4/9 – 10/10/24)
Πραγματοποιήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 4 Σεπτεμβρίου 2024 τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας “Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη”, η οποία περιλαμβάνει εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, καθώς και ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και αντικείμενα καθημερινής χρήσης.
Στην εν λόγω εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, καθώς και πλήθους κόσμου, απηύθυναν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Καβάλας και Konya Selcuklu, Θόδωρος Μουριάδης και Ahmet Pekyatirmaci αντίστοιχα, ο πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Αϊκούτ Ουνάλ, ο βουλευτής του τουρκικού κοινοβουλίου, Mustafa Hakan Ozer, ο Πρόεδρος του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών, Καπλάνης Ιωσηφίδης, η Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ, Άννα Μισσιριάν, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Necmettin Erbakan, Cem Zorlu, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανταλλαγέντων Σαμψούντας, Salih Meritz και ο Πρόεδρος του Δημοτικής Κοινότητας Νέας Καρβάλης, Νίκος Καρακεΐσογλου.
Πριν από τα εγκαίνια της έκθεσης, το χορευτικό τμήμα του Κέντρου Καππαδοκικών Μελετών ταξίδεψε το κοινό με σκοπούς της Ανατολής, παρασύροντας ακόμη και τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας.
—————————————————————————————-
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΘΟΔΩΡΟΥ ΜΟΥΡΙΑΔΗ
—————————————————————————————-
——————–
“Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην Φωτογραφική Έκθεση «Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη», η οποία αποτελεί μία μικρή κιβωτό μνήμης και γνώσης, με απτές αποδείξεις, για το ανεξίτηλο πολιτιστικό αποτύπωμα των προγόνων μας από τις πόλεις της Καππαδοκίας.
Οι φωτογραφίες των σπάνιων κειμηλίων που θα περάσουν μπροστά από τα μάτια μας, έχουν ένα ξεχωριστό συγκινησιακό φορτίο.
Πέρα από την αναμφισβήτητη καλλιτεχνική και αισθητική τους αξία, «αφηγούνται», κατά τρόπο συμβολικό και συνάμα απόλυτο, τις θρησκευτικές καταβολές, την ιστορική διαδρομή και τις χαρακτηριστικές λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή των δικών μας ανθρώπων.
Όλων αυτών που μεγαλούργησαν στην καθ’ ημάς Ανατολή και έβαλαν τα θεμέλια για τη διαχρονική συνέχεια του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στη μητέρα πατρίδα.
Οι πρόσφυγες έφεραν μαζί τους εικόνες και σκεύη από τις εκκλησίες του Ικονίου και τα Βυζαντινά Μοναστήρια της Επισκοπής Ναζιανζού, φιρμάνια και εκκλησιαστικά έγγραφα, ενδύματα, χαλιά, κοσμήματα και οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο μπορεί να περιγράψει με ακρίβεια την παρουσία μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Ο Δήμος Ικονίου επέδειξε πραγματικό ενδιαφέρον για την ανάδειξη αυτών των κειμηλίων, και όχι σεβάστηκε τον αγώνα μας να γυρίσουμε το χρόνο πίσω, αλλά φρόντισε και για την άρτια προβολή της ιστορίας μας στη γειτονική χώρα.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι η έκθεση που εγκαινιάζουμε σήμερα, παρουσιάστηκε πρώτα στο Ικόνιο και πως η έκδοση του φωτογραφικού υλικού φέρει τη σφραγίδα του καθηγητή του Πανεπιστημίου «Νεσμετίν Ερμπακάν», Μετέ Μιμίρογλου.
Θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς για τις πρωτοβουλίες που πήραν το προηγούμενο διάστημα, δείχνοντας το δρόμο της ειρηνικής συνύπαρξης λαών και πολιτισμών.
Θα μου επιτρέψετε να συγχαρώ, επίσης, το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών και δη τον Πρόεδρο του, Καπλάνη Ιωσηφίδη, διότι εδώ και περίπου σαράντα χρόνια δεν φείσθηκε κόπων και προσωπικών θυσιών, προκειμένου να φανεί συνεπής στην αποστολή που του ανέθεσαν, και στήριξαν όσο μπορούσαν, οι συγχωριανοί του.
Να μιλήσει, με πράξεις και έργα, εξ ονόματος όλων εκείνων που έφυγαν χωρίς να διηγηθούν την περιπέτεια, τις αναμνήσεις και τα σημάδια τους στις αλησμόνησες πατρογονικές εστίες.
Να διασώσει τα ιερά και τα όσια του γένους μας.
Να καταστήσει τη Νέα Καρβάλη κέντρο των απανταχού Καππαδοκών.
Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν και στο Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ, διότι δεν στηρίζει απλά τις οργανωμένες απόπειρες πατριδογνωσίας, αλλά επωμίζεται, σταθερά και αδιάλειπτα, το ρόλο του πρωταγωνιστή στην αέναη προσπάθεια επαφής των καβαλιωτών, με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά όλων των κοινοτήτων που άκμασαν ανά τους αιώνες στην πόλη μας.
Φίλες και Φίλοι,
«Οι θησαυροί από το Ικόνιο και τη Σίλλη», είναι μία από τις πιο σημαντικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο των προγραμματισμένων δράσεων μας για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ανταλλαγή των πληθυσμών και όσων επακολούθησαν τόσο εδώ, όσο και στην Τουρκία.
Η Καβάλα δεν μπορεί να ξεχάσει το ένδοξο παρελθόν της. Η αναψηλάφηση του συνιστά διαρκή υποχρέωση απέναντι σ’ αυτούς που τη δημιούργησαν και τη βάση για να χτίσουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον για όλους μας.
Όταν αυτή η επιλογή συναντά την αμέριστη συμπαράσταση των φίλων μας από το Ικόνιο, τότε η επιτυχία τους εγχειρήματος είναι δεδομένη.
Όσο ο Πολιτισμός έχει το πρώτο λόγο στις μεταξύ μας σχέσεις, είναι βέβαιο ότι θα χαθούν όλες οι αγκυλώσεις και οι όποιες διαχωριστικές γραμμές σχηματίστηκαν από τις δυνάμεις της εξουσίας την παρελθούσα περίοδο.
Αν φροντίσουμε όλοι μαζί για την εμβάθυνση του προαιώνιου πολιτιστικού μας ίχνους, η ιστορία θα μας δικαιώσει!