O Δήμος Καβάλας, σε συνεργασία με τον Δήμο του Uzunkopru (Τουρκία) την πρόταση «Green Urban Resilience: Green Climate Change Adaptation Solutions for Smart and Resilient Cities in BSB» (Πράσινες λύσεις προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή για έξυπνες και ανθεκτικές πόλεις στην Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας), υπέβαλε ένα έργο που αξιολογήθηκε θετικά και εγκρίθηκε από την Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος NEXT Black Sea Basin τον Ιούλιο του 2024.
Το έργο με διακριτικό τίτλο «Green Urban Resilience», όπως ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η συνεργάτιδα του Δημάρχου Καβάλας, Ιώ Χατζηβαρύτη, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Αλέξης Γούλας και ο Διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών, Ηλίας Τσαγκαλίδης, στοχεύει στην ανάπτυξη βιώσιμων, πράσινων, κλιματικών λύσεων για την προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και την ενσωμάτωσή τους στον στρατηγικό σχεδιασμό των τοπικών αρχών. Μια ενσωμάτωση, όχι μόνο ως λύση πράσινης αποκατάστασης των υποδομών, αλλά και ως επιστημονική γνώση και εμπειρογνωμοσύνη πάνω στις νέες αρχές της αρχιτεκτονικής τοπίου, της πολεοδομίας και της διαχείρισης δασικών πόρων.
—————————————————————————————-
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
—————————————————————————————-
——————–
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ, ΑΛΕΞΗΣ ΓΟΥΛΑΣ: “Ο πλανήτης μας ζεσταίνεται και πρέπει να βρούμε λύσεις. Υπάρχει μία ενεργειακή λύσσα σε όλο τον κόσμο και η ζήτηση αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς και πρέπει η παραγωγή να αυξηθεί με κάθε τρόπο. Δυστυχώς οι χώρες που ρυπαίνουν το περιβάλλον, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, απέχουν συστηματικά από λύσεις που δίνουμε για το περιβάλλον. Ευτυχώς η ΕΕ έχει αυστηροποιήσει παρά πολύ το πλαίσιο πάνω σ’ αυτό το θέμα και προσπαθεί να κρατήσει ρυθμούς που είναι σύννομοι με τη διακήρυξη του περιβάλλοντος. Έτσι, αυτό το πρόγραμμα, βοηθάει να δώσουμε μικρές ανάσες σε αστικές περιοχές”.
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ, ΙΩ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ: “Το έργο «Green Urban Resilience» στοχεύει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, που αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας και οι επιπτώσεις της γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, ιδιαίτερα στις αστικές περιοχές. Καθώς το παγκόσμιο κλίμα θερμαίνεται, οι πόλεις αντιμετωπίζουν συχνά και ακραία κύματα καύσωνα που έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη. Σίγουρα οι πόλεις βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κλιματικής αλλαγής και ουσιαστικοί υπόχρεοι για την ανάληψης δράσης για το κλίμα”.
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, ΗΛΙΑΣ ΤΣΑΓΚΑΛΙΔΗΣ: “Οι περιοχές παρεμβάσεις είναι ο κόμβος της Βενιζέλου και η οδός Καψάλη στην Παναγία. Στον κόμβο της Βενιζέλου θα προχωρήσουμε σε διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, για να αποτραπεί η στάθμευση των οχημάτων, θα βελτιώσουμε την προσβασιμότητα για τα ΑμΕΑ, με δίκτυο διαδρομών για τους τυφλούς και θα φυτέψουμε δέντρα και φυτά, προκειμένου να μειώσουμε την ηχητική ρύπανση που προκαλούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα”.
—————————————————————————————-
ΕΤΑΙΡΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
—————————————————————————————
To εταιρικό σχήμα του έργου, πέραν του Δήμου Καβάλας, απαρτίζεται από τους Δήμους Uzunkopru (Τουρκία-Επικεφαλής εταίρος), Σωζόπολης (Βουλγαρία) και Batumi (Γεωργία) και το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης – Cerrahpasa (Τουρκία).
—————————————————————————————-
ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
—————————————————————————————-
Η χρονική διάρκεια του έργου είναι 26 μήνες και έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.290.188,88€, ενώ για τον Δήμο Καβάλας ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι 314.194,80 €. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο (90% ΕΤΠΑ και 10% ΠΔΕ). Βασικό μέρος του προϋπολογισμού αφορά την πιλοτική δράση που έχει προδιαγράψει ο Δήμος και αποσκοπεί στην δημιουργία 2 πράσινων νησίδων στο κέντρο της πόλης, με δέντρα που εκριζώνονται από άλλες αστικές γειτονιές επενδύοντας στην κυκλικότητα των πόρων.