spot_img
9.9 C
Kavala
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΑΒΑΛΑΣ / ΕΝΩΣΗ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ: Επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του Καβαλιώτη Υπολοχαγού Πεζικού, Κρίτωνα Κονσουλίδη

Πρέπει να διαβάσεις!

🪦 Ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024 από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο, στη μνήμη του Καβαλιώτη ήρωα του Ελληνοαλβανικού Μετώπου, Υπολοχαγού Πεζικού, Κρίτωνα Κονσουλίδη, στην ομώνυμη πλατεία.

🏵️ Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του, από τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, των πολιτιστικών συλλόγων, μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και συγγενικό πρόσωπο του εκλιπόντος.

🎷 Η Φιλαρμονική του Δήμου Καβάλας παιάνισε τον εθνικό ύμνο και συνόδευσε μουσικά την εν λόγω τελετή, παρουσιάζοντας το τραγούδι των Πυθαγόρα και Γιώργου Κατσαρού “Ο έφεδρος ανθυπολοχαγός”, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της ορχήστρας, Θανάση Παρμενίδη.

—————————————————————————————-

◾ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΡΙΤΩΝΑ ΚΟΝΣΟΥΛΙΔΗ◾

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ

ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΡΑΤΟΥ- ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΙΡΙΤΟΓΛΟΥ

—————————————————————————————-

ΥΠΛΓΟΣ (ΠΖ) ΚΡΙΤΩΝ ΚΟΝΣΟΥΛΙΔΗΣ

Ο καβαλιώτης Κρίτων Κονσουλίδης του Ιωάννου και της Αλεξάνδρας γεννήθηκε την 4η Φεβρουαρίου 1920 στην Καβάλα, στην οδό Ελπίδος 4 στον Αγ. Ιωάννη. Ήταν ο μικρότερος από τα πέντε παιδιά της οικογένειας.

Ο πατέρας του ήταν γιατρός και ήθελε να τον σπουδάσει ιατρική στο Παρίσι.

Αλλά, η επιθυμία της αγαπημένης του Κρίτωνα, Κυβέλης, σύμφωνα με την αδελφή του Ειρήνη Μανιάτη, ήταν να γίνει αξιωματικός.

Ακολουθώντας την κλίση του ο Κρίτων εισήχθη στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) την 5 Νοεμβρίου 1938.

Είναι ο πρώτος καβαλιώτης Εύελπις από της ιδρύσεως της ΣΣΕ, το 1828.

▪️28Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 1940

Το τελεσίγραφο των Ιταλών προς τη χώρα μας και η έναρξη της επιθέσεως των δυνάμεών τους, που είχαν συγκεντρώσει στην Αλβανία, το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940, ξεσήκωσε το έθνος σε πολεμικό συναγερμό.

Οι Ευέλπιδες δέχθηκαν την είδηση με ζητωκραυγές, πολεμικές ιαχές και ακράτητο ενθουσιασμό. Την ίδια μέρα, συμφωνά με το σχέδιο της επιστράτευσης, οι Ευέλπιδες της III τάξεως ονομάστηκαν Ανθυπολοχαγοί και αναχώρησαν για τις μονάδες τους.Μεταξύ αυτών και ο καβαλιώτης Εύελπις Κρίτων Κονσουλίδης.

▪️ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

Ο Ανθυπολοχαγός (ΠΖ) Κρίτων Κονσουλίδης παρουσιάστηκε στο 3° Τάγμα Πεζικού του 90ου Συντάγματος Πεζικού, της XV Μεραρχίας του Β’ Σώματος Στρατού στο Φράταρι, Β.Δ. της Πρεμετής και νοτίως του Άψου ποταμού.

Την 16η Ιανουαρίου και ώρα 09:00, η XV Μεραρχία εκτοξεύει την επίθεση της με κατεύθυνση προς το Μπούμπεσι.

Στο στρατιωτικό ημερολόγιο σημειώνεται: «Το 90° Σύνταγμα Πεζικού, υποστηριζόμενον δραστηρίως υπό του πυροβολικού, επιτίθεται ορμητικώς κατά των ιταλικών θέσεων, ανατρέψας δε τας πρώτας αντιστάσεις, καταλαμβάνει το ύψωμα Τσούκα Φεσίτ».

17η Ιανουαρίου: η επικρατούσε πυκνή ομίχλη καθιστά δυσχερή την ορατότη¬τα. Το ψύχος δριμύ. Το 90° Σ. Π. επανα¬λαμβάνει την επίθεση, καταλαμβάνει το ύψωμα Ντρας- ε- Καΐς και αιχμαλωτίζει τους Ιταλούς που το υπερασπιζόταν.

Συνεχίζοντας την επιθετική του ενέργεια, αιχμαλωτίζει αμαχητί περισσότερους από 400 Ιταλούς που βρίσκονταν σε καταυλισμό.

Η προέλαση συνεχίζεται και ακολουθεί η σύλληψη και άλλων αιχμαλώτων, άνω των 300ων. Μεταξύ αυτών και τον Συνταγματάρχης Μενιγκέτι, διοικητή του 77ου Συντάγματος της Μεραρχίας «Λύκοι της Τοσκάνης», μαζί με 6 αξιωματικούς.

Ο Διοικητής του Ανθλγού γράφει προς τον πατέρα του: «Ήτο η στιγμή (8η πρωινή της 17ης Ιανουαρίου) καθ’ ην η Μεραρχία των Λύκων της Τοσκάνης παρεδίδετο αγεληδόν εις τα τμήματα του Συντάγματος μας και ο εχθρός λυσσών δια τον εξευτελισμόν του εξετέλει τρομερόν καταιγισμόν πυροβολικού, ελπίζων δια τούτου ν’ ανακόψη την ορμήν των στρατιωτών μας. Ο Ηρωικός Κρίτων σχεδόν κωφός, διότι την προηγούμενην ημέραν εχθρικόν βλήμα εκραγέν εις ελαχίστη απ’ αυτού απόστασιν του είχε αφαιρέσει σχεδόν την ακοήν, συνέπεια του οποίου θα ηδύνατο ν’ απομακρυνθή και το οποίον δεν ηθέλησε, όρθιος και ατάραχος αψηφών το τρομερόν εχθρικόν πυρ, εβάδιζε προς το καθήκον, ότε έτερον εχθρικόν βλήμα εκραγέν και πάλιν εις ολίγην από αυτού απόστασιν τον ετραυμάτισε δια θραύσματος εις την δεξιάν ωμοπλάτην».

Ο Κονσουλίδης, βαριά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ιωαννίνων. Πέθανε την 2α Φεβρουαρίου 1941, δυο ημέρες πριν συμπληρώσει τα 21 του χρόνια.

Με τη λήξη του πολέμου το 1945 με Βασιλικό Διάταγμα ο Κονσουλίδης προήχθη μετά θάνατον στο βαθμό του Υπολοχαγού.

Στις 28 Δεκεμβρίου 1940 έγραψε προς τον πατέρα του:

«Σεβαστέ μου πατέρα,

Είμαι υπερήφανος διότι τυγχάνω υιός ανθρώπου ο οποίος στέλλων το παιδί του στη φωτιά αισθάνεται ικανοποίηση διότι του εδόθη η ευκαιρία να προσφέρει και αυτός κάτι στην ένδοξό του Πατρίδα.

Αλλά και γω να είσθαι βέβαιος Πατέρα ότι θ’ ανταποκριθώ πλήρως προς τας απαιτήσεις της Πατρίδος και θα δοξάσω το όνομα το οποίον φέρω».

Και καταλήγει:

«Σας φιλώ το χέρι, ο γιός σας Κρίτων.

Ζήτω ο Στρατός μας».

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα