Ο βουλευτής Δράμας Θεόφιλος Ξανθόπουλος κατέθεσε Αναφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας “Πρωινός Τύπος”, με τίτλο: “Έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους της Μικρόπολης για τα φωτοβολταϊκά στο Μενοίκιο-Χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό από το Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας-Οι περιπτώσεις των οινοποιών και του Δήμου Κ. Νευροκοπίου”. Ο βουλευτής έχει ήδη επισημάνει σε προηγούμενες αναφορές και ερωτήσεις του αλλά δεν έλαβε ξεκάθαρες απαντήσεις, ότι η κυβέρνηση προχωρά σε εγκαταστάσεις πολύ μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή της Δράμας, χωρίς να έχει προηγουμένως επικαιροποιήσει το χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ αλλά και χωρίς διάλογο και συνεννόηση με τη τοπική κοινωνία.
Η εξαγγελία αυτών των εγκαταστάσεων στην περιοχή του Κ. Νευροκοπίου και της Μικρόπολης, προκάλεσε όπως ήταν φυσικό την αντίδραση των κατοίκων. Με ομόφωνα ψήφισμά του ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου έχει εκφράσει την εναντίωσή του στην εγκατάσταση που περικυκλώνει σε μεγάλο βαθμό το Δήμο αλλά και την κοινότητα Καταφύτου.Την έντονη αντίδραση τους έχουν εκφράσει και οι Οινοποιοί της Δράμας, καθώς οι εκτάσεις που ήθελαν να δεσμεύσουν οι εταιρείες των φωτοβολταικών πάρκων, ουσιαστικά εμποδίζουν το έργο τους και διακινδυνεύουν το ίδιο το προϊόν του οίνου, ο οποίος για τη Δράμα αποτελεί σημείο αναφοράς..Εντονες αντιδράσεις έχουν εκφράσει και οι κτηνοτρόφοι της περιοχής υποστηρίζοντας ότι καταπατώνται πολύτιμες βοσκήσιμες γαίες
Στο δημοσίευμα της εφημερίδας Πρωινός Τύπος που παρατίθεται, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι “στη συνέχεια όλων των παραπάνω αντιδράσεων, οι κάτοικοι της Μικρόπολης του Δήμου Προσοτσάνης, δημιούργησαν μια Επιτροπή Αγώνα για τη ματαίωση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή του Μενοικίου όρους και πολύ κοντά στο χωριό τους με κεντρικό σύνθημα «Σώστε το Μενοίκιο». Η Επιτροπή Αγώνα ζητάει τη ματαίωση των σχεδίων της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων στη Μικρόπολη, στο οροπέδιο της Καλλίπολης στο Μενοίκιο όρος. Όπως μάλιστα αναφέρουν, από το 2021 στη Βόρεια πλευρά της Μικρόπολης στα όρια του Μενοικίου με το Φαλακρό όρος, στο πέρασμα προς το Πανόραμα (παλαιό Καλαπότι) μεγάλη πολυεθνική εταιρεία εγκατέστησε γιγαντιαίο σύστημα Α.Π.Ε. με φωτοβολταϊκά κάτοπτρα, κτιριακές εγκαταστάσεις διασύνδεσης και σύστημα δικτύου με πυλώνες εναέριας μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Επιτροπή τονίζει επίσης ότι, ο βίαιος τρόπος εγκατάστασης του έργου αυτού, η μεγάλη έκταση την οποία κατέλαβε και η εκτεταμένη σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση που έγινε, επέφεραν μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων. Όπως λένε, η αλλαγή χρήσης της έκτασης προς οικονομικό όφελος ιδιωτικής εταιρείας από ημιορεινό χορτολίβαδο σε βιομηχανικό πεδίο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας οδήγησε σε δραματική μείωση του ζωικού κεφαλαίου και έπληξε άμεσα τους γεωργοκτηνοτρόφους των τοπικών κοινοτήτων χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αντισταθμιστικά οφέλη. Στο μεταξύ, μια άλλη ιδιωτική εταιρεία έχει ήδη καταθέσει πρόταση για δέσμευση ολόκληρου το οροπεδίου της Καλλίπολης στη νότια πλευρά εντός των διοικητικών ορίων της Τ.Κ. Μικρόπολης. Το οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μέτρων ακριβώς στην κορυφή, του σημαντικού για την περιοχή αισθητικού Δάσους με τις «Αιωνόβιες Καστανιές» εντός της Προστατευόμενης, NATURA 2000 περιοχής, με την ονομασία «Κορυφές Μενοικίου Όρους». Το ζητούμενο στην όλη υπόθεση, είναι ότι αυτή η εγκατάσταση των φ.π. σε διάφορες περιοχές της χώρας γίνεται άναρχα, χωρίς το αρμόδιο Υπουργείο να έχει οριοθετήσει ζώνες όπου θα μπορούσαν να εγκατασταθούν..”
Κατόπιν τούτων, με δεδομένη την ανάγκη προώθησης των ΑΠΕ αλλά με οργανωμένο χωροταξικό σχέδιο και χωρίς να πλήττεται η τοπική οικονομία και παραγωγή, ο βουλευτής ζητά από τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος να ενημερώσει για τις ενέργειες του, όσον αφορά τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τα αιτήματα των κατοίκων της Μικρόπολης.
Επισυνάπτεται η Αναφορά.