Οι συμμετέχοντες άκουσαν την αφήγηση από τα απομνημονεύματα του Γιάννη Μανιτσάρα, καπνεργάτη και μέλους της ΟΚΝΕ το 1924, όπως δημοσιεύτηκαν στην έκδοση με τίτλο «Περιστατικά».
Εμβάθυναν στα γεγονότα της περιόδου, μέσα από την παρουσίαση του διδάκτορα Ιστορίας Νικολάου Θ. Γεωργιάδη, με πλήθος στοιχείων και πηγών της εποχής για τη δράση των σωματείων, του νεαρού τότε ΣΕΚΕ, των κρατικών παραγόντων και μηχανισμών. Βγήκαν βασικά συμπεράσματα από τον εργατικό ξεσηκωμό: για τη νίκη του εργατικού κινήματος της Καβάλας, για το ότι η καταστολή των εργατικών κινητοποιήσεων από κρατικές και παρακρατικές δυνάμεις εξυπηρετεί διαχρονικά τα συμφέροντα της αστικής τάξης, για τα δίκαια αιτήματα και τα συμφέροντα των εργατών που υπερασπίζει μόνο το Κομμουνιστικό Κόμμα.
Ο γραμματέας της ΤΕ Καβάλας, Κώστας Κουκούλας, στάθηκε στο ότι η εκδήλωση γίνεται με αφορμή και τα 106 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, αλλά αποτελεί και συμβολή μπρος στην πανελλαδική πανεργατική απεργία. Ότι το ΚΚΕ διδάσκεται από την ιστορία του και την ιστορία του εργατικού – λαϊκού κινήματος, με γνώμονα τη διαμόρφωση της επαναστατικής στρατηγικής, το καθήκον του να φτάσει η πάλη της εργατικής τάξης στην κατάκτηση της εξουσίας. Ανέδειξε το κάλεσμα του Κόμματος προς τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία, το λαό που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική, να συμπορευτεί με το ΚΚΕ. Να απορρίψει την αναπαλαίωση του αστικού πολιτικού συστήματος που επιχειρείται, τα παλιά και νέα ιδεολογήματα της συναίνεσης και της υποταγής στη μίζερη ζωή που επιφυλάσσουν για το λαό οι εκμεταλλευτές του. Κάλεσε σε δυνάμωμα του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, ιδιαίτερα τώρα που οι εξελίξεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και βαθαίνει εγκληματικά η εμπλοκή της χώρας στα πολεμικά μέτωπα.
Την εκδήλωση στόλισε μουσικά λαϊκή ορχήστρα που απέδωσε εξαιρετικά τραγούδια του αγώνα και του μόχθου του λαού.
Οι συμμετέχοντες ανανέωσαν το ραντεβού τους στην απεργιακή συγκέντρωση και στις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.