spot_img
28.3 C
Kavala
Δευτέρα, 7 Ιουλίου, 2025
spot_img

ΔΗΜΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ: “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2025”

Πρέπει να διαβάσεις!

Η Καβάλα προχωρά στο διάβα του χρόνου, 112 χρόνια από την απελευθέρωση της, τις πρώτες ελεύθερες ημέρες τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι της ελληνικής διοίκησης στην πολιτική αλλά και στρατιωτική διοίκηση.

Δημιουργήθηκε ελληνική τελωνειακή υπηρεσία και καθήκοντα Δημάρχου ανέλαβε ο Γεώργιος Πρωτόπαπας, καπνέμπορας, άσκησε τα καθήκοντα του Δημάρχου μέχρι τον Αύγουστο του 1913. Άλλοτε ζοφερά και πέτρινα άλλοτε χαρούμενα και ελπιδοφόρα πέρασαν 112 χρόνια, η μικρή μας πόλη περιορισμένη γύρω από το φρούριο μεγάλωσε άνοιξε φτερά , έγινε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής , η γεωγραφική της θέση βοήθησε στην ανάπτυξη.

Ο Δήμος Καβάλας ήταν πρωτοπόρος σε διεκδικήσεις και στην εκτέλεση μεγάλων έργων , σε εποχές δύσκολες, εθνικά και οικονομικά, είχε δημιουργήσει Νοσοκομείο, Δημοτικό Εργοστάσιο Ηλεκτροφωτισμού , Επιχείρηση Ύδρευσης, Πυροσβεστικό Σταθμό, συνέδραμε στην δημιουργία του Λιμανιού . Με πενιχρά μέσα ασκούσε κοινωνική πολιτική , συσσίτια, βοηθήματα κ.α. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε την ευκαιρία με μια σειρά εκδηλώσεων να αναφερθούμε σε όλα αυτά.

Στα εκατό και δώδεκα χρόνια η πόλη μας γνώρισε πάνω από 30 Δημάρχους, Δημαρχεύοντες εκλεγμένους και διορισμένους. Υπήρξαν εποχές που οι .. δημαρχεύοντες ήταν για μερικές μόνο ημέρες. Αυτός με την μεγαλύτερη θητεία ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης , δύο δικαστικοί άσκησαν τα καθήκοντα του Δημάρχου ορισμένοι από την κεντρική διοίκηση.

Ο Μενέλαος Κουτσάκος από 12 Αυγούστου 1950 μέχρι 21 Μαΐου 1951 , ήταν εισαγγελέας. Ο Μ. Μαρκόπουλος, πρόεδρος Πρωτοδικών, από 24 Σεπτεμβρίου 1974 μέχρι 31 Μαΐου 1975.

Στις σκληρές βουλγαρικές κατοχές των περιόδων 1916-1918 και 1941-1944 οι κατακτητές όρισαν δικούς τους δημάρχους στην πρώτη περίοδο δημάρχευσαν από κοινού και για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Σερδάρογλου και ο μουσουλμάνος Χαμδή Σουλεϊμάν.

Στην σύντομη γερμανική κατοχή του 1941 και τους μήνες Απρίλιο και Μάιο ορίστηκε από τους Γερμανούς ως Δήμαρχος ο γιατρός Αναστάσιος Αποστολάτος.

Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι από τον λαό Δημήτρης Παρτσαλίδης (1934) και Κώστας Τσολάκης (1967) είχαν απομακρυνθεί στη διάρκεια της θητείας τους από τότε καθεστώτα.

Η Δήμητρα Τσανάκα ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα Δήμαρχος. Στις εικόνες μας το Δημαρχείο της πόλης, από την δεκαετία του 1930 ήταν το Μέγαρο Χέρτζοκ, μπροστά από αυτό είχε τοποθετηθεί το 1924 το Ηρώο της πόλης.

Για μικρό χρονικό διάστημα το Δημαρχείο στεγάσθηκε στο διοικητήριο της πόλης, τα παλιά δικαστήρια και στη συνέχεια νοικιάστηκε το Μέγαρο Τόκκου στην τότε οδό Φιλίππου, μέχρι την απόκτηση του σημερινού δημοτικού μεγάρου, από το Ελληνικό δημόσιο.

—————————————————————————————-

✍️ Επιμέλεια: Κώστας Παπακοσμάς

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα