Στο παρακάτω συνοπτικό σημείωμα σας παρουσιάζω τη δραστηριότητα που αναπτύσσεται και παράγεται, στον Δήμο Καβάλας με στόχο την εύρεση, διάσωση και αξιοποίηση – ανάδειξη αρχειακού υλικού που αφορά την δράση της πόλης και του Δήμου γενικότερα. Είναι σημαντικό για μια κοινωνία να διασώζει το παρελθόν της, είναι τιμή στους προγόνους μας, υποχρέωση για τις επόμενες γενιές.
Στον Δήμο μας η προσπάθεια αυτή δεν είναι εύκολη, τα ιστορικά γεγονότα στην ταραγμένη και πολύπαθη περιοχή μέχρι και τα μισά του προηγούμενου αιώνα, στέρησαν από τον τόπο μας ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του, της πολιτιστικής του κληρονομιάς. Αλλεπάλληλες κατοχές και καταστροφές εξαφάνισαν πολύτιμα στοιχεία. Σήμερα, βοηθούσης και της τεχνολογίας, ενώνουμε και δημιουργούμε ξανά της ψηφίδες της τοπικής μας ιστορίας.
Ο Δήμος Καβάλας εδώ και πολλά χρόνια συγκεντρώνει και ψηφιοποιεί ιστορικά στοιχεία της Καβάλας, ταυτόχρονα και καταγραφής της ιστορικής διαδρομής του Δήμου. Έτσι μέσα από την αξιοποίηση του αρχειακού υλικού που υπάρχει μέσα στο Δήμο, σε πρώτη φάση, καταφέραμε να ταξινομηθεί και να καθαριστεί τμήμα από το “πατάρι” του κτιρίου του Δήμου Καβάλας, όπου συγκεντρώνονταν πολλά στοιχεία, κυρίως έγγραφα από την πορεία του Δήμου από το 1948 και μετά.
Σε δεύτερη φάση σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους προτείνεται, διαχρονικά, να γίνει ταξινόμηση αυτών των εγγράφων, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα αρχειακό υλικό όπου θα παρουσιάζεται η διαχρονική πορεία του Δήμου από το 1918 που υφίσταται ως πρόσωπο δημοσίου δικαίου έως σήμερα.
Σ’ αυτή την προσπάθεια που κάνουμε αναζητούμε και άλλου είδους πηγές, θα μπορούσα να πω ότι ένας από τους μεγαλύτερους συμπαραστάτες στη συγκέντρωση αυτού του υλικού είναι το διαδίκτυο. Σε διάφορες βιβλιοθήκες ανά τον κόσμο, υπάρχουν στοιχεία που αναφέρονται στην πόλη της Καβάλας.
Το ιστορικό αρχείο εγγράφων και τεκμηρίων του Δήμου έχει συνδράμει με στοιχεία τις υπηρεσίες του Δήμου για μείζονος σημασίας θέματα, όπως η διεκδίκηση του παλιού Νοσοκομείου, το πρώην δικαστικό μέγαρο, ο Φάρος, κτίσματα στην περιοχή Καρνάγιο κ.α.
Σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πληροφοριακών συστημάτων του Δήμου θα συνεχιστεί η συγκέντρωση και ταξινόμηση όλου ψηφιακού υλικού (φωτογραφίες) που αφορά την πόλη τα τελευταία εκατό χρόνια. Υπάρχουν ήδη εκατοντάδες φωτογραφίες γεγονότων σημείων αλλά και προσώπων της Καβάλας.
Στόχος μας είναι η διοργάνωση, εκ νέου σεμιναρίων τοπικής ιστορίας, με την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης, με στόχο την διδαχή της τοπικής ιστορίας στους νέους αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Ανταποκρινόμενοι στην αναζήτηση στοιχείων, από την εκπαιδευτική και μαθητική κοινότητα, για την παρουσίαση και συγγραφή εργασιών, που αφορούν την τοπική ιστορία διαθέτουμε όλα μας τα στοιχεία όταν αυτά μας ζητούνται.
Είμαστε σε συνεχή συνεργασία με Πανεπιστημιακά ιδρύματα, καθηγητές ερευνητές και φοιτητές που αναζητούν στοιχεία, στο πλαίσιο εκπόνησης μελετών, ερευνών και πτυχιακών εργασιών.
Μία ακόμη πτυχή, είναι βιβλιοθήκες που υπάρχουν ανά τον κόσμο και έχουν ψηφιοποιήσει το υλικό τους, μέσα στο οποίο υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία της Καβάλας και προσπαθούμε να είναι προσιτά στους Καβαλιώτες αλλά και τα δικά μας στοιχεία να υπάρχουν σε αυτές.
Διαρκές είναι το κάλεσμα μας, στους πολίτες για την προσκόμιση στοιχείων που αφορούν το Δήμο της Καβάλας. Με την παράδοση των στοιχείων θα γίνεται η απαραίτητη ψηφιοποίηση, κρατώντας το αντίγραφο και θα τους επιστρέφουμε τα έγγραφα ή τις φωτογραφίες που μας έφεραν.
Εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη μας σε όλους τους καβαλιώτες και τις καβαλιώτισσες που συμμετέχουν σ’ αυτή την προσπάθεια, είτε φέρνοντας φωτογραφίες μεταφέροντας στοιχεία από άλλες εποχές.
—————————————————————————————-
Επιμέλεια: Κώστας Παπακοσμάς