Σχετικά με το με Α.Π. 18315/06-07-2022 «Ενημερωτικό σημείωμα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη» που εστάλη εκ μέρους της Εταιρείας ΕΛΠΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ σαν απάντηση στη σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 51 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με Α.Π. 6035/24-06-2022, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,5% των μετοχών της εταιρείας και με βάση τη Συμφωνία Μετόχων του 2003 οφείλει να ορίζει το management της επιχείρησης και την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματά του στο μεγαλομέτοχο δεν αναιρεί τα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τη σταθερή και διαχρονική θέση υπέρ του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμες επιχειρήσεις Ενέργειας όπως η ΕΛΠΕ.
2) Διανύουμε μία περίοδο που η ακρίβεια και η μεγέθυνση των τιμών στην Ενέργεια ψαλιδίζουν το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΠΕ, βγάζουν υπερκέρδη, όπως φαίνεται και στο Γράφημα 1. Κύριο μέλημα της ΕΛΠΕ θα πρέπει να είναι η επιστροφή σεβαστού τμήματος των κερδών στην κοινωνία και άρα και στους εργαζόμενους της Εταιρείας και όχι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με πενιχρές – οριακά μηδενικές αυξήσεις και το κυνήγι μαγισσών με θύματα τους εργαζόμενους.
3) Το Γενάρη του 2020, το καλοκαίρι του 2020, το Γενάρη του 2021 και τον Απρίλη του 2021 έγιναν μαζικές απολύσεις δεκάδων εργολαβικών εργαζομένων με το μανδύα της μη ανανέωσης σύμβασης, χωρίς να εκλείπει το συμβατικό αντικείμενο ή να καλύπτονται οι ανάγκες με νέες προσλήψεις ή να ολοκληρώνεται η σύμβαση με τον εργολάβο. Προς επίρρωση των παραπάνω αναφέρονται τα παραδείγματα των απολύσεων στο Τμήμα Συντήρησης των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου (ΒΕΑ), στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού των ΒEA, στα Τμήματα Μελετών και Κατασκευών των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας καθώς και στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ. Ειδικότερα στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ στελέχη έχασαν τις θέσεις τους ,είτε υποβαθμιζόμενα είτε υποβαθμιζόμενα και μετακινούμενα εκτός εταιρείας.
4) Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι παράγουν την ίδια ή και περισσότερη εργασία με τους εργαζόμενους που έχουν Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου σε παρεμφερείς θέσεις, αμείβονται όμως με σαφώς υποδεέστερους μισθούς και απολαμβάνουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα και παροχές.
5) Από το Γενάρη του 2020 και έπειτα έχουν γίνει και γίνονται δεκάδες προσλήψεις εργαζομένων με εργολαβική σχέση ή σε θυγατρικές του Ομίλου όπως στη θυγατρική της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, ΚΑΛΥΨΩ αλλά και στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, χωρίς προκήρυξη, διαγωνιστική διαδικασία, περιγραφή προσόντων και απαιτήσεων ή τεκμηρίωση της ανάγκης. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα το φαινόμενο μέχρι και αποχώρησης εργαζομένου και πρόσληψης συγγενικού του προσώπου, παρακάμπτοντας, προφανώς, κάθε διαδικασία.
6) Οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα προβλέπουν αμφίδρομες διαδικασίες αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και όχι τη λειτουργία της διαδικασίας ως μηχανισμού με τιμωρητικό χαρακτήρα. Η απόλυση του εργαζόμενου με σύμβαση αορίστου χρόνου από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ τον Αύγουστο του 2021 έγινε με επίκληση χαμηλής αξιολόγησης, όταν την ίδια ώρα άλλος εργαζόμενος με χαμηλότερη αξιολόγηση πήρε προαγωγή. Όμως, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζει η ΕΛΠΕ δεν έχει μηχανισμό θωράκισης έναντι της επίδρασης προσωπικών «συμπαθειών» ή «αντιπαθειών» μεταξύ ιεραρχίας και υφισταμένων. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας ενημέρωνε η εταιρεία σχετικά με το ποσοστό των ενστάσεων που είθισται να δικαιώνονται προκειμένου να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το χαμηλό ποσοστό των αξιολογούμενων εργαζομένων που επιλέγουν τη διαδικασία της ένστασης.
7) Στην περίπτωση του απολυμένου εργαζόμενου από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ, η Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου μετατράπηκε άμεσα σε Αορίστου το 2017 λαμβάνοντας υπόψη την καλή απόδοση του εργαζόμενου ενώ μέχρι την αλλαγή της διοίκησης το Φθινόπωρο του 2019 δεν υπήρχε καμία αιτίαση έναντι του εργαζόμενου. Διερωτάται κάποιος πως είναι δυνατόν η ΕΚΟ να προσλαμβάνει το 2016 από την αγορά με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό της έναν εργαζόμενο στο μάρκετινγκ με εικοσαετή εμπειρία ως ορισμένου χρόνου και μετά από κρίσεις να γίνεται αορίστου χρόνου μαζί με άλλους 15 (επίσης ορισμένου χρόνου) εργαζόμενους το 2017, ενώ το 2018 δεν αξιολογείται όπως προβλέπει ο κανονισμός αξιολόγησης των εργαζόμενων αορίστου χρόνου και ξαφνικά το 2019 και 2020 να λαμβάνει βαθμολογίες 2,3 και 2,4 χωρίς καμία αιτιολόγηση! Οι φορείς που επιβραβεύουν τον Όμιλο έχουν υπόψη τους αυτά τα περιστατικά; Ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΛΠΕ στο δικαστήριο είχε σε εξέχουσα θέση στην εργαλειοθήκη των επιχειρημάτων του τη μέθοδο της κοπτοραπτικής των emails για την «ενοχοποίηση» του εργαζόμενου. Τι κύρος προσδίδουν αυτές οι πρακτικές στον Όμιλο;
8) Η μη παροχή εργασίας σε εργαζόμενους με εικοσαετή εμπειρία πού εδράζεται; Στην πετυχημένη και καταγεγραμμένη (εγγράφως) από διευθυντές της ΕΚΟ απόδοση; Ή στην αμερόληπτη στάση απέναντι σε θέματα ασφάλειας και διαδικασιών όπως άλλωστε και οι κανόνες της Εταιρίας και της Πολιτείας προστάζουν; Η αποδοτικότητα, η νομιμότητα και η συνέπεια γιατί διώκονται; Πρέπει να διαλέξει η Εταιρία ή θα τιμωρεί ή θα ανέχεται τις παρατυπίες ασφάλειας.
9) Στην περίπτωση του εργαζόμενου Θ. Βαμβουρέλλη που βρίσκεται υπό δίωξη από τις 9 Μάρτη κι έπειτα με την επίκληση “σοβαρότατης παραβίασης διαδικασίας ασφάλειας” έχουμε να κάνουμε με εμφανή στοχοποίηση του εργαζόμενου. Αμέσως μετά το υποτιθέμενο συμβάν του ανακοινώθηκε προφορικά ως ποινή η πρόθεση διακοπής της σύμβασης δανεισμού του από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ στην ΕΛΠΕ και του αφαιρέθηκε επίσης προφορικά ολόκληρο το αντικείμενο εργασίας του επ’ αόριστον, χωρίς καν να του έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας.
Όταν ο εργαζόμενος αντέδρασε και ανέδειξε την σχετική παραβίαση του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, τότε ασκήθηκε εναντίον του πειθαρχική δίωξη. Αφού τον ξεχωρίσανε από όλους του εμπλεκόμενους στην υπόθεση, με διακριτή μεταχείριση εναντίον του, αφού του προσάψανε παράπτωμα που αντιβαίνει στη δηλωμένη στο ΣΕΠΕ σχέση εργασίας του, αφού λάβανε υπόψη στην ποινή παράπτωμα που δεν του προσάφθηκε στην κλήση σε απολογία, για το οποίο του στερήθηκε το δικαίωμα να απολογηθεί και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με γραπτές εντολές που λάμβανε από την ιεραρχία, στο τέλος του καταλόγισαν ποινή προσωρινής απόλυσης 20 εργάσιμων ημερών, ποινή που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας. Φυσικά, άφησαν τη σύμβαση δανεισμού να λήξει και προχώρησαν στη μη ανανέωσή της, με εμφανώς τιμωρητική και εκδικητική διάθεση, λειτουργώντας εμφανώς ως αναπόσπαστο τμήμα της δίωξης παρότι ο εργαζόμενος έχει επί σειρά ετών αξιολόγηση μεγαλύτερη του Μ.Ο. της εταιρείας. Μετά την αντίδραση δεκάδων φορέων, μετά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Διυλιστήριο του Ασπρόπυργου στις 12/7/2022, μετά την έφεση του εργαζόμενου, η εταιρεία μείωσε την ποινή κατά πέντε ημέρες. Η υπόθεση προφανώς δεν έχει τελεσιδικήσει καθώς ο εργαζόμενος έχει προσφύγει στην Επιτροπή Εργασίας Δυτικής Αττικής του αρμόδιου Υπουργείου.
Στην απάντησή της η εταιρεία αμελεί να αναφέρει τις ανακοινώσεις στήριξης φορέων όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, ακόμα και η ΠΕΠΕΚΟ, το επιχειρησιακό σωματείο του οποίου είναι μέλος ο εργαζόμενος. Οι φορείς αυτοί συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι εμφανώς εγνωσμένου κύρους και μπορούν αναμφισβήτητα να “αξιολογήσουν τα δεδομένα” και να έχουν άποψη τεχνικά αλλά και από πλευράς ζητημάτων Ασφάλειας και Υγείας. Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος επανειλημμένα απευθύνθηκε εξαρχής προς την ιεραρχία χωρίς ανταπόκριση μέχρι που εξωθήθηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
10) Η εταιρεία πρότεινε στο Σύνδεσμο Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ Συλλογική Σύμβαση με πενιχρές αυξήσεις, οριακά μηδενικές (0% το πρώτο έτος και 1,5% το δεύτερο έτος) και χαρακτηρίζει εξωπραγματική απαίτηση το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει (11,5% τον Ιούλιο) μαζί με τα κέρδη της εταιρείας. Όσον αφορά στα εσωτερικά προβλήματα του Σωματείου που επικαλείται η ΕΛΠΕ, η «ξαφνική» εκπαραθύρωση του Προεδρείου και η άμεση υπογραφή της προτεινόμενης από την εταιρεία συλλογικής σύμβασης από το νέο Προεδρείο, που συμβαδίζει με τη Διοίκηση της εταιρείας, ίσως δεν αποτελούν τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους φαινόμενα. Παρόμοια συλλογική σύμβαση προτείνει η διοίκηση της ΕΚΟ ΑΒΕΕ στην ΠΕΠΕΚΟ.
11) Η εταιρεία επαίρεται για το ενδιαφέρον της σχετικά με την Ασφάλεια και την Υγεία πλην όμως εντέλει τη χρησιμοποιεί σα μοχλό για να διώκει εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει τρία σοβαρά συμβάντα ασφαλείας στον Ασπρόπυργο, με τραυματισμούς μόνο ευτυχώς, συμβάντα που οφείλονται σε ελλείμματα των διαδικασιών ασφαλείας αλλά και στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων που την ίδια ώρα υπερλειτουργούν. Στα συμβάντα αναφέρεται με δημόσια ανακοίνωσή της παράταξη που μόνο φιλική προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μία μόνο ημέρα μετά τη δημοσίευση της απάντησης της ΕΛΠΕ στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Παραγωγή αναγκάζουν εργαζόμενους στη βάρδια να δουλεύουν επαναλαμβανόμενα δωδεκάωρα, όπως προκύπτει και από ρεπορτάζ στον Τύπο. Η ελλιπής συντήρηση, η μη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, η κατάπτωση εργολαβιών λόγω μη υπογραφής συμβάσεων, η υπερσυσσώρευση ανυπόγραφων πράξεων διοίκησης, η απομάκρυνση εργολάβων με πολυετή εμπειρία στις Εγκαταστάσεις χωρίς μέριμνα για επαρκή αντικατάσταση αυτών συνιστούν πρακτικές κακοδιαχείρισης που μοιραία οδηγούν σε απαξίωση των εγκαταστάσεων.
12) Κατόπιν των παραπάνω, καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να αφήσει την αλαζονεία κατά μέρος, να αποσύρει τις διώξεις, να δείξει τον ανάλογο σεβασμό προς τον κόπο των εργαζομένων και να προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όποιος σπέρνει ανέμους στο τέλος θερίζει θύελλες.
Γράφημα 1
Σχετικά με το με Α.Π. 18315/06-07-2022 «Ενημερωτικό σημείωμα προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κ. Σκρέκα και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κ. Χατζηδάκη» που εστάλη εκ μέρους της Εταιρείας ΕΛΠΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΑΕ σαν απάντηση στη σχετική Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου 51 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με Α.Π. 6035/24-06-2022, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα εξής:
1) Το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,5% των μετοχών της εταιρείας και με βάση τη Συμφωνία Μετόχων του 2003 οφείλει να ορίζει το management της επιχείρησης και την πλειοψηφία των μελών του ΔΣ. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να εκχωρήσει τα δικαιώματά του στο μεγαλομέτοχο δεν αναιρεί τα παραπάνω. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει τη σταθερή και διαχρονική θέση υπέρ του δημόσιου ελέγχου σε κρίσιμες επιχειρήσεις Ενέργειας όπως η ΕΛΠΕ.
2) Διανύουμε μία περίοδο που η ακρίβεια και η μεγέθυνση των τιμών στην Ενέργεια ψαλιδίζουν το λαϊκό εισόδημα. Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις Ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΛΠΕ, βγάζουν υπερκέρδη, όπως φαίνεται και στο Γράφημα 1. Κύριο μέλημα της ΕΛΠΕ θα πρέπει να είναι η επιστροφή σεβαστού τμήματος των κερδών στην κοινωνία και άρα και στους εργαζόμενους της Εταιρείας και όχι η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με πενιχρές – οριακά μηδενικές αυξήσεις και το κυνήγι μαγισσών με θύματα τους εργαζόμενους.
3) Το Γενάρη του 2020, το καλοκαίρι του 2020, το Γενάρη του 2021 και τον Απρίλη του 2021 έγιναν μαζικές απολύσεις δεκάδων εργολαβικών εργαζομένων με το μανδύα της μη ανανέωσης σύμβασης, χωρίς να εκλείπει το συμβατικό αντικείμενο ή να καλύπτονται οι ανάγκες με νέες προσλήψεις ή να ολοκληρώνεται η σύμβαση με τον εργολάβο. Προς επίρρωση των παραπάνω αναφέρονται τα παραδείγματα των απολύσεων στο Τμήμα Συντήρησης των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου (ΒΕΑ), στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού των ΒEA, στα Τμήματα Μελετών και Κατασκευών των Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Ασπροπύργου και Ελευσίνας καθώς και στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ. Ειδικότερα στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ στελέχη έχασαν τις θέσεις τους ,είτε υποβαθμιζόμενα είτε υποβαθμιζόμενα και μετακινούμενα εκτός εταιρείας.
4) Είναι ευρέως γνωστό ότι οι εργολαβικοί εργαζόμενοι παράγουν την ίδια ή και περισσότερη εργασία με τους εργαζόμενους που έχουν Συμβάσεις Αορίστου Χρόνου σε παρεμφερείς θέσεις, αμείβονται όμως με σαφώς υποδεέστερους μισθούς και απολαμβάνουν σαφώς λιγότερα δικαιώματα και παροχές.
5) Από το Γενάρη του 2020 και έπειτα έχουν γίνει και γίνονται δεκάδες προσλήψεις εργαζομένων με εργολαβική σχέση ή σε θυγατρικές του Ομίλου όπως στη θυγατρική της ΕΚΟ ΑΒΕΕ, ΚΑΛΥΨΩ αλλά και στην ΑΣΠΡΟΦΟΣ, χωρίς προκήρυξη, διαγωνιστική διαδικασία, περιγραφή προσόντων και απαιτήσεων ή τεκμηρίωση της ανάγκης. Έχει διαπιστωθεί μάλιστα το φαινόμενο μέχρι και αποχώρησης εργαζομένου και πρόσληψης συγγενικού του προσώπου, παρακάμπτοντας, προφανώς, κάθε διαδικασία.
6) Οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τα διεθνή πρότυπα προβλέπουν αμφίδρομες διαδικασίες αξιολόγησης με στόχο τη βελτίωση της απόδοσης και όχι τη λειτουργία της διαδικασίας ως μηχανισμού με τιμωρητικό χαρακτήρα. Η απόλυση του εργαζόμενου με σύμβαση αορίστου χρόνου από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ τον Αύγουστο του 2021 έγινε με επίκληση χαμηλής αξιολόγησης, όταν την ίδια ώρα άλλος εργαζόμενος με χαμηλότερη αξιολόγηση πήρε προαγωγή. Όμως, είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι το σύστημα αξιολόγησης που εφαρμόζει η ΕΛΠΕ δεν έχει μηχανισμό θωράκισης έναντι της επίδρασης προσωπικών «συμπαθειών» ή «αντιπαθειών» μεταξύ ιεραρχίας και υφισταμένων. Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας ενημέρωνε η εταιρεία σχετικά με το ποσοστό των ενστάσεων που είθισται να δικαιώνονται προκειμένου να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε το χαμηλό ποσοστό των αξιολογούμενων εργαζομένων που επιλέγουν τη διαδικασία της ένστασης.
7) Στην περίπτωση του απολυμένου εργαζόμενου από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ, η Σύμβαση Ορισμένου Χρόνου μετατράπηκε άμεσα σε Αορίστου το 2017 λαμβάνοντας υπόψη την καλή απόδοση του εργαζόμενου ενώ μέχρι την αλλαγή της διοίκησης το Φθινόπωρο του 2019 δεν υπήρχε καμία αιτίαση έναντι του εργαζόμενου. Διερωτάται κάποιος πως είναι δυνατόν η ΕΚΟ να προσλαμβάνει το 2016 από την αγορά με τις διαδικασίες που ορίζει το καταστατικό της έναν εργαζόμενο στο μάρκετινγκ με εικοσαετή εμπειρία ως ορισμένου χρόνου και μετά από κρίσεις να γίνεται αορίστου χρόνου μαζί με άλλους 15 (επίσης ορισμένου χρόνου) εργαζόμενους το 2017, ενώ το 2018 δεν αξιολογείται όπως προβλέπει ο κανονισμός αξιολόγησης των εργαζόμενων αορίστου χρόνου και ξαφνικά το 2019 και 2020 να λαμβάνει βαθμολογίες 2,3 και 2,4 χωρίς καμία αιτιολόγηση! Οι φορείς που επιβραβεύουν τον Όμιλο έχουν υπόψη τους αυτά τα περιστατικά; Ο νομικός εκπρόσωπος της ΕΛΠΕ στο δικαστήριο είχε σε εξέχουσα θέση στην εργαλειοθήκη των επιχειρημάτων του τη μέθοδο της κοπτοραπτικής των emails για την «ενοχοποίηση» του εργαζόμενου. Τι κύρος προσδίδουν αυτές οι πρακτικές στον Όμιλο;
8) Η μη παροχή εργασίας σε εργαζόμενους με εικοσαετή εμπειρία πού εδράζεται; Στην πετυχημένη και καταγεγραμμένη (εγγράφως) από διευθυντές της ΕΚΟ απόδοση; Ή στην αμερόληπτη στάση απέναντι σε θέματα ασφάλειας και διαδικασιών όπως άλλωστε και οι κανόνες της Εταιρίας και της Πολιτείας προστάζουν; Η αποδοτικότητα, η νομιμότητα και η συνέπεια γιατί διώκονται; Πρέπει να διαλέξει η Εταιρία ή θα τιμωρεί ή θα ανέχεται τις παρατυπίες ασφάλειας.
9) Στην περίπτωση του εργαζόμενου Θ. Βαμβουρέλλη που βρίσκεται υπό δίωξη από τις 9 Μάρτη κι έπειτα με την επίκληση “σοβαρότατης παραβίασης διαδικασίας ασφάλειας” έχουμε να κάνουμε με εμφανή στοχοποίηση του εργαζόμενου. Αμέσως μετά το υποτιθέμενο συμβάν του ανακοινώθηκε προφορικά ως ποινή η πρόθεση διακοπής της σύμβασης δανεισμού του από την ΕΚΟ ΑΒΕΕ στην ΕΛΠΕ και του αφαιρέθηκε επίσης προφορικά ολόκληρο το αντικείμενο εργασίας του επ’ αόριστον, χωρίς καν να του έχει ασκηθεί πειθαρχική δίωξη με βάση τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας.
Όταν ο εργαζόμενος αντέδρασε και ανέδειξε την σχετική παραβίαση του Εσωτερικού Κανονισμού Εργασίας, τότε ασκήθηκε εναντίον του πειθαρχική δίωξη. Αφού τον ξεχωρίσανε από όλους του εμπλεκόμενους στην υπόθεση, με διακριτή μεταχείριση εναντίον του, αφού του προσάψανε παράπτωμα που αντιβαίνει στη δηλωμένη στο ΣΕΠΕ σχέση εργασίας του, αφού λάβανε υπόψη στην ποινή παράπτωμα που δεν του προσάφθηκε στην κλήση σε απολογία, για το οποίο του στερήθηκε το δικαίωμα να απολογηθεί και το οποίο έρχεται σε αντίθεση με γραπτές εντολές που λάμβανε από την ιεραρχία, στο τέλος του καταλόγισαν ποινή προσωρινής απόλυσης 20 εργάσιμων ημερών, ποινή που αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Εργασίας. Φυσικά, άφησαν τη σύμβαση δανεισμού να λήξει και προχώρησαν στη μη ανανέωσή της, με εμφανώς τιμωρητική και εκδικητική διάθεση, λειτουργώντας εμφανώς ως αναπόσπαστο τμήμα της δίωξης παρότι ο εργαζόμενος έχει επί σειρά ετών αξιολόγηση μεγαλύτερη του Μ.Ο. της εταιρείας. Μετά την αντίδραση δεκάδων φορέων, μετά τη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Διυλιστήριο του Ασπρόπυργου στις 12/7/2022, μετά την έφεση του εργαζόμενου, η εταιρεία μείωσε την ποινή κατά πέντε ημέρες. Η υπόθεση προφανώς δεν έχει τελεσιδικήσει καθώς ο εργαζόμενος έχει προσφύγει στην Επιτροπή Εργασίας Δυτικής Αττικής του αρμόδιου Υπουργείου.
Στην απάντησή της η εταιρεία αμελεί να αναφέρει τις ανακοινώσεις στήριξης φορέων όπως το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, ο Σύνδεσμος Εργαζομένων ΑΣΠΡΟΦΟΣ, ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενέργειας, ακόμα και η ΠΕΠΕΚΟ, το επιχειρησιακό σωματείο του οποίου είναι μέλος ο εργαζόμενος. Οι φορείς αυτοί συμπεριλαμβάνονται στο κείμενο της Ερώτησης Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, είναι εμφανώς εγνωσμένου κύρους και μπορούν αναμφισβήτητα να “αξιολογήσουν τα δεδομένα” και να έχουν άποψη τεχνικά αλλά και από πλευράς ζητημάτων Ασφάλειας και Υγείας. Σε κάθε περίπτωση ο εργαζόμενος επανειλημμένα απευθύνθηκε εξαρχής προς την ιεραρχία χωρίς ανταπόκριση μέχρι που εξωθήθηκε να προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.
10) Η εταιρεία πρότεινε στο Σύνδεσμο Εργαζομένων της ΑΣΠΡΟΦΟΣ Συλλογική Σύμβαση με πενιχρές αυξήσεις, οριακά μηδενικές (0% το πρώτο έτος και 1,5% το δεύτερο έτος) και χαρακτηρίζει εξωπραγματική απαίτηση το αίτημα των εργαζομένων για αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού, σε μία περίοδο που ο πληθωρισμός σκαρφαλώνει (11,5% τον Ιούλιο) μαζί με τα κέρδη της εταιρείας. Όσον αφορά στα εσωτερικά προβλήματα του Σωματείου που επικαλείται η ΕΛΠΕ, η «ξαφνική» εκπαραθύρωση του Προεδρείου και η άμεση υπογραφή της προτεινόμενης από την εταιρεία συλλογικής σύμβασης από το νέο Προεδρείο, που συμβαδίζει με τη Διοίκηση της εταιρείας, ίσως δεν αποτελούν τυχαία και ασύνδετα μεταξύ τους φαινόμενα. Παρόμοια συλλογική σύμβαση προτείνει η διοίκηση της ΕΚΟ ΑΒΕΕ στην ΠΕΠΕΚΟ.
11) Η εταιρεία επαίρεται για το ενδιαφέρον της σχετικά με την Ασφάλεια και την Υγεία πλην όμως εντέλει τη χρησιμοποιεί σα μοχλό για να διώκει εργαζόμενους. Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν γίνει τρία σοβαρά συμβάντα ασφαλείας στον Ασπρόπυργο, με τραυματισμούς μόνο ευτυχώς, συμβάντα που οφείλονται σε ελλείμματα των διαδικασιών ασφαλείας αλλά και στην παλαιότητα των εγκαταστάσεων που την ίδια ώρα υπερλειτουργούν. Στα συμβάντα αναφέρεται με δημόσια ανακοίνωσή της παράταξη που μόνο φιλική προς το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μία μόνο ημέρα μετά τη δημοσίευση της απάντησης της ΕΛΠΕ στην ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις. Οι ελλείψεις σε προσωπικό στην Παραγωγή αναγκάζουν εργαζόμενους στη βάρδια να δουλεύουν επαναλαμβανόμενα δωδεκάωρα, όπως προκύπτει και από ρεπορτάζ στον Τύπο. Η ελλιπής συντήρηση, η μη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών, η κατάπτωση εργολαβιών λόγω μη υπογραφής συμβάσεων, η υπερσυσσώρευση ανυπόγραφων πράξεων διοίκησης, η απομάκρυνση εργολάβων με πολυετή εμπειρία στις Εγκαταστάσεις χωρίς μέριμνα για επαρκή αντικατάσταση αυτών συνιστούν πρακτικές κακοδιαχείρισης που μοιραία οδηγούν σε απαξίωση των εγκαταστάσεων.
12) Κατόπιν των παραπάνω, καλούμε τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να αφήσει την αλαζονεία κατά μέρος, να αποσύρει τις διώξεις, να δείξει τον ανάλογο σεβασμό προς τον κόπο των εργαζομένων και να προχωρήσει στην υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με ουσιαστικές αυξήσεις. Σε κάθε περίπτωση, όποιος σπέρνει ανέμους στο τέλος θερίζει θύελλες.
Γράφημα 1