spot_img
12.7 C
Kavala
Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Παρίσι: Ρατσιστικό έγκλημα ή τρομοκρατική ενέργεια κατά των Κούρδων;

Πρέπει να διαβάσεις!

Παρίσι: Ρατσιστικό έγκλημα ή τρομοκρατική ενέργεια κατά των Κούρδων;

από rebelian

.

Διεθνή Νέα

Δημοσιεύτηκε στις 27 Δεκεμβρίου, 2022 https://www.kurdistanamericalatina.org/paris-crimen-racista-o-acto-terrorista-antikurdo/


Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο στο Παρίσι, το Μπορντό, το Στρασβούργο και τη Μασσαλία για να αποτίσουν φόρο τιμής στα έξι θύματα, τρία από τα οποία -μια γυναίκα και δύο άνδρες- πυροβολήθηκαν την προηγούμενη ημέρα μπροστά από το κουρδικό πολιτιστικό κέντρο στην οδό d’Enghien, στο 10ο διαμέρισμα της (γαλλικής) πρωτεύουσας. Ένα αφιέρωμα που δυστυχώς μερικές φορές εκφυλίστηκε σε επεισόδια με την αστυνομία στην πρωτεύουσα, επίσης μια έκφραση της οργής και του πόνου της κουρδικής κοινότητας, χτύπησε για άλλη μια φορά.Ο δράστης της δολοφονίας συνελήφθη.

Οι αρχές προσπάθησαν αμέσως να αποκλείσουν οποιοδήποτε άλλο κίνητρο εκτός από το ρατσιστικό, παρά το γεγονός ότι στόχος ήταν το κουρδικό πολιτιστικό κέντρο. Ο δολοφόνος έχει εισαχθεί σε ψυχιατρική κλινική.

Μήπως ο δολοφόνος είχε στόχο τους Κούρδους;

Ενώ ο κρατούμενος παρουσιάζεται ως διψασμένος για το αίμα των αλλοδαπών, σε γενικές γραμμές, οι τρεις άνθρωποι που σκοτώθηκαν είναι Κούρδοι. Δεν πυροβολήθηκαν σε δρόμο, αλλά μπροστά από το κουρδικό πολιτιστικό κέντρο, όπου εδρεύει το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F). Η ίδια περιοχή είχε ήδη πληγεί δέκα χρόνια νωρίτερα: τρεις ακτιβιστές είχαν σκοτωθεί. Ένα άλλο ανησυχητικό στοιχείο: την ίδια στιγμή, την Παρασκευή, επρόκειτο να πραγματοποιηθεί συνάντηση με αρκετές δεκάδες Κούρδους ακτιβιστές. Η σφαγή αποτράπηκε επειδή η συνάντηση καθυστέρησε μερικές ώρες.

Το πρώτο θύμα του δολοφόνου δεν ήταν άλλο από την Emine Kara, ηγετική φυσιογνωμία του Κουρδικού Γυναικείου Κινήματος. Παρά την εγγύτητα των επιχειρήσεων που λειτουργούν από Αφρικανούς υπηκόους, ήταν ένα κουρδικό κομμωτήριο που τελικά ο άντρας έβαλε στο στόχαστρο, τραυματίζοντας τρεις πελάτες πριν πετσοκόψει.Ωστόσο, ήταν σαφές από την αρχή ότι οι αρχές, τόσο οι δικαστικές όσο και οι πολιτικές, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να απορρίψουν τη θεωρία της τρομοκρατίας. Ως εκ τούτου, η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία δεν εμπλέκεται (στην έρευνα). Αναρωτιέται κανείς γιατί τέτοια ταχύτητα, η οποία θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι, στα μάτια τους, οι Κούρδοι δεν ήταν ιδιαίτερα στοχοποιημένοι από τον δολοφόνο. Περίεργη είναι επίσης η ταχύτητα με την οποία ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin ισχυρίστηκε – χωρίς κανένα στοιχείο από την έρευνα – ότι ο ύποπτος “ήθελε να επιτεθεί σε αλλοδαπούς”. Πρόσθεσε: “Δεν είναι βέβαιο ότι ο δολοφόνος που ήθελε να σκοτώσει αυτούς τους ανθρώπους (…) το έκανε ειδικά για τους Κούρδους”. Πράγματι, “δεν είναι βέβαιο”.

Αλλά για να είμαστε σίγουροι, κανένα στοιχείο δεν πρέπει να παραμεληθεί. Αυτό προφανώς δεν τον ενδιαφέρει.Ο δολοφόνος, ο οποίος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, δήλωσε ωστόσο στην αστυνομία ότι ήθελε να επιτεθεί στην κουρδική κοινότητα, ενώ επικαλέστηκε το “μίσος του για τους ξένους”. Είναι αναμφίβολα ρατσιστής. Πέρυσι επιτέθηκε με σπαθί σε καταυλισμό μεταναστών, αλλά, παραδόξως, εξακολουθούσε, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, να είναι “άγνωστος στην αστυνομία”. Αλλά γιατί οι Κούρδοι; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι το Σάββατο αφέθηκε ελεύθερος από την κράτηση και εισήχθη σε ψυχιατρική κλινική.

Σύμφωνα με την εισαγγελέα, ο φρεσκοαποφυλακισμένος για μαχαιρώματα σε ληστές, ήθελε αρχικά να πάει στο Σεν Ντενί, αλλά, όπως εξήγησε, τελικά εγκατέλειψε “την πραγματοποίηση της πράξης, λόγω του μικρού αριθμού των παρευρισκομένων και λόγω της ενδυμασίας του, η οποία τον εμπόδιζε να ξαναγεμίσει εύκολα το όπλο”. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, είπε ότι ήταν “θυμωμένος με τους Κούρδους που έπαιρναν αιχμαλώτους κατά τη διάρκεια της μάχης τους κατά του ΙΚ αντί να τους σκοτώνουν”. Αυτό δεν θα αποτελούσε πλέον ένα συνηθισμένο ρατσιστικό κίνητρο.Αν τελικά νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο, δεν θα ακουγόταν πλέον και η έρευνα θα επιβραδυνόταν επ’ αόριστον, ενώ σε δύο εβδομάδες οι Κούρδοι και οι φίλοι τους σκοπεύουν να τιμήσουν τη 10η επέτειο της δολοφονίας τριών Κούρδων μαχητών στην καρδιά του Παρισιού.

Υπάρχει σύνδεση με τους φόνους του 2013;

Μόλις έγιναν γνωστές οι δολοφονίες την Παρασκευή, πολλοί σκέφτηκαν αμέσως τους τρεις δολοφόνους: Οι Fidan Dogan, Sakine Cansiz και Leyla Söylemez, επίσης πυροβολήθηκαν στο κεφάλι. Είναι πολύ νωρίς για να διαπιστωθεί, ή να μην διαπιστωθεί, μια σχέση με τη νύχτα της 9ης Ιανουαρίου 2013, αλλά τα ερωτήματα διαδέχονται το ένα το άλλο, ιδίως καθώς οι δολοφονίες δεν έχουν ποτέ εξιχνιαστεί πλήρως. Ο δολοφόνος συνελήφθη, αλλά πέθανε από ασθένεια στη φυλακή. Είχε διασυνδέσεις με την τουρκική υπηρεσία πληροφοριών, την ΜΙΤ.Από την άλλη πλευρά, είναι ακόμη άγνωστο ποιος το παρήγγειλε. Και για καλό λόγο: παρά τα αιτήματα του ανακριτή, δέκα χρόνια αργότερα η Γαλλία αρνείται να άρει το απόρρητο της δικογραφίας που θα επέτρεπε την πρόσβαση στις σημειώσεις των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, των οποίων οι δεσμοί με τη ΜΙΤ είναι επίσημοι. Αυτή η πολιτική θέση δεν ευνοεί την εμπιστοσύνη. Πάνω απ’ όλα, αναρωτιέται κανείς αν θα υπήρχε νέα επίθεση αν είχαν αποκαλυφθεί οι πραγματικοί δράστες αυτών των εγκλημάτων. Για τον λόγο αυτό, όλες οι έρευνες πρέπει να διεξάγονται χωρίς να παραλείπεται τίποτα.

Γιατί δεν έχει διατηρηθεί η ταξινόμηση ως τρομοκρατική;

Το Κουρδικό Δημοκρατικό Συμβούλιο της Γαλλίας (CDK-F) ζήτησε να χαρακτηριστεί η επίθεση της Παρασκευής από τους ερευνητές ως “τρομοκρατική”. Μετά τη συνάντησή του με τον νομάρχη του Παρισιού, Laurent Nunez, ο Agit Polat, εκπρόσωπος του CDK-F, δήλωσε: “Το γεγονός ότι οι ενώσεις μας στοχοποιούνται έχει τρομοκρατικό και πολιτικό χαρακτήρα. Προς το παρόν, η εθνική αντιτρομοκρατική εισαγγελία δεν έχει αναλάβει την υπόθεση”. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Éric Dupont-Moretti δήλωσε ότι ήθελε “να υπενθυμίσει τη διαφορά μεταξύ ενός ρατσιστικού εγκλήματος, το οποίο είναι από τη φύση του μισητό, και μιας τρομοκρατικής πράξης”.

Η διαφορά έγκειται στο αν κάποιος ασπάζεται ή όχι μια υποτιθέμενη “πολιτική ιδεολογία”. Ο υπουργός Εσωτερικών Gérald Darmanin είχε δηλώσει ότι “είναι σαφές ότι ο δολοφόνος έδρασε μόνος του”.Σύμφωνα με το άρθρο 421-1 του Ποινικού Κώδικα, ορισμένα αδικήματα και εγκλήματα (ληστεία, ανθρωποκτονία, απαγωγή, κατοχή όπλων ή εκρηκτικών υλών κ.λπ.) χαρακτηρίζονται ως “τρομοκρατικές πράξεις όταν συνδέονται εκ προθέσεως με ατομική ή συλλογική επιχείρηση που αποσκοπεί στη σοβαρή διατάραξη της δημόσιας τάξης με εκφοβισμό ή τρόμο”.

Δεδομένης της χρονικής στιγμής της επίθεσης, κατά την οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μια σημαντική συνάντηση, προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν διατηρείται ο στόχος της “διατάραξης της δημόσιας τάξης μέσω τρομοκρατίας”. Στην πραγματικότητα, το γραφείο του εισαγγελέα λαμβάνει υπόψη και άλλα στοιχεία: την προσωπικότητα του υπόπτου, την ιδεολογία του.

Η εισαγγελία του Παρισιού σημείωσε την προβληματική προσωπικότητα του δράστη, “καταθλιπτική, μοναχική και σιωπηλή”, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή της, και διαπίστωσε ότι ήθελε να επιτεθεί σε αλλοδαπούς, εξ ου και ο “ρατσιστικός” χαρακτήρας του εγχειρήματός του.Αποκλείοντας εξαρχής το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας με στόχο τους Κούρδους εκπροσώπους, φαίνεται ότι οι γαλλικές αρχές προσπαθούν να αποφύγουν να εμπλακούν σε ένα πολιτικό μονοπάτι. Παρόλο που τρεις Κούρδοι ακτιβιστές πυροβολήθηκαν στο κέντρο του Παρισιού πριν από δέκα χρόνια, η άρνηση της Γαλλίας να άρει το απόρρητο της υπόθεσης εξακολουθεί να μας εμποδίζει να μάθουμε ποιοι ήταν οι εγκέφαλοι.

ΠΗΓΗ: Pierre Barbancey και Gaël De Santis / L’Humanité

- Advertisement -spot_img

More articles

Τελευταία Νέα