Συνέντευξη του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο» και στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους δημοσιογράφους Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη
Ο Σ. Φάμελλος για τα ελληνοτουρκικά και την ακρίβεια στο ραδιοφωνικό σταθμό «Κόκκινο»
Στα ελληνοτουρκικά με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Ερντογάν και στην ακρίβεια που παραμένει, με επιλογή της κυβέρνησης, επικεντρώθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» «και στην εκπομπή «Βάλε καφέ να στα πω» με τους δημοσιογράφους, Γιώργο Μελιγγώνη και Γιώργο Τραπεζιώτη.
Σημείωσε αρχικά πως ο κ. Μητσοτάκης έχει εργαλειοποιήσει πολλές φορές εθνικά ζητήματα για να αποκομίσει πολιτικά και εκλογικά οφέλη: «Πρόσφατα έφτασε να κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως «εθνική εξαίρεση» με αφορμή το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα της ΝΔ στη Θράκη και γενικότερα, όταν μάς κατηγορούσε για ελλείμματα στον πατριωτισμό μας ή όταν συμμετείχε σε συλλαλητήρια. Ενώ υποσχόταν επίσης προεκλογικά ότι θα έθετε θέμα Θράκης στη συνάντηση που θα είχε με τον κ. Ερντογάν, φαίνεται ότι άλλαξε γνώμη».
Ξεκαθάρισε ποια ήταν και είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα ελληνοτουρκικά: «Πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σοβαροί σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να υπάρχει διάλογος με την Τουρκία και πρέπει να υπάρχει λύση στη μόνη διαφορά που έχουμε, για υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, συντεταγμένα, με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί θέλουμε η Ελλάδα να είναι πόλος ασφάλειας, ειρήνης και προόδου στην περιοχή. Αυτό έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015-2019, που εφάρμοσε μία ενεργητική, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Σε αυτήν την κατεύθυνση αναπτύχθηκε το EastMed act και η συμφωνία 3+1»
«Δεν θέλαμε να υπάρχει κυνήγι εξοπλισμών στο Αιγαίο που δημιουργεί και υπέρογκα κόστη στις κοινωνίες. Εμείς θέλουμε να υπάρχει ειρηνική συνύπαρξη, με βάση το διεθνές Δίκαιο».
Ο Σ. Φάμελλος εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία του σχετικά με τα λεγόμενα του κ. Μητσοτάκη για ενδεχόμενο υποχωρήσεων από τις θέσεις αφετηρίας και έθεσε τέσσερα κεντρικά ζητήματα, στα οποία, όπως είπε, οφείλει να απαντήσει η κυβέρνηση:
-Τι σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας; Δεν μπορεί να προαναγγέλλεται κάτι τέτοιο όταν διαπραγματεύεσαι. Δεν τα ακούει μόνο το εσωτερικό ακροατήριο.
-Η κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει πως η μοναδική και όχι βασική διαφορά, όπως γράφτηκε, με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα/ ΑΟΖ. Ρωτάμε τον κ. Μητσοτάκη: Είναι γεωπολιτικό ή νομικό θέμα για τον κ. Μητσοτάκη; Για εμάς είναι νομική και αφορά το διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι μια γεωπολιτική διαφορά που λύνεται σε διμερές επίπεδο.
-Τι προϋποθέσεις θα θέσει η Ελλάδα στις ΗΠΑ για την προμήθεια των F-16 στην Τουρκία; Δεν μπορούμε να εναποθέτουμε τις ελπίδες μας μόνο στις προσπάθειες, που είναι βέβαια πολύ σημαντικές, που κάνει το Κογκρέσο και η ελληνική ομογένεια. Είναι πολύ σημαντικές αλλά δεν αρκεί αυτό.
-Θα θέσουμε ως Ελλάδα θετική ατζέντα για τις προϋποθέσεις που βάζουμε στη συζήτηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την επανεκκίνηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, υπάρχει περίπτωση ο διμερής διάλογος με την Τουρκία να καταρρεύσει και οι ευρωτουρκικές σχέσεις να προχωρήσουν.
Πρόσθεσε ότι: «η διπλωματική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη την προηγούμενη τετραετία μάς κάνει να είμαστε επιφυλακτικοί και να έχουμε ανησυχίες. Η γραμμή του «πιστού και δεδομένου συμμάχου» και η απουσία της Ελλάδας από τις διεθνείς συναντήσεις οδήγησε στο παράνομο τουρκο-λυβικό σύμφωνο και στο Oruc Reis που έκανε βόλτες έξω από τη Ρόδο».
Υπογράμμισε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει μία σταθερή και ισχυρή εξωτερική πολιτική, με την Ελλάδα να θέτει θετική ατζέντα: «πρόκειται για μια σταθερή αξία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ ότι έτσι πρέπει να είναι η προοδευτική σκέψη. Αυτό σημαίνει ότι ασκείς πατριωτική πολιτική, έτσι θα είμαστε και αυτό οφείλουμε να είμαστε. Θέλουμε να προχωρήσουν και ο διερευνητικός διάλογος και τα μέτρα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης με την Τουρκία. Το κάναμε αυτό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως στηρίξαμε και πρωτοβουλίες π.χ. τη συμφωνία ΑΟΖ με την Ιταλία».
Σχολίασε δηκτικά: «Εμείς δεν παρασυρόμαστε από το τι έπραξε με τις Πρέσπες ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσφατα πέρασε στα ψιλά και το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Καλά κάνει τώρα η Ελλάδα που λέει ότι πρέπει να μπει το συντομότερο στην ευρωπαϊκή οικογένεια η Βόρεια Μακεδονία; Δεν τιμά τώρα ο κ. Μητσοτάκης τη Συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας; Ο ίδιος έχει διαψευσθεί, εμείς επιβεβαιωθήκαμε και περιμένουμε να φέρει για ψήφιση τις τρεις συμφωνίες στη Βουλή».
Ο Σ. Φάμελλος στάθηκε ακόμη στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Τόνισε πως είναι απαράδεκτο ότι το market pass χρηματοδοτείται από τη φορολογία και την υπερφορολόγηση των καταναλωτών: «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί από την φορολόγηση του «πληθωρισμού της απληστίας»/greedflation αυτών που συλλέγουν άδικα υπερκέρδη. Τα επιδόματα βέβαια δεν είναι λύση, αλλά λύση είναι η μείωση των τιμών. Οι αυξήσεις που ανακοίνωσε ο κος Μητσοτάκης στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είναι πολύ μικρές σε σχέση με τις απώλειες που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους εδώ και 14 χρόνια».
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει με μία από τα ίδια. Αφήνει ανεξέλεγκτη την ακρίβεια, δεν παρεμβαίνει στις τιμές, δεν φορολογεί τα υπερκέρδη. Από τα διυλιστήρια δεν έχει φορολογηθεί ακόμα ούτε ένα ευρώ, ενώ οργιάζει και το λαθρεμπόριο στα καύσιμα, διότι είναι μεγάλο το φορολογικό βάρος από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλημερίζουμε εδώ στο στούντιο τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Σωκράτη Φάμελλο. Καλημέρα κ. Φάμελλε. Καλώς ήρθατε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καλημέρα σας. Σας ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Το ξέρετε ότι είναι ένα αγαπημένο πρωινό να έρχομαι εδώ μαζί σας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας είχατε κάνει ποδαρικό στην εκπομπή. Ήσασταν ο πρώτος καλεσμένος που είχατε έρθει στούντιο στην αρχή της σεζόν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι ακριβώς είναι.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και επίσης μπορούμε να αποκαλύψουμε ότι εδώ και πάρα πολύ καιρό ακούω τις πρωινές εκπομπές και μιλάμε και με μηνύματα και με άλλους καλεσμένους. Είστε η αγαπημένη συνήθεια κάθε πρωί, είτε πηγαίνουμε στη Βουλή, είτε πηγαίνουμε σε άλλα μέσα ενημέρωσης.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να είστε καλά.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Να καλημερίσω και τους φίλους και τις φίλες του Κόκκινου που μας ακούνε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και περιμένουν να ακούσουν πολλά από εσάς, κ. Φάμελλε, γιατί η αγωνία είναι δεδομένη, μετά τις εκλογές και νομίζω ότι είναι και λογική για τον κόσμο που παρακολουθεί τις εξελίξεις. Τον κόσμο που είτε ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές, αλλά και για τον κόσμο που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και παρακολουθεί με ενδιαφέρον όμως τα γεγονότα. Ένα πρώτο σχόλιο λίγο για το πώς πηγαίνουν τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Καταρχάς νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει και στενοχώρια μεγάλη για το αποτέλεσμα των εκλογών στους φίλους και στις φίλες, στα μέλη, στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ γιατί είχαν συνδέσει και έχουμε συνδέσει και είχαμε συνδέσει, είναι το σωστό, το αποτέλεσμα των εκλογών με την ανάγκη για μια καλύτερη ζωή. Υπήρχαν ελπίδες, υπήρχε αγωνία και θέλαμε να αλλάξουν τα πράγματα για να πάνε καλύτερα στη χώρα μας και για τη ζωή τη δική μας και για τη ζωή των παιδιών μας και για τη χώρα.
Υπάρχει ταυτόχρονα το πολύ μεγάλο σοκ από την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Ήταν μια συγκλονιστική πράξη, μια μεγάλη τομή στην πολιτική ιστορία της χώρας, που αφήνει και δημιουργεί πολύ μεγάλα ερωτήματα για την επόμενη μέρα.
Εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα ότι η επιβίωση, η ύπαρξη, η αναδιοργάνωση και η ποιοτική αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια κοινωνική ανάγκη. Τη χρειαζόμαστε για την κοινή υπόθεση που συμμετέχουμε όλοι στα κινήματα της Αριστεράς και της δημοκρατίας. Χρειαζόμαστε ένα ισχυρό κόμμα το οποίο να καταθέτει και κυβερνητική πρόταση που να μπορεί να βοηθάει και τη χώρα μας και την κοινωνία και την οικονομία. Άρα, αυτή η αναγκαιότητα πρέπει να επιλυθεί με έναν αποτελεσματικό τρόπο. Γιατί οφείλω να σας πω ότι εάν δεν την λύσουμε, η κοινωνία θα ψάξει να βρει απαντήσεις και λύσεις αλλού και γιατί δεν θέλουμε να υποχωρήσουν οι δημοκρατικές και οι προοδευτικές ιδέες. Δεν έχει να κάνει δηλαδή μόνο με την καθημερινότητα, με την αντιπολίτευση και με την κυβερνητική πρόταση. Έχει να κάνει και με τα θέματα των αξιών και τη μάχη των ιδεών, ας το πω έτσι, που σήμερα στην Ελλάδα δυστυχώς ακούμε αμφισβητήσεις και τις βλέπουμε να εκφράζονται και στη Βουλή, διάφορες σκοταδιστικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις επιστρέφουν. Και νομίζω ότι είναι ευθύνη όλων μας να δώσουμε τις καλύτερες απαντήσεις για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ..
Τώρα, ποια είναι η κατάσταση σήμερα όμως γιατί με ρωτήσατε πού πάμε, πού βρισκόμαστε. Μετά το πολύ μεγάλο σοκ της αποχώρησης του Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ μπόρεσε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και έκανε σημαντικές αλλαγές. Η ομόφωνη απόφαση για τη συγκρότηση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και στην Πολιτική Γραμματεία και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και η παρουσία μας στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, νομίζω ότι ήταν μια απόδειξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ και μπορεί να παίξει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλες οι ομιλίες, όλες οι παρουσίες μας ήταν πολύ αποτελεσματικές και αναδείξαμε και καινούργια ζητήματα και κυβερνητικά ελλείμματα πολύ σοβαρά από το εάν ήταν νικηφόρα η προεκλογική περίοδος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παρά το γεγονός ότι είναι μικρότερη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, έτσι;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Είναι πάρα πολύ μικρή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό δημιουργεί και μια σειρά και από τεχνικά θέματα.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και κοινοβουλευτικά. Αλλά κυρίως επεξεργασίας. Είναι πολύ λιγότεροι οι βουλευτές, μικρότερη η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Από την άλλη μεριά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το ότι η Πολιτική Γραμματεία σε πολλές συνεδριάσεις, αρκετά πυκνές το τελευταίο διάστημα, έχει δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα, γιατί θα υπάρξει, είναι προφανές αυτό, επιλογή της νέας πολιτικής ηγεσίας.
Το ερώτημα είναι βέβαια το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει την ποιοτική αυτή αλλαγή, γιατί μιλάμε για ένα τελείως νέο επίπεδο απαιτήσεων. Και να ανταποκριθεί ταυτόχρονα όχι μόνο στην επιλογή ενός ή μιας Προέδρου, αλλά και να καταθέσει μια πρόταση και για το ποιο κόμμα θα υπηρετήσει αυτή την αλλαγή, ποιο κόμμα θα επικοινωνήσει με την κοινωνία και θα μεταφέρει αυτή την πρόταση στην κοινωνία, αλλά και ποια θα είναι αυτή η πολιτική πρόταση. Γιατί, ναι, είχαμε αρκετά θολά σημεία στην πρότασή μας και δεν είχε τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε για να εμπνεύσουμε και να διεγείρουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας, πέρα από την επικοινωνιακή υπεροπλία του κ. Μητσοτάκη και το τι κάνει το σύστημα εξουσίας απέναντι στον βασικό του αντίπαλο. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο βασικός αντίπαλος του συστήματος της εξουσίας σήμερα. Της οικονομικής και πολιτικής εξουσίας. Πρέπει να δούμε και εμείς τι χρειάζεται να κάνουμε, να αλλάξουμε και να αναβαθμίσουμε.
Τα πρώτα δείγματα πάντως είναι θετικά, κατά την άποψή μου και υπάρχει και μια σοβαρότητα σε όλα τα στελέχη. Έχουμε αντιληφθεί το πόσο κρίσιμες είναι οι στιγμές και υπάρχουν συνθέσεις. Προφανώς υπάρχουν και διαφορετικές φωνές και πρέπει να το ξεκαθαρίσω ότι δεν θα είναι μια εύκολη διαδικασία. Ανακαλύπτουμε το καινούργιο σε όλα τα επίπεδα και στο επίπεδο των προσώπων και στο επίπεδο της πολιτικής. Και έχουμε καθυστερήσει. Αυτή η ενηλικίωση έχει καθυστερήσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Χρειαζόταν να αναβαθμιστεί το πολιτικό του κεφάλαιο σε όλα τα επίπεδα, όχι μόνο στα πρόσωπα, στο πώς διαβάζει τις αλλαγές στην κοινωνία, στο πώς επικοινωνεί, στο πώς προσελκύει. Μιλάμε για μια νέα κατάσταση -το απαραίτητο στοιχείο στις αλλαγές είναι να υπάρχει μια κοινωνική συμφωνία. Δηλαδή να τις θέλει η κοινωνία. Άρα πρέπει με κάποιο τρόπο να δώσεις αυτές τις ιδέες στην κοινωνία και να δημιουργήσεις κοινωνικές πλειοψηφίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα να διαβάσετε και ποια είναι πια αυτή η κοινωνία. Δηλαδή φαντάζομαι πριν τις εκλογές δεν φανταζόσασταν ότι σε τόσο μεγάλο βαθμό το να πάρει κάποιος ένα pass για το πολύ πολύ 10% έκπτωση στο σούπερ μάρκετ θα είχε τόσο επίδραση στην εκλογική του συμπεριφορά, ή ότι θα βολευόταν απλώς σε μια λογική να κρατάμε το κεφάλι μας έξω από το νερό. Έγινε όμως.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ναι έγινε και νομίζω ότι εδώ πρέπει να δούμε αρκετά πράγματα ταυτόχρονα. Από τη μια μεριά το έλλειμμα εμπιστοσύνης που είχε δημιουργηθεί και έχει αποτυπωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη μεριά το ότι δεν ήταν τίποτα δεδομένο. Ήταν πολύ μεγάλο λάθος το ότι θεωρούσαμε ότι το 32% είναι δεδομένο των προηγούμενων εκλογών. Επίσης λάθος το ότι θεωρούσαμε ότι η κυβέρνηση θα έχει μόνο φθορά, γιατί έχουν γίνει πολύ μεγάλες κοινωνικές αλλαγές και η πανδημία δημιούργησε ένα νέο περιβάλλον.
Ο φόβος και η ανασφάλεια φώλιασε μέσα στα μυαλά των ανθρώπων και στις καρδιές τους. Και ταυτόχρονα η κοινωνία πλέον λόγω της απόπολιτικοποίησης, να το πω έτσι, λόγω της φθοράς και της απαξίωσης της πολιτικής σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό είναι αθωράκιστη και έτσι ο φόβος και η ανασφάλεια κυριαρχούν. Δεν υπάρχουν οι κομματικές πολιτικές λειτουργίες. Δεν αναφέρομαι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχουν στο επίπεδο της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των συλλογικοτήτων, η παραγωγή πολιτικής και οι συλλογικότητες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα στοιχεία που συγκολλούν την κοινωνία δηλαδή για να…
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και να αισθάνεσαι κάποιον δίπλα σου. Κάποιον ή κάποια δίπλα σου. Είναι αυτό που πολλές φορές λέμε ότι πρέπει να έχεις μια πολιτεία η οποία δεν θα αφήνει κανέναν μόνο ή μόνη. Είναι, γιατί τώρα πάρα πολλοί και οι επαγγελματίες και οι επιχειρηματίες -δεν αναφέρομαι μόνο στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες- πολύ δε περισσότερο οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η νεολαία αισθάνονται μόνοι. Και βέβαια είναι αυτό που σας είπα στην αρχή, έχει υποχωρήσει και το επίπεδο και αυτή η συζήτηση για τις αξίες και τις ιδέες, οπότε και τα κριτήρια έχουν ασθενήσει.
Παράδειγμα: μπορεί να είναι θετικό για κάποιον ή κάποια να πάρει 150 ευρώ, δεν του λύνει όμως τίποτα, δεν δημιουργεί καμία ασφάλεια. Μπορεί να ισχύει αυτό που λένε από το ολότελα καλή και η Παναγιώταινα. Υπάρχουν πάρα πολλές παροιμίες στην κοινωνία μας που μπορούν να το περιγράψουν. Δεν είναι περίεργο όμως που μπορεί κάποιος να βολευτεί με το market pass το οποίο market pass όμως τελικά χρηματοδοτείται από τους φόρους του; Γιατί αυτό συμβαίνει. Δεν φτάνει όμως η συζήτηση σε αυτή την ανάλυση. Μένει μόνο στην επιφάνεια και αυτό είναι ένα σημαντικό στοιχείο που πρέπει να αξιολογήσουμε.
Αλλά νομίζω ότι πρέπει να ξαναδομήσουμε και το κοινωνικό κριτήριο. Πρέπει να ξαναδημιουργήσουμε τα ερεθίσματα για να ψαχτούμε λίγο παραπάνω όλοι. Γιατί αλλιώς φτάνουμε σε μια ανασφάλεια μονίμως που θα αναπαράγεται και θα βρίσκει απαντήσεις εύκολες. Λαϊκίστικες, ψευτοπατριωτικές, σκοταδιστικές. Ο φόβος μπορεί να φέρει και άρνηση. Μπορεί να φέρει και ακροδεξιές αντιλήψεις. Δεν είναι δεδομένο δηλαδή ότι πάμε σε μια προοδευτική ριζοσπαστικοποίηση όταν έχουμε κρίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σήμερα Παρασκευή 14 Ιουλίου 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εντοπίσει όλους τους λόγους εκείνους που τον οδήγησαν στην διπλή εκλογική ήττα, κ. Φάμελλε; Ή είστε ακόμη στη διαδικασία της επεξεργασίας; Δηλαδή έχετε βρει τα 3-4 κοινά στοιχεία τα οποία είναι τα πιο εμφανή, αλλά υπάρχουν κατά την άποψή σας και κατά την άποψη των συντρόφων σας στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και άλλοι πέντε-δέκα λόγοι; Δανείζομαι τους αριθμούς.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Από το πρώτο βράδυ ξεκίνησε αυτή η συζήτηση και πολλές από τις αιτίες έχουν ήδη καταγραφεί σε μια όμως γρήγορη ανάλυση. Δεν θα είναι εύκολο να τελειώσει αυτή η συζήτηση, ούτε μπορεί να ολοκληρωθεί τόσο γρήγορα. Πολλές φορές επειδή υπάρχει και ένα υποκειμενικό κριτήριο στην αξιολόγηση. Είναι δύσκολο να αρνηθείς και σχεδόν αδύνατον να αρνηθείς στον εαυτό σου τις επιλογές που έχεις κάνει, πρέπει να βγεις έξω και από τον χρόνο και από τον χώρο για να μπορέσεις να κάνεις αυτή την αξιολόγηση.
Πολλά θέματα θα τα καταλάβουμε καλύτερα στο μέλλον και ίσως κάποιοι εξωτερικοί παρατηρητές να τα αξιολογήσουν ακόμα καλύτερα από εμάς. Αλλά εμείς προφανώς έχουμε εντοπίσει αρκετές αδυναμίες μας και έχουν μπει ήδη στη συζήτηση για την επόμενη πολιτική πρόταση. Δηλαδή όλα αυτά που λίγο πολύ συζητάμε για το κόμμα που χρειαζόμαστε, για την πολιτική πρόταση που χρειαζόμαστε, για τις στρατηγικές, όπως ήταν η απλή αναλογική. Για το πώς το πρόγραμμά μας πέρασε στην κοινωνία. Για το πώς αντιμετωπίσαμε την επικοινωνιακή υπεροπλία του αντιπάλου. Για την ελλιπή γείωση που έχουμε στην κοινωνία και άρα την έλλειψη πραγματικής συνομιλίας. Όλα αυτά είναι κάποια από τα αίτια. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα. Δεν το υποτιμώ.
Είναι γεγονός πάντως ότι αυτή τη χρονική περίοδο η Αριστερά και γενικά ο προοδευτικός χώρος δεν ήταν προετοιμασμένος με τις αναλύσεις του και με τα εργαλεία του όσο ήταν το σύστημα εξουσίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η διαδικασία πότε ολοκληρώνεται; Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο τα κόμματα ολοκληρώνουν τέτοιου τύπου διαδικασίες αποτίμησης των προβλημάτων; Γιατί μπορεί να είναι και μια διαδικασία αέναη. Καθόμαστε σε ένα ντιβάνι, αυτομαστιγωνόμαστε, δεν τελειώνει ποτέ, ακινησία πλήρης και πολιτικό αποτέλεσμα βέβαια για την κυβέρνηση.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Ξέρετε η κοινωνία, δεν ξέρω ακόμα και οι φίλοι και οι φίλες που μας ακούνε, τους ενδιαφέρουν οι απαντήσεις και όχι τόσο πολύ η αναζήτηση πλέον από ένα σημείο και μετά. Δηλαδή δεν θα μας δώσουν το περιθώριο να κάνουμε μια συζήτηση περί των προβλημάτων. Θέλουν πολύ γρήγορες απαντήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σύμφωνοι. Απλώς και το ’19 που δεν κάνατε έτσι βαθιά αναζήτηση, μετά δεν μπορέσατε να δώσετε αποτελεσματικές απαντήσεις. Δηλαδή μήπως το ένα συνδέεται με το άλλο; Η ανατομία της ήττας για να δείτε και τι πρέπει να αλλάξει;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναζητούμε τώρα χρυσές τομές κ. Φάμελλε εδώ πέρα, όπως βλέπετε.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Και εμείς το κάνουμε αυτό στα όργανα συνέχεια. Συνέχεια αυτό συζητάμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή ήταν παγίδα τελικά ότι το ’19 το βιώσατε ως γλυκιά ήττα; Περίπου ανακουφισμένοι ήσασταν με το 32%, ή είχα καταλάβει εγώ λάθος;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κάναμε κι άλλα λάθη, μπορώ να σας πω, εκείνη την περίοδο. Ασχοληθήκαμε πάρα πολύ με το κοινωνικό επίδικο και το τι πρέπει να γίνει στη χώρα και με το να απαντήσουμε ορθώς στα ζητήματα της κυβερνησιμότητας. Αλλά υποτιμήσαμε πάρα πολύ ότι χρειαζόμαστε και τους πολιτικούς φορείς που θα εξασφαλίζουν ότι αυτή η κυβερνησιμότητα μπορεί να συνεχιστεί στο μέλλον. Δηλαδή, το πολιτικό κεφάλαιο της κυβέρνησης δεν εκφράστηκε μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν άφησε θετικό αποτύπωμα. Αντιθέτως υποβάθμισε τον πολιτικό φορέα σε πολύ μεγάλο βαθμό. Και το βλέπω πολλές φορές και δίπλα μου, συζητώντας με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες αυτό το θέμα.
Έγινε μια μεγάλη πολιτική τομή τότε, αυτή της προοδευτικής συμμαχίας και οι αποφάσεις για διεύρυνση του κόμματος ώστε να αντιστοιχεί στην κοινωνική του βάση και να εκφράζει και να απευθύνεται πλειοψηφικά στην κοινωνία. Η πανδημία το σταμάτησε. Θεωρώ επίσης ότι δεν μας βοήθησε το πώς εκφράζεται η εσωκομματική δημοκρατία. Πάρα πολλές φωνές που πρέπει αφού καταλήγουμε σε κάτι να το υπερασπιζόμαστε όλοι και όχι να συνεχίζουμε μια συζήτηση που μπορεί να κάνει την κοινωνία να απορεί. Γιατί και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αυτοσκοπός. Ο αυτοσκοπός είναι η υπόθεση της προόδου της Αριστεράς στη δημοκρατία, ναι. Αυτοσκοπός είναι η βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας της κοινωνίας και της οικονομίας. Αυτοσκοπός είναι μια ισχυρή και σύγχρονη πατρίδα. Όλα αυτά είναι αυτοσκοπός, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να τα εξυπηρετεί όλα αυτά και όχι απλά να κάνουμε συζητήσεις για τις συζητήσεις. Έχουμε και ένα τέτοιο θέμα. Οφείλω να το πω. Και αυτό σκοτείνιαζε την εικόνα μας και με την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Φανταστείτε τώρα τι κίνδυνοι υπάρχουν εάν χάσουμε πάλι ένα τέτοιο δρομολόγιο. Νομίζω όμως ότι – σας το είπα – έχω δει μια πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα και μια συναίσθηση ευθύνης τώρα στο κομματικό δυναμικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και στις μιντιακές εμφανίσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Μα, βέβαια υπήρχαν αδυναμίες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, όχι, στο σήμερα λέω. Υπάρχουν παρατηρήσεις από φίλες και φίλους, καθημερινά σχεδόν, ότι κάποιοι τέλος πάντων προσπαθούν να βάλουν θέματα τα οποία δεν βοηθάνε την όλη διαδικασία, όπως πηγαίνει στον βηματισμό για την αναζήτηση του ή της Προέδρου.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Κι εγώ θα συμφωνήσω, ότι πρέπει να…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν στοιχεία από το παρελθόν που έρχονται και στο σήμερα δηλαδή.
Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΣ: Προφανώς. Δεν τα έχουμε λύσει. Δεν τα έχουμε λύσει αυτά τα θέματα. Και χρειάζεται εδώ πέρα μια συναίσθηση της ευθύνης. Στον βαθμό που δεν εξυπηρετούμε την κοινή υπόθεση, κάνουμε κακό στην κοινωνία. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε για να μπορέσουμε να λειτουργούμε. Και αυτό χρειάζεται να εκφράζεται και στις συνεδριάσεις των οργάνων μας και στις δημόσιες παρουσίες μας και στην επεξεργασία της πολιτικής.
Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις πολιτικές λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ για να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας. Δεν έχει ακόμα λυθεί αυτό το ζήτημα. Θεωρώ όμως ότι υπάρχουν πολλά δείγματα, σημαντικά δείγματα σοβαρότητας σύνθεσης στην πολιτική μας παραγωγή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Φάμελλε, να πάρουμε όλοι μια ανάσα, διαφημιστικό διάλειμμα και επιστρέφουμε.
https://w.soundcloud.com/player/?url=https%3A//api.soundcloud.com/tracks/1564724728&color=%23ff5500&auto_play=false&hide_related=false&show_comments=true&show_user=true&show_reposts=false&show_teaser=true&visual=true